Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

2012 jaar van de DAX

1.863 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 94 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. atitlan 2 januari 2012 12:07
    Omdat veel beleggers voorspellingen doen voor het nieuwe beursjaar, breng ik hier enkele van de mijne, met name die gericht zijn op Duitsland.

    In Duitsland was bevolkingskrimp langdurig een groot probleem en met name t.a.v. de immigratiecomponent ook een weerslag van mindere florissante economische ontwikkelingen.
    En waar in veel Europese landen rond 1990 bij het geboortecijfer het dieptepunt werd bereikt, bleef dit cijfer in Duitsland almaar dalen.
    Maar voor het eerst in jaren kon in het tweede kwartaal van 2011 een (snel toenemende) immigratie het tekort bij de geboortes compenseren.
    Weliswaar had Duitsland al in 2010 voor het eerst weer een fors immigratieoverschot van 127.000 personen, maar dat was nog steeds niet voldoende voor bevolkingsgroei.
    In 2011 liep het immigratieoverschot verder op (Q1: 42.000, Q2: 97.000) en bij in Q2 een geboortetekort van 49.000 werd in dat kwartaal het demografische omslagpunt bereikt en groeide de bevolking met 48.000 personen.

    Bevolkingsgroei ondersteunt in hoge mate BNP-groei en zorgt tevens voor toenemende consumentenbestedingen en ook vraag naar woonruimte.
    Dit betekent voor Duitsland een enorme omslag, omdat de binnenconjunctuur vanaf nu weer forse groeiimpulsen brengt en het land tevens minder afhankelijk zal maken van haar exportsector.
    Er is nu in Duitsland anders dan elders in West-Europa ruimte voor (flinke) loonsverhogingen, en wanneer dat gebeurt zal Duitsland ook Europa toenemende impulsen kunnen bieden.
    In zoverre komen mijn eerdere voorspellingen in detail uit en blijf ik dus logischerwijze onverminderd bullish over de Duitse economie.

    Maar ook moet ik helaas bij mijn verwachting blijven dat we een eerder zo nooit voor mogelijk gehouden afkoppeling van de Nederlande economie van de Duitse gaan zien.
    Nederland heeft na 20 jaar Ponzi met grond- en onroerend goed met enorme structuurproblemen in eigenlijk alle sectoren. Ik vrees daarom voor een langdurige recessie in Nederland en dito uit de hand lopende overheidsfinancien.
    Helaas kan ik geen wezenlijke lichtpunten vinden en imo kunnen alleen draconische bezuinigingen en herstructureringen (in het bijzonder t.a.v. woning- en vastgoedmarkt, onderwijs en gezondheidszorg) Nederland er economisch en financieel weer bovenop helpen. Zelfs een uittrede uit de euurozone is wellicht noodzakelijk om het land langs de weg van devalutie weer concurrerend te maken.. ik zou er voorstander van zijn.

    Omdat de Duitse economie geen onroerend goed bubble had en een dito decennilang stagnerende binnenconjunctuur, moest het in een pijnlijk proces haar economie en overheidssector meer concurrerend maken. In het bijzonder is de loonontwikkeling in Duitsland jarenlang sterk achter gebleven.
    Tevens ontleent de Duitse economie nu veel meer dan vroeger impulsen aan haar zich snel ontwikkelende Oosterburen. De baltische regio boomt in stagnerend Europa.
    Verder hebben Duitse ondernemingen hun investeringen meest op de emerging markten gericht.

    De economische omslag in Duitsland kwam in 2010 nog niet tot uiting in een outperformance van de DAX, maar de zo volledig andere randvoorwaarden voor de Duitse economie moeten voor de komende jaren eigenlijk tot een sterke outperformance voor Duitse beursgenoteerde bedrijven leiden. En natuurlijk ook voor de DAX.

    Binnen de DAX verwacht ik dan weer een sterke outperformance voor de autosector.
    De in 2010 (verder) sterk oplopende omzetten en winsten (i.h.b. bij BMW en Volkswagen) hebben vanwege recessieangst en europerikelen niettemin tot licht dalende koersen geleid en dito zijn in deze sector de waarderingen nu uitzonderlijk laag.
    Wanneer echter het besef doordringt dat er voor de autoindustrie nog veel meer groeijaren in het verschiet liggen zal dat dito ook in (veel) hogere taxaties en waarderingen tot uitdrukking moeten komen. Als geen andere markt is de autosector vanwege de ontwikkelingen in de emerging markten immers gemuteerd van een cyclische naar een groeimarkt.

    Hoewel ik al met al over heel veel Duitse bedrijven positief ben, verwacht ik in het bijzonder ook bij Borussia Dortmund een enorme inhaalslag. Niet alleen zijn daar opbrengsten en winsten (eigenlijk als bij geen ander Duits bedrijf) geexplodeerd, anderzijds ligt de waardering momenteel een factor 4 tot 12 lager dan van andere grote Europese voetbalclubs. Dit terwijl deze bovendien opereren in landen waar de economische vooruitzichten allesbehalve met die van Duitsland vergelijkbaar zijn.

    Uiteraard hoop ik voor iedereen, belegd in welk land en welke sectoren dan ook, op een positief beleggingsjaar en natuurlijk ook omdat stijgende beurskoersen ook belangrijke bijdrage kunnen leveren aan economisch herstel aan het rendement van pesnioenfondsen en aan sanering van overheidsfinancien.
  2. forum rang 7 ffff 2 januari 2012 15:44
    Atitlan,

    Mooie posting ( !!!) en zeker de moeite waard om jouw punten in het achterhoofd te houden en over na te danken. Nou doen wij dat alletwee wel, want we zitten dagelijks minstens een uur op die Duitse sites.

    In jouw goed overzicht, mis ik wel een punt dat ik de afgelopen maanden vaker aanhaalde: Landen kunnen nog zo goed economisch bezig zijn...dat zegt potverdomme en jammer genoeg toch niet bar veel over de verwachte beursindex van dat land. Ik heb vorige week echt véél tijd genomen om het rendement van de aandelenmarkten over...heel de wereld ...eens te bestuderen. Er verschijnen nu overal fantastische artikelen. En daarbij valt op dat je volstrekt onverwachte performances ziet: Dat Griekenland min 52 procent presteerde, snapt de grootste beginneling, maar dat het Verenig koninkrijk en Ierland het beiden gigantisch veel beter hebben gedaan dan Duitsland, Frankrijk, Nederland en België is toch moeilijker te snappen. Dat een land als Slowakije het veel beter heeft gedaan dan..Duitsland. Dat Zwitserland dankzij de geweldige koerssprong van zijn Zwitserse frank goed zou scoren, akkoord, maar dat de BRIC landen stuk voor stuk zo ontzettend slecht zouden scoren India min 34 procent, Brazilie minus 25 procent en potverdikkeme ...Venezuela PLUS 85 procent. Wie kan het zo van te voren voorspellen...?

    Er spelen dus duidelijk ook heel andere factoren mee: Ik noemde steds het feit dat de MONDIALE belegger, dus de belegger in Azië en de USA even niks van Europa moest hebben. Als je al die berichtgeving op CNBC, op Al Jazeerha, op China Channel TV ( wat een grandioze zender is dat toch) volgt dan kun je alleen maar constateren dat ze daar, dus in de rest van de wereld, denken dat Europa afbrandt. En dan blijft ook de DAX het slecht doen. want voor de mondiale belegger is Europa toch vaak en vooral een DAX-bedrijf.

    Ik realiseer mij goed, dat MIJN analyse ook maar een stukje van het verhaal is, maar wel een stukje dat voor mij telt. Ik heb de artikelen over de jaarperformance van de vele landen hier voor mij liggen. Er valt toch veel meer opmerkelijks uit te halen...Vooral, jammer genoeg...het is allemaal moeilijk te voorspellen. Als laatse uitmijter; JAPAN deed het stukken beter dan België, Nederland, Duitsland en frankrijk. Had ik nu ook niet direct verwacht.

    Praktisch: ik ben niet zo'n wisselaar van aandelenposities. Studies hebben al vaak genoeg uitgewezen dat dat geen meerwaarde geeft. Ik hoop gewoon dat Europa weer wat meer in het vizier van de Arabieren, de Chinezen en de Indiërs komt...

    Voorspoedig 2012, Atitlan!

    Peter
  3. atitlan 2 januari 2012 16:25
    Peter, wat het verblijven op Duitse financiele sites betreft, maak er in mijn geval maar gerust meer dan drie uur per dag van.

    Je hebt met je kanttekeningen zonder meer gelijk. Over langere tijd kunnen indices zich onder invloed van marktkrachten buitengewoon afkoppelen van onderliggende ontwikkelingen. Je geeft zelf al voorbeelden.
    En wat denk je van Vietnam in 2010 33% exportgroei, werkloosheid gedaald naar 2%.. maar de beurs nog verder naar de kelder. Van een top van 1250 enkele jaren terug naar een low van 350 tegen de jaarwisseling!

    Ten aanzien van de veelal sterk ondergewaardeerde emerging markten (en emerging valuta) is er daarom het komende decennium bijzonder veel opwaarts.
    Met het snel welvarend worden van die landen, zullen straks ook hun beurzen en valuta dat gaan weerspiegelen.

    En Amerika is natuurlijk enorm overgewaardeerd, i.h.b. ook de Dollar.
    Op lange termijn corrigeren waarderingen vanzelf naar de fundamentele ontwikkelingen, dat kunnen zelfs Wall Street banksters niet verhinderen.

    Ik zou bijna willen zeggen : lang leve de marktimperfecties.

    Voor jou natuurlijk ook een goed 2010 en hopelijk weer veel mooie forumbijdragen.
  4. [verwijderd] 2 januari 2012 16:47
    Een goed 2012 dan maar. Verlies Daimler 2011/2012 op dit moment 38 %.
    Anderen doen het niet beter.
    O.G. is men mee bezig. Prijzen in München en Köln oa geexplodeerd. Berlin komt eraan.
    Misschien dat de "Energiewende " kansen oplevert. Hoewel er dikke claims aankomen van de kernenergie-betreiber.
  5. forum rang 7 ffff 2 januari 2012 17:00


    F&P,

    Die claims die eraankomen hebben m.i. nauwelijks invloed op de koerxsen. Ten eerste is dat al lang bekend en ten tweede is er geen geld voor het uitbetalen van claims. Daar komt dan nog bij dat als er claims uitbetaald zouden worden dat juist grandioos voor de aandeelhouders zou zijn. Maar die hoeven in Duitsland niet veel compensatie verwachten.

    Iets anders is onderstaand bericht. Toch op dit moment goed voor een plus van 6,5 procent...

    Eon plant Aufbruch in neue Märkte

    FRANKFURT (dpa-AFX) - Der Energiekonzern Eon will das Geschäft in neuen außereuropäischen Märkten vorantreiben. "Es wird schon im ersten Halbjahr 2012 zu einem erfolgreichen Markteintritt kommen", sagte Vorstandschef Johannes Teyssen der "Börsen-Zeitung" (BöZ/Samstagausgabe). Der Düsseldorfer Konzern prüft schon seit längerem Wachstumschancen in Brasilien, Indien und der Türkei.



    "Mittlerweile ist ein Reifegrad bei den möglichen Projekten erreicht, der mich optimistisch stimmt", sagte Teyssen. Nach Angaben des Managers kann der Konzern "einige Milliarden Euro" für die neuen Projekte ausgeben. In den USA will Eon für Windparks institutionelle Investoren als Partner gewinnen. Solche Projekte seien als Anlagemöglichkeit besonders für Versicherer oder Pensionsfonds interessant./dct/she/wiz/fn
  6. [verwijderd] 2 januari 2012 17:41
    Peter de claims kunnen voor de aandeelhouder iets betekenen. Schrale troost na een 30 % daling Eon bijv. Er zou dan meer geld vrijgemaakt moeten worden van de Bund om molens te plaatsen, versterkerstations en kabels. Ik moet nog zien hoe dat moet. Zullen wel een paar kolencentrales neergezet worden. Op tv regelmatig te horen : wat kabels door ons dorp ? Nooit ! Dat wordt dus 10 jaar procederen.
    Sterkstroom ff uit de Noordzee naar Bayer Leverkusen met links ?
    Dat die Betreiber iets moeten is duidelijk en dat ze positief(moeten) zijn ook. Maar dit is geen investment opportunity KT.
    Het maakt me niet zoveel uit. De dax porto hedge en hevel ik constant met futures.
  7. forum rang 6 marique 2 januari 2012 17:48
    quote:

    ffff schreef op 2 januari 2012 15:44:

    Er spelen dus duidelijk ook heel andere factoren mee: Ik noemde steds het feit dat de MONDIALE belegger, dus de belegger in Azië en de USA even niks van Europa moest hebben. Als je al die berichtgeving op CNBC, op Al Jazeerha, op China Channel TV ( wat een grandioze zender is dat toch) volgt dan kun je alleen maar constateren dat ze daar, dus in de rest van de wereld, denken dat Europa afbrandt. En dan blijft ook de DAX het slecht doen. want voor de mondiale belegger is Europa toch vaak en vooral een DAX-bedrijf.
    Peter,
    Veel Europese ondernemingne, ongeacht de beurs waar ze zijn genoteerd, opereren wereldwijd. Maakt het allemaal een beetje lastig om dan de economie van hun zgn thuismarkt als richtinggevend te zien.
    Dat mondiale beleggers het even gehad hebben met Euroland is alleszins te begrijpen. Maar of ze gelijk hebben?
    Vooralsnog laten de bedrijfsresultaten weinig of geen krimp zien. Ben erg benieuwd naar de Q4 resultaten. Als die meevallen, dus minder slecht dan verwacht/gedacht én er de komende maanden geen Euroramp plaats vindt, zie ik de Eurobeurzen sterk opveren.
  8. forum rang 7 ffff 2 januari 2012 18:58
    Als die meevallen, dus minder slecht dan verwacht/gedacht én er de komende maanden geen Euroramp plaats vindt, zie ik de Eurobeurzen sterk opveren. ...

    Marique,

    Ik ben blij dat jij dat ook zo inschat. Je hebt natuurlijk gelijk dat multinationals vaak wereldwijd opereren, maar dan nog moet je jammer genoeg constateren dat het nu precies die Europese multinationals zijn die, zo voel ik dat aan, toch hardere klappen krijgen dan Japanse of Amerikaanse multinationals. Uiteindelijk levert dat dan steeds weer de bekende lijstjes op van koopwaardige aandelen. Maar nogmaals, naar mijn idee: Die beleggers moeten wel willen!
    Als allereerste maakte Merck KGaA vanmorgen bekend dat ze een goed dividend gaan uitbetalen. Dat is ook alweer een positief teken. Op CNBC heb ik nu al door diverse( meerdere) grote pensioenfondsbeheerders met name Siemens en BMW horen noemen als koopwaardig. Misschien moeten we nog meer geduld hebben.

    Peter
  9. forum rang 6 marique 2 januari 2012 19:30
    quote:

    ffff schreef op 2 januari 2012 18:58:

    Je hebt natuurlijk gelijk dat multinationals vaak wereldwijd opereren, maar dan nog moet je jammer genoeg constateren dat het nu precies die Europese multinationals zijn die, zo voel ik dat aan, toch hardere klappen krijgen dan Japanse of Amerikaanse multinationals.
    Peter, oorzaken en gevolgen zijn niet altijd van elkaar te scheiden:
    - de Euro is mede door de financiële grootgrutters in het verdomhoekje gezet;
    - o.a. dollar en Yen zijn mede dankzij dezelfde grootgrutters sterk opgewaardeerd tov de Euro;
    - de grootgrutters zien dollar en yen als veiliger haven dan de Euro, dus zetten ze alle assets die Eurogerelateerd zijn om in dollar-/yen gerelateerde assets.

    Ze doen hun best maar, denk ik dan.

  10. atitlan 2 januari 2012 19:47
    quote:

    ffff schreef op 2 januari 2012 18:58:

    Op CNBC heb ik nu al door diverse( meerdere) grote pensioenfondsbeheerders met name Siemens en BMW horen noemen als koopwaardig. Misschien moeten we nog meer geduld hebben.
    Deze uitblinkende bedrijven vind ik ook erg ondergewaardeerd en verwacht ik daarom het komende jaar onder de DAX- en zeker ook Eurostoxx-outperformers.
  11. atitlan 3 januari 2012 10:07
    quote:

    Fastidious & precise schreef op 2 januari 2012 16:47:

    Een goed 2012 dan maar. Verlies Daimler 2011/2012 op dit moment 38 %.
    Anderen doen het niet beter.
    Inkooptiming is belangrijk, maar dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan.
    Voor mij was Daimler echter steeds relatief te duur binnen de sector en bleef er dus van af. maar ik vind ook Dainler sinds kort weer koopwaardig.
    Ik heb de afgelopen twee jaar steeds op VW en BMW gezet, somd een kt trade met PAH gemaakt.
    Mijn favoriete sector knalt het jaar en neemt tal van ander DAX-waarden mee omhoog. Mooi jaarbegin.
  12. atitlan 3 januari 2012 10:14
    quote:

    Fastidious & precise schreef op 2 januari 2012 16:47:

    O.G. is men mee bezig. Prijzen in München en Köln oa geexplodeerd. Berlin komt eraan.
    Ook in Berlijn en Hamburg en eigenlijk in tal van boomsteden (Leipzig, Dresden, Düsseldorf) is OG al flink aan het stijgen.
    De prijsverschillen in Duitsland zijn zo mogelijk nog veel groter dan in Nederland.
    In steden en regios waar de afgelopen twee jaar een economische boom tevens tot duidelijke bevolkingsaanwas leidde, vlogen de prijzen omhoog.
    Dat gaat met de sterk toenemende immigratie vermoedelijk zelfs in een groot deel van Duitsland gebeuren, vermoedelijk ook in de Kreis Kleve waar ik zelf woon.
    De economische ontwikkeling in deze 300k inwoners tellende Kreis kan nauwelijks in groter contrast staan met de eveneens 300k inwoners tellende regio rond Doetinchem (Graafschap) aan de Nederlandse kant van de grens.
  13. [verwijderd] 3 januari 2012 10:19
    Wel ff de autosector scherp in de gaten houden. Hetzij beschermen hetzij kort erop met ta signalen. China heeft schijnbaar drieste plannen om beperkende maatregelen in te voeren om eigen automerken te promoten.
    Verder ben ik posi over de dax. Euro zou wat moeten dalen. Betekent steun voor de koersen + export. Ook niet gek om schulden af te lossen. Is GR ook minder duur.
  14. [verwijderd] 3 januari 2012 10:29
    OG klopt wel. Toenemende immigratie moet ik nog zien. De taalbarriere is enorm. IT personeel uit India bijv. is Engels gericht. Men wil hoog opgeleid personeel. Ingenieurs etc. Maar probleem is de erkenning van diploma's. Gaat erg stroef allemaal. Dus daar moet geld in. Bijv opleidingen in het buitenland gratis Goethe instituut ofzo.
  15. atitlan 3 januari 2012 10:41
    "Toenemende immigratie moet ik nog zien."

    Naar de laatste gegevens van destatis (zie clip) is er ondanks de taalbariere al een sterk toenemende immigratie en tevens daalt de emigratie.
    Onlangs zijn bovendien drempels verlaagd voor hoog opgeleiden van buiten de EU.
    Ik geloof dat de immigratie op jaarbasis zelfs vlot de 1 miljoen barriere zal slechten.. alleen in Q2 2011 was het al opgelopen naar 239k personen.

    Immigratieoverschotten:
    2009 : -12k (tekort)
    2010 : 127k
    Q2 2011 : 92k
1.863 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 94 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 891,13 +0,42%
EUR/USD 1,0775 +0,10%
FTSE 100 8.213,49 +0,51%
Germany40^ 18.217,90 +0,23%
Gold spot 2.328,74 +0,22%
NY-Nasdaq Composite 16.349,25 +1,19%

Stijgers

Avantium
+3,70%
NSI
+3,67%
SBM Of...
+2,87%
TKH
+2,75%
Aegon
+2,04%

Dalers

NX FIL...
-4,34%
PostNL
-3,86%
Flow T...
-1,96%
DSM FI...
-1,53%
SIGNIF...
-1,44%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links