Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Meeprofiteren van het succes van Apple in de Benelux? Dat kan en kost slechts ca 9 €

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 april 2012 16:37
    Bob Ultee doet het zelf
    4 Apr 2012 om 11:00 - Pieter Kort - Gerelateerde onderwerpen: Bob Ultee

    Vandaag begint Bob Ultee aan een bijzonder experiment. De CEO van beleggingsfonds Brand FunDing - voorheen Sabon FunDing - gaat hoogstpersoonlijk 30% van de aandelen in zijn beursfonds herplaatsen, oftewel verkopen, zónder enige tussenkomst van banken.

    Gewaagd, want de normale gang van zaken in dit soort gevallen is om een investment bank in de arm te nemen die het verkoopproces begeleidt. Maar Ultee introduceert met zijn solo-actie een noviteit, die helemaal past in de huidige trend van 'disintermediation' - het overslaan van de tussenpersoon.

    "Aan kosten voor het prospectus en de plaatsing zou ik meer dan 4 miljoen euro kwijt zijn geweest," zegt Ultee. "Dat zijn bedragen die ik niet kan verkopen aan mijn aandeelhouders. Daar kan ik 40 Sabon-winkels van openen."

    400 keer Rutte
    "Het is niet meer van deze tijd om dat soort bedragen af te rekenen. Ziggo maakte bij de beursgang 63 miljoen aan bankkosten. Dat is 400 keer het salaris van de minister-president! Je maakt mij niet wijs dat je een jaar lang 400 man van dat niveau fulltime aan het werk hebt gehad voor die beursgang. Een paar weken misschien."

    Ultee doet het dus zelf, heel gewoon vanaf zijn eigen brokerage-account. Zijn grootste probleem: tegen welke prijs biedt hij de aandelen aan? "Ik bepaal de prijs, ik ben de markt," zegt de (nu nog) 95% aandeelhouder van Brand FundDing. "Maar hoe doe je het goed? Als ik te laag ga zitten lijkt het alsof ik er zelf geen vertrouwen in heb, maar als ik te hoog ga zitten zeggen ze: Bob vult zijn zakken," twijfelt hij.

    De huidige koers geeft weinig houvast. De laatste slotstand van het aandeel Sabon Funding was 160.000 euro. Vandaag verandert niet alleen de naam (in Brand FunDing), maar wordt het aandeel ook gesplitst in een verhouding 1:25.000. Daarbij - en belangrijker - is er sinds de laatste trade aardig wat gebeurd.

    Tuinslang
    Sabon FunDing was lange tijd een beleggingsfonds met één belegging: een meerderheidsbelang in de luxe zeep- en wellnessketen Sabon. Maar sinds kort zitten er meer activiteiten in. Vorige week kondigde Ultee de overname aan van de keten iCentre - een netwerk van 26 Nederlandse Apple-resellers en sinds gisteren is het Belgische Switch daaraan toegevoegd, óók een keten van Apple-resellers, maar dan in België.

    Brand FunDing is dus een ander fonds dan Sabon FunDing was. Ultee begint enthousiast te rekenen. "Sabon FunDing ligt op koers om dit jaar 5 miljoen EBITDA te gaan realiseren. Met de twee iCentre-ketens verwacht ik in België 5,5 miljoen en in Nederland 12 miljoen euro EBITDA te halen, dus dan heb je het over 22,5 miljoen euro over 2012. "

    Dat is schuldenvrije winst, zegt de ondernemer, want de opbrengst van de herplaatsing stopt Ultee direct weer terug, als informele kapitaalstorting, in het bedrijf. "De tuinslang gaat gewoon door de brievenbus weer naar binnen. Met het geld worden meteen alle openstaande schulden afgelost, dus na de plaatsing zijn we volledig schuldenvrij." En dat is fijn, zegt Ultee: "we worden als de Chinezen; die hebben ook een hekel aan geld lenen bij de bank."

    En dan? Dan moet het bedrijf verder groeien, zegt de CEO. "Met 22,5 miljoen euro EBITDA kun je zonder problemen overnames van ruim 70 miljoen euro financieren. Inclusief earn-out zelfs wel 100 miljoen euro. Daar kun je de mooiste ketens voor kopen." Regel daarbij is, volgens Ultee, dat het gaat om ijzersterke merken, gevestigd op A1-locaties. "Wat zullen mensen nooit opgeven, ook in recessie? Eten, drinken, douchen en Apple. Langs die lijnen moet je denken."

    Taart of gebakje?
    Aan ambitie geen gebrek bij Ultee. "Dit bedrijf is als een vliegdekschip," zegt hij, terwijl hij zijn armen wijd uitspreidt. "Met iedere nieuwe toevoeging zijn we meer in balans." En met dat doel voor ogen wil hij best een 30%-belang van de hand doen: "ik heb liever een groot stuk van een taart, dan 95% van een gebakje." En voor Ultee is dat natuurlijk ook niet onvoordelig: tegen de laatste koers is zijn 95%-belang zo'n 90 miljoen euro waard.

    Als de 22,5 miljoen EBITDA realistisch is ingeschat is de resterende 65% bij een koers/winstverhouding van - pakweg - 10 al 146 miljoen euro waard. Een papieren winst van meer dan 50%. Maar goed, daarvoor moet Ultee eerst vandaag - of binnenkort, in ieder geval - zelf beleggers vinden die die 30% willen afnemen. Volgens de ondernemer hebben de toezichthouders hun zegen al gegeven aan de constructie.

    Nu de beleggers nog. U kunt het experiment van Ultee volgen op de koersenpagina van het fonds, waar ook te zien is tegen welke prijzen de aangeboden aandelen in het orderboek terecht komen.

    Update: Ultee kan nog even niet met zijn verkoopactie beginnen, aangezien Euronext de handel tot nader order heeft stilgelegd. Reden: "awaiting financial statement". Volgens Ultee zou het goedgekeurde jaarverslag er uiterlijk op 5 april, morgen dus, moeten liggen.
  2. [verwijderd] 26 april 2012 16:39
    Bob's shopping power
    Door Arnoud Wolff op 26 apr 2012 om 16:15 | Views: 64 |

    In 2005, voor zaken in New York, werd de aandacht van Bob Ultee getrokken door een fris geurend winkeltje, Sabon: zeepjes en persoonlijke verzorging met een zweem van gezond en ambachtelijkheid. Maar waar vrouwen zeep en shampoo ruiken, rook Bob zakelijk succes. Hij kocht de verkooplicentie voor Nederland en in 2006 walmde in Breda diezelfde zeepgeur door de winkelstraat.
    Bob was in business. En Bob had grote plannen. In rap tempo opende hij nog een paar geurshops. Samen met zijn vrouw begon hij aan een veroveringstocht van de Hollandse hoofdstraat. VOC mentaliteit. Zijn dadendrang is zo groot dat hij in 2009 extra kapitaal nodig heeft voor de expansie.
    Maar bij de bank gaat het loket dicht. Lenen aan ambitieuze ondernemers is van voor de kredietcrisis. Dus verzint Bob een list. Hij koopt een leeg beleggingsfonds op de beurs en brengt de winkelketen Sabon daar in onder. Een zogenaamde reverse listing. Het fonds wordt hernoemd tot Sabon FunDing.
    Voet op het gaspedaal
    Vervolgens verkoopt hij een deel van de participaties van Sabon FunDing aan enkele particulieren. Zo komt Bob begin 2010 alsnog aan centjes voor expansie, met een lange neus naar de bank. Op naar de honderd winkels! In 2010 gaat de voet op het gaspedaal. Het aantal winkelopeningen stijgt en als V&D het concept omarmt gaat het snel.
    Het volgende jaar verloopt echter stroef. De verliezen lopen op, de kas is leeg, faillissement dreigt. Een investeerder brengt redding en koopt zich in met een fikse korting per participatie, tot chagrijn van de bestaande participanten die hun bezit zien verwateren. Door alle strubbelingen wordt 2011 een verloren jaar met weinig groei en oplopende verliezen.
    Ondertussen is Bob groter gaan denken. Met zeep, scrubs en shampoos blijf je een kleine jongen tussen de ketens en vastgoedjongens die de Hollandse stadcentra domineren. Hij krijgt de kans om de franchiseformule iCentre (een apple premium reseller) in Nederland en België (waar ze Switch heten) te kopen. Zeepjes voor de dames, pods & pads voor de heren.
    Tuinslang door de brievenbus
    Om de wereld van hippe veegschermpjes te betreden is geld nodig. En met dichte bankloketten is een nieuwe list nodig. Bob wil daarom een deel van zijn eigen participaties FunDing verkopen aan particuliere beleggers. De opbrengst van deze herplaatsing gaat, zoals de ondernemer het in Jip & Janneke taal uitdrukt, "via de tuinslang terug door de brievenbus": de opbrengst zal 100% ten goede komen aan expansie, terwijl bestaande participanten deze keer geen verwatering van hun belang hoeven te vrezen.
    Om verhandelbaarheid te verbeteren wordt elke participatie Sabon Funding via een stock split opgedeeld in 25 duizend stukjes en wordt de nieuwe naam en slogan gepresenteerd: Brand Funding, "het retailfonds met shopping power." Op de beurs handelt een participatie Brand Funding inmiddels rond de 9 euro. De combinatie Sabon en iCentres is daarmee € 140 miljoen waard op de beurs.
    Met de aankoop van iCentres en door de groei van winkelketen Sabon heeft Bob dus een ongekende waardestijging weten te realiseren, want eind 2011 noteerde Sabon FunDing rekening houdend met de stock split slechts € 2,20. Over shopping power gesproken, een koersstijging van meer dan 300% in nog geen half jaar tijd!
    Steve was niet gek
    Na de herplaatsing is er financiële ruimte om het aantal Sabon-winkels te laten groeien naar 45 plus 35 shop-in-shops o.a. bij de V&D. Daarmee kunnen de hoofdkantoorkosten uitgesmeerd worden over meerdere vestigingen. Omdat door grotere inkoop de brutomarge richting de 80% gaat, blijft er in tegenstelling tot vorig jaar voldoende over onder aan de streep: 5 miljoen euro Ebitda, een marge van 17%. Deze marge is vergelijkbaar met die van de goedkopere concurrent Rituals.
    Daarnaast golven de iCentres dit jaar mee op de verkoopsuccessen van Apple. De nazaten van Steve Jobs kondigden deze week aan dat ze een recordomzet voor dit jaar verwachten en die verkopen worden grotendeels afgerekend via de kassa van de iCentres waarvan Bob er inmiddels 38 in bezit heeft. Verwachte Ebitda € 17,5 miljoen dit jaar, een marge van 7%.
    Dat is een stuk lager dan de zeepjeswinkel Sabon, omdat Apple het grootste deel van de marge opstrijkt. Steve was wel goed, maar niet gek. Gezamenlijk gaan Sabon en iCentres volgens Bob 22,5 miljoen euro EBITDA (de winst voor afschrijvingen, financieringslasten en winstbelasting) verdienen dit jaar. Een grote sprong voorwaarts voor een onderneming die tot eind 2011 verliesgevend was.
    Niet in de uitverkoop
    Op basis van deze winstverwachting waardeert de beurs Brand Funding op 6 keer de Ebitda. Collega A-lokatie "luxe"-formules als Douglas (parfum) en Bijou Brigitte (bijouterieën) worden op de (Duitse) beurs op 5x Ebitda gewaardeerd (schuldenvrij). In perspectief: beiden hebben 1200 winkels verspreid over Europa, openen 100 winkels per jaar, zijn schuldenvrij en betalen een ruim dividend.
    Eén probleem, de winstgevendheid per winkel staat onder druk en dus is de waardecreatie voor aandeelhouders beperkt. De Nederlands/Duitse slaapcomfortspecialist Beter Bed krijgt een waardering op de beurs van 6,5 keer EBITDA. Beter Bed betaalt haar beleggers ook een ruim dividend van 7%.
    De eveneeens Nederlandse Macintosh retailgroep (o.a. Kwantum, Scapino, Manfield) wordt lager aangeslagen, maar daar tasten beleggers nog in het duister hoe de verkoop van Belcompany en Halfords en de aankoop van (buitenlandse) schoenketens uit gaat werken. In deze prijsvergelijking is een participatie Brand Funding met € 9 niet in de uitverkoop.
    Schaalvoordelen
    Maar Bob wijst op de groeikansen van zijn formules: Sabon kan snel doorgroeien tot honderd winkels in Nederland en wijde omtrek met alle schaalvoordelen die dat met zich meebrengt, zeker als de franchisegever in Israel uitgekocht kan worden; Apple verkoopt als een tierelier. De iPhone5 en de iPad3 staan op stapel en in de nabije toekomst ook de Apple TV.
    Deze autonome groeikansen zouden een hogere waardering rechtvaardigen. Op een koers van Brand Funding van €11 zou de verhouding beurswaarde en Ebitda zeveneneenhalf bedragen. Daarmee passeert het industriele groeiers als Aalberts, Fugro en Imtech.
    Verder wijst Bob op de mogelijkheden tot overnames. iCentre Nederland behoort volgens Ultee tot de beste premium resellers van Apple en heeft veel kansen om vestigingen lager in de pikorde over te nemen. Niet alleen in Nederland. In Europa zijn er bijna 800 premium resellers en Apple ziet graag consolidatie door kapitaalkrachtige ondernemers.
    Niet alles in eigen hand
    Zoals Brand Funding, dat na herplaatsing schuldenvrij is en toegang heeft tot de beurs om kapitaal aan te trekken voor overnames. Shopping power dus en dat geeft extra waarde. Waardering 9 keer Ebitda en koers naar €13? Bob is een enthousiaste ondernemer en ziet vooral kansen. Maar hij heeft niet alles in eigen hand.
    Hoelang gaat de groei van Apple door, kunnen zij Samsung en kornuiten voor blijven? En is de consument bereid diep in de portemonee te tasten voor alles wat met de kleine letter i begint? En lukt het hem om zuinig te zijn bij overnames? Nog afgezien van alle operationele moeilijkheden onderweg?
    Vragen genoeg, maar feit blijft dat met Brand Funding beleggers op de Nederlandse beurs een kans krijgen om te investeren in beleving & inspiratie op A-lokaties. Een luxe op zich.

    Vanavond geeft Bob Ultee tekst en uitleg over zijn plannen met Brand FunDing in een online seminar, gratis te volgen tussen 20:00 en 21:00 uur. Inschrijven kan via deze link.

    Arnoud Wolff is onafhankelijk analist en investeerder.
  3. [verwijderd] 26 april 2012 18:55
    Hoe ziet de balans na overname er uit?
    Brand FunDing heeft geen schulden. Het streven is om niet meer afhankelijk te zijn van financiers. Daarom is ook besloten de volledige overnames van beide Apple Premium Resellers te betalen met eigen vermogen. Uit de opbrengst van de verkoop van de participaties van Bob Ultee worden beide overnamesommen betaald. Het fonds verkrijgt daarom ‘om niet’ in die zin beide bedrijven. Sabon krijgt daarbij nog een extra kapitaalinjectie van € 5 miljoen zodat zij zonder extra vreemd vermogen kan doorgroeien. Alle overige schulden in Sabon worden en zijn ook afgelost, Sabon is hiermee ‘schuldenvrij’ te noemen. Beide overige bedrijven hebben geen schulden.

    Hoe worden toekomstige investeringen gefinancierd?
    Toekomstige investeringen worden bij voorkeur gefinancierd met Eigen Vermogen. Dit kan zijn uit onze cash-flow vrije stroom maar dit kan ook middels kleine emissies. Gezonde bancaire financiering wordt in de toekomst niet uitgesloten waarbij een leverage (na de overname) nooit hoger zou moeten zijn dan 1,5 keer de EBITDA.

    Hoe vaak gaat het fonds rapporteren over de gang van zaken en resultaten?
    Eenmaal per half jaar wordt er een tussentijdse update van de gang van zaken gegeven.

    Waarom is er niet gekozen voor uitgifte van nieuwe participaties? Waarom gekozen voor deze constructie?
    Uitgifte van nieuwe participaties had verwatering betekend voor de zittende participanten. Bob Ultee heeft meerdere malen in het verleden gezegd in vergaderingen dat hij niet wilde dat andere participanten op enigerlei wijze zouden verwateren. Daarom is gekozen voor de huidige manier. Het resultaat is dus dat de bestaande participanten volledig meeprofiteren van de overnames zonder dat hun belang verwaterd is. Ook spaart deze constructie zeer veel geld uit doordat een prospectus niet gemaakt hoeft te worden. In het kader van de transparantie hebben we echter wel gekozen voor het vrijwillig uitgeven van een ‘gecontroleerd’ informatie memorandum.

    Hoe werkt de gekozen constructie?
    De gekozen constructie is zeer eenvoudig. Het geld dat nodig is om de geplande overnames te betalen en de aflossings- en groei-injectie te geven aan de deelneming Sabon, komt volledig van BCU Holding vandaan. Zij bekostigt dit (deels) uit verkoop van haar participaties Brand FunDing. BCU Holding houdt op dit moment een zeer groot belang in Brand FunDing (12 april meer dan 80%).

    Hoe kun je EBITDA van Brand FunDing door overname verviervoudigen en dat financieren (en schuldenvrij maken) door maar 30% van de participaties te verkopen? Is daar niet veel meer voor nodig?
    Dat de EBITDA verviervoudigt lijkt spectaculair, echter de groepsomzet van Brand FunDing stijgt door de overnames van 12 miljoen naar 250-260 miljoen euro. De geprognotiseerde EBITDA van € 24,5 miljoen komt voor 78% uit de nieuwe beleggingen, daar komt ook 90% van de omzet vandaan. Daarnaast verwacht de deelneming Sabon in 2012 door kostenbesparing (grote schaalvoordelen) en sterk stijgende omzet als gevolg van de geopende en nog te openen A1 locaties en een betere spreiding van haar hoofdkantoor een positief resultaat van 5 miljoen euro.

    Wat is het groeiscenario van Brand FunDing? Bestaande ketens uitbouwen of nieuwe toevoegen?
    Brand FunDing is voornemens, naast het uitbreiden en doorgroeien van haar huidige deelneming Sabon en voorgenomen deelnemingen iCentre en Switch, middels autonome groei maar ook (eventuele) overnames, haar portefeuille uit te breiden met andere ketens in retail. Dit kan met alle ketens van bekende sterke merken die actief zijn in retail, bij voorkeur op A1 locaties en bij voorkeur met een internationaal karakter.
  4. [verwijderd] 26 april 2012 19:00
    Ridderkerk, 25 April 2012
    Brand FunDing publiceert eerste trading update over eerste maanden 2012
    Brand FunDing (NYSE Euronext: Brand) het jongste retail beleggingsfonds van Nederland, heeft na de eerste vier maanden van 2012 positief nieuws te melden over de voortgang bij haar deelneming Sabon en de voorgenomen deelnemingen iCentre en IT PRO. Dit meldt CFO Erik Wienk.
    Sabon
    “De verwachte en reeds eerder gemelde financiële omslag bij Sabon is nu een feit”, aldus CFO Erik Wienk. “Voor de eerste vier maanden van 2012 wordt verwacht dat het resultaat break-even zal zijn.
    In dezelfde periode in 2011 was nog sprake van een operationeel verlies van 2,2 miljoen euro.
    Verbeterde inkoopcondities, schaalvoordelen, kostenbesparing en de opening van 10 extra winkels op A1 locaties hebben dit bewerkstelligd, alsmede het redigeren van de kosten die aan Brand FunDing als beleggingsmaatschappij toebehoren. Als gevolg hiervan is de verwachting dat Sabon gedurende
    2012 een operationeel resultaat van 5,2 miljoen euro zal boeken.“
    Incidentele baten en lasten 2012
    In 2012 heeft de grootparticipant BCU Holding voor 3,3 miljoen euro aan leningen kwijtgescholden, die zij in het verleden aan Sabon BV verstrekt heeft. Dit resulteert in 2012 in een incidentele bate van 3,3 miljoen euro, die het resultaat van Sabon BV verder zal versterken. Hierdoor de EBITDA voor Sabon uitkomen op 8,5 miljoen euro
    Daarnaast hebben de grootparticipant BCU Holding en heer Bob Ultee tezamen in 2012 voor 3,7 miljoen euro aan achtergestelde leningen en rekening-courant verhoudingen omgezet in agio ter versterking van het eigen vermogen van Sabon BV.
    iCentre
    iCentre ligt op schema op de eerder afgegeven prognose. Vooral de B2B en educatie tak zal naar verwachting in q2 /q3 hoge ogen gooien. De EBITDA van iCentre zal naar verwachting uitkomen op 12,1 miljoen euro.
    IT Pro (Handelsnaam Switch)
    Switch ligt op schema op de eerder afgegeven prognose. De EBITDA van Switch zal naar verwachting uitkomen op 5,4 miljoen euro.
    Fonds / Holding en bestuurskosten
    De veranderende structuur van Brand FunDing als gevolg van het hebben van meerdere deelnemingen (voorheen alleen Sabon) behoeft een managementstructuur die eerder niet
    noodzakelijk was. Voorheen werden alle kosten gedragen door Sabon. In de toekomst worden de managementkosten naar rato verdeeld over alle deelnemingen die bijdragen aan de beheers cq management bv waarin het management wordt gevoerd. De overheadkosten in 2012 bedragen naar verwachting rond € 1,5mio.Gelet op het gewijzigde profiel van de onderneming zijn de beheerder en het management voornemens binnen enkele weken een Raad van Commissarissen te installeren bij de management vennootschap.
    Samenvattend veranderingen in eerdere prognoses en vooruitzicht 2012
    De verwachte omzet voor 2012 zal uitkomen op 243 miljoen euro. De eerder gedane prognose van een EBITDA van 22,5 miljoen euro wordt door het bovenstaande naar boven bijgesteld naar een verwachte EBITDA van 24-25 miljoen euro. Dit is inclusief bovengenoemde incidentele baten.
    Samenvatting EBITDA ontwikkeling 2012:
    Entiteit OMZET Kosten EBITDA
    Hoofdkantoor en Holding 0,0 1,5 -1,5
    Sabon 19,9 11,4 8,5
    iCentre 161,4 149,3 12,1
    IT Pro 61,9 56,5 5,4
    Gecombineerd 243,2 218,7 24,5
    E I N D E P E R S B E R I C H T
    Voor nadere informatie: Brand FunDing
    Pe
  5. ws belgie 12 juni 2012 23:42
    bob ultee, is bezig met een mooi spelletje aan het spelen tegen sns bank. Er bestaat een kans dat hij deze zaak kan winnen, maar volgens mij zal de tijd hem parten spelen. intussen zijn investeerders p veltman en w noorlander hem het behoorlijk moeilijk aan het maken door zijn bezittingen aan te slaan.
    In dergelijk scenario hebben we mijn inziens verschillende mogelijkheden.Top stake verzoend zich met dhr bob en samen gaan ze verder in zee. Ofwel komt value8 , die toch ook 350 000 stukjes bezit en op een berg cash zit een bod uitbrengen om de tent over te nemen. Gezien het met brand funding al bij al niet zo slecht gesteld is denk ik dat dit aandeel nog een mooie toekomst zal kennen. Een dividend van 7% van de koerswaarde is zeker niet te verwaarlozen.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 870,27 -0,43%
EUR/USD 1,0725 -0,04%
FTSE 100 8.078,86 +0,48%
Germany40^ 17.931,00 +0,08%
Gold spot 2.332,93 +0,04%
NY-Nasdaq Composite 15.611,76 -0,64%

Stijgers

UNILEV...
+5,85%
RENEWI
+4,68%
B&S Gr...
+2,85%
Flow T...
+2,26%
Fugro
+2,09%

Dalers

ADYEN NV
-18,43%
VIVORY...
-8,38%
WDP
-4,93%
Alfen ...
-4,39%
CM.COM
-3,66%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links