Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Spotgoedkoop

30 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 december 2007 17:32
    Alsof er niets aan de hand is noteert de Amerikaanse Dow Jones-index slechts 4% onder de hoogste slotstand ooit. De AEX stijgt, maar blijft achter.

    ‘De AEX kruipt omhoog als andere beurzen stijgen en dendert mee naar beneden bij een omgekeerde beweging’, zegt handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.



    Terwijl het sentiment op andere aandelenmarkten zijn verbeterd, blijft de Amsterdamse achter en is daarmee volgens Koenders inmiddels ‘spotgoedkoop’ geworden.



    Het is daarom niet vreemd dat zoveel fondsen dit jaar van de Nederlandse beurs zijn verdwenen, stelt de handelaar. ‘Overnemende partijen erkennen de goedkope Nederlandse beurs. Je hoeft daarvoor alleen maar naar de overnamepremies te kijken.’



    De handelaar verwacht daarom dat er nog voor het einde van het jaar interesse zal zijn in een of meerdere Nederlandse bedrijven.

    Slecht beursjaar



    De AEX startte dit jaar op 495 punten, met een slotstand van 513,59 afgelopen vrijdag bedraagt de jaarwinst een bescheiden 3,7%. Daarmee staat de hoofdgraadmeter bijna 10% onder het hoogste niveau van dit jaar.



    De recordstand van 703,18 punten die in september 2000 op de borden werd gezet is nog veel verder weg. ‘Als de overname van ABN Amro niet wordt meegenomen, en die was goed voor circa 25 punten in de index, dan staan we er op jaarbasis nog slechter voor’, zegt Koenders.



    Ter vergelijking: de Duitse DAX noteert ruim 20% hoger dan aan de start van dit jaar en de Dow Jones-index staat ondanks de kredietcrisis en een neergaande huizenmarkt bijna 10% hoger.

    ‘De Duitse beurs presteert dit jaar subliem, maar een vergelijking met de Dow is niet terecht’, aldus een Amsterdamse handelaar die niet bij naam genoemd wil worden. ‘Als je de daling van de dollar meeneemt in dit plaatje dan heeft de Dow Jones-index het helemaal niet zo goed gedaan.’



    Daarnaast wijst de handelaar op andere Europese beurzen die ongeveer eenzelfde koersontwikkeling laten zien als de AEX. De Britse FTSE 100 staat circa 6% hoger dit jaar en de Franse CAC 40 ongeveer 4%. ‘We staan dus echt niet alleen’, relativeert de handelaar de stelling van collega Koenders.

    Hij kan zich ook niet vinden in Koenders mening dat de Nederlandse beurs goedkoop is. ‘Omdat veel aandelen hard zijn gedaald liggen er kansen, maar extreem goedkoop zou ik de beurs niet willen noemen. Dat vind ik een te groot woord.’

    Banken en verzekeraars



    Een groot deel van de daling voor de AEX schrijven beide handelaren toe aan de financiële sector. Zonder het overgenomen ABN Amro, wegen Fortis, Aegon en ING met ruim 30% nog altijd zwaar in de index. Juist deze drie aandelen deden het slecht. Fortis verloor dit jaar 30%, ING 19% en Aegon 14%.



    ‘ING heeft in november al laten weten dat het geen last heeft van de kredietcrisis. De winst per aandeel laat een groei zien van 21%. Het is mij een raadsel waarom het aandeel dan zo hard is gedaald’, vraagt Koenders zich af.

    Ook de uitzendsector liet het afweten dit jaar. Volgens handelaar Koenders wordt de sector inmiddels gewaardeerd op ‘recessieniveau’. Doordat Randstad begin deze week officieel een bod uitbracht op sectorgenoot Vedior laat de laatste nog een aardig koersverloop zien, maar Randstad zelf zag dit jaar bijna de helft van zijn beurswaarde verdampen.



    Midkapper USG People, in 2006 nog een van de pareltjes op het Damrak, kent dit jaar een negatief rendement van ruim 30%.

    Opleving



    Goedkoop of niet. Na een sterk herstel in de voorafgaande week, begon de handelsweek in mineur door oplaaiende zorgen rond de kredietcrisis. Een matte stemming zette de AEX dinsdag nog onder de 500 punten.

    Hoewel menig econoom spreekt van een ‘decoupling’, ontkoppeling, van de VS van andere economieën, kantelde de stemming op de aandelenbeurzen woensdag door gunstige Amerikaanse macrocijfers. De arbeidsproductiviteit nam in het derde kwartaal sneller toe dan verwacht, terwijl tegelijkertijd de arbeidskosten sterker daalden dan de gemiddelde verwachting van economen.



    De jongste cijfers over de wekelijkse hypotheekaanvragen waren eveneens beter dan waarop werd gerekend. De nauwlettend in de gaten gehouden arbeidscijfers die gisteren werden voorgelegd waren ook al beter dan de verwachting.

    Vrijdag profiteerden de beurzen van het reddingsplan van president George Bush voor Amerikanen die in de problemen komen met de aflossing van hun hypotheek. Bush wil de tarieven voor die hypotheken voor vijf jaar bevriezen. Door deze opsomming van positieve berichten wist de AEX in drie handelssessies circa 15 punten aan te dikken.

    Eindejaarsrally



    ‘Ik denk dat er deze maand nog meer in het vat zit. Een eindejaarsrally richting de 530 punten zit er zeker nog in’, aldus de anonieme handelaar. Daarmee kan eind december toch nog een aardig jaarrendement uit de bus kunnen rollen. ‘Omdat Nederlandse bedrijven goede dividendbetalers zijn, komen we toch op een rendement van zo’n 10% uit.

    Dat is helemaal niet slecht.

    www.fd.nl/csFdArtikelen/4619862/46247...
  2. forum rang 6 marique 8 december 2007 21:57
    quote:

    Hythloday schreef:

    Terwijl het sentiment op andere aandelenmarkten zijn verbeterd, blijft de Amsterdamse achter en is daarmee volgens Koenders inmiddels ‘spotgoedkoop’ geworden.
    ....
    Ik wantrouw de beroeps. Wat me ook altijd verbaast is de fixatie op alleen de koers. Als je wat doorpraat over beleggen blijkt altijd dat de verwachte toekomstige contant gemaakte winst doorslaggevend is voor de k/w, het koersdoel en dus het oordeel duur of goedkoop.

    Uit mijn bestand blijkt dat in de loop der jaren de k/w van een aandeel grofweg tot maximaal 25% boven/onder de langjarig gemiddelde k/w van dat aandeel fluctueert. Vandaar dat ik een aandeel duur vind als die op +25% zit en goedkoop als die op -25% zit.

    Op dit moment zijn er in mijn optiek slechts weinig aandelen duur. Van de meeste staat de k/w rond het eigen gemiddelde.
    Goedkoop (dus plm 25% onder de eigen gem. k/w) zijn:
    AEX: fortis, ing, randstad, tnt
    AMX: asmi, bam, usg
    AScX: beterbed, brunel, grontmij, hunterd

    Let op: ik noem deze aandelen niet als koopaanbeveling. Dat doe ik nooit. Ik laat alleen zien hoe de vlag er nu bij hangt. Zgn goedkoop heeft altijd een reden, net zoals duur altijd achteraf verklaarbaar is.

    Dus kijkend naar de k/w zeg ik dat de beurs gemiddeld genomen niet duur is. Maar de bewering van Koenders 'spotgoedkoop' vind ik ronduit ONZIN.

    vrgr
    marique
  3. TG01 8 december 2007 23:18
    quote:

    marique schreef:

    ...
    Uit mijn bestand blijkt dat in de loop der jaren de k/w van een aandeel grofweg tot maximaal 25% boven/onder de langjarig gemiddelde k/w van dat aandeel fluctueert. Vandaar dat ik een aandeel duur vind als die op +25% zit en goedkoop als die op -25% zit.
    ...
    Zgn goedkoop heeft altijd een reden, net zoals duur altijd achteraf verklaarbaar is...

    vrgr
    marique
    Klinkt erg interessant.. over hoeveel jaar terug gaan jouw gegevens.?
  4. [verwijderd] 9 december 2007 10:59
    quote:

    marique schreef:

    Zgn goedkoop heeft altijd een reden, net zoals duur altijd achteraf verklaarbaar is.
    De reden waarom de beurs goedkoop is, is bekend. Koenders noemt ook her argument dat vele Nederlandse bedrijven overnamekandidaten zijn geworden vanwege hun lage koers.

    Of de beurs werkelijk goedkoop is, zal de toekomst leren. De redenen die pessimisten aanvoeren waarom er een derde correctieronde komt, lijken aannemelijk. In dat geval zal de beurs nog goedkoper worden. Maar beurzen gaan hun eigen weg en trekken zich meestal niets aan van de diverse scenario's, of ze nu positief of negatief zijn.
  5. forum rang 6 marique 9 december 2007 12:33
    quote:

    TG01 schreef:

    Klinkt erg interessant.. over hoeveel jaar terug gaan jouw gegevens.?
    1997
    Overigens hoort asmi niet in het rijtje thuis. De lt gemiddelde k/w ontbreekt vanwege het uiterst wisselvallige winst-/verlies verloop. Ik had zelf een lt proforma k/w van 17 ingevuld. Maar dat telt natuurlijk niet.

    vrgr
    marique
  6. forum rang 6 marique 9 december 2007 12:40
    quote:

    Hythloday schreef:

    De reden waarom de beurs goedkoop is, is bekend.
    [/quote]
    Mij niet, vertel eens.

    [quote=Hythloday]
    Koenders noemt ook her argument dat vele Nederlandse bedrijven overnamekandidaten zijn geworden vanwege hun lage koers.
    Ik wil niet lullig doen maar Koenders, en met hem veel vermogensbeheerders, zijn graag overoptimistisch over de beurs. Want als klanten eenmaal uitstappen, al is het maar gedeeltelijk, zie je ze voorlopig niet meer terug. Niet voor niets dat vermogensbeheerders liever putopties als bescherming aanbevelen dan de aanbeveling een tijdje cash te gaan.

    vrgr
    marique
  7. [verwijderd] 9 december 2007 13:39
    quote:

    marique schreef:

    [Ik wil niet lullig doen maar Koenders, en met hem veel vermogensbeheerders, zijn graag overoptimistisch over de beurs. Want als klanten eenmaal uitstappen, al is het maar gedeeltelijk, zie je ze voorlopig niet meer terug. Niet voor niets dat vermogensbeheerders liever putopties als bescherming aanbevelen dan de aanbeveling een tijdje cash te gaan.
    Rob Koenders geeft zijn mening en je kunt daar mee doen wat je wilt. Het is aan de belegger om een oordeel te vellen. Nu denk ik dat Rob Koenders in grote lijnen wel gelijk heeft. Maar spotgoedkoop wekt de suggestie dat de beurs gaat stijgen en dat hoeft niet het geval te zijn. Beurzen kennen lage periodes van onder- of overwaardering. Zo was in het begin van de jaren 90 de Nederlandse beurs ook ondergewaardeerd. Die onderwaardering werd pas in de tweede helft van het vorige decennium ingelopen.

    Hoe de beurzen zullen gaan reageren hangt er natuurlijk helemaal hoe de kredietcrisis zich verder gaat ontwikkelen. Voorlopig is de kredietcrisis even niet belangrijk, maar dat kan zo weer veranderen. Daarnaast speelt de waarde ontwikkeling van de dollar ook een belangrijke rol.
  8. [verwijderd] 9 december 2007 13:47
    quote:

    marique schreef:

    Ik wil niet lullig doen maar Koenders, en met hem veel vermogensbeheerders, zijn graag overoptimistisch over de beurs.
    Precies. Iedereen die beroepsmatig met de beleggingshandel van doen heeft, is altijd positief.

    De enige negatieveling die ik ken is KEES DE KORT (Macro Analist AFS Capital beurspraatje iedere werkdag BNR 12:15).

    Ow ja en Rien Kamer.

    Nu zeggen veel mensen dat KEES DE KORT al jaren negatief praat, en je zijn negativisme zou opvolgen door niet in de aandelenmarkt te beleggen, je een grote rit had gemist.

    Die mensen die dat beweren over De Kort, die hoor ik *NOOIT* dat mensen veel geld hadden verloren als ze in de bearmarkt de adviezen bleven opvolgen van de positivo analisten.

    Kees de Kort was wel de eerste die begon over de internet hype, en de eerste die begon over subprime hypotheken.

  9. [verwijderd] 9 december 2007 13:56
    quote:

    *josr* schreef:

    Kees de Kort was wel de eerste die begon over de internet hype, en de eerste die begon over subprime hypotheken.
    In de "goede ouwe tijd" was er een ruime keus aan beleggersbladen. En een beetje columnist hield een modelportefeuille bij zodat de lezer kon zien of de theorie van de columnist overeenkwam met de praktijk. Ook Michael Kraland hield een modelportefeuille bij tot 2001.

    Maar toen de beurzen slechter presteerden, verdwenen de modelportefeuilles als sneeuw voor de zon, ook die van Kees de Kort. En als je nu naar een kiosk gaat, kom je nog maar enkele beleggingsbladen tegen. De meerderheid is opgedoekt.
  10. [verwijderd] 9 december 2007 14:10
    quote:

    Hythloday schreef:

    De meerderheid is opgedoekt.
    Het wachten is op het opdoeken van rtlz.(:

    Over goedkoop:
    Heb sinds augustus in port Veolia,kw 07 28.
    Aankoop 52,nu 65.Gaan er boven de 70 wel uit.
    Dit is een écht groeiaandeel,evenals mijn andere winnaars ABB,Alstom.Je ziet de groei aan de winst, omzet en vooral Orders!!
    In tegenstelling tot wat nog foutief als groei wordt bestempeld,als telecom en IT.

    En dan de groei van BRIC!
    Vind het moeilijk om de brics te beoordelen,hoeveel lucht zit erin?
    Hou me bij een portietje India.

    Groet,kck
  11. [verwijderd] 9 december 2007 17:08
    Als je 'modelportefeuilles'wilt vergelijken kan je periodiek kijken op www.veb.net, waar alle adviezen van de 14 personen die aan het woord komen in de uitgave Beleggingstips 2008 volgen. Overigens pretenderen de betrokkenen geen modelportefeuille, maar geven 3 aandelen een positieve outlook voor 2008. Leuk voor degenen die willen kijken in hoeverre de voorspellingen bewaarheid worden.
  12. [verwijderd] 9 december 2007 19:14
    quote:

    kck schreef:

    In tegenstelling tot wat nog foutief als groei wordt bestempeld,als telecom en IT.
    [/quote]

    Na de hype zijn deze sectoren blijven liggen. Andere sectoren deden het aanzienlijk beter. Telecom wordt nu gezien als een waarde sector.

    [quote=kck]
    En dan de groei van BRIC!
    Vind het moeilijk om de brics te beoordelen,hoeveel lucht zit erin?
    Hou me bij een portietje India.
    Zelf heb ik een hele lange tijd nagedacht of ik in BRIC zou stappen of niet. De BRIC tracker is volatieler dan de EM tracker. Wel doet de BRIC tracker het de laatste tijd beter dan de EM tracker. Aan de ene kant vind ik BRIC te volatiel, maar als ik een gespecialiseerde tracker zoek in, b.v. Oost Europa, Latijns Amerika, etc., kom ik wel steeds weer op BRIC uit. De BRIC tracker geeft wel een spreiding over continenten en belegt in de snelstgroeiende aandelen. Zit er lucht in? Groeien de bedrijven echt zo snel? Ik hou me toch maar bij de breedgespreide EM tracker.
  13. [verwijderd] 9 december 2007 19:24
    quote:

    Hythloday schreef:

    Telecom wordt nu gezien als een waarde sector.

    www.ishares.eu/fund/fund_holdings.do?...

    Bovenaan Nokia dan 3 banken dan SAP.

    Verwacht niet al te veel groei in deze sectoren.
    Itt bv renewables,infra,energievoorziening,water etc.
    Fid euro growth zat tot voorkort nog dik in telecom.

    Die BRIC ging wel ff tekeer zeg +15% in no time!

    gr kck
  14. [verwijderd] 9 december 2007 19:42
    quote:

    kck schreef:

    www.ishares.eu/fund/fund_holdings.do?...

    Bovenaan Nokia dan 3 banken dan SAP.

    Verwacht niet al te veel groei in deze sectoren.
    Itt bv renewables,infra,energievoorziening,water etc.
    Fid euro growth zat tot voorkort nog dik in telecom.
    [/quote]

    De Euro Growth tracker laat dit jaar een prima rendement zien, maar eigenlijk vind ik het beleggingsbeleid van deze tracker drie maal niks. In de Euro Select Dividend tracker zit ook vrij veel telecom:

    FRANCE TELECOM
    DT.TELEKOM AG
    BELGACOM SA

    [quote=kck]
    Die BRIC ging wel ff tekeer zeg +15% in no time!
    En als ik de BRIC tracker vergelijk met de EM tracker, dan komt die beter uit de bus:

    Daling hoogtepunt in oktober-dieptepunt in november:

    BRIC -15,9%
    EM -16,0%

    Dieptepunt november-nu:

    BRIC +15,0%
    EM +12,5%
  15. TwoilSeree 9 december 2007 21:09
    quote:

    Hythloday schreef:

    Alsof er niets aan de hand is noteert de Amerikaanse Dow Jones-index slechts 4% onder de hoogste slotstand ooit. De AEX stijgt, maar blijft achter.

    ‘De AEX kruipt omhoog als andere beurzen stijgen en dendert mee naar beneden bij een omgekeerde beweging’, zegt handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

    De AEX startte dit jaar op 495 punten, met een slotstand van 513,59 afgelopen vrijdag bedraagt de jaarwinst een bescheiden 3,7%. Daarmee staat de hoofdgraadmeter bijna 10% onder het hoogste niveau van dit jaar.
    Het verbaast mij hoe "professionelen" vergelijkingen durven maken. Alsof ze nog nooit van wisselkoersen gehoord hebben (wat misschien ook nog het geval is).

    Even een vergelijking tussen de verschillende
    indexen

    AEX: toen 700, nu 510 = -28%
    DOW: toen 12000, nu 13600 = +13%
    S&P: toen 1550, 1505 = -3%
    NASDAQ: toen 5000, nu 2700 = -46%

    De AEX komt er inderdaad niet zo sterk uit.
    En nu met wisselkoersen, toen 1 nu 1.45!

    AEX: toen 700, nu 510 = -28%
    DOW: toen 12000, nu 9380 = -22%
    S&P: toen 1550, 1040 = -33%
    NASDAQ: toen 5000, nu 1860 = -63%

    Ok. Dat ziet er al beter uit voor de AEX. Alleen de DOW deed beter.

    En nu tellen we er het dividend bij (toegegeven, het
    was een tijdje lager, maar reinvested komt het toch
    redelijk juist uit)

    AEX: dividend 12 x 7, nu 594 = -15%
    DOW: dividend 130 x 7, nu 10000 = -17%
    S&P: dividend 20 x 7, nu 1135 = -27%
    NASDAQ: dividend 25 x 7, nu 1980 = -60%

    AEX wint! Nipt, maar toch. En duidelijk tegenover de andere indexen in US.
    Als je -15% op 7 jaar winnen noemt natuurlijk.

  16. [verwijderd] 9 december 2007 21:16
    quote:

    Hythloday schreef:

    In de Euro Select Dividend tracker zit ook vrij veel telecom:

    FRANCE TELECOM
    DT.TELEKOM AG
    BELGACOM SA

    Daar wees ik je op op het fondsenforum omdat het mij opviel dat telecom ook in de growth trackers/fondsen ruim opgenomen waren/zijn.
    Als al die trackers/fondsen erin zitten?
    Not me.
  17. [verwijderd] 9 december 2007 21:51
    quote:

    kck schreef:

    En dan de groei van BRIC!
    Vind het moeilijk om de brics te beoordelen,hoeveel lucht zit erin?
    Hou me bij een portietje India.

    Groet,kck
    van de bric geloof ik in ic
    en andere aziatische landen.
    die hebben de beste commoditys nl. zeer ijverige en leergierige mensen.
    brasil is een hype en wel degelijk zeer afhankelijk van de VS
    Russia zonder energie grondstoffen heeft het land nog nix gepresteerd.
    ja alleen een grote bek opzetten,dat is wat putin kan en het promoten van een nieuw russisch nazism

    vrgr Jan
  18. [verwijderd] 9 december 2007 21:59
    quote:

    jan wandelaar schreef:

    nieuw russisch nazism

    vrgr Jan
    Heb ook problemen met P. en het nwe Rusland.
    Russische schrijvers uit het pré-comm. Rusland hebben voor altijd mijn hart gestolen.Er is mucho kaputgemacht daaro,maar nazistisch?Gaat ver.

    Btw heb ook mn laatste Maersk gelost(61000),ben benieuwd hoe laag ie gaat.Zag op een dag een 10voudig volume in A-shares!

    net,kck
30 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 913,25 -0,03%
EUR/USD 1,0867 -0,03%
FTSE 100 8.420,26 -0,22%
Germany40^ 18.716,50 -0,12%
Gold spot 2.415,21 0,00%
NY-Nasdaq Composite 16.685,97 -0,07%

Stijgers

NX FIL...
+8,76%
VIVORY...
+6,12%
Sif Ho...
+4,09%
RENEWI
+3,21%
HEIJMA...
+3,08%

Dalers

Corbion
-3,97%
ADYEN NV
-3,20%
EBUSCO...
-3,00%
SIGNIF...
-2,50%
PROSUS
-2,29%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links