Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Water naar de zee...

30 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. marotick 31 mei 2015 09:40
    Water naar de zee dragen.

    Eigenlijk begrijp ik Griekenland wel dat ze niet verder willen bezuinigen.
    Politici leggen het bezuinigen verkeerd uit. Bezuinigen moet gelden voor de uitgaven uit de staatskas en niet het piepelen van de bevolking door deze een hogere lasten voor te schotelen.
    Wat voor de economie van eerste belang is, is werk.
    Zonder inkomen zijn er ook geen uitgaven. Pensioenen verlagen zal ook niet helpen. Ik zal uitleggen waarom.

    Stel Griekenland krijgt zoveel geld van Europa dat ze alle werklozen van een goed inkomen kunnen voorzien gedurende een heel jaar. Die mensen moeten daar wel wat voor doen en bedacht wordt dat ze water naar de zee moeten dragen.
    Deze mensen moeten inkomstenbelasting betalen en als dat volgens het Europese gemiddelde is dan is dat tussen de 30 en 50%. Er vloeit dus geld terug in de staatskas.
    60% van de Grieken heeft eigenlijk geen inkomen wel een mager uitkering, maar met een normaal salaris heb je ook meteen wat te besteden dus 60% van de bevolking heeft plotseling geld en zal dat “verdiende” geld ook geheel uitgeven. Ook Griekenland zal BTW heffen dus zo'n 20% van het door Europa verstrekte geld zal terugvloeien naar de staatskas, die dus weer met 50 tot 70% gevuld wordt waardoor dezelfde truc ook een tweede jaar in kan gaan.
    Ondertussen geven deze nieuwe verdieners het geld uit aan allerhande uitgaven en daar profiteert het echte werkende deel van het land van, want er wordt weer geproduceerd en geconsumeerd en daarvoor zijn weer meer mensen nodig dan die nu nog een baan hebben dus ontstaan er vacatures die opgevuld worden door mensen die nu nog water naar de zee dragen.
    Dit aantal waterdragers zal verminderen zodat er minder een beroep wordt gedaan op het potje waar alle werklozen van betaald worden. Dat potje is dus niet leeg aan het einde van het jaar en dat wordt dus nog bijgevuld met die belastinginkomsten zodat er ook nog een 2de jaar water gedragen kan worden. Zo doe je dat dus, het hebben van werk geeft ook werk.
    Uiteindelijk moet het systeem in evenwicht zijn. Het aantal consumenten moet zoveel werkgelegenheid vragen als dat er gewerkt moet worden. Dat heet "economie".

    Bezuinigen is prima daar waar het niet de werkgelegenheid schaadt en zeker niet als de mensen nuttig werk verrichten zoals orde handhaving, zorg etc.
    Daarom is bezuinigen om te bezuinigen het domste wat er is. Uiteindelijk draait het dan later om achterstallig onderhoud en zijn er noodzakelijke instellingen die niet meer kunnen functioneren.

    Als we kijken naar de maatregelen die onze eigen regering de laatste jaren heeft genomen dan zijn er vele missers die uiteindelijk een negatief effect heeft en ook veel heeft gekost aan werkgelegenheid.
    -Afschaffen van de VUT, hierdoor weinig doorstroming in de arbeidsmarkt
    -Verhoging van de BTW, de extra miljoenen die dat oplevert gaat ten koste van de koopkracht
    en werkgelegenheid en daardoor weer een vermindering van belastinginkomsten maar wel hogere uitgaven.
    -Verhogen van accijnzen op brandstof, veel mensen kopen nu brandstof in in het buitenland en doen daar ook meteen hun boodschappen omdat die ook daar goedkoper zijn mede door een lagere BTW heffing.
    Ook gaan er in de gehele grensstreek pomphouder failliet en draait de staat op voor het saneren van die grond.
    Verhoging van de pensioenleeftijd, ook hierdoor geen doorstroming van de arbeidsmarkt. Dit zou te begrijpen zijn als er een situatie was waarin er te weinig arbeidskrachten zou zijn om al het noodzakelijke werk uit te voeren, nu is de situatie andersom.
    -Er wordt geen werk gecreëerd, werk is een absolute noodzaak voor het hebben van wat voor economie dan ook. De economie start doordat mensen werk hebben.
    Er is werk in overvloed. Groningen moet opnieuw opgebouwd worden en meteen aardbeving bestendig. Dat kan betaald worden met de aardgas opbrengsten.
    Er is hoog nodig een directe treinverbinding tussen randstad en het hoge noorden.
    Veel onderhoud wordt nu vooruit geschoven, niet doen meteen aanpakken.

    De VUT is afgeschaft onder Balkenende met als argument dat het teveel kostte... Dat zal wel maar er zitten nu nog steeds mensen in de VUT en daar betalen we voor terwijl we zelf nooit meer van gebruik kunnen maken van deze regeling. Domweg kosten besparen is vaak ongunstiger.

    Vergeet niet, wat voor de één kosten zijn is voor een ander, veelal, inkomen.

    Jack Marotick
  2. Da Freeze 31 mei 2015 10:00
    Afgelopen week een documentaire gezien op NPO (ik kan alleen niet meer achterhalen hoe of wat). Dit ging over Grieken die in de rij staan om hun pensioen contant op te halen. En veel gepensioneerden staan in de rij vol onzekerheid, want krijgen ze vandaag wel geld? Eenmaal thuisgekomen met het geld blijkt het huis vol te zitten met familieleden, want iedereen is werkloos. Het pensioen is nog de enige strohalm voor hele Griekse families. Voor 1200 euro moest een familie van ongeveer 8 personen worden onderhouden.
    Ik begrijp heel goed dat de Grieken zelf geen bezuinigingen meer kunnen zien. De burger wordt gepromoveerd tot zwerver.

    Ironisch om te zien dat Griekenland (Athene) in dezelfde valkuil trapt als een duizenden jaren geleden. Toen was de olijfoliehandel ook gouden business. Er werd riant geëxporteerd en goud geld verdiend. Ondertussen werd voedsel geïmporteerd. Athene kreeg vervolgens heibel met allerlei stadstaten en deze kwamen op het lumineuze idee de voedseltransporten te beëindigen. Athene was op de knieën. Hetzelfde flikken ze nu weer.
  3. forum rang 7 ffff 31 mei 2015 10:52
    Goed zo Durian en dan vooral onze kinderen de oplopende rekening laten betalen. Die generatie van de schuldenmakers is onuitroeibaar! " Na ons de zondvloed" lijken ze allemaal te denken.

    Ik hoop toch zio dat juist de jongeren tegen die oude schuldenmakers zeggen: En nu is het afgelopen. Vanaf nu geven jullie alleen nog maar uit wat er binnenkomt.

    Maar dat zal ongetwijfeld heel lang duren, want schulden maken, zonder dat de bevolking daar verder veel van merkt....Ach we hebben de afgelopen twintig jaar gezien, dat je dat best lang vol kunt houden. Maar d'r komt natuurlijk een keer dat er afgerekend moet worden. En mensen die het zouden kunnen betalen...die zijn allang vertrokken!

    Peter
  4. forum rang 9 josti5 31 mei 2015 11:33
    quote:

    A5 schreef op 31 mei 2015 11:08:

    Belastingontduikers tegen de muur zetten. Dat helpt.
    Wetten die belastingontwijking onmogelijk maken.
    'Tegen de muur zetten'???
    Jij bent toch de kampioen-antifascist, zo vreselijk (plaatsvervangend) begaan met WO II-slachtoffers, die o.a. tegen de muur werden gezet?
    En nu wil je hetzelfde (laten) doen met mensen, die slimmer zijn dan jij?
  5. forum rang 5 DurianCS 31 mei 2015 18:08
    quote:

    ZER0 schreef op 31 mei 2015 17:56:

    waarom blijft iedereen maar bezig met de grieken.

    dat is wel heel veel water wat iedereen verspilt.

    boeit mij niks.
    Ja, dat lijkt wat overdreven, maar de helft van alle koersveranderingen op de beurs heeft er wel mee te maken, dus negeren is een beetje gemakkelijk.
  6. forum rang 7 ffff 31 mei 2015 19:00
    Popla,

    Wel een erg rigoureus standpunt van jou. En ik dacht nog wel dat jij zo tegen de doodstraf was.

    Toch nog een vraag: Heb je mijn pinksterboodschap speciaal voor jou opgesteld in de Madeira-draad nog uitgeprint en boven je bureau gehangen?

    Het leuke van emigreren is nu juist dat je gewoon helemaal niks meer met die vermolmde systemen te maken hebt en je van de kantlijn kunt bekijken wat voor een onbetaalbaar wordende troep ze ervan gemaakt hebben.

    Peter

  7. marotick 31 mei 2015 20:04
    quote:

    DurianCS schreef op 31 mei 2015 10:40:

    Nee, bezuinigen is niet goed. Laten we vooral veel geld blijven lenen om het welvaartspeil in stand te houden.
    Ik heb het niet over schulden maken. Hoewel schulden maken minder erg is dan dat het lijkt.
    Wat maakt het uit dat je eerst spaart en dan wat koopt of je koopt het eerst en je spaart het later bij elkaar?
    Als je de schulden gewoon betaald is er niets aan de hand, met de rente over de schulden wordt weer verdiend. Voor de crisis betaalde bijna iedere Nederlander braaf zijn schulden af en daarna ging het pas mis.

    Mijn verhaal ging er over dat je met werk ander werk genereert.
    Vanmiddag dacht ik aan het volgende:
    Nog niet eens zo lang geleden vulden we op papier onze belasting in.
    Een heel leger van ambtenaren moest die formulieren overzetten in hun eigen systeem en er was ook een heel leger ambtenaren nodig voor de controle.
    Die duizenden mensen waren broodnodig en die hadden een goede baan. Nu vullen we via internet onze belasting in en de gegevens gaan direct de database van de belastingdienst in. Slimme software vergelijkt de gegevens en dat is het.
    Het is nog steeds mogelijk om op papier de belasting in te vullen en als we dat allemaal jaarlijks blijven zouden doen dan hadden die mensen gewoon nog hun werk gehad. Nu mogen ze naar huis omdat het allemaal wat gemakkelijker is geworden.
    Goed, de belastingdienst zou dus efficiënter nu moeten werken, maar merken we dat ook? Blijft er geld over?
    Ik zie het niet.
    Ik blijf erbij. Wat voor de één kosten zijn is voor een ander inkomen.

    Jack Marotick
  8. forum rang 5 DurianCS 31 mei 2015 21:08
    quote:

    marotick schreef op 31 mei 2015 20:04:

    [...]
    Ik heb het niet over schulden maken. Hoewel schulden maken minder erg is dan dat het lijkt.
    Wat maakt het uit dat je eerst spaart en dan wat koopt of je koopt het eerst en je spaart het later bij elkaar?
    Als je de schulden gewoon betaald is er niets aan de hand, met de rente over de schulden wordt weer verdiend. Voor de crisis betaalde bijna iedere Nederlander braaf zijn schulden af en daarna ging het pas mis.

    Mijn verhaal ging er over dat je met werk ander werk genereert.
    Vanmiddag dacht ik aan het volgende:
    Nog niet eens zo lang geleden vulden we op papier onze belasting in.
    Een heel leger van ambtenaren moest die formulieren overzetten in hun eigen systeem en er was ook een heel leger ambtenaren nodig voor de controle.
    Die duizenden mensen waren broodnodig en die hadden een goede baan. Nu vullen we via internet onze belasting in en de gegevens gaan direct de database van de belastingdienst in. Slimme software vergelijkt de gegevens en dat is het.
    Het is nog steeds mogelijk om op papier de belasting in te vullen en als we dat allemaal jaarlijks blijven zouden doen dan hadden die mensen gewoon nog hun werk gehad. Nu mogen ze naar huis omdat het allemaal wat gemakkelijker is geworden.
    Goed, de belastingdienst zou dus efficiënter nu moeten werken, maar merken we dat ook? Blijft er geld over?
    Ik zie het niet.
    Ik blijf erbij. Wat voor de één kosten zijn is voor een ander inkomen.

    Jack Marotick
    Ja, als we terug gaan naar de papieren belastingaangifte dan lijkt dat op water naar de zee dragen. Je kunt elke overbodige activiteit belonen met een salaris, maar daar schiet niemand iets mee op. En als je meer uitgaven hebt dan inkomsten dan moet je of de inkomsten verhogen of de uitgaven verminderen. Als het eerste niet kan en je het tweede niet wilt dan moet je geld lenen om je boekhouding kloppend te krijgen. En dat kun je lang maar niet eeuwig volhouden.
  9. gerrit 69 31 mei 2015 21:32
    quote:

    marotick schreef op 31 mei 2015 20:04:

    [...]
    Ik heb het niet over schulden maken. Hoewel schulden maken minder erg is dan dat het lijkt.
    Wat maakt het uit dat je eerst spaart en dan wat koopt of je koopt het eerst en je spaart het later bij elkaar?
    Als je de schulden gewoon betaald is er niets aan de hand, met de rente over de schulden wordt weer verdiend. Voor de crisis betaalde bijna iedere Nederlander braaf zijn schulden af en daarna ging het pas mis.

    Mijn verhaal ging er over dat je met werk ander werk genereert.
    Vanmiddag dacht ik aan het volgende:
    Nog niet eens zo lang geleden vulden we op papier onze belasting in.
    Een heel leger van ambtenaren moest die formulieren overzetten in hun eigen systeem en er was ook een heel leger ambtenaren nodig voor de controle.
    Die duizenden mensen waren broodnodig en die hadden een goede baan. Nu vullen we via internet onze belasting in en de gegevens gaan direct de database van de belastingdienst in. Slimme software vergelijkt de gegevens en dat is het.
    Het is nog steeds mogelijk om op papier de belasting in te vullen en als we dat allemaal jaarlijks blijven zouden doen dan hadden die mensen gewoon nog hun werk gehad. Nu mogen ze naar huis omdat het allemaal wat gemakkelijker is geworden.
    Goed, de belastingdienst zou dus efficiënter nu moeten werken, maar merken we dat ook? Blijft er geld over?
    Ik zie het niet.
    Ik blijf erbij. Wat voor de één kosten zijn is voor een ander inkomen.

    Jack Marotick
    Voor Marotick een dikke ab.
    Onze Regering heeft tijdens de crisis behoorlijk wat blunders gemaakt.
    Bezuinigen is prima als de economie goed draait, maar extra bezuinigen als de economie al slecht draait werkt natuurlijk averechts.
    Het is dan ook geen wonder dat onze Regering de kamer meerderheid is kwijtgeraakt.
    Ik wil daar toch nog iets aan toe voegen.
    Veel ouderen werden en worden nog steeds enorm gekort in hun pensioenen.
    Er word voortdurend geschermd met die zogenaamde rekenrente, waardoor pensioenfondsen voortdurend onder hun dekkingsgraad zitten, maar de pensioen potten zijn qua waarde meer dan verdubbeld in de laatste 6 jaar.
    Het geld klotst letterlijk over de reling.
    Dat wil natuurlijk niet zeggen dat men maar met geld moet strooien, maar dat steeds maar afknijpen van alle pensioenen is in mijn ogen voor de koopkracht van veel ouderen funest om redelijk rond te komen.
    De overdreven angst dat onze pensioenfondsen over 30 jaar de pensioenen niet meer zouden kunnen betalen is volstrekt uit de lucht gegrepen.
    Wat is jouw mening hierover?
  10. forum rang 5 DurianCS 31 mei 2015 22:24
    quote:

    gerrit 69 schreef op 31 mei 2015 21:32:

    [...]

    Voor Marotick een dikke ab.
    Onze Regering heeft tijdens de crisis behoorlijk wat blunders gemaakt.
    Bezuinigen is prima als de economie goed draait, maar extra bezuinigen als de economie al slecht draait werkt natuurlijk averechts.
    Het is dan ook geen wonder dat onze Regering de kamer meerderheid is kwijtgeraakt.
    Ik wil daar toch nog iets aan toe voegen.
    Veel ouderen werden en worden nog steeds enorm gekort in hun pensioenen.
    Er word voortdurend geschermd met die zogenaamde rekenrente, waardoor pensioenfondsen voortdurend onder hun dekkingsgraad zitten, maar de pensioen potten zijn qua waarde meer dan verdubbeld in de laatste 6 jaar.
    Het geld klotst letterlijk over de reling.
    Dat wil natuurlijk niet zeggen dat men maar met geld moet strooien, maar dat steeds maar afknijpen van alle pensioenen is in mijn ogen voor de koopkracht van veel ouderen funest om redelijk rond te komen.
    De overdreven angst dat onze pensioenfondsen over 30 jaar de pensioenen niet meer zouden kunnen betalen is volstrekt uit de lucht gegrepen.
    Wat is jouw mening hierover?

    Lastige discusie: hoe zeker weet je dat de rendementen in de toekomst hoger zullen zijn dan de rekenrente, en hoeveel zekerheid wil je? En als je niet bezuinigt dan moet je meer geld lenen en voor je het weet krijg je Griekse toestanden. Ondanks alle bezuinigingen zijn de staatsschulden tamelijk hoog.
  11. gerrit 69 31 mei 2015 22:44
    quote:

    DurianCS schreef op 31 mei 2015 22:24:

    [...]
    Lastige discusie: hoe zeker weet je dat de rendementen in de toekomst hoger zullen zijn dan de rekenrente, en hoeveel zekerheid wil je? En als je niet bezuinigt dan moet je meer geld lenen en voor je het weet krijg je Griekse toestanden. Ondanks alle bezuinigingen zijn de staatsschulden tamelijk hoog.
    De pensioenfondsen hebben met hun beleggingen enorm goed verdiend.
    In principe hanteren zij met hun lange termijn visie dezelfde methode als Warren Buffett.
    Hadden zij procentueel nog meer mogen beleggen in kwaliteitsaandelen in deze bull-markt, dan was hun rendement en daarmee hun vermogen nog verder gegroeid.
    Het is daarom volkomen van de pot gerukt om steeds maar terug te vallen op de reken-rente die politici ons voorhouden, terwijl de rendementen van veel pensioen-fondsen aanzienlijk veel hoger is geweest afgelopen jaren.

  12. forum rang 5 DurianCS 31 mei 2015 22:59
    quote:

    gerrit 69 schreef op 31 mei 2015 22:44:

    [...]

    De pensioenfondsen hebben met hun beleggingen enorm goed verdiend.
    In principe hanteren zij met hun lange termijn visie dezelfde methode als Warren Buffett.
    Hadden zij procentueel nog meer mogen beleggen in kwaliteitsaandelen in deze bull-markt, dan was hun rendement en daarmee hun vermogen nog verder gegroeid.
    Het is daarom volkomen van de pot gerukt om steeds maar terug te vallen op de reken-rente die politici ons voorhouden, terwijl de rendementen van veel pensioen-fondsen aanzienlijk veel hoger is geweest afgelopen jaren.
    Resultaten uit het verleden...
  13. marotick 31 mei 2015 23:13
    quote:

    DurianCS schreef op 31 mei 2015 21:08:

    [...]
    Ja, als we terug gaan naar de papieren belastingaangifte dan lijkt dat op water naar de zee dragen. Je kunt elke overbodige activiteit belonen met een salaris, maar daar schiet niemand iets mee op. En als je meer uitgaven hebt dan inkomsten dan moet je of de inkomsten verhogen of de uitgaven verminderen. Als het eerste niet kan en je het tweede niet wilt dan moet je geld lenen om je boekhouding kloppend te krijgen. En dat kun je lang maar niet eeuwig volhouden.
    Omdat we over gegaan zijn naar de digitale belastingaangifte lijkt het invullen van de papierenaangifte een overbodige activiteit. Door de digitale aangifte zijn er vele medewerkers van de belastingdienst werkloos geworden en wordt de éne overbodige activiteit vervangen door een andere namelijk niets doen en wel een uitkering krijgen. Het bezwaar van een uitkering is dat men wel de huur kan blijven betalen en nog net te eten heeft maar voor de rest zal er geen geld meer zijn om de economie draaiend te houden. En dat was voordien niet zo want men had een goed inkomen zodat er meer gedaan kon worden dan de basis behoefte.
    Goed ik wil niet pleiten voor stilstand in de ontwikkeling, die is ook niet tegen te houden maar besparingen moet ten goede komen van iets ander, andere sectoren. Wat er in de zorg gebeurt is gewoon schandalig en waarom mislukken er zoveel ICT projecten, worden er riante bestuurssalarissen gegeven aan sommige ambtenaren bij de overheid en semi overheid? Vaak lieden die totaal mislukt zijn. Waarom is Nederland zo laks bij het zoeken naar banen, de spil waar het om draait.
    Er is genoeg te doen. Maar het is wel makkelijk om achterover te leunen en BTW, belastingen en accijnzen te verhogen die dus een rem zijn in de economische ontwikkeling.

    Wat ik heel erg ga vinden is dat we over een paar jaar een foto te zien krijgen van de politici van nu die staan te glunderen dat ze het zo goed gedaan hebben... terwijl wat ze doen juist een remmend effect heeft gehad. Als Nederland er bovenop is gekomen dan hebben we dat te danken aan de landen om ons heen en verstandige bedrijven, maar NIET aan het prutsende kabinet wat we hebben.

    Jack Marotick
30 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 910,59 +0,71%
EUR/USD 1,0771 -0,10%
FTSE 100 8.433,76 +0,63%
Germany40^ 18.773,50 +0,47%
Gold spot 2.360,72 0,00%
NY-Nasdaq Composite 16.340,87 -0,03%

Stijgers

Accsys
+5,43%
CM.COM
+2,92%
NX FIL...
+2,63%
RANDST...
+2,61%
ForFar...
+2,43%

Dalers

Kendrion
-2,99%
UMG
-2,95%
Alfen ...
-2,63%
EBUSCO...
-2,29%
VIVORY...
-1,85%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links