Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ordina in augustus naar 1,10?

383 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 juli 2014 23:46
    Ordina scoort de afgelopen 12 maanden geen enkele serieuze deal. Ergo, als de omzet op peil blijft, groeit het aandeel sourcing/detachering. Deze markt kampt met lage marges maar kan ook toe met lage overhead. Past in beeld van 25% reductie in overhead... Als detacherng niet groeit, krimpt de omzet snel (aflopende contracten).
    Als nettowinst ontstaat, delen de medewerkers ook mee met hun bonus. Kortom, heel lastig om tot echte nettowinst te komen. In detachering is de medewerker loyaliteit heel laag; als medewerkertevredenheid daalt, krimpt het verdienvermogen heel snel.
    Verwacht licht lagere omzet t.o.v. Zelfde periode 2013 en een licht hogere ebitda. Geen of nauwelijks nettowinst.
    Kan leiden tot verdere afboeking op goodwill. Dividendrendemend 2014 is <1%. Heel knap (met meerjarige raamcontracten tegen lage marges) als dit naar >3% groeit in 2015.
    welke koers hoort daar volgens jullie bij?
    Heeft Theodoor Gilissen toch gelijk?
    Blazen aandeelhouders ING en Rabo de koers gewoon op?
  2. Henri Nostradamus 25 juli 2014 10:09
    Inderdaad, wijze woorden. Verdienmodel van Ordina is achterhaald. Het wijzigen van zo'n model vanuit een detacheringsoperatie met weinig loyale medewerkers naar een productgeorienteerd verdienmodel is tot nog toe geen andere detacheerder gelukt. Heeft veel te maken met het feit dat detacheren een low risk business is waar zwak management kan overleven. Bij productontwikkeling moeten risico's genomen worden qua investering. Om die risico's goed in te kunnen schatten is zeer kundig management nodig die ook het eventueel verkooppotentieel marketingtechnisch naar binnen kan slepen. Ordina is wat dat betreft naar mijn bescheiden mening totaal kansloos. Ze missen het DNA van een productorganisatie en zijn gewend aan gemakkelijk geld dat tegen hoge tarieven in de overheids- en bankensector risicoloos verdiend kon worden. Die tijden zijn in 2014 voorbij (contracten overheid worden in rap tempo beeindigd). Ordi gaat het op eigen kracht heel, heel moeilijk krijgen. Een wonderproduct zullen ze niet uit de hoge hoed kunnen toveren. Voor de paar duizend medewerkers (vaste kosten) is het te hopen dat ze snel overgenomen worden. Een bod van 1,50 zou al mooi zijn. Huidige koers is tov recordtrack en intrinsieke waarde veel te veel. 1,10 is inderdaad realistischer. Iedereen die op de huidige niveau's (1,80) instapt gooit geld weg. Winst maak je met aandelen door laag te kopen en hoog te verkopen en niet andersom. Een paar grote aandeelhouders zien de bui al hangen en zijn druk bezig posities af te bouwen. De kleine man blijft zoals gewoonlijk met de brokstukken zitten. De lezer van dit draadje is in ieder geval gewaarschuwd. Doe er je voordeel mee. Technisch heeft ORDI steun net onder het 1,60 niveau en daaronder op 1,20. Succes!

    HN
  3. Henri Nostradamus 25 juli 2014 10:37
    De druk op bestaande business zal iedere maand sterker worden. Defensie moet van Hennis SPEER beeindigen vanwege giga budgetoverschrijding. Belastingdienst gaat alle projecten "herzien" omdat systeem te complex wordt. NS gaat van 500 inhuur naar 200 terug etc. etc. Zijn slechts een paar voorbeelden van wat speelt bij grote ORDI klanten. Binnen NL verschraalt de markt in hoog tempo o.a. omdat de industriële sector krimpt (nog steeds verplaatsen grote bedrijven hun operatie naar het buitenland (Philip Morris etc) of worden na overname qua IT bediend vanuit een buitenlandse hoofdvestiging (bv KLM)). In het buitenland ligt het werk, maar juist daar zit ORDI niet. Bakens moeten snel verzet worden. Duitsland is dichtbij.......

    HN
  4. forum rang 6 pietje-2005 25 juli 2014 10:57
    Henri, als situatie zo "dramatisch" verandert elke maand v.w.b. huidige en toekomstige zaken, zou je toch een winstwaarschuwing verwachten van Ordina?
    Wel wat klein nieuws met nieuwe samenwerkingen etc.
    Geen negatief nieuws gezien voor een half jaar of zo.
    Zit LT en wacht cijfers af.
    Verwacht, ook vanwege gebrek aan negatief nieuws (buiten ICT-overheid), wederom voortzetting van positieve tendens.
    Succes
  5. Henri Nostradamus 25 juli 2014 15:04
    Zolang men leegloop bij R&D inzet en kosten in R&D kan blijven activeren kan men winstwaarschuwingen voor zich uit blijven schuiven. Overigens komt de klap pas echt hard aan in Q4. Q2 zal al iets minder zijn en Q3 is altijd een slecht kwartaal voor detacheerders (ivm veel verloren productieve uren door vakanties)- dus dat valt niet op. In het topkwartaal Q4 zou het gebrek aan nieuwe opdrachten pijnlijk aan de oppervlakte moeten komen. Zichtbaar met name in snel teruglopende omzet en negatieve cash flow. De vooruitzichten voor 2015 lijken mij niet erg florissant bij ongewijzigde omstandigheden. Fonds gaat daarop genadeloos afgestraft worden. Is in het verleden vaker gebeurd. Er komt volgend jaar een moment dat de aandeelhouders met verlangende weemoed terugdenken aan koersen boven de 1,10 vrees ik.

    Kortom: ik zie nog geen licht aan het einde van de tunnel. Wie wel?

    HN
  6. geldverdubbelaar 25 juli 2014 18:29
    quote:

    Henri Nostradamus schreef op 25 juli 2014 15:04:

    Zolang men leegloop bij R&D inzet en kosten in R&D kan blijven activeren kan men winstwaarschuwingen voor zich uit blijven schuiven. Overigens komt de klap pas echt hard aan in Q4. Q2 zal al iets minder zijn en Q3 is altijd een slecht kwartaal voor detacheerders (ivm veel verloren productieve uren door vakanties)- dus dat valt niet op. In het topkwartaal Q4 zou het gebrek aan nieuwe opdrachten pijnlijk aan de oppervlakte moeten komen. Zichtbaar met name in snel teruglopende omzet en negatieve cash flow. De vooruitzichten voor 2015 lijken mij niet erg florissant bij ongewijzigde omstandigheden. Fonds gaat daarop genadeloos afgestraft worden. Is in het verleden vaker gebeurd. Er komt volgend jaar een moment dat de aandeelhouders met verlangende weemoed terugdenken aan koersen boven de 1,10 vrees ik.

    Kortom: ik zie nog geen licht aan het einde van de tunnel. Wie wel?

    HN
    Wat een onzin.
  7. [verwijderd] 25 juli 2014 19:11
    Je redeneert mij iets te veel naar eigen porto HN.
    Ik lees een stortvloed aan open deuren van een pakweg 2-3 jaar terug. Huidig management houdt niet van stinkende wonden, en heeft opgeschoond. Bij die 1.10 komen we echt niet meer.
    Ordina hield zich vandaag goed staande op een rood gekleurd Damrak.

    Tweet van vandaag op Ordina site:

    "Martin Misseyer ?@mpmisseyer 6 u
    Niets is leuker om te lezen dat we (#ordina #visionworks) een opdracht hebben gescoord. Of wel? Gelezen vanaf een Toscaans strand dan :-)"
  8. [verwijderd] 25 juli 2014 22:08
    @Klaver020, weinig inhoudelijke reactie. De koers van Ordina is niet gebaseerd op prestaties in het verleden (5 jaar zonder winst, waarvan 4 onder CEO Breedveld), maar volledig op verwachtingen van een plots optredende snelle winstgroei of een overname. Beiden zijn gezien het bedrijfsmodel zeer onwaarschijnlijk. Een grote Nederlandse detacheringsclub met lage marges levert geen synergie of toetreding tot interessante markten voor een grotere (en dus internationale) partij.
    Anders dan Exact beschikt Ordina niet over een grote stroom aan cash in de vorm van licentie-inkomsten. Het grootste deel van de omzet moet iedere 3 tot 4 maanden opnieuw verdiend worden. En de kosten zijn er al lang uit bezuinigd. Dus ook niet relevant voor private equity.
    Terugkijkend is de koerssprong van afgelopen november niet goed te verklaren - het lijkt dat hier spelletjes zijn gespeeld. Maar we hoeven niet lang te wachten, eind augustus zal duidelijkheid bieden. Zal wel weer worden gemeld dat kosten zijn bespaard, innovatie portfolio is verbeterd, maar ik verwacht geen winst... En dan is 175 miljoen beurswaarde wel veel.
  9. [verwijderd] 25 juli 2014 23:10
    Misschien; we zullen het zien heerhoek3515, altijd interessant om een andere mening te lezen.
    Ik zie de afgelopen 2-3 jaren als transitiejaren, (pas vanaf 2011 is Breedveld CEO, dit is jaar 3 onder zijn bewind), maar daar heeft de aandeelhouder meestal inderdaad op dat moment geen boodschap aan, daar heeft u gelijk in. Doelen van Ordina zijn ambitieus, maar naar mijn idee ook realistisch. Er wordt volop en met succes naar samenwerking gezocht en dat zal toch ook wat opleveren aan gegarandeerde inkomsten zoals partnerlicenties en nieuwe klanten. Grootheidswaanzin heeft het bedrijf destijds nu juist de kop gekost, en internationale ambities zijn er op dit moment geheel niet, en dat pretendeert men ook niet. Dat is dus geen reden om als argument te gebruiken om het aandeel naar beneden te praten.
    Geloof het of niet maar ik vertrouw deze "club detacheerders" wel.
    Succes

  10. [verwijderd] 26 juli 2014 22:36
    Wat opvalt in dit forum zijn de bijdragen van believers: dat kunnen toegewijde medewerkers van Ordina zijn, of mensen die geloven in buikgevoel en sfeer: bijna zoals die aap die vaak een hoger rendement realiseert dan veel specialisten....
    Als Ordina vandaag de dag naar de beurs werd gebracht, zou het nooit 175 miljoen opleveren. De financiele historie, het business model en de markt waarin ze acteren: het is allemaal slecht. In deze markt is Inter Access helemaal verdwenen, die waren ook een kleine 2000 man groot een paar jaar geleden.
    Waarom de koers dan zo blijft liggen is wel interessant. Net zoals de koerssprong van vorig jaar november. Uiteindelijk was 2013 slechter dan 2012. Welke krachten spelen hier? Als je niet weet wat er gebeurt en de koers ligt veel te hoog, kun je als kleine investeerder maar beter weg zijn - dit fonds is nog niet zo lang geleden ook enorm veel van zijn waarde kwijtgeraakt.

    Alleen afgaand op de cijfers is er de volgende situatie: Ordina rapporteert recurring Ebitda en recurring Nettoresultaat; iemand enig idee wat dan de nettowinst is?
    Van recurring ebitda trekt Ordina afkoopsommen van medewerkers af. Afscheid nemen van mensen om een gezonde populatie te houden hoort erbij in dit businessmodel en is dus "recurring". Afijn het mag van de accountant, maar je moet dus ieder jaar rekening houden met zo'n 4 miljoen aan afkoopkosten. Daarna krijgen de 2.900 medewerkers eerst hun bonus.
    In 2012 en 2013 was er met 4,4% recurring ebitda geen nettowinst. Als dit in 2014 een paar miljoen stijgt, komt er nog steeds nauwelijks nettowinst. Er lijken betere plekken om 175 miljoen te beleggen.
  11. forum rang 6 pietje-2005 27 juli 2014 00:37
    Wat opvalt op dit forum zijn ook de bijdragen van de non-believers.
    Schijnen te weten hoe een ICT-bedrijf het nu goed moet doen, en dat Ordina het totaal niet goed doet.
    Toch flinke partijen die er toch brood in zien, gelukkig.
    Eind augustus gaan we het zien, met de cijfers.
    ;-)Als er geen slechte dingen passeren, zoals winstwaarschuwingen en zo, zie ik het helemaal zitten, hoor.
    Succes
  12. [verwijderd] 27 juli 2014 11:12
    Ik zie dat de pessimisten en shorters elkaar hebben gevonden in deze topic.
    Zelf ben ik realist en een tikkeltje optimist.

    Gezien het feit dat Ordina 10.000.000 kan aflossen in 2014 en daarna de restschuld nihil is lijkt het mij dat de kasstromen vanaf 2015 in ieder geval 10 mio positief is. Ongeacht of er 100 mio wordt afgeschreven op Immateriële activa doet dit niets aan de kasstromen.

    + punten tov 2013:
    - Lagere schulden en dus interestlasten
    - betere visie naar de klant toe (5 segmenten ipv 4)
    - Minder indirect personeel en meer direct personeel
    - In 2014 minder ziekteverzuim
    - Markt trekt aan. En ict is de toekomst.
    - Voorziening leeg pand reeds genomen in 2013
    - Meer aandacht voor betere samenwerking Belgie/luxemburg/nederland
    - Dividend naar 35% ipv 25%

    En is mis een paar punten. Kom ik nog op terug.

  13. [verwijderd] 27 juli 2014 12:07
    @Beginner1987, bedankt voor deze inhoudelijke benadering. Daar kunnen we op voortborduren.

    De schulden verminderen, in de eerste plaats natuurlijk door de aandelenemissie. Dit leverde niet alleen lagere schulden op, maar ook betere rentevoorwaarden. Daarnaast lijkt het werkkapitaal verbetert. Het ontstaat in ieder geval niet door betere marges op de activiteiten.

    Markt trekt aan: is dat zo? Is de markt nu beter dan 2 jaar terug? Dat zie ik niet terug, ook niet bij de resultaten van uitzendpartijen in de Benelux markt. De laatste berichten duiden vooral op een lage groei tot na 2015.

    De overige opmerkingen zijn vooral kwalitatief - die mooie woorden bezigt de CEO al een paar jaar, leidde nog niet tot winst of groei. Nog wat van Google glass gehoord?

    Sinds 2004 (laatste 10 jaar dus) heeft Ordina een nettoverlies van 70 miljoen gerealiseerd en enorm veel aandeelhouderswaarde verbrand. De gemiddelde marge was -1%. Dat is inclusief jaren van grote economische groei, tijden die niet snel zullen terugkomen. Slechts in 5 van de afgelopen 10 jaar heeft Ordina zwarte cijfers geschreven en ook maar met een gemiddelde van 4,5%.
    2013 leverde laagste omzet en het slechtste resultaat op van de afgelopen 10 jaar en voor het eerst is er de afgelopen 12 maanden geen enkel deal met serieuze omvang gepresenteerd.

    Ik deel de mening van Theodoor Gilissen dat een koers van rond 1,10 (ruim 100 miljoen beurwaarde) al een flink voorschot neemt op verbetering van de resultaten. Maar de werkelijkheid is, dat de koers veel hoger ligt en ik ben zeer benieuwd naar de reden; zolang ik die niet ken blijft het een grote gok wat er met de koers gaat gebeuren.
  14. [verwijderd] 27 juli 2014 12:23
    quote:

    heerhoek3515 schreef op 27 juli 2014 12:07:

    @Beginner1987, bedankt voor deze inhoudelijke benadering. Daar kunnen we op voortborduren.

    De schulden verminderen, in de eerste plaats natuurlijk door de aandelenemissie. Dit leverde niet alleen lagere schulden op, maar ook betere rentevoorwaarden. Daarnaast lijkt het werkkapitaal verbetert. Het ontstaat in ieder geval niet door betere marges op de activiteiten.

    Markt trekt aan: is dat zo? Is de markt nu beter dan 2 jaar terug? Dat zie ik niet terug, ook niet bij de resultaten van uitzendpartijen in de Benelux markt. De laatste berichten duiden vooral op een lage groei tot na 2015.

    De overige opmerkingen zijn vooral kwalitatief - die mooie woorden bezigt de CEO al een paar jaar, leidde nog niet tot winst of groei. Nog wat van Google glass gehoord?

    Sinds 2004 (laatste 10 jaar dus) heeft Ordina een nettoverlies van 70 miljoen gerealiseerd en enorm veel aandeelhouderswaarde verbrand. De gemiddelde marge was -1%. Dat is inclusief jaren van grote economische groei, tijden die niet snel zullen terugkomen. Slechts in 5 van de afgelopen 10 jaar heeft Ordina zwarte cijfers geschreven en ook maar met een gemiddelde van 4,5%.
    2013 leverde laagste omzet en het slechtste resultaat op van de afgelopen 10 jaar en voor het eerst is er de afgelopen 12 maanden geen enkel deal met serieuze omvang gepresenteerd.

    Ik deel de mening van Theodoor Gilissen dat een koers van rond 1,10 (ruim 100 miljoen beurwaarde) al een flink voorschot neemt op verbetering van de resultaten. Maar de werkelijkheid is, dat de koers veel hoger ligt en ik ben zeer benieuwd naar de reden; zolang ik die niet ken blijft het een grote gok wat er met de koers gaat gebeuren.
    Groei 2014:

    ICT: (2,5%)
    www.computable.nl/artikel/nieuws/erp/...

    CLOUD: (25-50%)
    www.js-networksolutions.nl/uncategori...

    BIG DATA: (voorgaand jaar 8% groei, 57% is er mee bezig om het uit te rollen
    www.automatiseringgids.nl/nieuws/2014...

    En deze is ook interessant:

    www.computable.nl/artikel/nieuws/ictb...
383 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.