Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Griekenland

6.157 Posts
Pagina: «« 1 ... 289 290 291 292 293 ... 308 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 6 juli 2015 21:18
    Merkel: Tsipras moet dinsdag met concrete voorstellen komen

    AMSTERDAM (Dow Jones)--Bonskanselier Angela Merkel heeft de Griekse premier Tsipras maandag gevraagd dinsdag tijdens de speciale Euro top concrete plannen te presenteren voor hervormingen op de middellange termijn.

    "De voorwaarden voor een derde hulpprogramma zijn vooralsnog niet aanwezig", stelde zij na de ontmoeting met de Franse president Hollande in Parijs.

    De bonskanselier benadrukte tevens dat de deur voor onderhandelingen open blijft. In deze context moet volgens haar de Euro top van dinsdag worden gezien. Er is nog geen sprake van gesprekken over een specifiek derde hulpprogramma.

    Daarnaast pleitte Merkel voor de euro, maar zij benadrukt daarbij dat sprake moet zijn van gedeelde verantwoordelijkheid en solidariteit in gelijke mate. "We willen die munt behouden", aldus Merkel.

    Hollande stelde tevens dat de deur open staat voor discussie, maar dat Tsipras concrete plannen zal moeten presenteren. "We hebben niet veel tijd", zei de president. "Er is haast geboden voor Griekenland en de rest van Europa."


    - Door Andreas Kißler; Vertaald en bewerkt door Patrick Buis; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 52 00; patrick.buis@wsj.com

  2. forum rang 10 voda 6 juli 2015 21:19
    ECB handhaaft ELA-plafond en verhoogt onderpand voor Griekse banken

    AMSTERDAM (Dow Jones)--De Europese Centrale Bank heeft maandag het plafond van de Emergency Liquidity Assistance-leningen (ELA) voor Griekse banken gehandhaafd en heeft het bedrag verhoogd voor het onderpand dat de banken moeten plaatsen voor het krediet.

    Middels het besluit hoopt de ECB de Griekse banken ertoe te dwingen om de komende dagen de deuren gesloten te houden en de omvang van de geldopnames te beperken.

    De centrale bank kwam tot dit besluit na een conference call van de Raad van Bestuur van de bank.

    Reeds op 28 juni bevroor de ECB het ELA-plafond rond de EUR89 miljard.

    "De financiele situatie van Griekenland heeft een impact op de Griekse banken, omdat het onderpand dat ze gebruiken voor de ELA-leningen voor een belangrijk deel bestaat uit door de overheid uitgeven obligaties", aldus de ECB in een verklaring.

    Echter, de aanpassing was niet agressief genoeg, waardoor de Griekse banken nog voldoende activa bezitten om als onderpand te plaatsen voor het resterende deel van de bestaande noodfaciliteit van EUR89 miljard, stelt een persoon bekend met de situatie.


    - Door Brian Blackstone; Vertaald en bewerkt door Patrick Buis; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 52 00; patrick.buis@wsj.com

  3. forum rang 10 voda 6 juli 2015 21:23
    Niet te geloven..

    Terwijl de Duitsers blijven hameren op hervormingen in Griekenland, vergeten ze hun eigen infrastructuur op peil te houden. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

    1. Een akkoord over een nieuwe bailout van Griekenland is geen stap dichterbij gekomen nadat een ruime meerderheid van 61 procent van de Grieken tegen het laatste voorstel van de Eurozone stemde. En dat Grieken zich niet hebben laten intimideren door dreigementen van een waslijst aan Europese ministers, regeringsleiders, staatshoofden, economen, bankiers en nieuwsmedia dat een nee-stem het einde van Griekenland zou inluiden, is mijns inziens misschien wel het meest positieve nieuws van vandaag.
    De ECB heeft (nog) geen terugbetaling van de bijna 90 miljard euro ELA-noodfinanciering geëist, maar gaat later vandaag hierover wel overleg voeren. Morgen komt er wéér een nood EU-top van Europese regeringsleiders en ministers van Financiën om toch nog te proberen tot een akkoord te komen met Griekenland. De Duitse regering liet daarbij weten dat het aan Griekenland is om met een nieuw voorstel te komen. En Premier Tsipras heeft uiteindelijk toch besloten zijn praatgrage en confrontatiezoekende minister van Financiën Varoufakis naar huis te sturen. Een interpretatie van het vertrek van Varoufakis is dat Tsipras zelf wel akkoord kan gaan met niet al te verregaande schuldenverlichting, in tegenstelling tot Varoufakis.

    2. Het zoenoffer van de Griekse regering – het onverwachte vertrek van de Griekse minister van Financiën Varoufakis – heeft Europese aandelen en Zuid-Europese staatsleningen behoed voor een nog grotere crash. Europese aandelen stonden van een procent in de min voor de AEX, tot minus 1,7 procent voor de Europese Stoxx 50 en minus 2,8 procent voor de FTSE MIB. De meeste Europese beurzen staan voor het jaar nog steeds zo´n 10 procent in het groen dankzij de lancering van het obligatieaankoopprogramma van 1,1 biljoen euro door de ECB. Zorgwekkend is daarentegen de ontwikkeling van de risico-opslag op Zuid-Europese staatsleningen. Die blijft namelijk maar stijgen. Vanmiddag was het renteverschil tussen Spaanse en Duitse 10-jaars staatsleningen gestegen van 1,42 naar 1,62 procentpunt. Dat zijn bij lange na geen crisisniveaus, zoals u in de grafiek hieronder kunt zien (klik erop om hem uit te vergroten). Het probleem is dat de risico-opslag had moeten dalen door de ECB’s obligatieaankopen, maar vanwege de Griekse crisis is het tegenovergestelde gebeurd.

    Bron Bloomberg

    Bron Bloomberg

    3. Een Grexit zal sowieso betekenen dat de Bundesbank geen dividend kan uitkeren aan de Duitse staat. Bundesbank topman Jens Weidmann zou volgens de krant Handelsblatt het Duitse kabinet op de hoogte hebben gebracht dat er geen winstuitkering in zit als Griekenland de euro verlaat. Het Duitse ministerie van Financiën gaat er in de begroting van uit dat de Bundesbank over 2015 2,5 miljard euro zal uitkeren.

    4. Volgens het hoofd van de Duitse rekenkamer, Kay Scheller, moet Duitsland snel wat aan zijn verwaarloosde infrastructuur doen. Scheller zei afgelopen weekend tegen de krant Die Welt dat de toestand van de straten en wegen in Duitsland “alarmerend” is. Volgens Scheller heeft de Duitse regering nagelaten om adequaat in infrastructuur te investeren. Scheller noemde echter geen bedrag Dat Duitsland in zijn infrastructuur moet stoppen. In mei opperde het IMF in zijn jaarlijkse verslag over de Duitse economie dat overheidsinvesteringen de komende vier jaar met 2 procent van het BBP omhoog moeten. Dat zou neerkomen op 60 miljard euro.

    5. Met de anti-euro partij Alternativ für Deutschland wil het maar niet vlotten. Oprichter en medevoorzitter van de AfD Bernd Lucke is afgelopen weekend naar huis gestuurd door zijn achterban. In een stemming over het partijleiderschap kreeg Lucke slechts 38 procent van de stemmen tegen 60 voor medevoorzitter Frauke Petry. Petry wil in plaats van een anti-euro een anti-immigratiekoers gaan voeren.

    Etc.

    www.z24.nl/economie/6-juli-duitse-aut...
  4. forum rang 10 voda 7 juli 2015 16:07
    Griekenland dient geen nieuwe voorstellen in

    AMSTERDAM (Dow Jones)--Griekenland heeft tijdens de Eurogroep-vergadering dinsdagmiddag geen nieuwe voorstellen ingediend. Het betreft plannen die Athene al eerder aan de ministers van financien van de muntunie voorlegde, maar die toen niet werden besproken in afwachting van het referendum, meldt een Griekse overheidsofficial.

    In dat referendum, dat zondag werd gehouden, stemde een grote meerderheid van ruim 60% tegen voorstellen van de kredietverstrekkers van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank, waardoor een exit uit de eurozone dichterbij komt, tenzij er alsnog een akkoord kan worden gesloten waarmee Griekenland binnen de eurozone blijft en de economie weer aangejaagd kan worden.

    De overige eurozonelanden gingen er voorafgaand aan de Eurogroep-bijeenkomst vanuit dat de kersverse Griekse minister van financien, Euclid Tsakaloto, dinsdag met nieuwe voorstellen zou komen. Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem zei bij aankomst In Brussel dat de nieuwe voorstellen geloofwaardig moesten zijn. Verder benadrukte hij dat de uitslag van het referendum het sluiten van een akkoord heel lastig maakt.

    Griekenland hoopt met de voorstellen te kunnen onderhandelen over een nieuw steunpakket nadat het oude vorige week afliep.


    Door Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 5715 200; amsterdam@wsj.com

  5. forum rang 10 voda 7 juli 2015 16:10
    Juncker: dinsdag geen oplossing Griekse crisis

    BRUSSEL (Dow Jones)--Er komt dinsdagavond bij de Eurotop van regeringsleiders geen oplossing voor de crisis in Griekenland. Dit heeft de president van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker dinsdag benadrukt voorafgaand aan de top. Er zijn volgens hem lange onderhandelingen nodig om Griekenland binnen de eurozone te houden.

    "Die oplossing komt niet in e e n dag. Als er vandaag een oplossing zou komen, dan zou die te simpel zijn", zei de Commissie-president. Volgens hem is de top bedoeld om de partijen weer om tafel te krijgen met de Griekse premier, Alexis Tsipras.

    De top volgt nadat de Griekse bevolking zondag in een referendum met een ruime meerderheid de voorstellen van de schuldeisers afwees.

    Volgens Juncker is het nu aan Tsipras om aan de overige regeringsleiders van de eurozone uit te leggen "hoe we uit deze situatie moeten komen. We willen begrijpen wat de Grieken bedoelen. Ik heb begrepen dat het geen 'nee' is tegen Europa en de euro."

    Juncker gaf dinsdag geen verdere toelichting over hoe een eventuele deal om de verschillen tussen Griekenland en de kredietverstrekkers - de eurozonelanden en het Internationaal Monetair Fonds - te overbruggen, eruit moet komen te zien. De geldschieters blijven van mening dat Athene flink moet hervormen om de economie weer uit het slop te trekken.

    Wat betreft een 'Grexit' was Juncker hij wel helder: de Commissie zal er alles aan doen om Griekenland binnen de eurozone te houden. "Ik ben tegen een Grexit. Griekenland is een fantastisch land en Griekenland uit de monetaire unie gooien of zelfs de Europese Unie, is niet iets dat we willen."

    Maar, zo benadrukte hij ook, een akkoord zal ook de wens van de bevolking in de andere eurozonelanden moeten respecteren. "Overal in Europa is werkloosheid en armoede", aldus de Commissie-president.

    De Eurogroep-vergadering start dinsdag om 13.00 uur, de Eurotop van regeringsleiders volgt om 18.00 uur.


    Door Gabriele Steinhauser; vertaald en bewerkt door Marleen Groen; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 5715 200; marleen.groen@wsj.com


  6. forum rang 10 voda 7 juli 2015 16:13
    Witte Huis roept Grieken op zich aan plan te houden

    AMSTERDAM (Dow Jones)--De Amerikaanse regering keerde maandag terug in zijn vertrouwde rol door te porren vanaf de zijlijn, na er weken bij Griekenland en zijn Europese geldschieters op aangedrongen te hebben tot een compromis te komen.

    Nadat Griekse kiezers de voorwaarden onder de door de geldschieters verstrekte bailout resoluut afwezen, drong het Witte Huis opnieuw aan op economische hervormingen in Griekenland en betere schuldvoorwaarden vanuit Europa om het door schuld geteisterde land hoop te bieden.

    Om Griekenland in de eurozone te houden is "zowel een pakket aan financiering als hervormingen vereist, wat Griekenland in staat zal stellen, of op zijn minst een stap in de goede richting zal zijn, houdbaarheid van de schuld te bereiken", zegt perschef Josh Earnest.

    "Maar het is ook belangrijk dat Griekenland het soort hervormingen doorvoert en zich aan de verplichtingen houdt, waar het land zich eerder aan verbonden heeft".

    Het Witte Huis zegt dat de Amerikaanse president Barack Obama en de Franse president Francois Hollande maandag in een telefoongesprek overeenkwamen dat een weg voorwaarts "moeilijke compromissen vereist van alle kanten."


    Door Ian Talley. Vertaald en bewerkt door Ellen Proper; Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; ellen.proper@wsj.com

  7. forum rang 10 voda 7 juli 2015 16:18
    Griekse beurs ook woensdag gesloten

    Gepubliceerd op 7 jul 2015 om 13:31 | Views: 4.495

    ATHENE (AFN) - De Griekse aandelenbeurs blijft in ieder geval ook woensdag dicht. Dat maakte de toezichthouder op de beurshandel, de Hellenic Capital Market Commission, dinsdag bekend. De beurs in Athene is al sinds 29 juni gesloten.

    Het besluit volgt op het sluiten van de banken in het land. De banken zijn dinsdag en woensdag dicht en de dagelijkse pinlimiet van 60 euro per persoon blijft van kracht.

    MSCI, een Amerikaanse bedrijf dat indices samenstelt die wereldwijd door fondsbeheerders worden gevolgd, vroeg zijn clientèle dinsdag of Griekse aandelen al uit een aantal van die lijsten verwijderd moeten worden. Normaliter wacht MSCI veertig dagen na het stilleggen van de handel voordat die vraag gesteld wordt.
  8. forum rang 10 voda 7 juli 2015 16:18
    Schulz: Grexit mag niet ons doel zijn

    Gepubliceerd op 7 jul 2015 om 12:36 | Views: 3.422

    STRAATSBURG (AFN) - Martin Schulz, voorzitter van het Europees Parlement, is geen voorstander van een Grieks vertrek uit de eurozone. Dat zei hij dinsdag tijdens een persconferentie in Straatsburg.

    Zondag had Schulz tegen de Duitse radio gezegd dat Griekenland mogelijk een andere valuta moest nemen bij een nee-stem. Grieken mochten die dag middels een referendum voor of tegen de voorgestelde bezuinigingsmaatregelen stemmen.

    Twee dagen na het referendum liet de Duitser weten dat een Grexit niet het doel mag zijn. ,,Ik ben er voorstander van dat Griekenland in de eurozone blijft. De mensen die de eurozone willen opsplitsen zitten in mijn ogen fout", zei Schulz.

  9. forum rang 10 voda 7 juli 2015 18:06
    Dijsselbloem: Athene zal woensdag verzoek indienen voor ESM-steun

    AMSTERDAM (Dow Jones)--Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem meldt dinsdag dat Athene woensdag een verzoek zal indienen voor steun uit het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), het noodfonds van de eurozone.

    Het ESM heeft tot nu toe alleen leningen verstrekt aan Spanje en Cyprus. Het vorige bailout programma van Griekenland, dat eind juni verliep, werd verstrekt onder de European Financial Stability Facility (EFSF).

    Dijsselbloem meldde dat de minister van financien van de eurozone woensdag een conference call zullen houden om het verzoek van Griekenland voor ESM-steun te bespreken.

    Daarnaast bevestigde hij dat Griekenland tijdens de vergadering van dinsdag geen nieuw hervormingsvoorstel heeft ingediend.

    "De ministers van financien van de eurozone zijn nog steeds in afwachting van de volgende stap van Athene om de schuldkwestie tot een goed einde te brengen", aldus Dijsselbloem.

    "Het zal heel moeilijk worden, maar we zullen de nieuwe voorstellen van Griekenland afwachten", vervolgde hij, eraan toevoegend dat de groep bereid is om 'te doen wat nodig is" om de muntunie bijeen te houden.


    - Door Sara Sjolin; Vertaald en bewerkt door Patrick Buis; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 52 00; patrick.buis@wsj.com


  10. forum rang 6 ff_relativeren 7 juli 2015 19:45
    Alles weer op z'n kop. Het Griekse referendum zei NEE tegen Europa omdat het aanbod te tijdelijk was. Men wilde een oplossing voor langere termijn.

    Vanavond heeft Griekenland gevraagd om ..... een tijdelijke oplossing.
    Zodat er nog enkele maanden onderhandeld kan worden.

    bron : www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/24243... .

  11. forum rang 10 voda 7 juli 2015 20:30
    Griekse premier heeft onderhoud met Amerikaanse president over Griekse voorstellen

    AMSTERDAM (Dow Jones)--De Griekse premier Alexis Tsipras heeft dinsdag tijdens een telefoongesprek de Griekse voorstellen gepresenteerd aan de Amerikaanse president Barack Obama, meldt een hooggeplaatste Griekse regeringsfunctionaris.

    "Obama sprak zijn hoop uit voor een succesvolle afronding van de onderhandelingen", zei de ambtenaar.

    Tsipras, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Francois Hollande en de president van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker kwamen dinsdag in Brussel bijeen in aanloop naar de eurozone top later op de dag.

    Na een bijeenkomst eerder op de dag van de ministers van financien van de eurozone meldde de Finse minister van financien Alexander Stubb te verwachten dat Athene "binnenkort, misschien wel binnen een paar uur" een nieuw verzoek voor een bailout programma zal indienen.

    Daarna zal Athene naar verwachting een lijst van maatregelen voorleggen, die de regering bereid is te nemen in ruil voor meer hulp.

    "De ministers van financien van de eurozone zullen dit verzoek voor steun woensdag tijdens een conference call beoordelen", meldde Eurogroep voorzitter Jeroen Dijsselbloem.

    "Elk besluit over de vraag of de onderhandelingen formeel worden hervat vraagt om een nieuwe ronde van besprekingen tussen de ministers", aldus Dijsselbloem.


    - Door Nektaria Stamouli; Vertaald en bewerkt door Patrick Buis; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 52 00; patrick.buis@wsj.com

  12. forum rang 10 voda 7 juli 2015 20:38
    'Grieken willen tussenoplossing'

    Gepubliceerd op 7 jul 2015 om 20:21 | Views: 3.172

    ATHENE (AFN) - Griekenland vraagt de andere eurolanden om een tussenoplossing, die financiële problemen in juli voorkomt. Ondertussen kan dan worden gewerkt aan een oplossing voor de langere termijn. Dat zei een bron binnen de Griekse regering dinsdag tegen persbureau Reuters.

    ,,Het Griekse voorstel betreft een akkoord tot en met het einde van de maand'', aldus de bron. ,,In die periode kan dan een omvangrijk, levensvatbaar akkoord worden voorbereid.''

    De Griekse overheid en banken verkeren in acute geldnood door het uitblijven van een akkoord over verdere noodsteun voor het land. Griekenland heeft daardoor sinds deze maand een achterstand van betalingen bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF), terwijl de banken al ruim een week dicht zijn.

    Staatsleningen

    Een tussenoplossing kan verdere problemen met schuldeisers voorlopig voorkomen en kan er mogelijk voor zorgen dat de Europese Centrale Bank (ECB) Griekse banken meer noodsteun toestaat. Doordat de ECB het plafond voor noodsteun afgelopen anderhalve week niet heeft verhoogd, moeten de Griekse banken gesloten blijven om hun ondergang te voorkomen.

    Een tijdelijk akkoord kan ook voorkomen dat de problemen van Griekenland met de ECB verder oplopen. Griekenland moet op 20 juli voor 3,5 miljard euro aan staatsleningen aflossen die in handen zijn van de centrale bank. Een wanbetaling op die leningen zal de positie van Griekenland binnen de eurozone verder verzwakken.
  13. forum rang 10 voda 7 juli 2015 20:51
    Live: Rutte zeer somber gesteld over Griekenland

    De Griekse tragedie begint dinsdag aan een cruciaal extra hoofdstuk: meer dan ooit zijn de ogen van heel Europa gericht op Griekenland. Want hoewel een grexit nu erg dichtbij is, staat de deur richting de onderhandelingstafel wat Europa betreft nog steeds op een kier. Volg alle ontwikkelingen hier live.

    www.ad.nl/ad/nl/34040/Griekenland/art...
  14. forum rang 10 voda 7 juli 2015 21:07
    Griekse premier vraagt om interim financiering bij schuldeisers

    AMSTERDAM (Dow Jones)--De Griekse premier Alexis Tsipras heeft een interim financiering voorgesteld tot eind juli bij zijn internationale schuldeisers in ruil voor een aantal revisies van het Griekse parlement, zo meldt een hooggeplaatste Griekse regeringsfunctionaris dinsdag.

    Het voorstel werd door Tsipras voorgelegd tijdens de bijeenkomst met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Francois Hollande en het hoofd van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker eerder op de dag.

    De kwestie wordt tijdens de top van de leiders van de eurozone in Brussel besproken, meldt de ambtenaar.

    Griekenland hoopt dat de top de weg vrijmaakt voor goedkeuring van de Europese Centrale Bank voor de broodnodige financiele steun.

    "In ruil voor financiele steun zal Griekenland een deel van de door de internationale schuldeisers geeiste revisies van het Griekse parlement implementeren", aldus de ambtenaar. "Dit betekent niet dat we niet open staan voor andere korte termijn voorstellen, zodat we binnen die periode een grote haalbare oplossing kunnen voorbereiden", stelt de ambtenaar.


    - Door Nektaria Stamouli: Vertaald en bewerkt door Patrick Buis; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 52 00; patrick.buis@wsj.com


  15. forum rang 6 ff_relativeren 7 juli 2015 21:18
    @ voda,

    het patroon wat dhr Tsipras laat zien, is overduidelijk. Hij is zijn verkiezingsbeloften aan het inlossen :

    Dhr Tsipras probeert er een "chef-sache" van te maken. Terwijl financiele voorstellen besproken moeten worden in de Eurogroep (overleg van de Ministers van Financien van de Eurolanden). Het is niet de eerste Griekse poging om de Ministers van Financien te passeren.

    En vwb de aanvraag bij het ESM : ook dit past binnen de verkiezingsbeloften van dhr Tsipras. Eenmaal binnen bij het ESM, staat de Troika buiten spel.

  16. [verwijderd] 7 juli 2015 21:26
    Griekenland: geen eten voor vluchtelingen

    ATHENE -
    Griekenland heeft geen eten meer voor vluchtelingen in de opvangkampen. De immigranten kunnen daardoor in opstand komen. Daarvoor heeft de onderminister die over migratie gaat, Tasia Christofilopoulou, dinsdag gewaarschuwd.
    Bestuurders van de eilanden in de Egeïsche Zee hadden ook al gewaarschuwd dat de situatie in de opvangkampen erger kan worden. Cateringbedrijven zouden al maanden geen geld meer hebben gekregen. Sinds dinsdag leveren ze daarom geen eten meer, aldus de gouverneurs.
    Elk jaar proberen duizenden vluchtelingen via de Egeïsche Zee de Europese Unie te bereiken. Zo zonk dinsdag een zeilboot met vluchtelingen. Dat gebeurde tussen twee Griekse eilanden voor de westkust van Turkije, ten noorden van badplaats Bodrum. Ongeveer twintig mensen zijn gered, een persoon is overleden en vijftien opvarenden worden vermist. Het is niet bekend waar ze vandaan kwamen. Griekenland en Turkije zoeken samen naar overlevenden, maar dat gaat minder uitgebreid nu het donker is geworden.

    De schaamteloosheid van rechts Europa kent geen enkele limit.

    www.telegraaf.nl/buitenland/24243384/...
  17. forum rang 10 voda 7 juli 2015 21:35
    Het moet niet gekker worden!

    Tijd voor een nieuw Marchall Plan, Obama?
    (https://nl.wikipedia.org/wiki/Marshallplan)

    Obama vraagt Duitsland en Griekenland om compromis



    AMSTERDAM (Dow Jones)--De Amerikaanse president Barack Obama heeft er dinsdag bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Griekse premier Alexis Tsipras op aangespoord om tot een compromis te komen over noodfinanciering van Griekenland om het noodlijdende land in de eurozone te houden.

    Witte Huis woordvoerder Josh Earnest zei dat de president werd aangemoedigd door de verzekering van beide leiders in afzonderlijke telefoongesprekken dat "het in hun collectieve en wederzijds belang is dat Griekenland lid van de eurozone blijft".

    Obama benadrukte in de gesprekken dat er slechts een kans van slagen is als "alle betrokken partijen een hervormings- en financieringspakket overeenkomen waarbij de Griekse economische groei gestimuleerd wordt en de schuld ingeperkt wordt".

    De huidige situatie baart de VS zorgen. De kwestie drukt niet alleen op de Amerikaanse export en energiemarkt, maar kan, in het geval van een Grexit, tevens leiden tot geopolitieke zorgen, waarbij Athene de banden aantrekt met Moskou en het risico bestaat dat het land verandert in een zogenaamde 'mislukte staat'.

    Ondanks de inspanningen van Obama is het niet duidelijk of beide partijen de president een belofte tot meer flexibiliteit hebben gedaan.

    Earnest zei dat de VS niet overweegt direct financiele steun aan Athene te bieden. Gezien de risico's van de Griekse bailout heeft Washington getracht het land te financieren middels het Internationaal Monetair Fonds (IMF).


    - Door Ian Talley; Vertaald en bewerkt door Patrick Buis; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 52 00; patrick.buis@wsj.com

6.157 Posts
Pagina: «« 1 ... 289 290 291 292 293 ... 308 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 887,44 +0,99%
EUR/USD 1,0762 +0,34%
FTSE 100 8.213,49 +0,51%
Germany40^ 18.017,10 +0,09%
Gold spot 2.301,75 0,00%
NY-Nasdaq Composite 16.156,33 +1,99%

Stijgers

VIVORY...
+7,18%
Flow T...
+4,87%
BESI
+4,11%
Brunel
+3,91%
UMG
+3,62%

Dalers

HEIJMA...
-5,17%
Aperam
-4,56%
AMG Cr...
-3,16%
Kendrion
-2,75%
CM.COM
-2,24%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links