Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

29 december 2013 tot 4 Januari 2014

1.027 Posts
Pagina: «« 1 ... 37 38 39 40 41 ... 52 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 januari 2014 14:53
    Voor de liefhebbers van mijn Brooker (BB)


    2013 RAMPJAAR VOOR IMTECH DOOR FRAUDE


    Geen enkel ander fonds uit de Amsterdamse hoofdgraadmeter kreeg in het afgelopen jaar klappen zoals Imtech te verduren. Een fraudeschandaal bracht de technisch dienstverlener aan de rand van de afgrond en het nieuwe bestuur heeft alle zeilen moeten bijzetten om de voormalige beurslieveling overeind te houden.

    Nadat in november 2012 het balletje begon te rollen met een negatief analistenrapport van ABN Amro over de werkzaamheden in Duitsland, werd begin februari vorig jaar pas echt duidelijk dat Imtech in grote problemen verkeerde. Het voormalig bestuur maakte bekend stevig af te moeten waarderen op projecten in Polen, waardoor het bedrijf niet meer aan zijn bankconvenanten kon voldoen. Het was pas het begin van de slecht-nieuws-show die daarna volgde. De CFO legde zijn functie neer en CEO Rene van der Bruggen trad vervroegd terug, waarmee opvolger Gerard van de Aast en financiele topman Hans Turkesteen aan hun nieuwe klus konden beginnen, die ongetwijfeld anders dan verwacht voor hen uitpakte.

    Want de voorheen geoliede omzetmachine Imtech bleek voor een groot deel te zijn gebaseerd op lucht. Al snel kwam naar voren dat de problemen in Duitsland hun oorsprong vonden. "Het voormalig Duitse management was veel te rooskleurig", was eind februari nog de, licht eufemistische, uitleg van CFO Turkesteen. De kersverse leiding kondigde een claimemissie aan van EUR500 miljoen om de financien weer op orde te willen krijgen. Een SNS-analist noemde de ontwikkelingen 'verbijsterend'. Ook werd een nieuwe koers ontwikkeld, die zich minder op omzet en meer op winstgevendheid en kasstromen richt.

    Een maand later volgden aanvullende stappen; extra afwaarderingen in Duitsland en een reorganisatie waarbij 1.300 banen werden geschrapt. De totale afwaarderingen bleken later uit te komen op maar liefst EUR402 miljoen. Dit leidde ertoe dat over 2012 een verlies van EUR226 miljoen in de boeken werd geschreven.

    Uit een onderzoek, waar miljoenen euro's aan werden gespendeerd, bleek vervolgens onomwonden dat er sprake was van fraude en dat het allemaal nog erger was dan verwacht. Debiteurenposten en onderhanden werk bleken stelselmatig te groot te zijn voorgesteld en in Duitsland was er zelfs een dubbele boekhouding opgesteld om verliesgevende projecten weg te moffelen. Ook divisies in de Benelux en Spanje werden getroffen. Analisten vonden dat het bedrijf wel op de goede weg was, maar waren voorzichtig geworden na alle berichtgeving, en vroegen zich af of er nog meer lijken uit de kast zouden komen. "Het is nog te vroeg om enthousiast te worden", schreef een KBC analist daarom. Het aandeel leek inmiddels een speelbal voor speculanten te zijn geworden, met grillige uitslagen omhoog en omlaag.

    Het bleek inderdaad nog te vroeg te zijn voor rust in de tent, want halverwege juli waarschuwde het bedrijf uit Gouda ervoor dat prestaties in Duitsland en Oost-Europa "aanhoudend slecht" bleven. Er werd via preferente aandelen een extra bedrag van EUR30 miljoen uit de markt gehaald. Het management zei bovendien maatregelen te onderzoeken om de schuld verder terug te brengen, zoals "het afstoten van bezittingen, bedrijfsonderdelen of divisies, of een verder beroep op de kapitaalmarkten". De CEO stelde de markt twee weken later echter gerust door te stellen niet bezig te zijn met desinvesteringen van units of regio's, ook al was daarvoor wel interesse van marktpartijen.

    De financiele situatie bleef echter penibel en sommige analisten vroegen zich af of het bedrijf op termijn zich wel aan de gemaakte afspraken met banken zou kunnen houden. Begin november meldde Imtech dat het herstel langer duurde dan was verwacht en dat gesprekken met de financiers over de convenanten gaande waren, waaruit later inderdaad een verlenging van de waiver voortkwam. Van Aast zei in een toelichting dat de operationele gevolgen van de jarenlange fraude steeds duidelijker werden. Het aantal ontslagen werd uitgebreid naar 2.250.

    In een onverwachte tussentijdse marktupdate gaf de technisch dienstverlener eind december aan dat marges in Duitsland nog steeds achterbleven. In de rest van het bedrijf gaat het inmiddels beter. Imtech wil problemen met achterstallige betalingen van klanten in Duitsland zo snel mogelijk achter de rug hebben. Dat kan leiden tot extra cash, maar het kan ook nog meer afwaarderingen ten gevolge hebben. Meer details zullen bekend worden gemaakt tijdens de presentatie van de jaarresultaten in maart.
  2. [verwijderd] 3 januari 2014 14:55
    quote:

    sandman70 schreef op 3 januari 2014 14:51:

    De reden dat imtech stijgt is dat Marshall wace zijn shortpositie in imtech aan het afbouwen is.
    Niet alleen dat...

    Imtech zet herstel voort

    Technisch dienstverlener Imtech ging evenals de afgelopen dagen aan kop bij de hoofdfondsen, met 2,5% winst. Volgens Weller zou de technisch dienstverlener de positieve verrassing van 2014 kunnen worden na het rampzalige 2013. ,,Als het bedrijf in Duitsland een succesvolle reorganisatie weet door te voeren, is het nu een koopje."
  3. tedje007 3 januari 2014 15:06
    vond het welletjes en ben op 2,269 uitgestapt. Wacht nu even een dipje af en kom dan weer terig. Heb mijn oog ook laten vallen op Arcelor dat naar mijn mening teveel achterblijft. Een logger fonds, maar naar mijn mening zeker een kanshebber voor een goed rendement de komende periode. Succes en hopelijk tot gauw
1.027 Posts
Pagina: «« 1 ... 37 38 39 40 41 ... 52 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 913,39 +0,30%
EUR/USD 1,0894 +0,70%
FTSE 100 8.445,80 +0,21%
Germany40^ 18.875,90 +0,03%
Gold spot 2.395,53 +0,38%
NY-Nasdaq Composite 16.742,39 +1,40%

Stijgers

INPOST
+6,22%
NX FIL...
+6,15%
JDE PE...
+4,86%
WDP
+4,26%
ASMI
+2,87%

Dalers

ABN AM...
-6,11%
AMG Cr...
-3,25%
Air Fr...
-3,06%
Fugro
-2,30%
Pharming
-2,07%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links