Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Overnamespel TNT

Gaat TNT naar Fedex of toch UPS?

Vanochtend kondigden TNT en Fedex aan dat Fedex TNT wil overnemen voor 8 euro per aandeel. De deal had al de goedkeuring van de Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen van TNT en, niet onbelangrijk, het belang van PostNL in TNT, 14,7%, is ook binnengehengeld.

Geen verrassing

Dat TNT een overnamekandidaat was zal u niet verbazen. Vorige week besprak ik samen met Arend Jan Kamp het aandeel voor onze Belgische lezers in een artikel in De Tijd over de Amsterdamse beurs.

Ondanks het feit dat TNT in februari teleurstellende jaarcijfers presenteerde zou de ommekeer namelijk weleens sneller gestalte kunnen krijgen dan gedacht, door een aantal externe factoren.

Vooral de lagere euro speelt TNT in de kaart, hierdoor krijgt de export van uit Europa een boost. Omdat TNT Europa als uitvalsbasis heeft moet zij hiervan kunnen profiteren.

Olievoordeel

De aanhoudend lage olieprijs is ook een factor van betekenis, al moeten we dat niet overdrijven: concurrenten hebben dat voordeel ook en meestal wordt dan (uiteindelijk) het prijsvoordeel doorgegeven aan de eindklant. En de meeste carriers dekken hun brandstofbehoefte doorgaans voor langere tijd af.

Daarnaast is TNT goedkoper dan haar Amerikaanse concurrenten in termen van EV/EBITDA en werd het bedrijf in 2012-2013 al bijna van de beurs gehaald door die andere carrier, UPS. Destijds wilde UPS 9,50 euro per aandeel betalen. Inmiddels is de euro zo’n 15% gedaald waardoor het huidige bod van 8 euro wat mager afsteekt.

Nutreco van 40 naar 45,25

Natuurlijk zijn aandeelhouders TNT in eerste instantie gelukkig met de koerssprong van 6 naar 8 euro, maar de vraag, na de eerste euforie, is of er niet meer in het vat zit.

We hebben gezien bij de diervoederproducent dat, ook al lijkt de deal door alle partijen afgetimmerd, er een dynamiek kan ontstaan op de financiële markten waardoor een zekere deal toch nog opengebroken kan worden: Nutreco ontving een bod van 40 euro.

Vervolgens ging concurrent Cargill nadenken en dreigde met een tegenbod. SHV verhoogde schielijk haar bod naar 44,50 euro waardoor Cargill afdroop. Uiteindelijk wisten een paar grootaandeelhouders nog het dividend (0,75 euro) als extraatje uit het vuur te slepen.

Het uiteindelijke bod lag dus 13% hoger dan het initiële bod van 40 euro, ook al werd dat eerste bod door Nutreco aanbevolen en gesteund.

Dichtgetimmerd

Het huidige bod van Fedex lijkt ook aan alle kanten dichtgetimmerd. Raad van Commissarissen en Raad van Bestuur zijn het eens, PostNL heeft haar belang al aangemeld en commissaris Vollebregt, de enige commissaris met aandelen, heeft beloofd zijn portie ook aan Fedex te geven.

Daarnaast zijn er de gebruikelijke break-up fees:

  • TNT betaalt 45 miljoen euro als zij spelbreker is.
  • Fedex betaalt 200 miljoen euro als zij het bod intrekt.

Een eventuele derde partij krijgt de kans om binnen 8 weken een hoger bod te doen. Dat bod moet dan in ieder geval 8% hoger (8,64 euro) zijn dan het bestaande bod. Fedex krijgt vervolgens de kans om dat bod te matchen. De vraag is nu vooral wat de concurrentie gaat doen.

Nu of nooit

Bij UPS ligt de blauwdruk voor een overname nog in de onderste la en kan dus snel handelen. Op 8 januari 2013 trok UPS het bod van 9,50 euro in met als argument dat de bezwaren van de EU onoverkomelijk waren.

We weten echter allemaal dat waar een wil is, een weg is, en UPS heeft destijds gewoon niet tot het gaatje willen gaan. De vraag is dus: wil UPS deze keer wel tot het gaatje gaan? Of is er nog een andere kandidaat die een schot wil wagen?

Het spel is in ieder geval op de wagen en voor de concurrentie is het nu of nooit. Medelijden mag u hebben met de Marshall Wace en AQR Capital-shorters die ruw ontwaakt werden uit hun Paasreces. Ook zij mogen zich het hoofd breken of er wel of geen hogere prijs uit de hoed komt rollen.

In totaal staat 4,94% van de TNT-aandelen in het shortselling-register genoteerd, een kleine 27 miljoen stuks. Die heb ik nog niet langs zien komen vandaag...

Lees ook IEXNieuws: Bod op TNT Express en Reacties op TNT.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links