Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Madeira de fiscaal vriendelijke oplossing?

89 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Royal Dutch Pim 15 mei 2015 10:11
    Momenteel vertoef ik ongeveer 15-20 weken per jaar op Mallorca. Het plan is om zodra mijn jongste dochter (nu 14) het huis uit is om Nederland helemaal vaarwel te zeggen. Wij zijn helemaal klaar met veel zaken hier zoals: politiek Den Haag, belastingdruk, klimaat, regelzucht etc. etc.

    Mallorca is prachtig, prima infrastructuur, goed eten, lekkere wijn maar het klimaat is in de winter ook iets minder. De afgelopen winter hebben we zelfs sneeuw gehad en omdat we daar niet van houden gaan we iets zuidelijker kijken en ik stuitte per toeval op Madeira. Begreep bovendien dat daar voor buitenlanders een aantrekkelijk fiscaal klimaat is bedacht te weten 0,0% dat spreekt ons ook aan. Of misschien weet je nog een ander "prettig" land op max 4 uur vliegen van NL.

    Zijn er toevallig hier mensen die meer over Madeira weten, en hun ervaringen willen doorgeven door bijvoorbeeld het delen van kennis op het gebied van: goede sites en of literatuur, de fiscale route, waar moet je onroerend goed kopen, welk deel van het eiland is het beste, waar moet je op letten etc. etc.

    Alvast hartelijk bedankt voor je reactie
    RD Pim
  2. forum rang 6 NewKidInTown 15 mei 2015 10:35
    Weet van Madeira niets. Waar je op moet letten is hoe en waar je inkomsten belast worden, nog steeds in NL of daar ter plekke en dan tegen 0,0 %, hum !!!
    En natuurlijk aan de uitgavenkant, wwonlasten huur/koop, energie/electriciteit/brandstof/vervoer en alle overige uitgaven zoals eten en drinken en dan vooral die produkten die je gewend bent. Wijn zal wel goedkoop zijn, maar goed brood, kaas en andere meldprodukten. Al die produkten zijn bijvoorbeeld hier in Azie aan de (heel) dure kant.

    Succes en laat maar iets horen.
  3. benito c. 15 mei 2015 10:35
    Ha Pim, interessant, ik had dat niet op het netvlies.

    Ik weet wel dat Malta, Cyprus, Gibraltar, Andorra, Monaco voor pensionado´s aantrekkelijke mogelijkheden hebben, maar het weer zal in Madeira wel het beste zijn. Monaco valt voor veel mensen af, omdat de huizen zo duur zijn. Ik vind het wel een nadeel op een eiland vast te zitten, maar dat is uiteraard persoonlijk.
  4. forum rang 5 theo1 15 mei 2015 11:50
    Hoi Pim,

    Ik heb niet echt verstand van specifieke arrangementen voor Madeira, maar ik weet wel een paar dingen over Portugal in zijn algemeenheid.
    - volgens het belastingverdrag wordt je pensioen in Nederland belast. Daar is niks aan te doen.
    - Andere inkomsten, zoals dividend e.d. wordt in Portugal belast. Maar dat is best gunstig: je kan het dividend verdelen over 2 personen (jezelf en je vrouw), en dan is de helft belastbaar met een vrijstelling. Als je niet erg rijk bent, zal de belasting weinig of niks voorstellen.
    - Portugal wil graag rijke buitenlanders aantrekken. Als je je in Portugal vestigt met een inkomen uit het buitenland, kan je je inschrijven als "buitengewoon ingezetene". Dat geeft je 10 jaar lang belastingvrijstelling. Dit zal niet gaan werken als je in Portugal wil gaan werken of een bedrijf beginnen.
    - Als je een bouwval koopt en opknapt (er staan veel bouwvallen in Portugal), kan je tot 10 jaar vrijstelling van onroerend goedbelasting (IMI) krijgen. Maar als ik me goed herinner, kan dit per gemeente verschillen.
    - De uitkering van een spaarhypotheek is belastingvrij als je emigreert. De bekende 15- en 20 jaar termijnen gelden dan niet. Dit is wet Inkomstenbelasting hoofdstuk 10bis artikel 10 bis 6 punten 2 a en b. Weinig adviseurs weten dat. Wijs ze op dit artikel.

    Verder, het eerste dat je moet doen is een fiscaal nummer aanvragen. Zonder dat kan je niks met de overheid regelen. Als je je auto wil importeren, moet je dat niet op exportkentekens doen. Het Portugese RDW heeft meer tijd nodig om je een Portugees kenteken te geven dan de geldigheidsduur van het exportkenteken. Dus gewoon met je Nederlandse platen daarheen rijden en het dan daar regelen.

    Zoek op internet op de tekst "portuguese tax system". Er is een document van het Portugese ministerie van financiën onder die titel dat uitlegt hoe het in elkaar zit. Dit wordt geregeld bijgewerkt, probeer het zo dicht mogelijk bij de bron te halen, dan heb je een actuele versie. Als je je die kennis eigen maakt, zal een adviseur je niet meer kunnen afbluffen.

    Dit alles is alleen maar wat ik op internet bij elkaar heb gescharreld. Er zijn belastingadviseurs die zich richten op emigranten. Ik zou zeker eens een afspraak met zo iemand maken tegen de tijd dat het echt serieus gaat worden. Dat zal nog wel een aantal jaren duren en in die tijd kan er veel veranderen.
  5. [verwijderd] 15 mei 2015 12:29
    Ik denk dat 0% heffing niet zo recht toe recht aan is.
    Ik neem aan dat je dan doelt op de Portugese regeling voor 'non habituals' waarbij je 10 jaar vrijstelling kan krijgen van belasting op een aantal inkomenscategorien, onder meer pensioenen, offshore intrest/dividend, en offshore capital gains.

    Echter, zoals ik het lees, is een vereiste voor het laatste dat ze in een ander land belast worden. En dat zal niet het geval zijn als je fiscaal resident van Portugal (waaronder Madeira) bent, tenzij je iets van aanmerkelijk belang aandelen hebt, of inkomsten uit onroerend goed in een ander land, of een ambtenarenpensioen.

    Wellicht dat het wel werkt door een Madeira rechtpersoon of trust er tussen te zetten, die worden weliswaar belast met iets van 38% meen ik, maar die kunnen wel uitgebreide vrijstellingen van inkomsten claimen. Maar ook daar heb ik niet heel goed gekeken, en het geld moet natuurlijk ook fiscaal vriendelijk uit de rechtspersoon of trust te halen zijn.

    Overigens ben ik wel nieuwsgierig wat je allemaal aan info en sites tegenkomt, omdat mijn bedachte zomerprojectje is om een vergelijkend landenonderzoek te doen voor de potentie fiscale asielzoeker agv de verwachte wetswijzigingen voor komende jaar (capital gains tax).

    Dus, Royal Dutch Pim, als er een website zou zijn waar verschillende fiscaal vriendelijke landen worden vergeleken, wat voor info zou er willen aantreffen (wonen, visa, tax, legal, etc?)
  6. [verwijderd] 15 mei 2015 13:00
    quote:

    theo1 schreef op 15 mei 2015 11:53:

    @wiesje: Madeira is een autonome regio van Portugal.
    OK, bedankt

    val je niet onder het Portugese belastingstelsel en kunnen er ook geen naheffingen komen ?

    ik weet er ook echt niets van, je zou dus zelfs ontvallen , vanwege buiten Europa, geen melding meer hoeven te doen aan de Fiscus voor je wereldinkomen ?

    ik woon in België, maar ben NLander en ik moet elk jaar mijn wereldinkomen opgeven aan de Nederlandse belastingdienst, dat vervalt dan ook neem ik aan ?
  7. forum rang 5 theo1 15 mei 2015 13:21
    Zie voor volledige info: info.portaldasfinancas.gov.pt/NR/rdon...

    Over residentes não habituais: www.pwc.pt/en/guia-fiscal-2011/irs/re...

    @perpster: de belangrijkste voorwaarde voor het zijn van residente não habitual is dat je de 5 voorgaande jaren niet belastingplichtige in Portugal bent geweest. Dit om te voorkomen dat mensen na afloop van de vrijstelling even uit Portugal emigreren, snel weer terugkomen en een nieuwe termijn van 10 jaar beginnen. Ik lees niet in de voorwaarden dat het inkomen elders belast moet zijn.
  8. forum rang 5 theo1 15 mei 2015 13:37
    quote:

    wiesje 9333 schreef op 15 mei 2015 13:00:

    [...]

    OK, bedankt

    val je niet onder het Portugese belastingstelsel en kunnen er ook geen naheffingen komen ?

    ik weet er ook echt niets van, je zou dus zelfs ontvallen , vanwege buiten Europa, geen melding meer hoeven te doen aan de Fiscus voor je wereldinkomen ?

    ik woon in België, maar ben NLander en ik moet elk jaar mijn wereldinkomen opgeven aan de Nederlandse belastingdienst, dat vervalt dan ook neem ik aan ?
    Ik weet er ook niet alles van, maar Portugal is lid van de EU, en Madeira ook. Madeira valt onder het Portugese belastingstelsel, maar heeft een aantal extra vrijstellingen.

    Wat ik ervan begrijp, werkt het ongeveer zo:
    - pensioen wordt in Nederland belast. Dit geldt voor alle nieuwe belastingverdragen die Nederland sluit. Hier kom je niet onderuit.
    - al het andere wordt in Portugal belast.

    Maar dan moet je wel volledig emigreren, dus uitschrijven uit Nederland en inschrijven in Portugal als ingezetene. En bij de Nederlandse belastingdienst aangeven dat je emigreert. De belastingdienst zal je dan een aanslag sturen voor alle belasting die je nog in Nederland verschuldigt bent tot het moment van emigratie. Die zal waarschijnlijk komen als je al weg bent, dus in die zin kan je dat zien als een naheffing. Maar het gaat over de periode dat je nog in Nederland belastingplichtig was.

    En je krijgt een conserverende aanslag van de Nederlandse belastingdienst. Die vervalt als je 10 jaar geëmigreerd blijft. Als je binnen 10 jaar terugkomt, krijg je met die conserverende aanslag te maken. Het is dus overzichtelijker als je dat niet doet. Die heffing is bedoeld om te voorkomen dat mensen heen en weer gaan emigreren om belastingvoordeeltjes mee te pikken. Als je gewoon weg gaat en weg blijft speelt dat verder geen echte rol.

    ---

    Uitgebreider document over residentes não hatibuais: www.algarve-taxsolutions.com/pdf/1351...
  9. jrxs4all 15 mei 2015 13:48
    quote:

    theo1 schreef op 15 mei 2015 13:21:

    Ik lees niet in de voorwaarden dat het inkomen elders belast moet zijn.
    Zie pagina 4:

    www.kpmg.com/PT/pt/IssuesAndInsights/...

    Alles wat niet onder de vrijstelling valt wordt je als belegger denk ik niet zo blij van, want in Portugal is niet alleen rente en dividend belast over de feitelijke inkomsten maar ook koerswinst. Andere vraag is of je ook tax credits krijgt voor bronbelasting die in het buitenland is ingehouden.

    Of je in Nederland veel betaalt hangt er maar net van af waar je inkomsten zitten. Inkomsten uit arbeid worden hier zwaar belast (tenzij je boven de AOW leeftijd zit, dan wordt het al veel beter), bij inkomsten uit vermogen zul je in Europa niet veel landen vinden waar je beter zit (als je tenminste goed verdient met het beleggen).

    Als je inkomsten voornamelijk uit beleggen komen ben je denk ik het beste af in Malta, Cyprus, Letland en Slowakije, voor zover ik weet geen belasting op vermogen en ontvangen dividend.
  10. [verwijderd] 15 mei 2015 14:48
    quote:

    wiesje 9333 schreef op 15 mei 2015 13:00:

    ik woon in België, maar ben NLander en ik moet elk jaar mijn wereldinkomen opgeven aan de Nederlandse belastingdienst, dat vervalt dan ook neem ik aan ?
    Als je woonplaats in Belgie is, en je niet buitenlands belastingplichtig bent in Nederland, waarom zou je dan iets moeten opgeven aan de Nederlandse fiscus?

    Nederland kent niet, anders dan bijvoorbeeld de USA, de fictie dat je vanwege een Nederlands paspoort belastingplichtig ben voor je wereldinkomen.

    Als je woonplaats, zoals bepaald ogv art. 4 AWR, niet in Nederland is, en je ook geen bron van inkomen in Nederland meer hebt, houdt imho de informatieplicht op. Als ze iets willen weten over je, moeten ze maar een verzoek tot bijstand aan de fiscus in het land waar je woont sturen.
  11. [verwijderd] 15 mei 2015 15:21
    quote:

    jrxs4all schreef op 15 mei 2015 13:48:

    [

    Als je inkomsten voornamelijk uit beleggen komen ben je denk ik het beste af in Malta, Cyprus, Letland en Slowakije, voor zover ik weet geen belasting op vermogen en ontvangen dividend.
    Voor zover ik weet zijn zowel dividenden als capital gains gewoon progressief belast in Slovakia, met een kleine vrijstelling van iets van 1.000 euro.

    Letland idem, maar wel tegen een prettig tarief, 10% resp. 15%.

    Cyprus en Malta hebben dacht ik wel wat faciliteiten.

    In de regel ben je denk ik beter af met een laag tarief dan met vrijstellingen, een laag tarief is bestendiger dan een vrijstelling.

    Of je moet naar landen die offshore inkomens onbelast laten (zoals de UK tot voor kort), maar die zitten thans vooral in Azie (Singapore, Filipijnen, dacht ik), en dat valt niet binnen de vier uur van Royal Dutch Pim, tenzij de besparingen zo groot zijn dat ie een eigen straaljager kan aanschaffen.

  12. forum rang 5 theo1 15 mei 2015 16:37
    quote:

    jrxs4all schreef op 15 mei 2015 13:48:

    [...]

    Zie pagina 4:

    www.kpmg.com/PT/pt/IssuesAndInsights/...

    Alles wat niet onder de vrijstelling valt wordt je als belegger denk ik niet zo blij van, want in Portugal is niet alleen rente en dividend belast over de feitelijke inkomsten maar ook koerswinst. Andere vraag is of je ook tax credits krijgt voor bronbelasting die in het buitenland is ingehouden.

    Of je in Nederland veel betaalt hangt er maar net van af waar je inkomsten zitten. Inkomsten uit arbeid worden hier zwaar belast (tenzij je boven de AOW leeftijd zit, dan wordt het al veel beter), bij inkomsten uit vermogen zul je in Europa niet veel landen vinden waar je beter zit (als je tenminste goed verdient met het beleggen).

    Als je inkomsten voornamelijk uit beleggen komen ben je denk ik het beste af in Malta, Cyprus, Letland en Slowakije, voor zover ik weet geen belasting op vermogen en ontvangen dividend.
    OK bedankt. Weer wat geleerd. Als ik het zo begrijp is die regel dus vooral interessant als je in Portugal wil gaan werken (of een bedrijf beginnen) in één van de aangewezen sectoren. Aangezien toerisme een aangewezen sector is, zal dat wel goed gaan voor campings, B&B's en dat soort dingen die emigranten vaak doen. Toch mooi meegenomen.

    Inkomen mag gesplitst worden over beide echtgenoten. Daarna is voor inkomen uit kapitaal (categorie E meende ik) 50% belastbaar. Daarna is er nog een belastingvrije voet. Het is allemaal niet zo eng als het op het eerste gezicht klinkt. Er zijn in Portugal ook rijken met politieke invloed die goed voor zichzelf op weten te komen.
  13. [verwijderd] 15 mei 2015 16:39
    quote:

    Royal Dutch Pim schreef op 15 mei 2015 10:11:

    Zijn er toevallig hier mensen die meer over Madeira weten, en hun ervaringen willen doorgeven door bijvoorbeeld het delen van kennis op het gebied van: goede sites en of literatuur, de fiscale route, waar moet je onroerend goed kopen, welk deel van het eiland is het beste, waar moet je op letten etc. etc.

    Alvast hartelijk bedankt voor je reactie
    RD Pim
    Als ik je goed begrijp zijn fiscale voordelen belangrijk, uit het oogpunt van zoveel mogelijk over houden van je beleggingen en eventueel andere inkomsten. Uit eigen ervaring: een goede fiscalist kan je, denk ik, in een uur vertellen in welk land en op welke wijze je dit kunt bereiken. Zonder reclame te willen maken, bij Ekelmans & Meijer (Den Haag), Loyens of Arcagna (A'dam) kan ik je, mocht je dit willen, een paar namen mailen.

  14. jrxs4all 15 mei 2015 17:06
    quote:

    Perpster schreef op 15 mei 2015 15:21:

    [...]Voor zover ik weet zijn zowel dividenden als capital gains gewoon progressief belast in Slovakia, met een kleine vrijstelling van iets van 1.000 euro.

    Letland idem, maar wel tegen een prettig tarief, 10% resp. 15%.

    Cyprus en Malta hebben dacht ik wel wat faciliteiten.

    Slovakije lijkt inderdaad wel capital gains tax te hebben, maar geen belasting op dividend. Zie:

    www2.deloitte.com/content/dam/Deloitt...

    vanaf pagina 286:

    repub.eur.nl/pub/22037/Nijkeuter-def%...

    Letland idem, hoewel dividend daar wel belast kan zijn is het dat in de meeste gevallen niet. Zie ook het laatst aangehaalde stuk.

    In Cyprus en Malta is het zomers wel heel erg warm.

  15. Royal Dutch Pim 15 mei 2015 17:14
    quote:

    Limbabwaan schreef op 15 mei 2015 16:39:

    [...]
    Als ik je goed begrijp zijn fiscale voordelen belangrijk, uit het oogpunt van zoveel mogelijk over houden van je beleggingen en eventueel andere inkomsten. Uit eigen ervaring: een goede fiscalist kan je, denk ik, in een uur vertellen in welk land en op welke wijze je dit kunt bereiken. Zonder reclame te willen maken, bij Ekelmans & Meijer (Den Haag), Loyens of Arcagna (A'dam) kan ik je, mocht je dit willen, een paar namen mailen.
    Graag Limbabwaan, mijn mail adres is royaldutchpim apenstaartje gmail punt com alles aan elkaar.

    Ik heb voor mijn normale aangiftes (zowel zakelijk als privé) eindelijk wel uitstekende fiscalisten (RA) gevonden. Ik ben regelmatig gewisseld omdat ik de accountants onvoldoende kon vertrouwen of omdat ik het vaak beter weet/wist dan zij (helaas is dat geen slechte geen grap of opschepperij!). Onvoldoende of slecht advies, zelf ideeën moeten aandragen nou ja allerlei redenen en dan heb ik het niet over "prutskantoortjes" maar gerenommeerde namen. Maar goed, je weet uit een ander draadje wel hoe ik denk over adviseurs in zijn algemeenheid... bankiers, advocaten, fiscalisten, accountants, vermogensbeheerders etc. ze zijn er op de eerste plaats om hun eigen zakken te vullen en om die van mij / ons leeg te trekken! Prima dat ze geld aan mij verdienen maar dan moet ik er ook beter van worden.

    Mijn inkomen haal ik voornamelijk uit de beleggingen en vul dat aan met een minimaal salaris uit mijn BV. Ik haal bewust bijna niets uit de BV, ook niet als dividend. Ook al omdat we aardig kunnen leven van het rendement dat we behalen met de privé beleggingen. Ik heb als ondernemer ook nooit pensioen opgebouwd want als je uitrekent wat daar aan de strijkstok blijft hangen..., dan kun je veel beter zelf beleggen.

    Zo ik ga nu weer kijken hoe we met Madeira verder kunnen dat is wel leuk namelijk.

    Aan allen die tot nu toe hebben gereageerd en of nog willen gaan reageren, alvast hartelijk dank voor jullie input en het meedenken!
  16. [verwijderd] 15 mei 2015 17:30
    quote:

    Perpster schreef op 15 mei 2015 14:48:

    [...]Als je woonplaats in Belgie is, en je niet buitenlands belastingplichtig bent in Nederland, waarom zou je dan iets moeten opgeven aan de Nederlandse fiscus?

    Nederland kent niet, anders dan bijvoorbeeld de USA, de fictie dat je vanwege een Nederlands paspoort belastingplichtig ben voor je wereldinkomen.

    Als je woonplaats, zoals bepaald ogv art. 4 AWR, niet in Nederland is, en je ook geen bron van inkomen in Nederland meer hebt, houdt imho de informatieplicht op. Als ze iets willen weten over je, moeten ze maar een verzoek tot bijstand aan de fiscus in het land waar je woont sturen.
    ja, weet ik ook niet
    ik laat t allemaal door KPMG doen
    ik betaal in NLand geen belasting, maar ik krijg wel zo'n wereldinkomen vraag, woon al lang niet meer in Nederland, maar ze weten je toch te vinden, heb nog wel een vakantie appartement in Zeeland en wat Nederlandse Bankrekeningen, wellicht is dat de reden

    hier in België speelt thans veel in verband met die taks-shift, ben ooit eens 25 jaar geleden voor een paar week op Madeira geweest en dat was prima verblijven, aangenaam klimaat, mooie Bougainville en prachtige bloemen in t algemeen.

    dus ik denk als ze hier nou echt zot doen, wellicht een overweging, kijk ik wil geen fiscaal vluchteling zijn, maar ik wil ook wel wat overhouden.

    interessant, als Griekenland nou straks geadopteerd gaat worden en we zijn t erover eens dat de Grieken dan maar helemaal niets hoeven te betalen en gewoon lekker in de zon, is dat ook een overweging.
    Poetin en Willem zitten er al, dus gevaarlijk zal t niet worden.
89 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 878,83 -0,39%
EUR/USD 1,0674 +0,04%
FTSE 100 8.121,24 -0,28%
Germany40^ 17.905,20 -1,18%
Gold spot 2.306,24 -1,27%
NY-Nasdaq Composite 15.657,82 -2,04%

Stijgers

Corbion
+2,70%
B&S Gr...
+1,20%
Ahold ...
+1,17%
ForFar...
+1,04%
OCI
+1,00%

Dalers

VIVORY...
-13,94%
EBUSCO...
-5,50%
ACOMO
-4,69%
Air Fr...
-4,29%
Arcadis
-3,88%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links