Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Groot olieveld Kazachstan begint met export

ASTANA (AFN/BLOOMBERG) - Het grote olieveld Kashagan in Kazachstan is begonnen met de productie van olie voor export. Het gaat om 7700 ton aan ruwe olie, aldus de Kazachse overheid.

De productie bij het Kashagan-veld in de Kaspische Zee heeft jarenlange vertraging opgelopen. Bij het project zijn naast het staatsbedrijf KazMunaiGaz onder meer ook Shell, Eni en ExxonMobil betrokken.

Lees over dit aandeel ook

  1. 08 mei Saxo ziet beleggersvertrouwen verder dalen
  2. 03 mei Hoe houdbaar is het hoge dividend van Shell als de olieprijs gaat dalen?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
SHELL PLC

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 ttroo 14 oktober 2016 13:41
    Zoveel aan de pomp maakt het niet uit. Bijna 50% is gewoon accijns wat je betaalt. Tuurlijkd als de prijs hoger wordt, wordt die 50% ook hoger, maar je kan je beter op dat soort zaken richten. Waarom moet ik zoveel accijns betalen op een liter benzine. Daarnaast heb je natuurlijk ook nog een marge. Dus de marktprijs die je ziet, bepaalt slechts 25% van je pompprijs. Wees blij dat de Arabieren flink meer oppompen voor je, anders was je nog veel meer geld kwijt! Vele Hollanders klagen maar over de Arabieren. Ze janken al als ze een cent meer kwijt zijn aan de pomp. Een flink tegengestelde reactie.
  2. [verwijderd] 14 oktober 2016 15:03
    Dat die productie zo lang niet op gang kwam had te maken met het zure karakter van de Kazach olie. De zure stof is het uiterst giftige waterstofsulfide (geeft ook zure regen). Door de relatief hoge temperaturen in deze regio kan deze stof zich omzetten in zure verbindingen die de leidingen doen doorroesten tijdens het transport van olie. Gevolg was dat ca. 1 miljoen hectare landbouwgrond met een dikke zure olielaag onbruikbaar werd. Geen probleem toen want hun dictator Nazarbayev (nog bejubeld door David Cameron tijdens het eerste opgepompte vat olie) smoorde het protest al snel in kiem. Shell, Exxon, Total en Conoco konden gewoon verder. Want 13 miljard vaten olie in de grond is lekker verdienen. Overigens de wereld verbruikt deze hoeveelheid al in 5 maanden van een jaar. Er zat toen al 25 miljard dollar investering in. Ook onze (fossiele) bank ING was hierin partner. Het Kashaganolieveld zou oorspronkelijk een output krijgen van 1,5 miljoen vaten per dag. Maar verder dan 150.000 vaten per dag is men niet gekomen. Alle pijpleidingen zijn nu van een dure anti corrosie coating voorzien. Een miljarden investering opnieuw. Gevolg dat de participerende oliemaatschappijen nu al flink op verlies staan. Want hoe draai je ooit nog quitte bij deze lage olieprijzen? Door nog meer (vieze) olie op de wereldmarkt te gooien?
  3. [verwijderd] 14 oktober 2016 15:18
    quote:

    Itang schreef op 14 oktober 2016 12:19:

    De olie komt iedereen de oren uit en men zegt dat we op hetzelfde productie niveau zitten van 2007. Kan iemand mij dan verklaren waarom de olie in 2007 aan een prijs van $150 verkocht werd en nu tegen $50 . Zijn wij al die jaren niet gewoon zwaar belazerd ?
    Inderdaad belazerd. Door de kwantatieve verruiming (gratis geld voor Wall Street) van met name de amerikaanse FED konden speculanten rond 2008 de olieprijs gigantisch omhoog drijven. Anderzijds was de Rode Ponzi nog bezig met het opzetten van de grootste overbodige infrastructuur ter wereld. Zelfs swing producers als Saudi Arabie hadden moeite de productie hierop af te stemmen. En vergeet niet de schalie olie in Texas en North Dakota die alleen bij olieprijzen boven $ 60 rendabel is. Obama beweerde zelfs olie ONafhankelijkheid voor de V.S.! Onzin natuurlijk.
    Nu de Rode Ponzi in zijn eigen staart gaat bijten daalt het olieverbruik. De wereldeconomie stagneert. En de olieproducenten pompen zich te pletter voor marktaandeel en een cash flow om binnenlandse onlusten te voorkomen. Resultaat: de olieprijs is in elkaar geklapt van $ 115 naar $ 30. Geruchten (Putin), speculeren en short posities zorgen nu weer voor een tijdelijke stijging richting $ 50. Uiteindelijk verzuipt de wereld in alle opgepompte olie, want Europa, VS en China verzuipen nog meer in hun schulden (totaal 152 biljoen dollar anno 2016) en de deflatoire krachten.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

SHELL PLC

33,980 16:33
+0,210 +0,62%
Premium

Hoe houdbaar is het hoge dividend van Shell als de olieprijs gaat dalen?

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links