Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rusland - goedkoopste emerging market

22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 december 2008 17:30
    'From Russia with love'
    Intro:

    Veel beleggers zijn de laatste jaren verliefd geworden op Rusland en andere landen uit het voormalige Sovjet tijdperk.

    Volledige analyse:
    De ‘R’ in BRIC was geliefd vanwege de grote olie- en gasvoorraden, de sterk groeiende middenklasse en de sterke economische groei. Maar de Russische aandelenmarkt – die zich in de eerste maanden van 2008 nog afzijdig hield van de kredietcrisis – heeft inmiddels zelfs de grootste bedrijven uit Rusland, zoals bijvoorbeeld Gazprom gemillimeterd. De Russische aandelenmarkt is de afgelopen maanden één van de zwaarst getroffen aandelenmarkten ter wereld. Het is duidelijk dat de liefde van beleggers voor Rusland net zo snel over is als hij gekomen is.

    Het olierijke Rusland heeft inmiddels ervaren dat kapitalisme net zo riskant is als het voor alle andere kapitalistische landen in de wereld is. Rusland profiteert nu nog van het feit dat de bankensector geheel in de kinderschoenen staat en dat het niet de excessen heeft zoals dat bij veel banken in Westerse landen het geval is. Zo waren de Russische bankiers ‘niet slim genoeg’ om de door Lehman Brothers op de markt gebrachte CDO’s (Collateralized debt obligation) te kopen. Achteraf is dit een geluk bij een ongeluk. Ondanks dat de financiële sector in Rusland geen exposure had naar de subprime assets van Amerikanen, zijn de aandelenmarkten in Rusland toch hard gedaald in de tweede – en heftigste – schokgolf van de wereldwijde kredietcrisis. De aandelenmarkten in Rusland en Oekraïne werden in de afgelopen maanden zelfs regelmatig stilgelegd om de rust te laten wederkeren. Verliezen liepen op tot wel 70 procent sinds begin 2008.

    Hoe anders was de start van het jaar, toen er nog volop optimisme heerste. De olie- en gasprijzen stegen wat positief is voor een land (en haar aandelenmarkt) die voor een groot deel uit olie- en gasbedrijven bestaat. De aandelenmarkt van Oekraïne steeg in 2007 met 135 procent in lokale valuta, met gemiddelde koers/winst verhoudingen van 30 en gemiddelde winststijgingen bij bedrijven van zo’n 70 procent. Internationale banken haastten zich naar de Oekraïne om daar belangen in lokale banken te kopen en betaalden daar een forse prijs voor. Inmiddels blijkt dat ze een zéér hoge prijs hebben betaald. Waar hebben we dat eerder gezien? Bankiers lijken wat dat betreft soms net particuliere beleggers in het kwadraat die spelen met andermans geld.

    Dat de Russische markt hard geraakt is, komt niet zozeer door de kredietcrisis, maar vooral door Russisch specifieke effecten, zoals de staatsbemoeienis in de financiële sector en de oligarchen die zwaar geld geleend hadden met aandelen in hun beursgenoteerde bedrijven als onderpand. Bij dalende aandelenkoersen moesten zij aan hun margin-call verplichtingen voldoen. Dat leidde vervolgens tot gedwongen verkoop die werd uitgeoefend door de partijen die het geld hadden uitgeleend. Dus veel van de Russische miljardairs hebben een gedeelte van hun vermogen zien verdampen. Ach, ze hebben nog genoeg over hoor.

    Rusland bezit honderden miljarden aan deviezen en het kan zich dus veroorloven om de huidige moeilijke marktomstandigheden te supporten. Het land doet – vooralsnog – geen beroep op de internationale kapitaalmarkten, zoals dat wel gebeurt door de Westerse landen. Intrinsiek is de Russische bankensector interessant. Er is weinig afhankelijkheid van buitenlandse funding, geen exposure van subprime assets en moeilijk inbare leningen bedragen minder dan 2 procent. In augustus van dit jaar is de Russische financiële sector door Standard & Poor zelfs nog geüpgrade. Een gemiddelde Rus heeft 136 US dollar aan hypotheekschuld. Dat betekent dat er nog nauwelijks een markt is voor hypotheken. Ondanks dat huizenprijzen in Moskou en St. Petersburg nog steeds de pan uitrijzen, worden die cash betaald. De zorgen zitten vooral in het relatief lage vertrouwen dat de Russen nu (weer) hebben in hun financiële sector en de Roebel. Maar je kunt niet van de bodem vallen. Wat dat betreft zijn de lange termijn vooruitzichten voor de bankensector goed. Anders gezegd, slechter dan nu kan het bijna niet worden. Buitenlandse beleggers hebben op dit moment al helemaal geen vertrouwen meer in Rusland en al helemaal niet in de Russische banken.

    Inmiddels is ook duidelijk dat de Russische aandelenmarkt (op het moment van schrijven althans) de goedkoopste aandelenmarkt ter wereld is. Goedkoop in de term van koers/winst verhoudingen. Op dit moment is de gemiddelde k/w verhouding van bedrijven uit de Russische RTS index 3,6 voor de winstverwachtingen in 2009. Dat wil overigens niet zeggen dat het nu een goed instapmoment is. De korte termijn is niet te voorspellen. Net als in vrijwel alle landen in de wereld is de volatiliteit in Rusland gigantisch.

    Het zal nog wel even duren voordat de liefde van beleggers voor Rusland weer terugkeert. Want ook de andere landen uit de BRIC reeks – Brazilië, India en China – hebben zware klappen gehad. Opvallend is wel dat veel professionele beleggers juist hun kaarten vooral op Rusland zetten. Een hard gelag voor beleggers die al in Rusland, één van de andere BRIC landen of BRIC fonds beleggen, maar er komt een moment waarop die markten zich weer herstellen. En dat gaat in Rusland veel heviger dan in het Westen. En ondanks de wereldwijde recessie vertonen die landen nog steeds hogere economische groeicijfers dan het Westen. De opmars van de BRIC landen tot de grootste economieën ter wereld werd onlangs zelfs bijgesteld. Niet in 2050, maar waarschijnlijk al in 2040 zullen ze zijn uitgegroeid tot de grootste economieën ter wereld.

    Voor mensen die Rusland volgen, wat vinden jullie meest interessante fondsen?
    - DWS
    - East Capital
    - MEI (mits die natuurlijk open is)
    - ABN
    - FOrtis
    - ETC

    Zelf vind ik olie erg goedkoop maar ook infrastructuur is erg hot. Dat heeft East Capital bijvoorbeeld niet echt in portfolio...

    Wat vinden jullie.....?
  2. sting99 26 december 2008 17:14
    Ik zit zelf in Mei-ruslandfonds,met een klein bedrag gelukkig.
    De koers staat nu op 7,70 en komt van 20,00 af,Tja de lage olieprijs bepaalt hoe het verder gaat in Rusland.
    Als die langdurig zo laag zou blijven dan komt Rusland gewoon geld te kort,volgens Mei komen gezonde bedrijven in problemen door de liquiditeits-crisis.
    Mei-rusland kun je kopen maar verkopen is er niet bij,ik durf zelf niet bij te kopen omdat alles van de onrust in de VS afhangt.
    Zolang de crisis daar voortduurt ga ik niet instappen.
  3. [verwijderd] 13 februari 2009 19:15
    Begin 2008 stond DWS Russia nog op zo'n €470. Begin vorige week op circa €65. (Rendement 1 jaar -/- 82,4%).
    Wellicht interessant voor de lange termijn belegger. Immers, het olie- en gasrijke Rusland zal opleven als de energieprijzen herstellen. Die staan nu dicht nabij het dieptepunt en al in veel gevallen lager dan de kostprijs voor de winning van olie. Ook diverse grote oliemaatschappijen hebben hun investeringen gereduceerd. Als de economie herstelt (op termijn) zullen de prijzen flink oplopen omdat er is bezuinigd op investeringen in oliewinning.

    www.kanabona.com/kanabona/?q=energy_c...
  4. [verwijderd] 10 april 2009 14:30
    China en Rusland blinken uit in 2009; AEX -5,3%
    Na het flinke herstel van de voorbije weken kruipt de AEX weer langzaam naar het zelfde niveau als eind vorig jaar. Van de toonaangevende effectenbeurzen presteren China, Rusland en Brazilië dit jaar vooralsnog uitstekend.
    Opkomende markten doen het tot dusverre uitstekend, aangevoerd door de grote verliezers van vorig jaar: Rusland en China.

    Ook de Chinese Shanghai Composite doet het erg goed met een winst van 30,7% en weet de toonaangevende Russische RTS-index al ruim 28% bij te schrijven vanaf 1 januari.

    De grotere Europese indices presteren tot dusverre ronduit zwak in 2009, aangevoerd door Italië, Engeland, Zwiterserland, Frankrijk en Duitsland, dat het nog het beste doet van de grootste Europese beurzen met een verlies van 'slechts' 6,6%.

    Onze eigen AEX verloor vanaf 1 januari 5,5% en lijkt hard op weg om weer groene cijfers te schrijven voor dit jaar.

    Daar waar technologiebeurs Nasdaq het dit jaar bijzonder goed doet, blijft de Dow Jones wat achter met een YTD verlies van 7,9%.

  5. [verwijderd] 11 april 2009 11:54
    quote:

    fintech schreef:

    Van de toonaangevende effectenbeurzen presteren China, Rusland en Brazilië dit jaar vooralsnog uitstekend.
    Opkomende markten doen het tot dusverre uitstekend, aangevoerd door de grote verliezers van vorig jaar: Rusland en China.
    Ik denk dat we de laatste opmerking moeten relativeren. In april doen de Europese EM het prima:

    Rendement december-maart:

    ING Global Emerging Markets Fund +6,1%
    ING Emerging Eastern Europe Fund -2,7%
    Delta Lloyd Donau Fonds -2,7%

    Rendement april:

    ING Global Emerging Markets Fund +8,5%
    ING Emerging Eastern Europe Fund +14,8%
    Delta Lloyd Donau Fonds +16,2%

    Rendement YTD:

    ING Global Emerging Markets Fund +15,1%
    ING Emerging Eastern Europe Fund +14,8%
    Delta Lloyd Donau Fonds +16,8%

    Het is de vraag of fonds hoppen nog loont.
  6. [verwijderd] 12 april 2009 01:36
    bron: Morningstar

    Delta Lloyd Donau Fonds:
    1 week 10,76%; 1 maand 29,55%; YTD 13,06%

    DWS Russia:
    1 week 8,36%; 1 maand 36,45%; YTD 34,31%

    East Capital Russia Fonds:
    1 week 10,96%; 1 maand 28,59%; YTD 27,2%

    DWS Brazil:
    1 week 8,4%; 1 maand 22,56%; YTD 33,27%

    Robeco Chinese Equities:
    1 week 1,77%; 1 maand 19,15%; YTD 15,46%

    DWS BRIC Plus:
    1 week 6,1%; 1maand 24,44%; YTD 22,78%

    Robeco Emerging Markets Equity:
    1 week 4,03%; 1 maand 23,44%; YTD 15,5%

  7. [verwijderd] 14 april 2009 21:48
    quote:

    Hythloday schreef:

    [quote=fintech]
    Robeco Emerging Markets Equity:
    1 week 4,03%; 1 maand 23,44%; YTD 15,5%
    [/quote]

    De conclusie is dat het Robeco fonds aanzienlijk eenzijdiger belegd is dan het fonds van ING.
    Als je beide fondsen vergelijkt via Morningstar, ontlopen ze elkaar minder dan je wil doen geloven.
    De spreiding in Europa, Amerika en Groot Azië verschillen minder dan 1 procent.
    Daarbinnen zijn de verschillen wel groter. ING belegt meer in telecommunicatie en farmacie en gezondheid en wat minder in industriële materialen en energie. Maar dat wil niet zeggen dat ze op wat langere termijn voor elkaar onder doen.

    De beste performers op dit moment:

    Fortis L Equity Consumer Goods YTD 55,1%, voorts aandelen in Russische en in Aziatische waarden (Taiwan, Latijns Amerika, China).
  8. [verwijderd] 15 april 2009 18:24
    quote:

    fintech schreef:

    Als je beide fondsen vergelijkt via Morningstar, ontlopen ze elkaar minder dan je wil doen geloven.
    De spreiding in Europa, Amerika en Groot Azië verschillen minder dan 1 procent.
    Daarbinnen zijn de verschillen wel groter. ING belegt meer in telecommunicatie en farmacie en gezondheid en wat minder in industriële materialen en energie. Maar dat wil niet zeggen dat ze op wat langere termijn voor elkaar onder doen.
    Natuurlijk is het verschil op LT aanzienlijk kleiner. Het Robeco fonds zal minder defensief zijn belegd dan het ING fonds. Als de beurzen flink blijven stijgen, zal het ING fonds dan ook achterblijven.

    Ik heb besloten om me daar niet meer druk om te maken en beleg in een waardefonds, een groeifonds, een EM fonds en een commodities fonds. En de fondsen zijn breedgespreid en wereldwijd voor zover mogelijk is.
  9. sting99 23 september 2009 18:15
    Van website beleggersbelangen:

    RUSLAND
    In tegenstelling tot veel andere opkomende markten doet Rusland, vorig jaar één van de grootste verliezers, het de afgelopen weken wel uitstekend. De RTS-index staat inmiddels al weer op een niveau van 1246 punten na een dieptepunt van 500 minder dan een jaar geleden. Vanaf 1 januari 2009 bedraagt de plus nu 91,6%, waarmee Rusland niet alleen het best presterende BRIC-land is maar ook één van de best presterende beurzen wereldwijd dit jaar (zie grafiek RTS-index hieronder).

    Vandaag nog noemde UBS de koerssprong van de Russische RTS-index 'fundamenteel gerechtvaardigd'. Econoom Clemens Grafe voorspelt dat de Russische bedrijfswinsten zo'n 30% hoger zullen uitkomen dan de gemiddelde analistentaxaties en spreekt van een op handen zijnde 'explosieve winstgroei' mede dankzij de hoge operationele hefboom van Russische bedrijven vanwege kostenbesparingen en een voorzien omzetherstel.

    www.beleggersbelangen.nl/expertopinie...

    Met een geschatte k/w van 10 voor 2009 en 8,36 voor 2010 is de Russische beurs ondanks de opmars nog altijd één van de laagst gewaardeerde effectenbeurzen wereldwijd. Enkel 'exoten' als Chili (4,53), Litouwen (9,51), Bahrein (6,35), Verenigde Arabische Emiraten (9,85) en Pakistan (9,38) zijn volgens de laatste data van Bloomberg nog goedkoper op basis van de voor 2009 voorziene winsten. Volgens UBS is de voor 2010 voorziene k/w van Rusland zo'n 40% lager dan het gemiddelde voor de opkomende markten.
  10. [verwijderd] 23 september 2009 20:29
    Ik beleg sinds begin 2000 in Rusland. Voornamelijk via East Capital. Een achtbaan aldaar ben ik wel gewend. Ik heb dan ook niet verkocht, maar wat bijgekocht. De Russische beurs zal in 2010 gewoon doorstijgen verwacht ik. Gezien de historische koersontwikkeling kan er ook volgend jaar zomaar weer 50% bij. Voorwaarde is wel dat de economische opleving doorzet.
  11. [verwijderd] 15 oktober 2009 18:50
    quote:

    fintech schreef:

    Oost Europa en Rusland fondsen sinds 1-1-2009.

    Delta Lloyd Donau Fonds: 75,7%
    Stuk voor stuk mooie rendementen voor degene die per 1-1-2009 is begonnen met beleggen in deze regio.

    Zelf ben ik niet zo gecharmeerd van dergelijke regiofondsen omdat ze zo volatiel zijn. De laatste 5 jaar deed een wereldwijdbeleggend EM fonds het beter dan dit regiofonds. (zie grafiek)
  12. [verwijderd] 15 oktober 2009 20:26
    quote:

    Hythloday schreef:

    [quote=fintech]
    Oost Europa en Rusland fondsen sinds 1-1-2009.

    Delta Lloyd Donau Fonds: 75,7%
    [/quote]

    Stuk voor stuk mooie rendementen voor degene die per 1-1-2009 is begonnen met beleggen in deze regio.

    Zelf ben ik niet zo gecharmeerd van dergelijke regiofondsen omdat ze zo volatiel zijn. De laatste 5 jaar deed een wereldwijdbeleggend EM fonds het beter dan dit regiofonds. (zie grafiek)
    Als je in je grafiek het lijntje van East Cap. Russian fund had opgenomen, dan kwam deze boven de lijn van het Em fonds uit. (tot vandaag 5 jaar: 87,9%).

    Ik vind dit soort fondsen een prima aanvulling op mijn portefeuille. Het grootste fonds in mijn portefeuille is overigens Skagen kon Tiki. Laatste 5 jaar plus 144%.

    Als je alleen in wereldwijd gespreide fondsen belegt om risico te beperken, dan kun je misschien beter trackers nemen. Die heb ik ook in portefeuille. Op lange termijn verslaan de "gewone" fondsen de markt toch niet.
  13. [verwijderd] 16 oktober 2009 15:51
    quote:

    Paul1967terwolde schreef:

    Als je in je grafiek het lijntje van East Cap. Russian fund had opgenomen, dan kwam deze boven de lijn van het Em fonds uit. (tot vandaag 5 jaar: 87,9%).
    [/quote]

    Het East Capital fonds hou ik niet bij, maar je zult ongetwijfeld gelijk hebben. De fondsen laten na een aderlating in 2008 een prima herstel zien. Het ging mij er mee om dat een dergelijk regiofonds enorm volatiel is, aanzienlijk volatieler dan een wereldwijd beleggend EM fonds. De EM fondsen scoren beter dan de fondsen buiten de EM.

    [quote=Paul1967terwolde]
    Ik vind dit soort fondsen een prima aanvulling op mijn portefeuille. Het grootste fonds in mijn portefeuille is overigens Skagen kon Tiki. Laatste 5 jaar plus 144%.
    [/quote]

    Dat is een kwestie van persoonlijke smaak. In de loop de jaren heb ik al in vele fondsen belegd, landenfondsen, sectorfondsen, etc. De meeste regiofondsen zijn prima handelsfondsen, maar zijn soms minder geschikt voor de LT, uitzonderingen daargelaten.

    [quote=Paul1967terwolde]
    Als je alleen in wereldwijd gespreide fondsen belegt om risico te beperken, dan kun je misschien beter trackers nemen. Die heb ik ook in portefeuille. Op lange termijn verslaan de "gewone" fondsen de markt toch niet.
    Ik geef de voorkeur aan fondsen die een strategie volgen, denk aan waarde, groei, etc. Ik beleg niet uitsluitend in wereldwijd beleggende fondsen. Trackers zijn beslist geen alternatief voor fondsen. Vele trackers zijn onevenwichtig samengesteld waardoor ze soms extra rendement genereren of soms extra verlies.
22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 887,44 0,00%
EUR/USD 1,0764 +0,00%
FTSE 100 8.213,49 +0,51%
Germany40^ 18.017,10 +0,09%
Gold spot 2.311,22 +0,41%
NY-Nasdaq Composite 16.156,33 +1,99%

Stijgers

AALBER...
0,00%
ABN AM...
0,00%
Accsys
0,00%
ACOMO
0,00%
ADYEN NV
0,00%

Dalers

AALBER...
0,00%
ABN AM...
0,00%
Accsys
0,00%
ACOMO
0,00%
ADYEN NV
0,00%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links