Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Peak Oil

40 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 augustus 2006 13:12
    OPEC pompt maximaal

    "OPEC can't do anything more than we are already doing, there is no spare capacity to add," Shokri Ghanem, Libya's oil head told Dow Jones Newswires. His comments follow an announcement by OPEC that the group will meet ahead of its scheduled Deptember meeting if required after oil prices rose following BP PLC's (BP) oil field woes in Alaska.

    'For the time being, the Organization remains confident that the world is still adequately supplied with oil and that no shortage will occur,' OPEC said. The group is able to bring additional supplies to the market very quickly if needed, OPEC added.

    www.peakoil.nl/pivot/entry.php?id=784...
  2. [verwijderd] 15 augustus 2006 12:35
    Wie durft met deze ontwikkelingen nu nog geld te steken in aandelen? Als deze ontwikkelingen voortsuddert ziet de AEX er als volgt uit:

    - Al Hold
    - UniLaida
    - Philiran
    - Hezbameijer
    - ABN Kaid
    - INGhanistan
    - AKZOdistan
    - Buhrmania
    - Drakistan
    - OPEG Groep
    - Royal Iran Shell

    www.trouw.nl/deverdieping/overigearti...

    Midden-Oosten / Radicale stem wint terrein
    door Judit Neurink
    Lezersreacties op dit artikel (9) geef uw reactie
    De Arabische wereld heeft een nieuwe icoon: Hezbollah-leider Nasrallah. Die verering is uiting van een toenemende radicalisering in de Arabische wereld, door de oorlog in Libanon. Een ontwikkeling die tot nieuw geweld kan leiden.
    ’Dit is de machtigste man in het Midden-Oosten”, zei een vice-premier van een Arabische staat onlangs, toen een Arabische satellietzender een toespraak van Hezbollah-leider Hassan Nasrallah uitzond.

    Het feit dat Hezbollah het al vier weken volhoudt tegen Israël, en ondanks alle Israëlische bombardementen de Israëlische burgers nog steeds dagelijks met zijn raketten angst aanjaagt, heeft Nasrallah ongekende populariteit bezorgd. Hij is het symbool geworden van het verzet tegen Israël, en in feite ook tegen de Verenigde Staten.

    Eerdere iconen verbleken bij hem. Zoals de Egyptische president Nasser die tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 beloofde Israël in de zee te duwen – zelfs nog toen Israël Jeruzalem, de Golan-hoogvlakte en de Sinaï veroverde. En Saddam Hoessein, die beloofde de helft van Israël in brand te zetten, maar niet verder kwam dan het afvuren van een paar scudraketten. „Hij is de enige Arabische leider die doet wat hij heeft gezegd”, stelde de anoniem gebleven Arabische vice-premier dan ook vast. Nasrallah belooft niet dat hij Israël zal vernietigen. Hij belooft alleen dat het een pak slaag krijgt en dan met concessies zal komen.

    Daarmee heeft hij de Arabische ’straat’ voor zich gewonnen. En dat ondanks het feit dat hij sjiiet is in een regio waar negentig procent soennitisch is, en waar Arabische regeringen de ontvoering van twee Israëlische soldaten, die de aanleiding was voor de oorlog in Libanon, als ’roekeloos avonturisme’ hebben veroordeeld. De vele burgerslachtoffers die sindsdien in Libanon zijn gevallen worden Nasrallah niet aangerekend.

    Integendeel, na de beelden van het bloedbad in Kana, waar tientallen Libanezen omkwamen toen Israël een pand vol vluchtelingen bombardeerde, is de steun voor Hezbollah alleen maar gegroeid. Overal in de Arabische wereld gaan mensen de straat op, zwaaiend met de gele Hezbollah-vlag met de kalasjnikov.

    „De operatie in Kana heeft de regio ontdaan van elke redelijke stem”, verzucht Mohammed Abdel Salam van het Al-Ahram Centrum voor Strategische Studies in Cairo op de discussiesite Bitterlemons. Hij stelt vast dat „mensen zich ernstig vernederd voelen door de perceptie van agressie tegen Arabische en moslimlanden”.

    De Jordaanse koning Abdoellah heeft in interviews en toespraken de vrees uitgesproken dat de regio wordt geradicaliseerd door de groeiende steun voor Hezbollah. Daardoor worden gematigde krachten gemarginaliseerd, zei hij. Ook al zou Hezbollah worden vernietigd, dan blijft de vijandschap jegens Israël zo groot dat er volgens hem gemakkelijk een andere groepering in de regio kon opstaan.

    Met kans op een nieuwe explosie. „Iedere keer dat er een crisis is, wordt de regio onstabieler”.

    Voor Abdoellah is er een rechtstreekse link met de Israëlisch-Palestijnse kwestie, en kan alleen een allesomvattend vredesakkoord tussen Israël en de Arabische landen rust brengen. Maar de gevoelens haken ook rechtstreeks in op het groeiend anti-amerikanisme in de regio.

    Daarom voelen vooral gematigde regimes als Jordanië, met nauwe banden met Washington, zich bedreigd. Hun burgers zien de oorlog in Libanon als een oorlog die Israël uitvoert in opdracht van Washington, en verwijten hun machthebbers dat zij naar het pijpen van de Amerikanen dansen. Toen Jordanië, Saoedi-Arabië en Egypte aanvankelijk Hezbollah veroordeelden, zagen veel mensen dat als een indirecte steunbetuiging van hun overheden aan Israël.

    Het is niet voor het eerst dat de kloof die al jaren bestaat tussen Arabische regimes en ’de straat’ zich zo duidelijk manifesteert. Ook tijdens de Iraakse inval in Koeweit bijvoorbeeld en de daarop volgende Golfoorlog keerden burgers zich tegen hun machthebbers. Saddam beloofde immers ook dat hij Israël en de VS een lesje zou leren.

    Zoals hun burgers het hebben over een war by proxy (een oorlog bij volmacht, red.) van Israël namens de VS, zo spreken de Arabische staatshoofden in navolging van het Westen van een oorlog waarbij Hezbollah aan de leiband van Iran loopt. Veel Arabische regimes maken zich zorgen dat Iran in het Midden-Oosten sterker wordt.

    Voor ’de straat’ speelt die relatie met de sjiieten in Iran echter nauwelijks een rol. Want Hezbollah doet wat hun eigen regimes nalaten: het pakt Israël aan. Daarmee heeft het de onmacht en zwakheid van die regimes blootgelegd. Die presteren weinig tegen Israël, en weten al evenmin vrede te sluiten.

    En die regimes illustreren die onmacht – ongewild – nu ook nog eens met hun reacties. Wekenlang kwamen ze niet verder dan een veroordeling van het Israëlische geweld en een oproep tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. De Egyptische president Moebarak keerde zich ook nog tegen de populaire acties in eigen land om Amerikaanse en Israëlische goederen te boycotten. En toen er eindelijk sprake was van een staakt-het-vuren in combinatie met een VN-vredesmacht in Zuid-Libanon, liet Moebarak weten dat hij daar niet aan meedoet. Wat aangeeft in wat voor een spagaat hij zit. Deelname aan zo’n vredesmacht kan immers gezien worden als steun aan Israël tegen Hezbollah – want die wordt daardoor Zuid-Libanon geweerd.

    Niet alleen Moebarak zit in die spagaat. Ook het Saoedische koningshuis kampt ermee. Terwijl burgers iedere klap vieren die Israël wordt toegebracht, hebben Saoedische geestelijken fatwa’s uitgesproken die het bidden voor Hezbollah verbieden. Demonstraties – officieel verboden in het oliekoninkrijk – voor Hezbollah zijn tot vorige week echter oogluikend toegelaten.

    Het koningshuis vreest ook de Iraanse invloed in eigen land. Want het land heeft (net als Koeweit en Bahrein) een sjiitische minderheid, die zich nu roert.

    Er zijn intellectuelen in het Midden-Oosten die nog een stap verder gaan in het doemdenken over de gevolgen van de oorlog in Libanon. Zij waarschuwen voor het gevaar van de brede steun voor een radicale groep als Hezbollah. Vooral als de organisatie niet meer als een sjiitische, door Iran gesteunde groep wordt gezien, maar als symbool voor de verdediging van de islam en de Arabische waardigheid, zegt de Koeweitse advocaat en schrijver Mohammed Abdelkader Djasem. „Als Bin Laden, Al-Zawahiri en Al-Zarkawi, die allen soenniet zijn, met Hassan Nasrallah en Hezbollah, die sjiiet zijn, de missie delen van de ’verdediging van de islam’, dan kunnen we te maken krijgen met een golf van gezamenlijk soennitisch-sjiitisch terrorisme”, schrijft hij bij Bitterlemons. Zo’n vereniging van de ’terreur-agenda’s van Al-Kaida en Hezbollah’ kan leiden tot aanslagen in de Golfregio, voorspelt hij.

    Djasem zegt dat in die regio cellen van Hezbollah bestaan, die geen hinder zullen ondervinden van een eventuele vernietiging van Hezbollah in Libanon.

    Ook als die samenwerking
  3. [verwijderd] 15 augustus 2006 12:36
    VERVOLG deel 2

    Ook als die samenwerking met Al-Kaida er niet komt, voorspelt hij ’een gele golf van sjiitisch geweld’, als bijverschijnsel van de oorlog en het conflict tussen Iran en het Westen over het Iraanse atoomprogramma. Daarbij zouden „Hezbollah-cellen en andere sjiitische terreurorganisaties met steun van Iran Saoedi-Arabië, Koeweit en Bahrein binnen kunnen dringen”.

    Een enkele Arabische krant onderschreef die voorspelling al en voorzag die van een naam: Al Kiama. De nieuwe groep van sjiitische radicalen die analoog aan Al-Kaida ontstaan zou zijn, zou genoemd zijn naar de dag des oordeels.

    Of dit verhaal klopt of niet, feit is dat de oorlog de regio verder heeft geradicaliseerd, terwijl de steun voor aanslagen van Al-Kaida in het Westen in veel Arabische landen toch al niet uit te vlakken was. Die ontwikkeling valt in het opgemaakte bed van toenemend anti-amerikanisme in combinatie met groeiende aanhang voor een meer conservatieve islam.

    Om Djasem nogmaals te citeren: „Extremisme heeft niet één huis. Hezbollah is niet gebouwen, loopgraven en bergplaatsen in Zuid-Libanon. Het is een idee dat in verschillende vormen door meer dan één Arabisch land is verspreid. Een aspect daarvan is vernielzuchtig en wraakzuchtig”.

  4. [verwijderd] 15 augustus 2006 13:58
    Olieprijs zakt na staakt-het-vuren
    ANP/RTR

    LONDEN - De prijs van een vat olie is maandag flink gedaald, nadat een staakt-het-vuren tussen Israël en Libanon van kracht was geworden. Het bestand leidde tot een afname van de vrees dat de oorlog de olietoevoer uit de regio zou verstoren. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie (van 159 liter) daalde 1,6 procent tot 73,17 dollar. De prijs voor een vat Brent-olie uit de Noordzee zakte ook met 1,6 procent tot 74,40 dollar.

    Print
    Nieuwsbrieven
    E-mail dit artikel
    Meer over dit onderwerp
    Stuur me mail over

    UitlegDe bekendmaking door oliemaatschappij BP dat ze haar veld in Alaska voor de helft open kan houden, versterkte de prijsdaling. Vorige week gingen beleggers er nog van uit dat BP door een lekkage het grootste olieveld in de Verenigde Staten volledig moest sluiten.
  5. Ivanrybkin 16 augustus 2006 14:11
    Hier een aardig stukje over een van de alternatieven voor olie; ethanol.

    gevonden op www.cnn.com

    Mijn conclusie; we moeten nu als EU toch echt een traject opzetten om de landbouwsubsidies te verminderen. Immers, in de toekomst wordt graan zo schreeuwend duur t.g.v. de extra vraag naar brandstof en dus ethanol dat die subsisies niet meer nodig zijn.

    De vrijkomende middelen kunnen gebruikt worden om de belasting op autobrandstoffen te verminderen. Dat dempt de effecten van die Peak.

    Ethanol could leave the world hungry
    One tankful of the latest craze in alternative energy could feed one person for a year, Lester Brown tells Fortune.

    By Lester Brown
    August 16 2006: 5:39 AM EDT

    (Fortune Magazine) -- The growing myth that corn is a cure-all for our energy woes is leading us toward a potentially dangerous global fight for food. While crop-based ethanol -the latest craze in alternative energy - promises a guilt-free way to keep our gas tanks full, the reality is that overuse of our agricultural resources could have consequences even more drastic than, say, being deprived of our SUVs. It could leave much of the world hungry.
    We are facing an epic competition between the 800 million motorists who want to protect their mobility and the two billion poorest people in the world who simply want to survive. In effect, supermarkets and service stations are now competing for the same resources.
    This year cars, not people, will claim most of the increase in world grain consumption. The problem is simple: It takes a whole lot of agricultural produce to create a modest amount of automotive fuel.
    The grain required to fill a 25-gallon SUV gas tank with ethanol, for instance, could feed one person for a year. If today's entire U.S. grain harvest were converted into fuel for cars, it would still satisfy less than one-sixth of U.S. demand.
    Worldwide increase in grain consumption
    The U.S. Department of Agriculture reports that world grain consumption will increase by 20 million tons this year, roughly 1%. Of that, 14 million tons will be used to fuel cars in the U.S., leaving only six million tons to cover the world's growing food needs.
    Already commodity prices are rising. Sugar prices have doubled over the past 18 months (driven in part by Brazil's use of sugar cane for fuel), and world corn and wheat prices are up one-fourth so far this year.
    For the world's poorest people, many of whom spend half or more of their income on food, rising grain prices can quickly become life threatening.
    Once stimulated solely by government subsidies, biofuel production is now being driven largely by the runaway price of oil. Many food commodities, including corn, wheat, rice, soybeans, and sugar cane, can be converted into fuel; thus the food and energy economies are beginning to merge.
    The market is setting the price for farm commodities at their oil-equivalent value. As the price of oil climbs, so will the price of food.
    In some U.S. Cornbelt states, ethanol distilleries are taking over the corn supply. In Iowa, 25 ethanol plants are operating, four are under construction, and another 26 are planned.
    Iowa State University economist Bob Wisner observes that if all those plants are built, distilleries would use the entire Iowa corn harvest. In South Dakota, ethanol distilleries are already claiming over half that state's crop.
    The key to lessening demand for grain is to commercialize ethanol production from cellulosic materials such as switchgrass or poplar trees, a prospect that is at least five years away.
    Malaysia, the leading exporter of palm oil, is emerging as the biofuel leader in Asia. But after approving 32 biodiesel refineries within the past 15 months, it recently suspended further licensing while it assesses the adequacy of its palm oil supplies. Fast-rising global demand for palm oil for both food and biodiesel purposes, coupled with rising domestic needs, has the government concerned that there will not be enough to go around.
    Less costly alternatives
    There are truly guilt-free alternatives to using food-based fuels. The equivalent of the 3% of U.S. automotive fuel supplies coming from ethanol could be achieved several times over - and at a fraction of the cost - by raising auto fuel-efficiency standards by 20%. (Unfortunately Detroit has resisted this, preferring to produce flex-fuel vehicles that will burn either gasoline or ethanol.)
    Or what if we shifted to gas-electric hybrid plug-in cars over the next decade, powering short-distance driving, such as the daily commute or grocery shopping, with electricity?
    By investing not in hundreds of wind farms, as we now are, but rather in thousands of them to feed cheap electricity into the grid, the U.S. could have cars running primarily on wind energy, and at the gasoline equivalent of less than $1 a gallon.
    Clearly, solutions exist. The world desperately needs a strategy to deal with the emerging food-fuel battle. As the world's leading grain producer and exporter, as well as its largest producer of ethanol, the U.S. is in the driver's seat.
    Lester R. Brown is president of the Earth Policy Institute and author of "Plan B 2.0: Rescuing a Planet Under Stress and a Civilization in Trouble."
    From the August 21, 2006 issue

  6. [verwijderd] 19 december 2006 18:44
    Oil Production to Continue Decreasing Until 2009

    Monday, 18 December, 2006 | 12:58 WIB

    TEMPO Interactive, Jakarta: The energy crisis still threatens Indonesia because it is estimated that the decrease in national crude oil and natural gas production will continue until 2009.

    Trijana Kartoatmodjo, Deputy Head of the Upstream Oil and Gas Executing Body (BP Migas), said that national daily oil production currently stood at 1.1 million barrels, less than the demand of 1.3 million barrel per day.

    “National production will continue decreasing by 1.2 percent per year while oil demand is rising by 1.5 percent per year,” he said in Bandung yesterday (17/12).

    Trijana said that in 2007, it is estimated that daily production will be 995,000 barrels, in 2008, 982,000 barrels and in 2009 only 971,000 barrels.

    As for daily consumption, in 2007 this will be 1.365 million barrels, in 2008 1.443 million barrels and in 2009 1.505 million barrels.

    To solve this, BP Migas is targeting the drilling of 200 wells between 2007 and 2009.

    Trijana went on to say that these 200 wells have the potential to produce 3.8 billion barrels of oil and 17 trillion cubic meters of gas.

    The wells include those in Ambon, Cepu, the northern side of West Java, Jambi, the Madura Strait and Papua.

    According to Trijana, now Indonesia has entered the net oil importer phase, when oil imports are more than exports.

    “We hope there are new fields. Otherwise, it will difficult to meet domestic energy needs, let alone export,” he said.

    Andand Bachtiar, a geologist from the Bandung Institute of Technology, however said that the effects of the crisis were actually being felt now.

    He pointed out the recent long queues of people in order to obtain kerosene.

    “So, in my opinion, now we are already suffering an energy crisis,” Andang told Tempo in Jakarta yesterday.
    He in fact questioned BP Migas' target of drilling 200 wells between 2007 and 2009 in order to overcome the energy crisis.

    “Are they production wells or exploration wells? If the existing wells have been developed, and the production is increased, it may be to 200 wells. But if they’re exploration wells, then that's nonsense,” he said.

    Andang suggested that the government was daring enough to make unpopular policies I order to attract investment such as providing incentives for certain oil and gas fields.

    www.tempointeractive.com/hg/nasional/...,20061218-89667,uk.html
  7. [verwijderd] 6 februari 2007 19:58
    quote:

    postzak schreef:

    Interview met oliekenner Matt Simmons:

    Simmons: peak oil gearriveerd

    Matthew Simmons, CEO van energie investeringsbank Simmons & Co. werd afgelopen week geïnterviewd op Bloomberg over peak oil & de olieprijs:

    www.peakoil.nl/

    ik vond het gisteren al een waanzinnig intervieuw
  8. [verwijderd] 6 februari 2007 22:20
    Tja,

    Peak oil
    Vastgoed bubbel
    Einde fiat geld
    Wereldoorlog III
    Verwarming aarde
    Kondratieff winter

    en toch gaat het gewone leven door. Moet ik me nou zorgen maken of niet?
    En vanuit beleggersstandpunt kan ik hier wat mee? Met vastgoed shorten verlies ik alleen maar. Goud doet het slechter dan veel industriele materialen. WO-II komt maar niet. Krijgen we alsnog een winter?

    De onderbouwing van die onderwerpen zit zeer goed in elkaar maar de conclusie komt niet met de werkelijkheid om ons heen. Timing is het probleem. En als het te lang duurt verandert de omstandigheden zodanig dat de argumenten op den duur weer verzwakken.

    Peak Oil en Verwarming van de aarde worden misschien tegelijk bewaarheid. Maar Peak Oil is in dit geval een zegen. Hogere olie prijzen versnellen het proces naar alternatieve energie bronnen en zo lost het probleem zich vanzelf op. Want van politici moeten we het niet hebben.

    EIB
  9. [verwijderd] 8 februari 2007 14:42
    MEXICO CITY, Feb 7 (Reuters) - Mexican state-run oil monopoly Pemex confirmed a gloomier forecast on Wednesday for fast-declining oil output at its aging Cantarell field, but said from now on it could keep total crude production steady.

    Chief Executive Jesus Reyes Heroles said the company's official production estimate for Cantarell was for an average of 1.526 million barrels per day during 2007, down 15 percent from an average 1.788 million bpd last year.

    The figure is in line with recent industry talk but bleaker than Pemex's outlook six months ago when it forecast Cantarell's output at 1.683 million bpd for 2007 and 1.430 million for 2008.

    Reyes Heroles said that with an exploration and production budget of $15 billion a year, Pemex could keep total crude oil production steady between 3.0 million and 3.1 million bpd -- also a much less rosy forecast than Pemex was making last year.

    As recently as October, Pemex said total output should lie between 3.1 million and 3.3 million bpd for the next few years. Two months earlier, in August, it pegged future production at between 3.3 million and 3.4 million bpd.
  10. [verwijderd] 8 februari 2007 14:57
    Kon slechter:
    -------------

    Vandaag werd het regeerakkoord van CDA, PVDA en ChristenUnie uitgebracht. De hoofdpunten die het kabinet Balkendende IV heeft afgesproken zijn veelbelovend op het gebied van energie in vergelijking met Balkenende I, II en III:

    * In 2020 een aandeel van 20% duurzame energie en energiebesparing van 2% per jaar;
    * 30% reductie van koolstofdioxide uitstoot in 2020;
    * Inzetten op gezamenlijke Europese inspanning voor post-Kyoto;
    * Instelling subsidieregeling voor duurzame energie gericht op versnelde innovatie en concurrende positie met fossiele bronnen waarin kleine ondernemers en investeringszekerheid speciaal onder de aandacht worden gebracht;
    * Verhogen energie-efficiëntie bestaande woningvoorraad;
    * Geen nieuwe kerncentrales in de komende kabinetsperiode;
    * Erkenning dat de aardgasbaten na 2025 op zullen drogen waardoor het zoeken naar andere bronnen voor financiëring structurele investeringen uit het FES fonds nodig wordt.

    Financiële inkomsten en uitgaven op het gebied van energie te bereiken tegen 2011:

    * 500 miljoen extra uitgaven naar duurzame energiesubsidie;
    * 350 miljoen extra inkomsten dankzij vliegtuigbelasting;
    * 150 miljoen extra inkomsten dankzij milieudifferentatie belasting personenauto’s en motorrijwielen (BPM);
    * 350 miljoen extra inkomsten dankzij taakstellende verhoging fossiele brandstof.

    Het eerste succes voor een duurzamere samenleving is binnengehaald, dat er nog veel meer investeringen nodig zijn is echter overduidelijk. De taskforce energietransitie adviseerde 1 miljard extra investeringen voor de energietransitie, dubbel zoveel als nu aangekondigd is, en dan gaat het nog om een bedrag dat onder compromis bereikt is. We staan in de startblokken, maar de race moet nog beginnen.

    www.peakoil.nl
  11. [verwijderd] 11 februari 2007 11:05
    Peak Oil Passnotes: Russian About Going Nowhere

    By Edward Tapamor
    09 Feb 2007 at 02:14 PM EST

    PARIS (ResourceInvestor.com) -- If we ever needed reminding of the problem of making forecasts about crude oil and products we only need think of three tiny letters, I, E and A. The International Energy Agency (IEA), so frowned upon in 2004 and 2005 for failing to foresee the sharp rise in demand, has this week decided that some of its previous predictions were in fact erroneous.

    The IEA has decided that non-OPEC output will in fact be some 1.1 million barrels short of what it was previously predicting in 2007. That is a 50% reduction from its previous 2.2 million barrel increase. Now, you might think this is not such a big deal being that we consume around 84.5 million barrels per day. But the IEA only made this forecast last July. It is not like the IEA do not have access to reams of information most mere mortals would love to get their hands on, they have loads of it.

    But in 2005 they also predicted a near 2 million barrel increase in non-OPEC output. Then over the course of the year they consistently revised the figure, downwards of course. By the end of 2005 they had decided that rather than 2 million barrels extra per day there was in fact, well, no barrels extra per day.

    As if to be rather contrary one must also ask if non-OPEC output is to be so much lower, then how do we account for the increase in Russian supply? The Russians are now probably the world’s largest producer of barrels of oil equivalent running at 9.85 million barrels per day, up 4.3% from the same time last year.

    It does appear that Saudi Arabia is sticking, mostly, to the cuts OPEC has stipulated, which makes Russia number one producer on the block at the moment, as it is bound by no such agreement. However one must remember that the lack of complex refining capacity in the world means that the extra crude Saudi had available to the market was usually the crude no one wanted to buy. But still, Russia’s power is increasing. If non-OPEC supply growth is to fall, but Russia’s share is increasing or at least steady, then this only lends power to the mighty fist of Gazprom, sorry, the Kremlin.

    In a conflicting signal the mighty ingot of Goldman Sachs has decided to remove itself slightly from the crude oil market, by selling its commodity index to the ratings agency Standard & Poor. This has prompted speculation that the bank sees the oil bull market as a thing of the past. Goldman Sachs say they are merely distancing themselves to avoid accusations of conflict of interest.

    Of course it would be churlish to point out that Goldman Sachs are hardly immune from oil market speculation themselves. After all they became famous for analyst Arjun Murti’s `Superspike` report that predicted oil would hit $105 per barrel. Like the IEA, it must be great to have a job where your predictions can be so utterly wrong, yet the comeback is next to nothing. Have another pay rise Mr Murti.

    The result of the things we were talking about last week, notably the belligerence of the US government over Iran, has prompted crude to touch $59 on the NYMEX this week. We have also seen the continuation of colder weather in the U.S. and in Europe which has also boosted prices. But this little drive may be cut short by a warmer turn in the weather and by the failure of the U.S. and UK governments to actually start a bombing campaign.

    If you follow the market in crude and products this is quite an interesting time. The last quarter of last year saw crude stuck in a very tight range of $55-$60 per barrel. Now we are in a huge range of $49-$70 per barrel and everyone is waiting to see at which point it is going to narrow down again.

    So, after pointing out how ridiculous predictions are we say – bombs and wars notwithstanding - the next month will see $55 - $61, the second quarter $54-$58 but with some serious possibility of outright no holds barred volatility. That about covers it.

    www.resourceinvestor.com/pebble.asp?r...
  12. [verwijderd] 21 maart 2007 23:28
    Ghawar gepiekt? het bewijs stapelt zich op

    De afgelopen weken kwam er een overvloed aan informatie in mijn mailbox over de aardolieproductie van Saoedi-Arabië. Honderden mails met technische papers, grafiekinterpretaties, reserveschattingen enzovoorts gingen heen en weer tussen de verschillende experts van het Oildrum weblog. Daar vloeiden in de afgelopen 3 weken maarliefst de volgende vier artikelen uit, en een vijfde verschijnt morgen: 1, 2, 3, 4. De aanleiding was het feit dat de aardolieproductie in Saoedi-Arabië al meer dan een jaar gestaag aan het dalen is. Op zichzelf zegt dat weinig, want het kan evengoed een artificiële productiedaling zijn, door gewoon de kraan dicht te draaien. Maar waarom is de daling zo constant? Is Ghawar, het grootste veld ter wereld, goed voor de helft van de Saoedische aardolieproductie, dan toch gepiekt? Dat het eraan zat te komen was overduidelijk kijkende naar de waarschijnlijk reserves van het aardolieveld. Zelfs het optimistische Internationaal Energie Agentschap verwacht dat Ghawar in 2010 piekt (waarna een heel trage daling wordt aangenomen).

    Wie meer achtergrondinformatie wil hebben kan de bovenstaande vier artikelen doorlezen, en als toetje de analyse van consultant Hans G. Jud van ASPO Zwitserland. Voor de niet zo leesgierigen onder ons, kijkende naar de waterverzadiging in het veld, wiskundige reserveberekeningen en verschillende databronnen (waaronder de officiële door de Saoedi’s uitgegeven data) lijkt het vrijwel zeker dat de productie in het noordelijke deel van Ghawar, ‘Ain Dar en Shedgum, waar voorheen 2 miljoen vaten per dag uitkwam, al geruime tijd aan het dalen is. (more…)

    www.peakoil.nl/
  13. [verwijderd] 22 maart 2007 07:23
    Cantarell is ook over zijn piek.

    www.upstreamonline.com/live/article12...

    Anderzijds toch al twee deftige olievondsten in Lybië (NHY) en één in Brazilië (BG) die samen goed zouden kunnen zijn voor ettelijke miljarden vaten olie, naast twee grote gasvondsten in Egypte (BP) en één in Noorwegen (NHY). Akkoord, dat vervangt zeker niet de daling bij Ghawar, maar de opgedreven zoektocht naar nieuwe reserves lijkt toch hier en daar vruchten af te werpen.
  14. [verwijderd] 12 april 2007 18:37
    Shell: olievraag overtreft aanbod afgelopen 2 jaar

    In Nederland betalen we gewoon lekker door voor onze dagelijke autorit naar het werk, maar in o.a. Maleisië (foto’s), Australië en Yemen waren consumenten niet zo blij met de hoge olieprijs van de afgelopen jaren. Vrijwel geen enkele journalist echter gewag maakte van de olievraag die het aanbod overstijgt de laatste tijd, behalve journalist en grondstof-expert Willem Middelkoop. (zie RTL-Z, linkjes 1, 2, 3). Dat er een tekort is bleek namelijk uit de cijfers van de Energy Information Administation, de statistische tak van het Amerikaanse departement van Energie. Nu is deze visie op de oliemarkt ook bevestigt door de CEO van Shell Amerika, John Hofmeister: “We have now faced two years of, frankly, unacceptable high price and unnecessary high price because energy demand continues to exceed energy supply … We can get angry, or we can change public policy.”

    Het probleem van het gebrekkige aanbod zou door Hofmeister opgelost kunnen worden als de Amerikaanse regering meewerkt met het toegankelijk maken van onconventionele bronnen van aardolie en aardgas. Om zijn standpunt bij te zetten meldt hij even dat er 110 miljard vaten aan onconventionele reserves van aardolie en gas in de grond zitten die “ready-to-produce” zouden zijn en tevens goed voor 30 jaar aan aardolie en aardgas productie. Dat Hofmeister niet kan rekenen is makkelijk aan te tonen. Huidige wereldproductie aardolie en aardgas is ongeveer 125 miljoen vaten per dag in olie equivalent, oftewel 45 miljard vaten per jaar, en dus bij gelijkblijvende productie gedurende 30 jaar in totaal 1350 miljard vaten, factor 10 hoger dan waar Hoffmeister het over heeft. Zelfs als hij het alleen bij de Verenigde Staten zelf zou houden zit hij er ernaast, huidige productie van aardolie en aardgas in de VS is gezamenlijk 15.8 miljoen vaten per dag in olie equivalent, oftewel 5.8 miljard vaten per jaar, en dus bij gelijkblijvende productie gedurende 30 jaar in totaal 173 miljard vaten.

    Natuurlijk vertelt hij er ook niet bij waar die reserves die binnen enkele jaren een enorme hoeveel productie opleveren zich bevinden of om wat voor reserves het gaat. Terloops wordt wel Colorado en mid-West Amerika genoemd. Zou hij dan de olieschalie reserves in Colorado (PDF) bedoelen? Die als ze al energetisch en economisch winbaar worden volgens onderzoek van RAND Corporation een productie op kunnen leveren van 1 tot 3 miljoen vaten per dag in 2025? Oftewel een paar procent van de huidige wereldmarkt voor aardolie? Het is allemaal niet erg duidelijk behalve dat het een duidelijk voorbeeld is van cijfermatige massage voor een bedrijfspolitieke agenda.

    De sterkste tegenstanders van Hofmeister zijn visie op de oliemarkt zijn de OPEC olieministers, die beweren er voldoende aanbod is van lagere kwaliteit ruwe aardolie, wat bevestigt wordt in onderzoek van Bassam Fattouh, consultant van Oxford Institute of Energy Studies.

    www.peakoil.nl/?p=1306

    gr postzak
40 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 879,62 +1,07%
EUR/USD 1,0717 -0,12%
FTSE 100 8.116,25 +0,46%
Germany40^ 18.053,20 +0,76%
Gold spot 2.345,48 +0,58%
NY-Nasdaq Composite 15.611,76 -0,64%

Stijgers

EBUSCO...
+7,84%
ASMI
+6,81%
Corbion
+3,60%
Alfen ...
+3,40%
NX FIL...
+3,38%

Dalers

IMCD
-7,92%
SIGNIF...
-7,87%
Wereld...
-7,62%
BESI
-4,82%
ABN AM...
-4,03%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links