Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gaat Japan nu eindelijk echt in de problemen komen ?

25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 !@#$!@! 13 mei 2013 12:00
    Met een staatsschuld van 200% werd tijdens de crisis de Yen als veilige vluchthaven gezien. Werd sterker en de rente die al 20 jaar op crisis niveau's staat zakte nog verder naar een 0,5% 10-jaars.

    De Japanners zijn het zat, onder invloed van de politiek streeft de JCB een inflatie van 2% na. De munt is eindelijk flink verzwakt zoals ze zo graag wilden.
    (heb je in de geschiedenis echter ooit een sterke economie gezien met een zwakke munt ??)
    Maar gaan Japanse staatsobligatiebeleggers nog genoegen nemen met deze lage rentes ? Hoe zit het met de vergrijzing ? het begin van het ontsparen ?
    Is dat ontsparen houdbaar ? Immers de 200% staatsschuld is volgens velen alleen houdbaar vanwege de interne financiering.

    Op de top van de obligatiekoersen begint de JCB op de amerikaanse manier flink op de kopen, dacht gelezen te hebben, relatief gezien nog extremer dan in de VS.
    Maar is de staatsschuld zo nog wel houdbaar als er door die inflatie hogere rentes worden geeist ? Wat als die zelfs tot boven de 2% gaat klimmen ?
    Iedere econoom behoort te weten dat geldgroei op lange termijn geen invloed heeft op de economische groei, dus welk voordeel denken ze te behalen ?

    Persoonlijk denk ik dat Japan met het uitkomen van zijn lang gekoesterde wensen nu wel echt in de problemen gaat komen. Het lijkt me iig iets om in de gaten te houden. De rente staat nog steeds laag, op op 0,8% 10-jaars, maar je ziet wel rare bewegingen zo vanaf de bodem.

    www.bloomberg.com/quote/GJGB10:IND
  2. forum rang 5 theo1 13 mei 2013 12:37
    Het lijkt mij inderdaad ook een zelfmoordactie. Maar niks doen is ook zelfmoord, dus veel verschil maakt het op lange termijn niet uit. Waar ze op gokken (voor zover ik het verhaal begrepen heb), is dat de lagere yen en de inflatie voor groei gaan zorgen die voorlopig dan de situatie wat prettiger moet maken. Als dat effect is uitgewerkt, is de huidige regering allang weg en is dat het probleem van de regering die er dan is.

    Ze willen zo graag inflatie omdat ze denken dat er heel veel geld opgepot zit bij de mensen. Op het moment dat er inflatie is, is de matras geen goede belegging meer en dan hopen ze dat al dat opgepotte geld weer in roulatie komt. En dat moet dan weer voor groei gaan zorgen. Al met al lijkt het me allemaal nogal wanhopig.
  3. forum rang 9 josti5 13 mei 2013 13:37
    Volgens hetzelfde idee is Nederland bezig: geld onttrekken aan de 'rijke' ouderen...
    Van Rutte moet het geld meer gaan rollen - alleen: het geld rólt al lang: naar Vadertje Financiële Staat...
    En daaraan werkt-ie, getuige o.a. de BTW-verhoging, van harte aan mee, deze Jozef Marx Rutte.

  4. forum rang 6 !@#$!@! 14 mei 2013 10:20
    quote:

    theo1 schreef op 13 mei 2013 12:37:

    Het lijkt mij inderdaad ook een zelfmoordactie. Maar niks doen is ook zelfmoord, dus veel verschil maakt het op lange termijn niet uit.

    Ze willen zo graag inflatie omdat ze denken dat er heel veel geld opgepot zit bij de mensen. Op het moment dat er inflatie is, is de matras geen goede belegging meer en dan hopen ze dat al dat opgepotte geld weer in roulatie komt. Al met al lijkt het me allemaal nogal wanhopig.
    Dus het is deze actie of niks doen ? Dat zijn de opties ??? ( = retorische vraag :-)
    Net zoals europa hervormen ze daar al 20 jaar niet.

    En ja ze hebben natuurlijk gezien hoe goed het werkt hoe dat opgepotte geld in europa weer aan de slag gaat met een negatieve rente , hahaha. waanzin.

    De enige reden dat de Japanse overheid zijn huidige uitgaven kon doen en dus zijn schuld kon opbouwen is door het sparen/schuldenafbouw van vnml bedrijven. Dus als ze dat niet meer willen, MOETEN ze toch echt zichzelf hervormen en bezuinigen, zelf een overschot creeeren. We weten allemaal hoe goed politici daarin zijn ;-))
  5. [verwijderd] 14 mei 2013 12:21
    Ik snap niet, niet om lullig te doen tegen Japan of haar burgers
    Want ik mag ze zeer graag

    Dat jullie niet intergreren in jullie visie, dat half Japan radioctief besmet is

    Dat is iets om rekening mee te houden, want dat doen ze zelf ook
    Geen kinderen meer
    Geen toekomstplannen
    Een voortdurende drain van geld tot over honderd jaar naar die doomsday centrale

    Tellen jullie het totale plaatje eens voor mij op
  6. forum rang 4 Willempie3 14 mei 2013 12:39
    Op 6 mei 2013 was de Japanse 10-jaars rente nog 0,55 procent.
    Vandaag staat ie op 0,86 procent.
    0,31 procent meer rente over je staatsschuld is in het geval van Japan 0,7 procent van je BNP extra betalen.
    Eens kijken of die rente verder stijgt of dat ze hem onder de 1 procent kunnen blijven houden de komende tijd.

    www.bloomberg.com/quote/GJGB10:IND

    W3.
  7. forum rang 5 theo1 15 mei 2013 13:38
    quote:

    !@#$!@! schreef op 14 mei 2013 10:20:

    [...]
    Dus het is deze actie of niks doen ? Dat zijn de opties ??? ( = retorische vraag :-)
    Net zoals europa hervormen ze daar al 20 jaar niet.

    En ja ze hebben natuurlijk gezien hoe goed het werkt hoe dat opgepotte geld in europa weer aan de slag gaat met een negatieve rente , hahaha. waanzin.

    De enige reden dat de Japanse overheid zijn huidige uitgaven kon doen en dus zijn schuld kon opbouwen is door het sparen/schuldenafbouw van vnml bedrijven. Dus als ze dat niet meer willen, MOETEN ze toch echt zichzelf hervormen en bezuinigen, zelf een overschot creeeren. We weten allemaal hoe goed politici daarin zijn ;-))

    Dat heb ik niet gezegd. Maar het zal heel moeilijk zijn om Japan weer op de rails te krijgen. Ze zijn gewoon te ver heen met 200%+ schuld, grote begrotingstekorten en een bejaarde bevolking. De sneeuwbal rolt steeds sneller de verkeerde kant op. Je hebt te maken met enorme schulden die alleen maar te financieren zijn door interne besparingen. Tegelijk heb je een stokoude bevolking en zeer weinig jongeren. De spaarquote zal zeker gaan dalen, en daarmee de financierbaarheid van de schuld. Aan buitenlanders ga je die obligaties niet verkopen. Dus vroeg of laat implodeert de hele boel.

    Met het plan Abe, is de hoop korte termijn groei te realiseren door inflatie te forceren. Ik heb niet gezegd dat ik denk dat dat gaat lukken. Ik denk namelijk dat het een heel erg duur fiasco gaat worden. Als alles duurder wordt, en de spaarrente is reëel gezien negatief, is dat naar mijn mening geen omgeving waarin gewone mensen (die hun spaargeld hard nodig hebben op hun oude dag) hun geld dan maar gaan verbrassen. Waar die economen en politici dat idee vandaan halen weet ik ook niet, maar ze schijnen het te geloven. Sterker nog, ik denk dat als het lukt om inflatie te creëren, dat ook onvermijdelijk gaat leiden tot een hogere rente en de hogere rentekosten gaan dan de staatsbegroting verpletteren. Als het niet lukt, verandert er per saldo niks, behalve dan dat de staatsschuld weer een aantal tientallen procenten hoger is en de Dag des Oordeels voor Japan weer een stuk dichterbij is gekomen.

    Ik denk dat er voor Japan maar twee uitwegen zijn: ofwel de overheid moet extreem zuinig worden, een structureel overschot draaien en zo langzaam maar zeker de schulden een beetje verminderen. Maar dan loop je het risico dat de yen torenhoog gaat stijgen en de exportindustrie (de enige met groeikansen) de markt uitprijst.

    Ofwel de schuld moet vroeg of laat kwaadschiks gesaneerd worden. Dus een vorm van haircut of default of bankroet of hoe je het maar wil noemen. Dat zal een hele generatie gepensioneerde Japanners ruïneren, maar er is dan weer wat hoop voor de toekomst. Gelukkig voor de regering zijn Japanners extreem volgzaam, dus er is kans dat ze het gewoon pikken en er geen revolutie uitbreekt. Maar het zal politiek heel moeilijk zijn om dit vrijwillig te realiseren, want de ouderen zijn politiek machtig en juist die zijn voor hun inkomen afhankelijk van staatsobligaties.

    Jezelf uit de ellende groeien is zo goed als onmogelijk met een krimpende beroepsbevolking. De productiviteit moet dan wel heel erg hard stijgen en Japanners zijn al erg productief. Ik zie niet hoe dat zou moeten.
25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 910,63 -0,14%
EUR/USD 1,0821 +0,30%
FTSE 100 8.428,13 +0,16%
Germany40^ 18.760,80 +0,10%
Gold spot 2.356,18 +0,83%
NY-Nasdaq Composite 16.388,24 +0,29%

Stijgers

JUST E...
+6,80%
Alfen ...
+5,46%
OCI
+4,10%
BAM
+3,56%
PROSUS
+3,49%

Dalers

VIVORY...
-2,60%
IMCD
-2,33%
ASR Ne...
-2,22%
JDE PE...
-1,81%
ASML
-1,44%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links