Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

De Grote Dag voor Goud

Vandaag wordt de Grote Dag voor goud. Althans, dat voorspelde Deutsche Bank gisteren. En dat heeft alles te maken met de notulen van de laatste 'meeting of the cardinals' van de Amerikaanse centrale bank die vandaag gepubliceerd worden. DB-analist Xiao Fu legt een link tussen de goudprijs en de risicopremie op aandelen (equity risk premium of ERP).

Die wordt berekend door de rente op tienjaars Amerikaans schuldpapier van de gemiddelde winstpercentage van bedrijven in de S&P500 af te trekken. Het lijntje dat je dan door de tijd heen krijgt, loopt opmerkelijk gelijk met de goudprijs. Als de rente op treasuries stijgt en aandelenkoersen lopen ook op, dan daalt de ERP. De oplopende rente wordt volgens Xiao (of Fu) veroorzaakt door de vorige Fed-notulen van december, waarin voor het eerst voorzichtig een eind aan quantitative Easing per eind 2013 word geopperd.

Vandaag weten we hoe de Fed-bollebozen er een maand later over denken.De aantrekkende echte economie maakt het moeilijker voor de Fed om keihard en onvoorwaardelijk vast te houden aan de extreme monetaire verruiming, denkt Fu (of Xiao). Dat kan leiden tot verder oplopende rente op Treasuries en nog meer tegenwind voor goud dat - voegen wij er fijntjes aan toe - toch al staat te wankelen op het richeltje boven de psychologische klif op 1600 dollar.

overigens heeft Deutsche Bank een gemiddelde goudprijs van 1856 dollar per ounce voor 2013 staan. Dat dan weer wel. Faites vos jeux! U hebt nog tot 20.00 uur, vanavond.

UPDATE:

FT Global Markets zet alvast een dik vet kruis door de goudprijs. Iets met een death cross en trendlijnen die elkaar op een heule foute manier kruisen. Enfin, voor de TA'ers onder u...

 


Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Peter van Kleef

Auteur:

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment ...

Recente artikelen van Peter van Kleef

  1. 2015: Aandelen gaan weer vlammen
  2. 85% underperformers blabla
  3. Polarisatie en plaatjesterroristen

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Willempie3 20 februari 2013 13:47
    Vroeger kwam men meestal uit een crisis door failliet te gaan, oorlog te voeren, enorm te bezuinigen, jaren lang in bittere armhoede te leven en meer van dat soort echt nare dingen.

    Tegenwoordig brengt men de rente naar nul, verhoogd men de schulden en laat men de geldpers flink draaien en leeft men nog lang en gelukkig.
    Hoelang dat goed blijft gaan is de grote vraag. Misschien wel voor altijd, schijnt de markt nu te denken. Als dat het geval is, hoef je natuurlijk geen goud te kopen. Ik geloof er geen bal van: uitstel van de crisispijn kan lang maar niet eeuwig. Maar we zullen zien hoe het afloopt.

    W3.
  2. [verwijderd] 20 februari 2013 21:23
    een eerder 'death cross' zou goud naar grote hoogte tillen... allemaal bullshit. Goud gaat omlaag als men omhoog verwacht en omhoog als niemand er nog heil in ziet. Ik voel me best comfortabel met alle negativisme omtrent edelmetaal. Soros is uitgestapt lazen we recent, maar je kan er donder op zeggen dat hij weer instapte toen het bericht in de ether kwam...zo is Soros.

    Hij is een groot belegger, omdat de massa lui en dom is en als makke schapen succesnummers volgen.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.