Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Vette jaren bij DSM

Vette jaren bij DSM

 

Ja, daar waren we wel aan toe. Even wat positieve cijfers. DSM doet het goed dit jaar, de koers steeg sinds begin dit jaar al 25% en vandaag komt daar nog eens een procentje of 3, 4 bij. Niks op aan te merken dus:

Waar de duizendpoot de afgelopen jaar op verschillende fronten tegenwind had, lijkt sinds dit jaar het tij te keren.

  • De vitamineprijzen stijgen eindelijk
  • De omzetvolumes trekken ook nog eens aan bij de grootste divisie Nutrition
  • Zelfs stiefkindje Performance Materials laat verbeterde prestaties zien

 

Duizendpoot? Een overzicht van de markten waarin DSM actief is:

 

 

Vandaag komt 60 euro in beeld en dat is een nieuwe all-time high. De vorige koerspiek uit november 2013 wordt hiermee overtroffen. Toentertijd stond de AEX rond de 400 punten. Zo bekeken is er nog 10% te gaan. Dat kan ook gelden voor de AEX natuurlijk :).

 

 

Outlookverhoging

Vorig jaar november kwam DSM een dag na de tegenvallende KW3-cijfers met een meerjarenplan, waarin de doelstellingen op financieel gebied werden aangescherpt:

  • Hoog enkelcijferige EBITDA-groei
  • Hoog dubbelcijferige ROCE-groei (Return on Capital Employed)

Na minder dan een jaar kan de lat al hoger worden gelegd en dat ondanks de macro-economische zorgen:

Outlook 2016 revised upward

'While global macro-economic developments remain a concern, DSM now expects to deliver full-year 2016 results ahead of the medium term targets set out in its Strategy 2018, with an EBITDA growth for the year moving from high-single digit into the low to mid teens, and an increase in ROCE from high double-digit to over 200 basis points.'

Dat kan dus alvast worden afgevinkt. Het zal de druk een beetje van de ketel halen bij het management. DSM heeft al tijden een activistische aandeelhouder in zijn nek hijgen die wil dat de divisie Performance Materials afgestoten wordt.

Voorlopig gaat dat er niet van komen, maar DSM heeft nog voldoende andere douceurtjes waarmee beleggers blij kunnen worden gemaakt. Lees mee:

DSM has established partnerships for its former Pharma activities (DSM Sinochem Pharmaceuticals and Patheon) and for the remaining Bulk Chemical businesses (ChemicaInvest). These partnerships have been created with a view to ultimately exiting these businesses and DSM expects to extract significant value from them in the coming years.

De drie deelnemingen die DSM opgezet heeft (ChemicalInvest, (35%), Patheon (49%) en Sinochem (50%) gaan dus de deur uit. Begonnen is alvast met Patheon. Op 21 juli beleefde Patheon haar beursdebuut en tegelijk met de IPO verkocht DSM 4,7 miljoen aandelen tegen 21 dollar.

De IPO is voorlopig een doorslaand succes, gisteren sloot de koers op 25,84 dollar. DSM heeft nog 48,7 miljoen stukken over, die daarmee 1,1 miljard euro waard zijn. 

Speciaal dividendje

Voorafgaand aan de IPO werd er ook nog even een speciaal dividend uitgekeerd van 145 miljoen dollar, wat de boekwinst op 220 miljoen euro brengt. Uitgesmeerd over de 175 miljoen aandelen betekent dat een eenmalige winstper aandeel van 1,25 euro extra, die genoteerd staat voor KW3.

Sinochem (50%) is relatief klein bier, met een kwartaalomzet van 116 miljoen euro. Sinochem loopt goed en kan wat dat betreft ook zonder al te veel moeite aan de man gebracht worden. De resterende bulkchemieactiviteiten, die ondergebracht zijn bij ChemicaInvest (35%) is een ander verhaal.

De omzet daalde kwam in KW2 uit op 437 miljoen euro. In de cijferrapportage wordt gesproken van zwakte bij caprolactam (een grondstof voor nylon) en daarom wordt de komende anderhalf jaar de productie van caprolactam teruggeschroefd door het geleidelijk aan sluiten van de fabriek in de VS. 

Extra slinger

Er zit dus nog van alles in het vat en dan heb ik het nog niet over de uitvindingenafdeling (het Innovation Center), die momenteel bijna break-even draait. Het mooie aan DSM is dat veel van haar producten in allerlei dingen toepasbaar zijn en er dus maar zo weer een nieuwe markt kan ontstaan.

Voor degenen die DSM begin dit jaar gekocht hebben rond de 45 euro, gefeliciteerd. De trigger voor de koersstijging kwam van het te gelde maken van de deelnemingen, maar lagere kosten en hogere afzetprijzen gaven de koers een extra slinger.

Veel van bovenstaande toekomstmuziek lijkt momenteel echter wél ingeprijsd. Winstnemingen liggen daarom op de loer. Anderzijds, DSM gaat al bijna door voor een echt TINA-aandeel. Koerswinstverhouding van 20+ en een dividendrendement van 3%, dat werk.

En nu nog wordt de omzet in twee gedeeltes opgedist, maar u kunt erop wachten dat er straks een extra kopje Health bijkomt. Doet het altijd goed bij beleggers (hoi Philips)... Weinig reden om nog te kopen eigenlijk, maar ook geen reden om te verkopen.

De hele analistengoegemeente zal het aandeel wel op houden zetten straks. Het geld lijkt goed geparkeerd in Limburg.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Nico Inberg

Auteur:

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL
  2. BAM: Pas op de plaats
  3. HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.