Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AMG verrassend positief

AMG verrassend positief

 

AMG, Advanced Metallurgical Group, kwam vanochtend met de tweedekwartaalcijfers. Die worden goed ontvangen met een koersstijging van ruwweg 9 a 10%. Extra opvallend omdat de meeste bedrijven die te maken hebben met de prijsval van ruwe materialen het bijzonder moeilijk hebben.

Kijk naar ArcelorMittal, Alcoa of een mijnbouwbedrijf. Allemaal onder druk dit jaar, al dan niet terecht. Dat AMG niet in dat rijtje staat, dankt ze waarschijnlijk aan de speciale metalen die ze bewerkt en levert. Deze hebben een grote toegevoegde waarde die tot uitdrukking komt in bijvoorbeeld minder CO2-uitstoot.

Die negen komen voor op de lijstjes van de EU en de VS met materialen die vanwege leveringsrisico en economisch belang als kritisch gelden. Overigens zijn niet alle metalen van AMG even hard getroffen: van de negen zijn er vijf die met dubbelcijferige dalingspercentages te maken hebben, het restant is redelijk prijshoudend.

De omzetdaling bij Critical Materials van 12% komt vooral door de sterke dollar. AMG rapporteert in dollars en moet dus de inkomsten in bijvoorbeeld euro’s omzetten naar dollars. Dat scheelt (gemiddeld 1,38 vorig jaar en circa 1,10 nu) een slok op een borrel.

De cijfers worden vooral goed ontvangen omdat de Engineering tak, goed voor 22% van de omzet, eindelijk begint te draaien. Nog geen winst, maar de omzetstijging van 13% én het aantrekkende orderboek betekent dat dit onderdeel, waar onder andere smeltovens worden geleverd, op het punt staat winstgevend te worden.

Dan nog de CEO, waar we vorig jaar al een aardige discussie over hebben gevoerd. U kunt dat hier lezen. Heinz Schimmelbusch heeft onlangs zijn contract verlengd met vier jaar, maar zal die termijn niet afmaken. De beste man is inmiddels ook al 71 jaar. AMG is gericht aan het zoeken naar een opvolger.

Inmiddels wil het concern ook overgaan tot het uitkeren van dividend. Dat komt dus de aandeelhouders ten goede, want eerlijk is eerlijk, Schimmelbusch en de zijnen waren vooral goed in het uitkeren van flinke beloningen aan zichzelf.

Eigenlijk is het best knap dat het concern zo zijn hoofd boven water weet te houden, gezien de omstandigheden. Het bedrijf heeft net op tijd ingezien dat het wat moest doen aan de zware schuldenlast. Door sterk op de kosten te letten en de financieringslasten terug te dringen kocht men tijd om de lastige marktomstandigheden te doorstaan.

We zien aan de koersdalingen bij andere van grondstoffen afhankelijke bedrijven dat niet iedereen daar even goed uitspringt.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. Heupie van Salland 5 augustus 2015 19:15
    Prima verhaal, inhoudelijk waar we wat aan hebben. Zo'n dergelijke column triggert me om de fundamentele kenmerken van AGM eens beter te bekijken en eventueel 'n plukje van 't aandeel (voorwaardelijke order) op te nemen. Zit al een poosje op 't vinkentouw naar AMG te loeren. Thanks, HvS.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links