Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Invoer NSC en de gevolgen voor de omzet

Een bezoeker van IEX vroeg aan de redactie of er in het nieuwe handelssysteem, NSC, op Euronext geen sprake meer is van dubbeltelling, naar aanleiding van het teruglopen van de omzetten op de beurs.

Desgevraagd stelt Euronext dat het tweezijdig melden van transacties tot het verleden behoort. Werd voorheen zowel de aankoop als de verkoop gemeld, nu wordt uitsluitend de gehele transactie gemeld. Er is dus inderdaad geen sprake meer van dubbeltelling.

Maar wat wordt er precies geteld? Op dit moment worden binnen NSC uitsluitend omzetten in aandelen geteld. Er is een nieuw systeem, het Trade Confirmation System (TCS), waarin alle transacties gemeld moeten worden. De gedachte dat de vroegere Over The Counter trades (OTC’s) niet meer in de telling worden opgenomen is maar ten dele waar. Deze direct deals kwamen destijds voor tussen professionele beleggers en buitenlandse huizen. In het nieuwe handelssysteem komen er uitsluitend direct deals voor tussen members en non-members die deze deals moeten melden in TCS. Een alfabetisch overzicht van de members vindt u op euronext.com.

De ogenschijnlijke daling van de omzetten is dus redelijk eenvoudig te verklaren: geen dubbeltelling meer, maar één melding per transactie via TCS, het digitale orderboek.

Wat betekent de invoer van dit nieuwe systeem voor handelaren en analisten? Volgens Frank van Dongen kun je, om te vergelijken met vroeger, de huidige omzet met twee vermenigvuldigen. ‘Die verandering van dubbeltelling naar enkeltelling is eigenlijk het meest ingrijpend.’ Hij voegt er aan toe dat je nooit helemaal zeker kan zijn van de omzet. ‘Vroeger kwam het wel eens voor dat een transactie drie keer geteld werd. Dan meldde de aankopende partij, de verkopende partij en een broker de transactie. Het is natuurlijk niet zeker of dat nu niet meer voorkomt.’

Ook technische analisten hebben weinig of geen moeite met de invoer van NSC. Op de vraag of zij indicatoren anders moeten interpreteren, antwoorden Gökhan Erem en Geert Jan Nikken: ‘Voor de indicatoren maakt het niets uit, zolang je maar je historische volumes ook teruggerekend naar enkelvoudig volume. Het is net als met de invoering van de euro, toen hebben we ook alle guldens prijzen omgerekend naar euro door te delen door 2.20371.'


Rutger Derksen is marktredacteur van IEX. Op moment van publicatie had Derksen geen positie in de genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op derksen@iex.nl

Rutger Derksen is marktredacteur van IEX.nl. Op moment van publicatie had Derksen geen positie in de genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Rutger Derksen

Auteur:

Rutger Derksen is marktredacteur van IEX.nl.

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.