Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Bijleenregeling perikelen

De bijleenregeling blijft voor huizenbezitters, maar ook voor de Belastingdienst moeilijke materie. Twee IEX-lezers waren niet tevreden met het antwoord van de belastingdienst en vroegen mij om opheldering.

Vraag 1
"Tot een jaar na de dood van mijn moeder (april 2004) ben ik woonachtig eweest in de ouderlijke woning. Door haar plotselinge dood werd ik (mede)eigenaar van de woning. Deze is inmiddels verkocht en ik ben gaan huren.

Omdat ik een huis wil kopen, heb ik contact opgenomen met de Belastingdienst over de bijleenregeling.

Deze stelt het volgende: Omdat de ouderlijke woning mijn hoofdverblijf is geweest en ik na de dood van mijn moeder (mede)eigenaar ben geworden van de woning, heb ik te maken met de bijleenregeling voor de gehele overwaarde.

Met andere woorden: bij aankoop van een eigen woning moet ik de uit vererving ontvangen overwaarde (die is opgebouwd over de jaren waarin ik geen eigenaar ben geweest en ook geen gebruik heb kunnen maken van renteaftrek, etc) gebruiken conform de bijleenregeling. Graag verneem ik uw mening.

Antwoord 1
De Belastingdienst heeft gelijk. Het volgende staat namelijk in de wettekst: De bijleenregeling sluit voor de verwerving en vervreemding aan bij het begrip eigen woning in de zin van artikel 3.111 van de Wet IB 2001 (artikel 3.119a, zevende lid, van de Wet IB 2001). Normaliter zal verwerving en vervreemding gelijk zijn aan aankoop en verkoop.

Er kan ook sprake zijn van een fictieve verwerving of vervreemding als de eigenwoningregeling zonder aankoop of verkoop aanvangt of eindigt. Dit geldt bijvoorbeeld bij beëindiging van de verhuis-, echtscheidings- of uitzendregeling van artikel 3.111, tweede tot en met zesde lid, van de Wet IB 2001, zonder dat de woning daarna als eigen woning wordt aangemerkt.

Maar ook de overdracht van de blote eigendom of het vruchtgebruik van de eigen woning is een vervreemding. Echter de overwaarde hoeft niet verrekend te worden na vijf jaar. Stel u heeft de woning op 1 december 2004 verkocht, dan komt de gehele overwaarde vrij op 1 december 2009.

U kunt dus ook nog even wachten met het kopen van een andere woning. Betreffende de renteaftrek gelden alleen de jaren dat u hiervan gebruik heeft gemaakt.

Vraag 2
Ik ben zelf goed op de hoogte van fiscale regels, maar ik heb nu zelf een probleem met de Belastingdienst. Het volgende is namelijk van toepassing:

Verkoop woning - 480.000 euro
Huidige hypotheek - 272.000 euro
Koop nieuwe woning incl. kosten - 381.000 euro

Ik dacht dus dat hier sprake is van de goedkoper woningregeling, dus 272.000 euro is van toepassing. Echter bij controle van de Belastinginspecteur geeft deze te kennen gegeven dat ik 99.000 euro niet als renteaftrek mag opgeven. Wat vindt u hiervan?

Antwoord 2
De overwaarde bij verkoop van de oude woning bedraagt 208.000 euro (480.000 - 272.000). De inspecteur heeft deze overwaarde volledig verrekend met de aankoop van de nieuwe woning waardoor hij op 173.000 euro (381.000 - 208.000) uitkomt. Dit is precies 99.000 euro lager dan wat u heeft opgegeven.

Echter u heeft volkomen gelijk dat de goedkoper woningregeling van toepassing is. Dit betekent dat weldegelijk de oude eigenwoningschuld van 272.000 euro blijft bestaan. Er volgt nog wel een verrekening betreffende de eigenwoningreserve. Deze was 208.000 euro en wordt nu 99.000 euro.

Het verschil tussen de koopprijs inclusief kosten koper van de nieuwe woning (381.000) en de oude eigenwoningschuld (272.000) mag in mindering worden gebracht met de eigenwoningreserve (= overwaarde) van 208.000 euro. De komende vijf jaar blijft dit bedrag gehandhaafd en moet worden verrekend met verbouwingen die dan plaatsvinden.

De financieringskosten (taxatiekosten, hypotheekakte en afsluitprovisie) die bij een doorstromer in box 3 vallen bij meefinanciering, vervallen, waardoor hier geen rekening mee hoeft te worden gehouden. Ik adviseer deze inspecteur wel om snel een cursus te volgen zodat hij in de toekomst zijn werk goed kan doen.

Hieruit blijkt weer eens dat er ook bij de belastingdienst mensen werken die geen verstand hebben van de bijleenregeling.

Jos Koets - Woekerpolis & Hypotheekdrama
Klik hier om Woekerpolis & Hypotheekdrama te bestellen...
Jos Koets - Hoe koop ik een huis?
Klik hier om Jos Koets' boek Hoe koop ik een huis? te bestellen
Jos Koets - Hypotheektips voor de koper, verkoper en oversluiter
Klik hier om Jos Koets' boek Hypotheektips


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z'n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan. Uw reactie is welkom: klik hier


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Jos Koets

Auteur:

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 augustus 2008 17:13
    De financieringskosten (taxatiekosten, hypotheekakte en afsluitprovisie) die bij een doorstromer in box 3 vallen bij meefinanciering, vervallen, waardoor hier geen rekening mee hoeft te worden gehouden. Ik adviseer deze inspecteur wel om snel een cursus te volgen zodat hij in de toekomst zijn werk goed kan doen.

    Wat bedoelt u met deze 1 na laatste allinea?
  2. Jos Koets 15 augustus 2008 17:22
    Bij een doorstromer zijn de financieringskosten eenmalig aftrekbaar. Echter als dit bedrag wordt meegefinancierd in de hypotheek is de betaalde hypotheekrente niet fiscaal aftrekbaar. Dit is dan van toepassing als er een duurdere woning wordt gekocht. Bij goedkoper wonen zoals in het voorbeeld van de column is dit nu niet van toepassing. De financieringskosten vervallen dan doordat de oude eigenwoningschuld weer van toepassing is.

    Gr. Jos
  3. [verwijderd] 15 augustus 2008 21:39
    Jos,
    Je beschrijft 2 voorbeelden van iex-lezers.
    Neem nu eens een gemiddelde consument in NL, die vaart waarschijnlijk blind op het advies van zijn/haar adviseur (onafhankelijk/bank. Veel adviseurs zijn niet goed op de hoogte (ik volg je al langere tijd), de medewerkers van de belastingdienst blijken ook niet altijd op de hoogte. Lekker is dat, stel dat je zelf een beetje nadenkt en contact opneemt met de belastingdienst en afgaat op de foute mening van een medewerker van de belastingen en volgend jaar wordt je aangifte bekeken door een andere medewerker, die anders oordeelt. Ik vind dit te zot voor woorden.
    Iedere Nederlander wordt geacht te wet te kennen, kennelijk geldt dat niet voor ambtenaren.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.