Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

FONDSEN UITGELICHT: Nutreco

152 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 3 mei 2013 18:16
    FONDSEN UITGELICHT: Wessanen en Nutreco


    Door Bart Koster

    Van DOW JONES NIEUWSDIENST


    AMSTERDAM (Dow Jones)--In de week waarin in Nederland de aandacht vooral uitging naar de inhuldiging van Koning Willem-Alexander en beleggers in de ban waren van de rentebesluiten van de Fed en de ECB, volgden beleggers het enthousiasme van analisten over de resultaten van Wessanen, waardoor het voedingsmiddelen- en winkelbedrijf in de afgelopen week de sterkste stijger op de Midkap-index werd. Nutreco, een andere Midkapper, behoorde deze week op Amsterdam Euronext tot de e e n van de dalers, nadat zijn grootste visvoerklant Marine Harvest, de zalmkweker uit Noorwegen, zich lijkt te ontpoppen als een serieuze concurrent van de Nederlandse vee- en visvoerproducent.


    NUTRECO ZIET GROTE KLANT VERANDEREN IN SERIEUZE CONCURRENT


    De relatie tussen vis- en veevoerproducent Nutreco nv (NUO.AE) en de Noorse zalmkweker Marine Harvest ASA (MHG.OS) maakt op z'n zachtst gezegd een opmerkelijke ontwikkeling door. In 2006 deed Nutreco zijn zalmkwekerijen van de hand, om zich volledig op de voederproductie te concentreren. De verkochte zalmactiviteiten zijn nu eigendom van het huidige Marine Harvest, dat daarna de grootste visvoerklant van Nutreco werd. Maar die relatie lijkt nu drastisch te gaan veranderen, en gezien de reactie van analisten en beleggers zeker niet ten goede, zo lijkt het.

    Nutreco raakt mogelijk Marine Harvest kwijt als klant, nu de Noorse zalmkweker een bod heeft uitgebracht op het eveneens Noorse visvoer- en viskweekbedrijf Cermaq ASA (CEQ.OS). Analisten van Rabobank en KBC Securities verlaagden onmiddellijk het advies op Nutreco na de bekendmaking van de geplande overname.

    Marine Harvest maakte dinsdag bekend een bod van NOK104 (EUR13,84) per aandeel uit te brengen op Cermaq, om daarmee een dominante speler te worden in de totale keten van visvoer, -kweek en -distributie.

    Het bod, waarvan 50% in contanten en 50% in aandelen Marine Harvest, geeft een premie van 33% op de gemiddelde koers over de laatste 12 maanden, stelt Marine Harvest, dat zijn belang van 4,7% in Cermaq op 2 mei alvast maar uitbreidde naar 5,44% door de inkoop van 692.544 aandelen.

    Het zalmkweekconcern stelt als voorwaarde aan de overname dat Cermaq geen nieuwe aandelen uitgeeft om visvoerproducent Copeinca ASA (COP.OS) over te nemen.

    Zowel de prijs, als de condities van Marine Harvest zijn voor het bestuur van Cermaq vooralsnog onaanvaardbaar en de bestuurders raden hun aandeelhouders aan om in te stemmen met de voorgenomen aandelenuitgifte voor de overname van Copeinca.

    Als de overname van Cermaq door Marine Harvest doorgaat, raakt Nutreco zijn grootste klant wellicht niet direct kwijt, want Marine Harvest sloot kort geleden met Nutreco een nieuw tweejarig, bindend contract voor de levering van zalmvoer in 2013 en 2014. Marine Harvest is voor Nutreco nu de grootste visvoerklant, met een omzet van circa EUR300 miljoen, op een totale visvoeromzet van EUR1,9 miljard en een totale vis- en diervoeromzet van Nutreco van EUR5,2 miljard in 2012. Het Noorse concern bouwt op dit moment ook een eigen visvoerfabriek, die in de tweede helft van 2014 productie moet gaan leveren.

    Door deze ontwikkelingen ziet Nutreco zijn grootste visvoerklant snel veranderen in een geduchte concurrent, stelt Richard Withagen van SNS Securities. De SNS-analist verwijst daarbij, naast de plannen om Cermaq over te nemen en de bouw van zijn eigen visvoerfabriek, ook op de in februari aangekondigde overname van zalmproducent en -verkoper Morpol. De analist stelt dat Marine Harvest hiermee niet alleen een geduchte concurrent wordt, maar als klant van Nutreco ook verdere druk op de marges kan afdwingen.

    Op dit moment zijn er wereldwijd drie grote visvoerproducenten die de markt domineren, waarbij Nutreco en Cermaq elk ongeveer 35% van de wereldomzet realiseren en de Deense BioMar Group circa 20%.

    Nutreco heeft voor zijn visvoersegment al enige tijd geleden een diversificatiestrategie ingezet, om minder afhankelijk te worden van de zalmvoerverkoop. "We kunnen om mededingingsredenen niet groeien in het zalmvoersegment door overnames", zei Nutreco-woordvoerder Jurgen Pullens tegen Dow Jones. Hij wees erop dat Nutreco op dit moment al voer produceert voor ruim 60 gekweekte vis- en andere zeediersoorten, waaronder tilapia, pangasius en garnalen.

    Rabobank en KBC verlaagden onmiddellijk hun adviezen op Nutreco vanwege de geplande acquisitie van Cermaq door Marine Harvest. De analisten van beide banken wijzen erop dat het verlies van Marine Harvest als klant een aanzienlijke aanslag op omzet en operationeel resultaat van Nutreco zou betekenen. KBC Securities verlaagde zijn advies naar hold van accumulate en Rabobank verlaagde het advies naar reduce van hold. "Het bod is nog afhankelijk van verschillende condities waaraan voldaan moet worden, maar wij zien een goede kans op een succesvolle afronding", aldus de analisten van Rabobank Equity Research. Beleggers zien die bui ook al hangen en het aandeel verloor in de afgelopen week 1,2% van zijn waarde, om vrijdag op EUR34,88 te sluiten.


    Door Bart Koster; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5201; bart.koster@dowjones.com

  2. forum rang 10 voda 3 januari 2014 19:58
    Kooplijst 2014: Nico Bakker

    VRIJDAG 3 JANUARI 2014, 13:03 uur | 4490 keer gelezen

    Het nieuwe beursjaar is begonnen en u heeft de afgelopen weken al verschillende kooplijstjes voor 2014 voorbij zien komen op Belegger.nl. Vandaag de drie kooptips van Nico Bakker voor 2014.

    Bakker gaat voor Randstad, Ahold en Nutreco voor 2014.

    Nutreco

    'Bij Nutreco is er sprake van een uptrend. De trend is begin 2012 al ingezet, toen de koers rond 25 euro noteerde. Die is nog steeds valide. Op een recente top van 39,5 euro hebben we een flinke correctie gezien, waarbij er zo halverwege december sprake was van wat extra overdreven druk waardoor de trend begon te piepen en te kraken. Maar de bulls zijn nog net in de race en blijven langs de afgrond hangen. Ik doel dan op de 33/34 euro. Dat is dan ook echt het randje.'

    'Langs de afgrond groeien de mooiste bloempjes. En de stieren hangen letterlijk met hun pootjes langs de afgrond. Boven de 35 euro zijn ze gered en kunnen ze verder met de trend naar de 39 euro. Onder 33 euro start er echt een downtrend en staan we zo 5 euro lager. Dan is het natuurlijk niet meer interessant om stukken in portefeuille te hebben.'

    (ingekort)

    Voor de rest, zie link:

    www.belegger.nl/nieuws/2644508/koopli...
  3. Watermannetje2012 8 februari 2014 23:28
    Bron: ABN AMRO

    Huidige koers Nutreco biedt interessant instapmoment
    07 februari | 10:31
    De vierde kwartaalcijfers van Nutreco (EUR 32,07 ? Kopen) zijn in lijn met de verwachtingen. Het bedrijf heeft aangegeven dat de in juli 2013 gestarte heroriëntatie op de strategische mogelijkheden, heeft geresulteerd in de beslissing om de vlees- en mengvoeractiviteiten in Spanje en Portugal van de hand te doen.

    Hoewel deze aankondiging niet als een verrassing komt, versterkt de verkoop van deze niet groeiende activiteiten met een lage marge, het profiel van Nutreco. Verder laat Nutreco de doelstelling los om in 2016 een bedrijfsresultaat (EBITA) van EUR 400 miljoen te behalen. Het bedrijf doet dit als gevolg van de voorgenomen desinvesteringen (met een EBITA-effect van EUR 40-50 miljoen), minder waarde-creërende acquisities dan eerder werd voorzien en de marktontwikkelingen in Noorwegen.

    De langetermijndoelen leken ons eerlijk gezegd al moeilijk haalbaar. De nieuwe richtlijn van Nutreco is om de marge van het bedrijf van 5,5 procent te verhogen naar 6,5 procent. De markt kan wat teleurgesteld zijn omdat dit doel weinig concreet te noemen is en er geen tijdsbestek aan is gekoppeld. Daarnaast kan er ook teleurstelling optreden doordat er geen doelstellingen bekend zijn gemaakt voor nieuwe aankopen en dat er geen verwachtingen zijn gepresenteerd over de eerste halfjaarcijfers.

    Hoewel Nutreco?s resultaten over heel 2013 in lijn waren met de verwachtingen, zijn wij van mening dat het handelssentiment kan lijden onder de meldingen over het verkopen van de Spaanse activiteiten en het loslaten van de doelstelling voor het bedrijfsresultaat van EUR 400 miljoen in 2016.

    Op korte termijn wordt het sentiment voor aandelen Nutreco overschaduwd door de onzekerheid als gevolg van de plannen van Marine Harvest. Desondanks handhaven we ons Kopen-advies en willen we aanstippen dat de huidige koers een koopmoment biedt.
  4. Watermannetje2012 9 februari 2014 11:16
    quote:

    netweblady schreef op 8 februari 2014 14:25:

    Ook ik ging gisteren voor nutreco en een leuke rit gemaakt. Daarna op lager nivo weer ingestapt. beleggen blijft leuk op deze manier.
    Ik ben ervan overtuigd dat binnen enkele weken de koers weer rond EUR 33,- noteert, toch weer EUR 1,50 per aandeel... ik zie wel in dat er momenteel veel `gespeeld' wordt met dit aandeel.
  5. Watermannetje2012 10 februari 2014 10:05
    koersdoel naar EUR36,00

    AMSTERDAM (Dow Jones)--Rabobank verhoogt het advies op Nutreco (NUO.AE) naar buy van hold en het koersdoel naar EUR36,00 van EUR33,00. De analisten voorzien in 2015/2016 een groei van de EBITDA met 8-10%, gedreven door herstel bij Visvoer en de vervulde belofte dat Premix een marktleider zal zijn rond die tijd. Zonder het vooruitzicht van aanzienlijke M&A's, is er tevens ruimte om de balans te versterken. Dit in combinatie met het afstoten van de vlees-activiteiten zou moeten leiden tot een cashrendement van EUR350-450 miljoen, aldus Rabobank. Omstreeks 9.20 uur noteert het aandeel 1,8% hoger op EUR32,08, terwijl de Midkap met 0,3% stijgt. (MMG)


    Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com
  6. [verwijderd] 10 februari 2014 10:22
    quote:

    Watermannetje2012 schreef op 9 februari 2014 11:16:

    [...]

    Ik ben ervan overtuigd dat binnen enkele weken de koers weer rond EUR 33,- noteert, toch weer EUR 1,50 per aandeel... ik zie wel in dat er momenteel veel `gespeeld' wordt met dit aandeel.
    Goed gezien en je hebt gelijk gekregen. Staat er nu al bijna op. Hoop dat je ze goedkoop hebt ingeslagen want dan heb je een mooie rit gemaakt.
  7. Watermannetje2012 10 februari 2014 16:59
    quote:

    gerben74 schreef op 10 februari 2014 10:22:

    [...]

    Goed gezien en je hebt gelijk gekregen. Staat er nu al bijna op. Hoop dat je ze goedkoop hebt ingeslagen want dan heb je een mooie rit gemaakt.
    Dank.... alleen is het nog sneller dan verwacht. En het ziet er naar uit (nu ABN AMRO aangeeft dat Nutreco EUR4,- dividend per aandeel gaat uitkeren... dat de koers nog een stuk hoger kan.
  8. [verwijderd] 13 februari 2014 09:29
    quote:

    profitmaker schreef op 10 februari 2014 11:05:

    Geert Schaaij en medewerkers zijn ingestapt in Nutreco vandaag! Zowel met aandelen als spinter longs!

    Mooie tijden komen er aan voor de mensen die LONG zitten in Nutreco verwacht ik!
    Geert zit zondag in Business-Class om zijn "parels" aan te prijzen, hopelijk dit keer Nutreco.
  9. [verwijderd] 14 februari 2014 10:42
    I'm in too. Koersdoel-verlaging van vandaag is overdreven somber, lijkt me. Technisch reken ik op vlot herstel (of binnen enkele maanden). Zo niet, dan zie ik de koers zelfs in een slecht scenario niet meer dramatisch (bijvoorbeeld richting € 27,00-€ 28,00) dalen, en zelfs dat zou op iets langere termijn geen probleem hoeven te zijn. We zien het wel weer!
152 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 911,51 -0,38%
EUR/USD 1,0852 -0,06%
FTSE 100 8.416,45 -0,09%
Germany40^ 18.735,40 -0,18%
Gold spot 2.420,19 -0,25%
NY-Nasdaq Composite 16.794,87 +0,65%

Stijgers

Flow T...
+3,27%
SBM Of...
+2,38%
OCI
+2,13%
INPOST
+1,82%
Euroco...
+1,56%

Dalers

Alfen ...
-15,53%
Sif Ho...
-6,63%
AMG Cr...
-5,70%
Avantium
-4,78%
EBUSCO...
-4,44%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links