Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ING en Shell jagen AEX aan

ING en Shell jagen AEX aan

AMSTERDAM (AFN) - De meeste Europese aandelenbeurzen sloten donderdag hoger, ondanks teruglopende winsten in de laatste fase van de handelssessie. In Amsterdam werd de AEX aangejaagd door de zwaargewichten ING en Shell. Staalfabrikanten en mijnbouwers deden goede zaken dankzij herstellende prijzen van diverse grondstoffen.

De graadmeter op Beursplein 5 sloot 0,4 procent hoger op 417,94 punten en de MidKap van middelgrote bedrijven won 0,8 procent tot 657,88 punten. De Londense beurs won 1,1 procent en de CAC 40 in Parijs sloot een fractie hoger. De DAX in Frankfurt leverde 0,4 procent in, onder meer door verliezen bij autofabrikanten.

ING wist zijn nettowinst vorig jaar bijna te verviervoudigen tot 4 miljard euro. Dat was te danken aan het economische herstel, lagere kosten en de komst van 1,4 miljoen nieuwe rekeninghouders. De bank was met een plus van 8,9 procent de sterkste stijger achter staalconcern ArcelorMittal (plus 10,7 procent).

Olieprijzen

De definitieve kwartaal- en jaarcijfers van Shell (plus 4,7 procent) onderstreepten nog maar eens de impact van de sterk gedaalde olieprijzen. Bestuursvoorzitter Ben van Beurden gaf nogmaals aan er alles aan te doen om de negatieve effecten te dempen. De recordovername van BG, die later deze maand wordt afgerond, ziet hij als een ,,springplank'' naar groei.

Arcadis presteerde in de MidKap met een plus van 7,7 procent eveneens goed, na een verhoging van het beleggingsadvies door Rabobank. Het ingenieursbureau was de laatste tijd juist hard gedaald na een winstwaarschuwing. Wereldhave werd 0,6 procent minder waard. Het vastgoedfonds rapporteerde een hogere jaarwinst en verwacht dat de resultaten in 2016 verder verbeteren.

Waardedaling

De olieprijzen schoten flink heen en weer, mede door een waardedaling van de dollar ten opzichte van de euro. Bij het slot van de beurshandel daalde de prijs van een vat Amerikaanse olie met 1,2 procent tot 31,90 dollar. Gedurende de dag bewoog de prijs tussen 31,68 en 33,60 dollar. Brentolie werd 1,7 procent goedkoper op 34,45 dollar per vat.

De prijzen van diverse metalen stegen dankzij de zwakkere dollar. Met name Anglo American (plus 19,9 procent) plukte daar de vruchten van in Londen, waar ook collega-mijnbouwers BHP Billiton en Rio Tinto tot de uitblinkers behoorden winsten van ruim 10 procent.

De euro was 1,1196 dollar waard, tegen 1,1055 dollar bij het Europese slot woensdag.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX
ING
SHELL PLC

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 18:05
    899,60
    -0,05% -0,46
  2. ING Groep 17:39
    16,042
    -0,53% -0,086
  3. SHELL PLC 17:39
    33,770
    -0,34% -0,115

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links