Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Lopende rekening/wisselkoersverloop

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 januari 2004 10:50
    Er zijn mensen die menen dat het tekort op de lopende rekening niet zulke grote gevaren kennen. Ik lees ook berichten dat er sprake is van een dollarbubbel (wat natuurlijk volstrekt onzin is). Daarom zal ik nu een uitleg geven over het wisselkoersverloop van een valuta.

    Om een goede verklaring te kunnen geven van het koersverloop van een valuta dient men te kijken naar alle onderdelen van de betalingsbalans:

    Vraag naar dollars of aanbod van vreemde valuta’s:

    1 lopende rekening
    export van goederen en diensten + ontvangen inkomen

    2 financiële rekening
    Kapitaalimport
    # langetermijnbeleggingen in de VS
    # directe investeringen in de VS
    # kortetermijnbeleggingen in de VS (waaronder speculatie van de dollar
    ten gunste van de dollar)

    3 officiële reserves
    verkoop vreemde valuta’s in ruil voor dollars

    Aanbod van dollars of vraag naar vreemde valuta’s:

    1 lopende rekening
    export van goederen en diensten + betaald inkomen

    2 financiële rekening
    Kapitaalexport
    # langetermijnbeleggingen in het buitenland
    # directe investeringen in het buitenland
    # kortetermijnbeleggingen in het buitenland(waaronder speculatie tegen de dollar)

    3 officiële reserves
    Aankoop vreemde valuta’s in ruil voor dollars

    Hierbij mogen we niet uit het oog verliezen dat de deelbalansen van de betalingsbalans onderling samenhangen. Voor een verklaring of een voorspelling van de wisselkoers is altijd een totaalbeeld van het (toekomstige) betalingsverkeer met het buitenland nodig

    Lopende rekening:

    De keynesiaanse bestedingstheorie:
    Het saldo op de lopende rekening van de betalingsbalans is gelijk aan het verschil tussen het Nationaal Inkomen (Y) en de nationale bestedingen (C+I+O). Hieruit volgt dat als de nationale bestedingen sneller groeien dan de productie het saldo op de lopende rekening zal afnemen. In de VS blijft de groei van de productie op dit moment achter bij de groei van de nationale bestedingen, er wordt per saldo meer geïmporteerd. De stijging van de import lijdt tot een toename van het aanbod van dollars op de valutamarkt, waardoor dus de koers van de Amerikaanse dollar zal dalen. De oorzaken van de groei in bestedingen zijn ontstaan door belastingverlichtingen, een overmatige geldgroei, hoge conjunctuur. Een verslechtering van de lopende rekening leidt dus onvermijdelijk tot een depreciatie van de dollar.

    Financiële rekening:

    Directe investeringen:
    Het saldo van de directe investeringen van een land wordt bepaald door het investeringsklimaat in dat land t.o.v. van het investeringsklimaat in het buitenland. Multinationale ondernemingen zoeken wereldwijd naar de optimale vestigingsplaats. De vestigingsplaatskeuze wordt door veel factoren bepaald, zoals de nabijheid van de afzetmarkt, de economische groei, de politieke en sociale stabiliteit, de kwantiteit en de kwaliteit van de productiefactoren en de infrastructuur.

    Beleggingen:
    Rendement en risico zijn de twee sleutelwoorden om het saldo in beleggingsverkeer te verklaren. Evenals multinationale ondernemingen op zijn naar het ‘optimale investeringsklimaat’zijn internationale beleggers op zoek naar het ‘optimale beleggingsklimaat’ voor zijn overtollige liquiditeiten.
    Het rendement op een internationale belegging hang vooral af van de rentestand. Wanneer de rente in de VS lager ligt dan in het Eurogebied – bij gelijkblijvende wisselkoersen – een voorkeur hebben voor een eurobelegging. Hiermee komen we tot een tot een belangrijke indicator voor de wisselkoers op korte termijn: de ontwikkeling van internationale renteverschillen.
    De beoordeling van het renteverschil tussen twee landen is niet voldoende om te bepalen waar men gaat beleggen. Als de rente in de VS 1% en in Europa 2% is het niet vanzelfsprekend dat beleggers in euro’s gaan beleggen. Een belegging in euro’s kan namelijk ook een extra risico met zich meebrengen. De kans bestaat dat de euro tijdens de looptijd van de belegging daalt, waardoor het rendement in euro’s tegenvalt. Om een goede beslissing te nemen, zal de belegger informatie over het renteverschil tussen de VS en het eurogebied moeten aanvullen met een wisselkoersverwachting t.o.v. de dollar. De wisselkoersverwachtingen die in de markt leven, noemt men wel het marktsentiment. Het probleem met het marktsentiment is dat het moeilijk te meten is, maar tegelijkertijd een grote invloed heeft op de wisselkoersontwikkeling.

    Monetaire beleid:
    De centrale bank verricht ook valutatransacties in het kader van het wisselkoersbeleid. Als de valuta van een land deel uitmaakt van een stelsel van vaste wisselkoersen, is de centrale bank verplicht de koers van de eigen valuta te stabiliseren. Dit betekent dat door interventies, d.w.z. het aan- of verkopen van de eigen valuta, de koers in de gewenste richting wordt gestuurd. Instabiliteit van een wisselkoers vloeit meestal voort uit het feit dat de monetaire autoriteiten niet bereid of niet in staat zijn de koers van de eigen valuta te steunen. Als de koers van de eigen valuta onder druk komt te staan, moet de centrale bank bereid zijn om de rente te verhogen en/of te intervenieren. De negatieve gevolgen van een renteverhoging voor de binnenlandse economie moeten worden geaccepteerd. Als een renteverhoging onvoldoende solaas biedt moet de centrale bank bereid en in staat zijn te interveniëren. De mogelijkheid hiertoe wordt echter begrensd door de omvang van deviezenreserves.

    Een wisselkoersvoorspelling op korte termijn zal voornamelijk moeten worden gebaseerd op veranderingen in renteverschillen, het marktsentiment en het monetaire beleid.
    Een wisselkoersvoorspelling op (middel)lange termijn kan worden gebaseerd op inflatieverschillen en op kracht van de economie op lange termijn. Op lange termijn is de hoogte van de wisselkoers namelijk een weerspiegeling van de concurrentiekracht van een economie. Landen met een gebrek aan concurrentievermogen op de wereldmarkt zullen weinig exporteren en weinig directe investeringen en beleggingskapitaal aantrekken. Dit vindt zijn weerslag in een trendmatige daling van de wisselkoers. Het omgekeerde geldt voor landen met een grote concurrentiekracht.

    Conclusie (voorspelling wisselkoers dollar):
    Het saldo van de lopende rekening van de VS is fors negatief. Anders gezegd: de inwoners van de VS leven op te grote voet. Zij produceren te weinig voor hun bestedingen en importeren het verschil uit het buitenland. Zij kunnen importoverschot niet betalen uit de export en moeten daarvoor in het buitenland lenen. Voor bedrijven die van plan zijn goederen naar een bepaald land uit te voeren, is een groot tekort op de lopende rekening van een betalingsbalans een teken dat bestedingsbeperkingen in het verschiet liggen en dat de opnamecapaciteit van goederen en diensten uit het buitenland zal afnemen. Als het saldo langdurig negatief is, zullen er maatregelen genomen moeten worden om het evenwicht te herstellen. Hoewel in eerste instantie een wisselkoersdaling op zeer korte termijn concurrentievoordeel kan bieden, omdat de import duurder en de export goedkoper wordt, zullen op den duur binnenlandse aanpassingen nodig zijn. Op lange termijn wordt het voordeel tenietgedaan door een hogere inflatie die het gevolg is van importprijsstijgingen.
    Bekijken we financiële rekening en dan met name naar de beleggingen dan is natuurlijk wel te concluderen dat een lage rente en een depreciatie van de dollar natuurlijk niet aantrekkelijk is om te beleggen in d
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.