Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Belgacom snel naar beurs

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 februari 2004 09:59
    Belgacom snel naar beurs
    Belgacom wil al volgende week naar de beurs. Met een omvang van 4 miljard euro is het de grootste emissie van de afgelopen drie jaar in Europa. Belgische media speculeren over een beursgang op 22 maart. Het prospectus is inmiddels afgerond. Momenteel is Belgacom nog voor iets meer dan 50% staatseigendom
  2. rivo 23 februari 2004 16:12
    Uit onderstaand artikel kun je opmaken,dat de belgische
    staat zijn aandelen behoudt.

    Een overname van "Versatel" zou niet onrealistisch,zo blijkt uit de volgende zin:"Het minpunt voor Belgacom is vooral dat het vrijwel uitsluitend actief is op de Belgische markt, waar nog weinig groei te verwachten valt."Eens Belgacom een beursgenoteerd bedrijf is,zal er onder druk van de aandeelhouders,iets aan de groei moeten gedaan worden.En waar gaat men dan het eerste kijken...?Misschien wel kort bij huis.

    mvg

    TELEFONEREN KAN JE WINST OPLEVEREN
    maandag 23 februari 2004. LAATSTE ARTIKELS

    Goedkoper bellen zal misschien wel mogelijk blijven. Maar telkens je belt een stukje winst in je spaarpot steken, dat is wat anders. Een initiatief van Belgacom? Krijg je eind maart een aandeel van Belgacom te pakken, dan zal je inderdaad kunnen bellen voor winst!
    De huidige aandeelhouders van Belgacom gaan straks gezamenlijk zo’n 395 miljoen euro aan dividenden, aan winstdelen dus, opstrijken. Toch willen alle aandeelhouders, op de Belgische Staat na, hun aandelen kwijt. Einde volgende maand zal wie er geld voor veil heeft, zo’n aandeel kunnen kopen. En dus mede-eigenaar worden van de Belgische telecom-groep.

    De voorbereiding voor de beursgang van Belgacom zal deze week van start gaan. Bij Belgacom zelf en bij de investeringsbanken die de aandelen naar de beurs zullen brengen, loopt men nu warm. Nog deze week wordt verwacht dat de Belgische minister voor Overheidsbedrijven Johan Vande Lanotte het licht op groen zal zetten.

    De Belgische Staat bezit nu de helft van de aandelen plus 1. De andere aandeelhouders, Amerikanen, Singaporaanse, Denen en een rits Belgische bedrijven gaan hun aandelen aan de meest biedende verkopen. Zo’n beursgang gebeurt via een heel ritueel en gebeurt onder zeer strikte controle van de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA), een afdeling van de Nationale Bank van België. Deze CBFA moet ook het prospectus van de beursgang goedkeuren en verspreiden.

    Belgacom gaat voor zo'n 3,5 miljard euro aandelen naar de beurs brengen: dat wordt dan meteen de grootste Europese beursoperatie in drie jaar.

    De zakenbanken Goldman Sachs, Lehman Brothers, Morgan Stanley en UBS werden aangesteld om de verkoop te begeleiden. Zonder tegenvallers zou tegen 21 maart het aandeel Belgacom dan genoteerd worden op de beurs van Brussel.

    Wordt het een buitenkansje voor beleggers om een bod uit te brengen? Op dit ogenblik is het alleen maar uitkijken naar de eventuele mogelijkheden voor de telecom-groep. Vorig jaar, 2003, kwam de nettowinst uit op 172 miljoen euro in vergelijking met 1,142 miljard euro in 2002. Exclusief uitzonderlijke en eenmalige kosten bedroeg de nettowinst 764 miljoen euro tegen 565 miljoen euro in 2002. In 2003 haalde Belgacom een geconsolideerde omzet van 5,454 miljard euro, een stijging met 2,2% in vergelijking met 2002. Deze verbetering is vooral te danken aan de stijging van het aantal mobiele abonnees, het mobiele dataverkeer en de vaste breedbanddiensten.

    Om kandidaat-beleggers te overtuigen dat Belgacom nu, na het uitstappen van de buitenlandse aandeelhouders, echt Belgisch blijft werden vorige week een sliert van 8 nieuwe beheerders aangewezen. Met op kop Maurice Lippens (Fortis), George Jacobs (UCB)en de Vlaamse Lutgart Van den Berghe van de Vlerick Management School die tevens ook als de machtigste zakenvrouw van Nederland wordt geacht.

    Toch zijn niet alle analisten echt opgetogen wat de toekomstmogelijkheden van Belgacom betreft. Momenteel staat het bedrijf wel aangeschreven als een van de beste van Europa omdat Belgacom zo goed als geen schulden maakte tijdens de voorbije telecom-hype en met de voeten op de grond bleef. Maar inmiddels is er duidelijk wat aan het veranderen op die markt. Deutsche Telekom en het Spaanse Telefonica blijken over veel groeipotentieel te beschikken. KPN heeft zojuist een bod gelanceerd op het Britse mm02, de mobiele operator met netwerken in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Ierland. MmO2 heeft het wel al als te laag afgewezen. Het minpunt voor Belgacom is vooral dat het vrijwel uitsluitend actief is op de Belgische markt, waar nog weinig groei te verwachten valt.

    Maar niet iedereen is negatief. Natuurlijk heb je de “believers” en die kijken uit naar de mogelijkheden van een beursintroductie en naar de mogelijke dividenden die je zult kunnen opstrijken als je na veel telefoneren de winsten van Belgacom helpt op te krikken. Een gezamenlijke winst van 395 miljoen euro, dat zou wel meegenomen kunnen zijn.


3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 913,25 -0,03%
EUR/USD 1,0870 +0,03%
FTSE 100 8.420,26 -0,22%
Germany40^ 18.716,50 -0,12%
Gold spot 2.415,21 0,00%
NY-Nasdaq Composite 16.685,97 -0,07%

Stijgers

NX FIL...
+8,76%
VIVORY...
+6,12%
Sif Ho...
+4,09%
RENEWI
+3,21%
HEIJMA...
+3,08%

Dalers

Corbion
-3,97%
ADYEN NV
-3,20%
EBUSCO...
-3,00%
SIGNIF...
-2,50%
PROSUS
-2,29%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links