Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Coucke's plan voor Fagron?

Coucke's plan voor Fagron?

Langzaam maar zeker trekken de mistwolken op rond Fagron. Volgens het persbericht van vanochtend is een oplossing zo goed als rond. Dat de koers daarop ineenzijgt is een resultante van de verdwenen hoop die er nog was op een overname. Die overname komt er dus niet.

De hoop was min of meer gevestigd op Marc Coucke, een flamboyante Belgische ondernemer die rijk is geworden met OmegaPharma (wielerliefhebbers zullen die naam wel kennen), het bedrijf waarvan Fagron (eerst Arseus) in 2007 afgescheiden is.

Coucke begon als afgestudeerd pharmaciestudent in 1987 met de verkoop van shampoo via apotheken en bouwde op die manier OmegaPharma op. In 2006 bereikte het concern een omzet van 1 miljard euro. In 2014 verkocht Coucke zijn onderneming aan het Amerikaanse Perrigo en werd miljardair.

Geen cadeautje

Coucke was Fagron’s hoop in bange dagen, hij kende het bedrijf natuurlijk nog van vroeger, kent de farmasector als geen ander en, niet onbelangrijk, had de middelen om een groot belang te nemen. Maar, en dat zult u vaker zien, mensen die zo rijk zijn willen graag rijk blijven en geven daarom geen cadeautjes weg.

Coucke had zijn belang in Fagron al in een (te) vroeg stadium uitgebreid. Hij meldde eind augustus een belang van 3,38% (rond een koers van 20 euro) Onderstaand ziet u de lijst met grootaandeelhouders op dat moment.

Een kleine maand later kocht Coucke, privé en via zijn investeringsmaatschappij Alychlo, opnieuw een plukje aandelen bij en kwam hij op 5,32%. De koers stond toen rond de 17 euro. Hier het staatje met grootaandeelhouders eind september:

Drie grootaandeelhouders

Opvallend in deze twee overzichten is dat in diezelfde periode BNP (van 5,01 naar 4,84%) en Danske Bank (van 3,21 naar 2,9%) al terugtrekkende bewegingen maken. En inderdaad, momenteel zijn er, volgens de registers van de Belgische AFM, de FSMA, nog drie grootaandeelhouders over die boven de 3% zitten, te weten:

  • het dapper volhoudende Carmignac Gestion (7,84%)
  • Coucke zelf (5,32%)
  • een nieuwe speler, Visium Asset Management met 3,69%

De rest is er met de staart tussen de benen tussenuit geknepen. Zodoende was alle hoop gevestigd op Marc Coucke en terecht, want als iemand het zou kunnen managen, is hij het.

Kapitaalinjectie

Hij duikt veelvuldig op in de Belgische media (hij scoorde een carnavalshit, is prominent aanwezig bij voetbalclub KV Oostende en een echte wielerfanaat) en investeert nogal wat geld in startups in de medische hoek. Of Coucke inderdaad degene is die het voortouw nam is niet duidelijk.

De plannen voor een kapitaalinjectie zijn nu echter wel zo goed als uitgewerkt. De groep schrijft 225,6 miljoen euro af, op twee Amerikaanse dochters. De schuld wordt verlaagd met 220 miljoen euro door een kapitaaluitgifte. Dat wordt op een bijzondere manier gedaan:


Klik op de afbeelding voor een grote versie

 

Baat bij lage koers

Wat er gaat gebeuren is dat één of meerdere grote partijen (weer wordt Coucke logischerwijs genoemd) een partij aandelen verkrijgt tegen een koers die in ieder geval niet boven de 7 euro ligt.

De koers daarvan wordt bepaald door het gemiddelde te nemen van de koers van de 30 dagen voorafgaand aan de aandeelhoudersvergadering waarop over die kapitaalverhoging gestemd moet worden. Daarna volgt dan in principe nog een publieke aandelenuitgifte, hetzij via een claimemissie, dan wel een onderhandse plaatsing.

De reden dat de koers dan ook daalt vandaag is dat het scenario van één partij die het hele concern voor 7 of 8 euro van de beurs haalt geen haalbare kaart bleek. Degene die instapt is daarbij gebaat bij een zo laag mogelijke koers de komende tijd, want dan krijgt hij voor een investering van pakweg 50 miljoen euro een groter procentueel belang.

Schoon schip

Niettemin, als straks alle kruitdampen zijn opgetrokken, moet er dan een bedrijf staan wat de toekomst weer aan kan. De afschrijving op de Amerikaanse dochters is een duidelijke indicatie dat het bedrijf schoon schip wil maken.

Arcadis bijvoorbeeld koos ervoor om het teveel betaalde bedrag voor recente overnames bij de goodwill op te tellen, Fagron maakt in deze daadwerkelijk een flinke afboeking.

De vraag is wat het bedrijf straks waard zou kunnen zijn. De recurrente nettowinst, zeg maar de nettowinst over 2015 zonder alle ellende kwam volgens de cijfers uit op 44 miljoen euro.


Klik op de tabel voor een grote versie

 

Groeipercentages

Dat is eventueel een bedrag om aan vast te houden. Als de aanstaande kapitaalverhoging tegen 5 euro zou plaatsvinden, komen er 220/5 is 44 miljoen aandelen bij. Tezamen met de 31,7 miljoen huidige aandelen worden dat 75,7 miljoen aandelen.

Die moeten dan met elkaar een nettowinst gaan verdelen van 44,3 miljoen euro. We komen dan op een winst per aandeel van 44.3/75.7 = 58 cent per aandeel.

Dan is het nog de vraag welke waardering (koerswinstverhouding) het bedrijf meekrijgt want de groeipercentages waarop de aandelenkoers naar 40 euro klom moeten we voorlopig even vergeten. Dit is allemaal uit de losse pols en verbind er vooral geen consequenties aan. Dan nog even een blik op de balans:

 

Coucke's plan?

Het bedrijf heeft momenteel meer goodwill op de balans staan dat er aan beurswaarde aanwezig is zelfs na de flinke afschrijving daarop. De net financial debt (schulden min kaspositie) was eind december 523,8 miljoen euro, nog veel hoger dan gedacht. Dat komt met name door de hoge financieringskosten.

De ratio die vaak wordt gebruikt, nettoschuld/Ebitda, kwam daarmee uit op 4,9 en daar kom je alleen mee weg als je door private equity gefinancierd bent, of als je naam Altice is. Wanneer daar 220 miljoen afgaat, houdt het bedrijf een schuld over van 300 miljoen euro.

Nog steeds veel, maar de ratio van 4,9 zakt dan naar 2,8 en dat zou voor Fagron behapbaar moeten zijn.

Als uitsmijter: het is nog niet duidelijk of Marc Coucke achter het plan zit, maar de kans daarop is groot. Mocht hij het inderdaad zijn, en Fagron een succesvolle doorstart maken, dan kan dit nummer niet ontbreken op de komende carnavalsdagen.

Ik loop zelf niet graag de polonaise maar ik wens iedereen die wel drie dagen laveloos door Oeteldonk of hoe die plaatsen ook allemaal mogen heten gaat lopen alvast veel plezier. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Treb 5 februari 2016 12:37
    kijken, kijken en niet kopen.....dat is wat Coucke en Waterland al een poos doen. De zogenaamde herfinancieringsplannen die de directie van fagron nu als meest waarschijnlijk noemt....gaan m.i. niet door!
    Duidelijk is ook aan de schuldtoename te zien dat ondanks dat Fagron geen bedrijven meer overgenomen heeft en de broekriem aangehaald en de omzet zogenaamd gestegen is....de schulden blijven oplopen en er dus een grote cash drain is.
    Waarom Coucke en Waterland dan doen alsof ze voornemens zijn het bedrijf in de huidige vorm te redden? om volledige inzicht te hebben en houden van alles in en rondom Fagron, inclusief eventuele interesse van andere partijen. Ze bouwen een extreme informatie voorsprong op en ook vertrouwensrelatie met management, personeel, raad van toezicht, banken, toeleveranciers, afnemers, etc etc. iedereen gaat al hopen dat zij de redders gaan zijn.
    Coucke en Waterland zetten de nu voorgestelde kapitaalinjectie straks niet door....het bedrijf raakt in een technisch faillissement....en dan stappen Coucke en Waterland als reddende engel in....zij zijn dan de beste geïnformeerde en connected partij met al hierboven genoemde stakeholders, waarin iedereen het meest vertrouwen zal hebben dat zij de juiste partij zijn om de boedel over te nemen. Jammer voor de huidige aandeelhouders! het verlies dat Coucke op zijn eigen aandelen heeft, gaat hij tienduizend keer terugverdienen na de doorstart van fagron.
    Huidige aandeelhouders zouden zich eens kritisch moeten afvragen waarom er na maanden en maanden van overleg met Coucke e.d. en nu zelfs nadat de jaarrekening opgemaakt is nog steeds geen concrete zwart op wit overeenkomst is over herfinanciering........omdat die er niet komt!
  2. Treb 5 februari 2016 13:09
    voor alle duidelijkheid: fagron is technisch gezien al eigendom van de financiers! alle van belang zijnde BV's / Inc's / Ltds / SA's etc zijn als zekerheid gesteld aan de financiers. fagron is al in default en heeft nog wat uitstel gekregen. Een claimemissie afronden voor eind maart (de deadline van de financiers) gaat nooit lukken! tijd technisch is dat onhaalbaar. Dus die optie vervalt. Coucke/Waterland stapt echt niet in nu. financiers vragen uitstel van betaling aan......Coucke en Waterland kopen de interessante bedrijfsonderdelen uit de boedel....financiers hebben hun centen terug. De obligatiehouders hebben waarschijnlijk pech en de aandeelhouders ook natuurlijk (0,01). Het bedrijf wordt doorgestart, vrij van schulden, vrij van claims (USA) en vrij van het personeel dat men niet overneemt en vrij van alle huidige arbeidsvoorwaarden.
  3. [verwijderd] 5 februari 2016 13:59
    quote:

    Treb schreef op 5 februari 2016 13:09:

    voor alle duidelijkheid: fagron is technisch gezien al eigendom van de financiers! alle van belang zijnde BV's / Inc's / Ltds / SA's etc zijn als zekerheid gesteld aan de financiers. fagron is al in default en heeft nog wat uitstel gekregen. Een claimemissie afronden voor eind maart (de deadline van de financiers) gaat nooit lukken! tijd technisch is dat onhaalbaar. Dus die optie vervalt. Coucke/Waterland stapt echt niet in nu. financiers vragen uitstel van betaling aan......Coucke en Waterland kopen de interessante bedrijfsonderdelen uit de boedel....financiers hebben hun centen terug. De obligatiehouders hebben waarschijnlijk pech en de aandeelhouders ook natuurlijk (0,01). Het bedrijf wordt doorgestart, vrij van schulden, vrij van claims (USA) en vrij van het personeel dat men niet overneemt en vrij van alle huidige arbeidsvoorwaarden.
    even een paar kanttekeningen bij je commentaar:
    Dat Coucke/Waterland/CVC/Vindevogel of wie er ook maar omheen cirkelt liever de failliete boedel overneemt zal zeker zo zijn, maar in eerste instantie gaan zij daar niet over. Dat beslissen de financiers, en dat zijn de banken die geld geleend hebben en in tweede instantie de obligatiehouders. Er staat een 225 mln. EUR grote obligatie uit die in 2017 afloopt.

    Zo bang zijn die obligatiehouders niet want het ding is de afgelopen maand opgelopen van 80% naar nu weer 95%. Dat kun je hier vinden:
    www.euronext.com/nl/products/bonds/BE...

    Als er vers geld in een bedrijf komt is dat goed voor de obligatiehouders.
    Als laatste:
    Dat een claimemissie niet voor eind maart lukt is wel duidelijk, er moet eerst nog een BAVA komen, alleen, lijkt mij dat banken dan nog wel even een paar weken respijt geven als er een goed plan ligt.

    Voor de rest is natuurlijk nog van alles mogelijk, het management van Fagron heeft bij herhaling zaken te mooi voorgespiegeld. Ik kan me voorstellen dat velen eerst wel eens een handtekening willen zien alvorens zij het management geloven.

6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links