Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

KK DD maandag 7-1-2013 Ambtenaren, beleggers en de showbizz

40 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 januari 2013 11:37
    Het’ beroep’ van ambtenaar is toch niet iets waar de gewone burger met enig ontzag naar kijkt. Het oordeel is immers dan als snel: overbodig, traag en inefficiënt, om de wat vriendelijke vooroordelen maar te gebruiken. In gedachten hebben we dan met name over de kantoorambtenaar op een gemeentehuis of zoiets. Achter een loket om de burger van dienst te zijn, meestal op een wijze die de klant tot wanhoop drijft , of nog erger, diegene die op een eigen kamer de regeltjes bedenkt waar wij ons alle, als brave burgers aan dienen te houden. Eerlijk gezegd zijn mijn ervaringen op het plaatselijke gemeentehuis niet eens erg slecht. De bereikbaarheid is goed, er zijn geen lange wachttijden en de klantvriendelijk is zeker niet minder dan in een willekeurige supermarkt. De regelaars zitten natuurlijk achter gesloten deuren en hun acties zijn alleen duidelijk aan de hand van bepaalde zaken die in de stad gebeuren. Daar wordt af en toe wel het hoofd over geschud maar ook gewone burgers/werknemers doen natuurlijk niet alles in één keer goed. Echt opvallen in negatieve zin doen ze hier niet en het vernietigend commentaar over de ambtenaar is dan meer theoretisch voor die regelneven elders , die van die rare dingen doen. En gelukkig zijn er dan altijd wel voorbeelden te vinden.

    In de grote stad in het westen van het land, waar we vele jaren hebben gewoond, was er een behoorlijke populatie van Marokkanen. Ook de nodige jaren geleden waren er al problemen met tienerjongens met die afkomst, die meisjes van onder meer hun eigen leeftijd dingen toeriepen, als die volgens hun idee niet gepast waren gekleed. Omdat de meeste ouders er moeite mee hebben als hun dochter op die manier wordt bejegend, besloot de gemeente een commissie in het leven te roepen om deze kwestie te bestuderen. Die kwam tot de conclusie dat het probleem werd veroorzaakt door de onzekerheid die alle puberjongens tonen als ze in contact komen met leeftijdgenootjes van het andere geslacht. Marokkaanse jongens toonden die onzekerheid alleen wat heftiger. De oplossing leek dus voor de hand te liggen, leer die jongens om hun onzekerheid te boven te komen. Toen het publiek te horen kreeg via de pers, dat de gemeente van plan was om Marokkaanse jongens een ‘versiercursus Hollandse meisjes’ te geven op kosten van de gemeenschap was het commentaar niet mild en verdween het plan snel van de agenda. Waarschijnlijk nog steeds tot frustratie van de commissie die het probleem dacht te hebben opgelost.

    Veel recenter, in een stadje in Noord-Holland heeft de gemeente een nieuwe sollicitatie procedure bedacht om kanjers tot het korps te laten toetreden. Er is een decor gebouwd dat overeenkomt met dat van het tv-programma ‘the Voice”. De selectiecommissie zit in een drietal stoelen met de rug naar de sollicitant toe, terwijl die zijn verhaal mag afsteken. Als één van de beoordeelaars overtuigd wordt door het betoog, draait hij zijn stoel om en is de kandidaat daarmee een ronde verder. Er is ook publiek aanwezig bij de ‘show’. Tot dusverre heb ik nog niet gelezen hoeveel gemeenschapsgeld is uitgegeven om deze innovatie mogelijk te maken en wie er deel mag uit maken van het publiek ( andere zich vervelende ambtenaren?). Persoonlijk ken ik niet alle spelletjes die momenteel op TV uitgezonden worden, maar het voorgaande idee moet toch inspiratie opleveren voor andere gemeenten. Wat te denken van een” expeditie Robinson” voor sollicitanten naar het ambt. Dump de hele groep op een onbewoond eiland ergens, op kosten van de gemeenschap en wie na vier weken deze beproeving heeft overleefd, moet wel geschikt zijn voor de jungle die hij of zij zal aantreffen op een gemeentehuis. Vele andere formats moeten ook wel geschikt zijn, kwestie van even goed nadenken.

    Maar wat is de moraal van dit verhaal en wat heeft dat de maken met beleggen? Eigenlijk is het toch wel opmerkelijk dat de duffe beroepsgroep van ambtenaren in de loop van de jaren allerlei innovatieve dingen en heeft verzonnen en inspiratie vindt in de showbizz en zich laat beïnvloeden door wat er elders in de wereld plaatsvindt. Maar hoe zit het met beleggers en de ‘markt’?. Hoe lang bent u persoonlijk al aan het zinloos lijntrekken dan wel bestuderen van financiële verslagen die hoogstens iets zeggen over het verleden, met wellicht enige manipulatie, maar in ieder geval niets over de toekomst?. Of laat u zich zelfs leiden door analisten of goeroes , die weten dat ongeacht de onzin die ze uitkraaien, er toch een maandelijkse bijschrijving van het salaris zal plaatsvinden mits ze de belangen van hun werkgever voldoende in het oog hebben gehouden? Tijd voor change , ook op dit gebied maar dan moet er wel eerst gekeken worden wat de moderne belegger eigenlijk wil. Dat laatste is gelukkig eenvoudig, ook de huidige belegger wil gewoon iets voor een prikkie kopen dat veel meer waard blijkt te zijn en die meerwaarde moet het liefste nog dezelfde dag gerealiseerd kunnen worden. En enig risico en gokken hoort daar natuurlijk dan ook bij.

    Een beetje rondkijken en iedereen zal meteen inzien dat het concept van het programma ‘Storage Wars’ de oplossing biedt. De’ markt’ biedt dan conform dit format, blanco pakketten aandelen aan, geïnteresseerde ‘beleggers’ krijgen alleen beperkte informatie, stel het aantal aandelen en hoeveel verschillende soorten er in het pakket zitten en mogen dan hierop bieden. Zo koopt de één voor € 1.000, dan bijvoorbeeld 100 aandelen Shell of Fugro, terwijl de ander voor € 2.000 genoegen moet nemen met 10.000 aandelen Pharming en Qurius. De wensen van de moderne belegger zijn hierin toch heel duidelijk opgenomen en iedereen kan achteraf immers ook beweren dat zijn pakket alleen maar ‘winners’ bevatte. Partijen die dit idee in de markt willen zetten, kunnen contact met mij opnemen om over de financiële details te onderhandelen. En wie denkt dat dit idee te veel lijkt op de verkoop van special products of pakjes dubieuze hypotheken, vergist zich. Daarbij was immers van tevoren bekend (bij de verkopers althans) dat de koper altijd een ‘kat in de zak’ zou kopen. Dat ook bij dit innovatieve idee, degene die de provisie opstrijkt bij verkoop, de enige zekere winnaar zal zijn, is ook duidelijk. Je kunt de markt immers niet meteen helemaal veranderen. Andere vernieuwende ideeën zijn aan het begin van dit beleggingsjaar hier uiteraard zeer welkom, wij moeten het immers beter kunnen dan die ambtenaren.

    De niet indrukwekkende agenda voor maandag:

    11:00 Europese Unie - Industriële producentenprijzen - november
  2. [verwijderd] 6 januari 2013 21:34
    quote:

    A5 schreef op 6 januari 2013 20:35:

    [...]
    Alweer dat goedkope ambtenarenbashen.
    Volgens mij moet ik vakantie opnemen want ik lees dat bashen hier niet. Ik vind hem juist erg positief over de ambtenaren. Hij noemt een paar voorbeelden van positieve zaken rond deze beroepsgroep. Ik ben juist wel aangenaam verrast en zie het eerder als een reclamefilmpje voor de ambtenaar. Dit terwijl ik helemaal niet altijd prettige ervaringen heb met deze gesubsidieerde levensgenieters. Het begint bijv al bij de behoorlijk eigengereide en eigenwijze leraar. Heb je ooit een leraar horen zeggen: "Zo had ik het nog niet bekeken?" of "Verhip, zo kan het ook!"

    Tien weken vakantie onderhand, een riant salaris en altijd op tijd thuis voor het eten. Om het maar niet over het wachtgeld te hebben.

  3. [verwijderd] 6 januari 2013 21:55
    quote:

    A5 schreef op 6 januari 2013 21:39:

    [...]

    Ja.
    Dat is prettig om te horen, ik dacht dat ze niet bestonden. Ik had nooit zo'n hele goeie band met de leraren. Ik kreeg van mijn juf ooit een negen op het rapport voor Nederlands, schreef ze er achter "hij is niet gemotiveerd" Nou leuk is dat, hoogste cijfer in die klas in het middelbaar onderwijs en dan zo'n sneer erachter.

    Begon al ooit op de lagere school, leraar meneer Kok. Die vond dat ik deelsommen via de staartdelingmethodiek moest oplossen. Zelf vond ik dat erg ingewikkeld en deed ik dat liever uit mijn hoofd. Ook dat was niet goed terwijl ik de uitkomst sneller had dan mn buurman.

    En dan die regel, soms zelfs in Het Duits. "Der Chef hat immer recht" Je kent dat wel, als ie dan geen gelijk heeft dan treedt regel één in werking dat hij ondanks zijn ongelijk toch gelijk heeft.

    Vaak zijn leraren ook nog eens zo links als de neten. Maar ja, das weer wat anders.
  4. [verwijderd] 6 januari 2013 22:08
    quote:

    Vlokkenfeest schreef op 6 januari 2013 21:55:

    Dat is prettig om te horen, ik dacht dat ze niet bestonden.
    Heb ook het volgende meegemaakt. De rector (een voormalig leraar natuurkunde) en een leraar natuurkunde op de school waar ik zat, hadden een boek geschreven. Uit dat boek werd onderwezen in het schone vak van de natuurkunde. Volgens mij stond er iets fout in dat boek."Een harmonische trilling is een periodieke beweging die gericht is.......enz." Ik zei dat de definitie niet klopte. Ik weet nu niet meer wat mijn brainwave precies inhield, maar het was echt een ingeving. De leraar natuurkunde zei dat hij en z'n medeschrijver er altijd bang voor waren geweest dat een leerling dat ooit zou zeggen. Hij gaf mij wel gelijk. Hij voegde er echter aan toe: "heb je dat zelf bedacht".
  5. [verwijderd] 6 januari 2013 22:14
    quote:

    A5 schreef op 6 januari 2013 22:08:

    [...]

    Hij voegde er echter aan toe: "heb je dat zelf bedacht".
    Het hangt nu van de intonatie af natuurlijk :-)

    Vroeguh bij aardrijkskunde vroeg Jan den Ouden zijn leerlingen waarom er sluizen in een kanaal zitten. Ik antwoordde dat zonder die sluizen het kanaal zou leeglopen. Dat was volgens onze Jan dan misschien wel zo maar het was niet goed.

    Tis mijn beroepsgroep niet A5, maar ja. Nu maar weer snel ontopic, de ambtenaar op het gemeentehuis.
  6. [verwijderd] 7 januari 2013 10:41
    quote:

    Stokertje schreef op 7 januari 2013 09:04:

    [...]

    Morguh, ik was om tien voor zeven al paraat....

    De Jappen heb de gap al gedicht.

    Aex gaat volgen deze week is mijn verwachting. (al zegt dat natuurlijk niets)
    Ik verwacht dat dat wel bijna iedereen verwacht te moeten verwachten.
    Alleen verwacht ik dat voor een goede beurshandelaar het niet te verwachten is dat je met verwachten goede resultaten kunt halen.
    Verwachten is in beursjargon de ergste vorm van gokken.

    Met alle respect niet als kritiek bedoeld
40 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 903,61 -0,22%
EUR/USD 1,0834 +0,00%
FTSE 100 8.275,38 +0,54%
Germany40^ 18.585,90 +0,48%
Gold spot 2.327,41 0,00%
NY-Nasdaq Composite 16.735,02 -0,01%

Stijgers

VIVORY...
+19,75%
RENEWI
+2,79%
Air Fr...
+2,20%
Vastned
+2,07%
UMG
+1,89%

Dalers

JDE PE...
-4,89%
ASR Ne...
-4,88%
Corbion
-3,41%
Avantium
-2,66%
PROSUS
-2,33%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links