Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Experts krijgen gelijk

Experts krijgen gelijk

Het was een feest om de gegevens van de beursexperts te verwerken. Er deden dit jaar een recordaantal van maar liefst 116 professionals mee. Laten we eerst kijken wat ze vorig jaar hadden gedacht.

De experts waren van een AEX-stand van 423,52 uitgegaan. De eindstand op 31 december zat daar minder dan een punt van vandaan met 424,47. Dat is een wonderbaarlijk goede schatting.

De verwachte 5,4%-stijging in 2014 was in het licht van de geschiedenis erg bescheiden. Deze vragen worden al sinds 1993 gesteld. En gemiddeld gaan de experts van een stijging van 9,4% uit.

Tussen 540 en 240

Voor 2015 zijn de experts nog terughoudender. Gemiddeld verwachten ze een AEX van 437,43, dat is slechts een plus van 3,1%. De grootste optimist denkt aan 540. De grootste pessimist aan 240.

Zo'n 24% van de experts gaat overigens van een daling uit. Desalniettemin blijkt uit de commentaren dat aandelen nog altijd te prefereren zijn boven obligaties. Er is ook weinig enthousiasme over mogelijk ECB-acties. Of ze denken dat het reeds in de markt zit of ze verwachten geen effect.

De economische vooruitzichten zijn mager te noemen, aldus de experts. De lagere olieprijs en de hogere dollar worden wel als plus genoemd. 

Tegenvallende stockpicks

Qua aandelenkeuzes stonden er slechte resultaten op de borden. De verwachte toppers daalden met gemiddeld 37%. Qua bloopers hebben ze Fugro gemist.

 
Toppers 2014 Stemmen Rendement
Arcelor Mittal +16 -29,9%
Imtech +14 -90,8%
SBM Offshore +9 -34,3%
ING +6 +6,6%
Gemiddeld   -37,1%
 

De verwachte 2014-floppers hebben het wel slechter gedaan dan de AEX, maar de experts hadden de overname van Corio gemist. Of dat saaie bedrijven met goede cashflow zoals Wolters het goed zouden doen. Dat hadden ze ook niet verwacht.

Ook Air France-KLM moest wel een mislukking worden, maar de stijging van 2,6% viel mee. De daling van PostNL (toen nog in de AEX) hadden ze wel goed gezien. En ook Gemalto bleek een goede flopkeuze.

 

 
Floppers 2014 Stemmen Rendement
Air France-KLM -9 +2,6%
Gemalto -5 -14,9%
Wolters Kluwer -5 +21,5%
Corio -5 +23,1%
PostNL -4 -26,2%
Gemiddeld   +1,2%
 

Overigens zijn deze uitkomsten een outlayer. In de afgelopen jaren hadden de experts het redelijk gezien. Alleen zijn de 2014-cijfers zo slecht dat alle winst over de afgelopen jaren is weggevaagd.

Geen buitenlandse aandelen

Voor het komende jaar hebben de experts het niet zo op de buitenlanders in de AEX. Gemalto, Altice en OCI staan bovenaan in de lijst met floppers. Maar als nummer een flopper staat Boskalis. Voor dit bedrijf leek alles leek mee te zitten in 2014. De experts denken dat daar in 2015 verandering in gaat komen.

 
Floppers 2015 Stemmen
Boskalis -7
Gemalto -7
Altice -7
OCI -6
 

ING aandeel van 2015

En het aandeel van 2015 wordt tatata …. ING. Met kop en schouders staat het aandeel fier bovenaan. Maar liefst zeventien beursexperts vonden dit aandeel de toppick van 2015 en slechts twee dachten er anders over.

Arcelor komt met respectabele afstand op een tweede plek. Hoewel ze niet enthousiast zijn over de economische groei, denken ze dat het aandeel te hard is afgestraft. Dan volgen Royal Dutch, Randstad en TNT Express.

Het valt op dat de eerste vier vaak als topper genoemd worden in de jaaroverzichten. ING en Arcelor stonden er zelfs vier keer in in de afgelopen vijf jaar.  

 
Toppers 2015 Stemmen
ING +15
Arcelor Mittal +7
Royal Dutch Shell +5
Randstad +5
TNT Express +5
 

 

Licht enthousiasme voor januari

Nu de uitslagen voor januari. Voor de komende maand zijn de experts redelijk positief, zij het ietsje minder dan de vorige maanden. Enerzijds vanwege het januari-effect, anderzijds door de hoger dollar.

 
Voorspelling januari  
optimistisch 54%
neutraal 25%
pessimistisch 21%
per saldo 34%
 



Echter, voor het eerstkomende halfjaar is het enthousiasme wat afgekoeld. De beursprofessionals vinden de koersen teveel opgelopen. Dat past ook wel in de 2015-verwachting.

 
Voorspelling half jaar  
optimistisch 42%
neutraal 36%
pessimistisch 22%
per saldo 21%
 

 

December kleine min

De aandelenkeuzes voor december leverde een min op van per saldo iets meer dan 1%. Bij topper ING hadden de experts er geen rekening mee gehouden dat de angsten voor een failliet van Rusland ook ING zouden kunnen raken.

Ook DSM leverde niet het gewenste resultaat. De flopkeuze voor Arcelor was wel goed. Maar daarentegen was verwachte flopper Ahold een mooie stijger, ondanks het vertrek van Harry (de supermarktmanager van AH).

ING +4 -8,1% Aegon -3 -0,9%
KPN +4 -1,6% Arcelor Mittal -3 -7,9%
DSM +3 -4,2% Ahold -2 +3,9%
Reed Elsevier +2 +0,4% Boskalis -2 +0,7%
TNT Express  +2 +2,2% Delta Lloyd -2 -1,6%
Gemiddeld   -2,3% Gemiddeld   -1,2%
AEX   -0,3%      

 

Arcelor van flopper naar topper

Nu Arcelor zo hard is gedaald, hebben de experts het als grootste topper neergezet. Met ING op een goede tweede plaats. Het aandeel Heineken zien ze na alle sombere pre close calls van het bedrijf niet zo zitten.

Er worden dan ook behoorlijk veel neerwaartse bijstellingen van de verwachte winst gedaan. Het waren geen grote bijstellingen, maar vrijwel elke analist moest zijn Heineken-verwachting naar beneden aanpassen. Verder zien de profs Gemalto, Altice en Wolters niet zitten.

 
Toppers Stemmen Floppers Stemmen
Arcelor Mittal +12 Heineken -9
ING +9 Gemalto -6
Philips +4 Altice -5
Randstad +4 Wolters Kluwer -4
       
 

Deze maand deden er maar liefst 116 experts aan de enquête mee, een record. Dank voor het meedoen. 


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 10 mei Ego's op de beurs: "Beleggen lijkt iets rationeels, maar dat is het niet" 5
  2. 03 mei Tech vliegt, obligaties zwalken en dan is er ook nog dividend 1
  3. 01 mei Op deze dagen is de beurs gesloten in 2024

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Wim64 2 januari 2015 15:44
    Experts zaten goed?

    Met een schatting van 423,52 tegen een eindstand van 424,47 lijkt dat inderdaad het geval te zijn.

    Bij statistiek heb ik echter geleerd dat de spreiding van de schattingen in dit geval belangrijker is als het gemiddelde. Met 2 schattingen, eentje van 400,52 en de andere van 427,47 hebben we ook een gemiddelde van 423,52 wat erg goed lijkt tegen een werkelijke stand van 424,47.

    De werkelijkheid is dan echter dat beide schattingen er erg ver naast zaten.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links