Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Hoe duurzaam is de AEX?

Hoorde u afgelopen najaar het tromgeroffel en klaroengeschal? Veel Nederlandse ondernemingen maakten toen hun selectie in de Dow Jones Sustainability Index wereldkundig. Die uitverkiezing telt steeds zwaarder nu beleggers hun radar steeds meer op duurzaamheidscriteria afstellen.

Maar hoe schoon, goed en groen zijn de AEX-bedrijven eigenlijk? We hebben er maar eens een heuse beauty contest van gemaakt.Wat blijkt? Ruim de helft van de AEX-fondsen scoort wereldwijd erg goed op zowel people als planet. Hulde, dus.

Naast de voor de hand liggende zaken als milieubeleid en broeikasemissies vallen onder de planet-criteria bijvoorbeeld ook innovaties op milieugebied en voorwaarden aan de milieuprestaties van leveranciers.

Deze ketenverant-
woordelijkheid tref je ook aan bij de people-criteria, die tevens bestaan uit mensenrechtenbeleid en een verantwoorde omgang met klanten, reclame en concurrentie.

Weinig in de Top-5
Meer dan de helft van de AEX-aandelen behoort bij zowel het planet- als het people-criterium wereldwijd tot de beste 33% in de eigen sector. Dat is netjes, maar er zijn slechts weinig Nederlandse bedrijven die internationaal ook daadwerkelijk tot de duurzame wereldtop (dat wil zeggen: top-5) in hun sector behoren.

Op planet-gebied zijn dat Unilever en Philips (beide nummer één in hun sector). Voor de people dimensie zijn dat er zes, te weten Unilever, TNT, ING (nummer één binnen zijn sector), Reed Elsevier, Heineken en Royal Dutch.


Bedrijf

Planet

People

Arcelor Mittal

-

+

Corporate Express

=

+

Fortis

=

+

Hagemeyer

-

=

KPN

=

=

Randstad

-

+

TomTom

Niet beschikbaar

Niet beschikbaar

Unibail / Rodamco

=

+

Vedior

-

-

Wolters Kluwer

=

+

Zorgen voor Randstad en Vedior
In de tabel is ook te zien welke AEX-fondsen volgens het onderzoek internationaal tot de middenmoters (=) of achterblijvers (-) in hun sector behoren. De Nederlandse bedrijven scoren over het algemeen iets beter in de mensenhoek, dan op milieugebied.

Hoe zou dat komen? Gelet op alle aandacht voor klimaatverandering zouden achterblijvers als Arcelor Mittal en de beide fusiepartners Randstad en Vedior zich misschien wel eens zorgen moeten gaan maken.

Vooral Arcelor Mittal is door de aard van haar activiteiten (staal) een grote milieuvervuiler. Opmerkelijk is voorts dat een handelshuis als Hagemeyer niet goed scoort op milieuaspecten, maar dat wordt binnenkort aan het zicht van (duurzame) beleggers onttrokken, met dank aan Rexel.

AEX fuseert zich duurzaam
Uitzender Vedior is een duidelijke achterblijver in haar sector. Het bedrijf komt waarschijnlijk niet voor in duurzame portefeuilles. Vooral de negatieve people-score van Vedior is zorgwekkend. Als er één "people's business" is, dan is het wel uitzenden.

Vedior zegt veel beleid te hebben op dit vlak, maar het is moeilijk na te gaan wat daar in de praktijk mee gebeurt. De rapportage van het bedrijf is slechts summier en een duurzaam jaarverslag ontbreekt.

Maar goed, ook deze achterblijver verdwijnt waarschijnlijk als zelfstandige notering. Als Randstad zijn eigen standaarden op Vedior loslaat wordt de AEX zo weer een stukje duurzamer dankzij het voortdurende fusie en overnamegeweld.

Wat kun je ermee?
Aan de positieve kant zien we ook een uitschieter: Unilever onderscheidt zich als topper op het gebied van zowel people als planet. Maar wat kun je daar nu mee als belegger? Best veel, eigenlijk. Een betere wereld begint ook op de beurs bij jezelf.

Als het je menens is met duurzaamheid, beleg dan in AEX-bedrijven met een positieve score en laat bedrijven met een negatieve score voorlopig links liggen. Het beleggen in de meest duurzame bedrijven uit elke sector is een stuk effectiever dan het puur uitsluiten van 'foute' sectoren. Zo stimuleer je bedrijven daadwerkelijk te verduurzamen.

 


Gert van de Paal is Hoofd Thematische Research van het Institute for Research and Investment Services, kortweg IRIS. IRIS is een gezamenlijke onderneming van de Rabobank en Robeco, waarvan de hoofdactiviteit bestaat uit het verstrekken van beleggingsresearch. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven had hij geen posities in de genoemde beleggingsfondsen. Klik hier voor een uitgebreide disclaimer. Klik hier om een reactie aan de auteur te sturen.



Gert van de Paal is Hoofd Beleggingsfondsen en Aandelenresearch van het Institute for Research and Investment Services, kortweg IRIS. IRIS is een gezamenlijke onderneming van de Rabobank en Robeco, waarvan de hoofdactiviteit bestaat uit het verstrekken van beleggingsresearch. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven had hij geen posities in de genoemde beleggingsfondsen. Klik hier voor een uitgebreide disclaimer. Klik hier om een reactie aan de auteur te sturen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Gert van de Paal

Auteur:

Gert van de Paal is Hoofd Thematische Research van IRIS, het onderzoeksinstituut van Rabobank en Robeco, waarvan de hoofdactiviteit bestaat uit het verstrekken van beleggingsresearch. Hij houdt zich bezig met thematische én duurzaamheidsresearch. Beroep: Hoofd Thematische Research Werkgever: IRIS Vorige werkgevers: MERI...

Recente artikelen van Gert van de Paal

  1. Finnenfondsen
  2. Back to basics
  3. Kunst- en vliegwerk

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.