Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Lagere olieprijs is positief

Lagere olieprijs is positief
  • Lagere olieprijzen: per saldo positief
  • ECB-vergadering: de uitkomst wordt een dubbeltje op zijn kant
  • Meer renteverlagingen in zicht in de opkomende economieën?
  • Assetallocatie: nieuw short Zwitserse frank versus Tsjechische kroon en long Spaanse vijfjarige staatsobligaties

De olieprijzen kelderden nadat de OPEC besloot om de productie toch niet terug te schroeven om de recente daling van de prijzen een halt toe te roepen. Omdat het aanbod nu hoger is dan de vraag, had een productieverlaging kunnen bijdragen aan een beter evenwicht in de wereldwijde oliemarkten.

Het marktaandeel van de OPEC-landen is echter geslonken waardoor hun prijszettingsvermogen ook afnam. Volgens ons zijn lagere olieprijzen per saldo positief voor de wereldwijde economie.

Veel van de olieproducerende landen en bedrijven behoren tot de verliezers. De producenten Brazilië en Rusland hadden al te kampen met een lage groei en stijgende inflatie en zijn de meest in het oog springende voorbeelden op landenniveau. Omdat de meeste olieproducerende landen hogere olieprijzen nodig hebben om hun overheidsbudgetten in evenwicht te houden, kan de impact van de recente duik van de olieprijs nog verbreden.

Olieproducenten met hoge productiekosten krijgen het ook moeilijk. Amerikaanse schalie-olieproducenten zijn in dat verband een vaak aangehaald voorbeeld, maar de ramingen van hun productiekosten schommelen. De uitgaven zijn slechts in enkele gevallen hoger dan de huidige olieprijzen. Gelet op de hoge opstartkosten en de lagere marginale kosten, kunnen deze producenten nog wel enige tijd het hoofd bieden aan de lage olieprijzen, maar ze zullen minder inzetten op de ontwikkeling van nieuwe productie.

Olieconsumenten zijn de winnaars in dit verhaal. Zelfs in de VS zijn de voordelen van lagere olieprijzen voor consumenten en de industrie groter dan de negatieve gevolgen voor de lokale producenten en de sterke Amerikaanse dollar. De eurozone en Japan kunnen meer van de situatie profiteren omdat zij minder olie produceren en omdat hun valuta's verzwakten. Voor opkomend Azië is de lagere olieprijs volgens ons ook gunstig.

VS: maakindustrie optimistisch, maar voorzichtig met uitgaven

De ISM-index van de maaksector bleef in november hoog ondanks een lichte daling in oktober. De huidige niveaus lijken ons te optimistisch in het licht van de inkoopmanagersindex (PMI) van Markit die sinds augustus aanzienlijk is gedaald. De sector duurzame consumentengoederen was zwak in oktober. Orders van kapitaalgoederen exclusief defensie en vliegtuigen - een goede maatstaf voor de bedrijfsinvesteringen - bewegen sinds juni zijwaarts.

De consumentenuitgaven kunnen reden tot optimisme geven omdat de arbeidsmarkt het goed bleef doen en lagere olieprijzen steun bieden. Dat moet echter nog uit de cijfers blijken: het reële beschikbare inkomen is vrij vlak en de privébestedingen waren vooralsnog bescheiden.

Eurozone: treft DE ECB binnenkort meer maatregelen?

Voorzitter Mario Draghi had op aankopen van staatspapier door de ECB gezinspeeld, maar ondervoorzitter Vitor Constancio stelde eind vorige maand dat de ECB de impact van de huidige stimulansen moet beoordelen voor ze verdere stappen zet. Vooralsnog was er weinig beterschap. Als de ECB inderdaad stappen zet, maakt de opname van bedrijfsobligaties in haar programma voor activa-aankopen volgens mij de grootste kans. Doet ze voorlopig niets, dan blijft ze de hoop op meer kwantitatieve versoepeling wellicht verbaal voeden.

Wij menen dat er nog altijd duidelijk monetaire stimuleringsmaatregelen nodig zijn. De index van het economische sentiment wijst op een lage bbp-groei. De kredietverstrekking door banken gaf meer signalen af dat het dieptepunt voorbij is. In een peiling van de ECB rapporteerden banken een sterkere vraag naar leningen en een versoepeling van de kredietvoorwaarden. Door de lage groei strandde de werkloosheid echter voor de derde maand op rij op 11,5% en de inflatie bleef dalen door de dalende energieprijzen. Omdat de inflatievooruitzichten al laag zijn, groeit het gevaar op deflatievrees bij consumenten en producenten.

Wereldwijde PMI's: slechts kleine wijzigingen

De meeste nationale PMI-cijfers zijn bekend en onze wereldwijde naar bbp-gewogen PMI van de maakindustrie bleef per saldo ongewijzigd. De graadmeter wijst niet op een uitgesproken sterke groei. De PMI van de ontwikkelde economieën daalde licht, terwijl die van de opkomende markten verbeterde.

  • In Japan daalde de PMI van de maakindustrie marginaal, maar die van de dienstensector steeg tot boven de 50. De arbeidsmarkt kwam met betere cijfers. De werkloosheid daalde naar zijn laagste niveau sinds eind de jaren '90. De nominale loongroei vertraagde, maar dankzij de tragere inflatie stegen de reële lonen licht. De verwachtingen voor de Japanse consument blijven getemperd. De recente zwakte van de yen had vooralsnog geen effect op de inflatiecijfers. De groei van de reële lonen blijft dus wellicht beperkt of zelfs negatief.
  • In Zuid-Korea bleef de PMI van de maaksector onder de 50, terwijl de industriële productie en de export daalden. De lage inflatie en de sterke valuta openen de deur naar monetaire versoepeling, zelfs na de renteverlaging van oktober.
  • De gouverneur van de Reserve Bank of India verklaarde dat renteverlagingen in het eerste kwartaal mogelijk zijn als de inflatie blijft dalen. Dit is echter nog geen uitgemaakte zaak. De bbp-groei verbeterde in het tweede en derde kwartaal en de voorlopende indicator van de OESO verbeterde gestaag. De industriële productie was echter futloos en de export was zwak.
  • In Brazilië toonden de markten zich tevreden over de benoeming van de conservatieve en budgettair strikte Joaquim Levy als minister voor financiën. Dat enthousiasme kan van korte duur zijn: de industriële productie, de export en de PMI van de maaksector waren zwak. De Banco Central do Brasil kan de rente weer verhogen om haar geloofwaardigheid, die tijdens de eerdere versoepelingscyclus daalde, weer op te krikken, maar als ze haar begrotingsbeleid eveneens verstrakt, kunnen grote negatieve gevolgen niet uitblijven. Een eventuele cyclus van renteverhogingen zou dus van korte duur moeten zijn.

Assetallocatie

Kernposities

  • De ECB kan haar kwantitatieve versoepeling uitbreiden. Dit is weerspiegeld in onze positionering via een overweging in Europese investment-grade bedrijfsobligaties.
  • De liquiditeit in de hoogrentende markt is een punt van zorg. Daarom zijn wij neutraal in dit segment.
  • Wij zijn neutraal voor Amerikaanse en Duitse duration, vastgoed wereldwijd, converteerbare obligaties, grondstoffen en cash.

Flexibele multi-assetposities

  • NIEUW: wij openden een shortpositie in de Zwitserse frank versus de Tsjechische kroon. In Zwitserland gaf de nee-stem in het referendum over de vraag of de nationale bank meer goud moest aanhouden de SNB de ruimte om aan haar bodemkoers voor de frank vergeleken met de euro vast te houden, terwijl de inflatie licht negatief is. De positieve inflatie en de economische vooruitgang in de Tsjechische Republiek vergroten de kans dat de overheden de valutakoppeling van de koruna aan de euro versoepelen.
  • NIEUW: wij zijn nu long Spaanse vijfjarige staatsobligaties. De kans op meer kwantitatieve versoepeling door de ECB kan de rente volgens ons doen dalen.
  • Wij zijn long de roepie versus de won. Volgens ons hebben de Zuid-Koreaanse overheden goede redenen om de won te verzwakken, mogelijk via het monetaire beleid. India heeft een sterkere hervormingsagenda en als de inflatie verder daalt en de Reserve Bank of India de rente verlaagt, blijven de reële tarieven er hoger dan in Korea wat in relatieve termen gunstig is voor de roepie.
  • Wij zijn long Noorse obligaties omdat wij verwachten dat de obligatierente verder daalt. Noorse obligaties bieden een positief couponrendement en hebben een AAA-rating. We behielden de afdekking van de valuta.
  • Wij zijn overwogen voor aandelen van Amerikaanse huizenbouwers op basis van de aantrekkelijke waarderingen, de goed gevulde orderboeken en de verwachte degelijke winstgroei.
  • Wij hebben een longpositie in tienjarige Amerikaanse staatsobligaties versus tweejarige obligaties om te profiteren van een vervlakking van de Amerikaanse rentecurve in het vooruitzicht van renteverhogingen door de Fed.
  • In Australië zijn wij overwogen driejarige versus tienjarige staatsobligaties om te profiteren van een versteilende curve. De markt houdt geen rekening met een lagere basisrente.
  • Wij zijn overwogen Mexicaans schuldpapier in dollar versus tienjarige Amerikaanse schatkistcertificaten en long Europese investment-grade obligaties versus Amerikaanse investment-grade bedrijfsobligaties.
  • Wij blijven long Amerikaanse vijfjarige forward inflatieswaps
  • We zijn overwogen in Duits versus Amerikaans vastgoed.
  • In grondstoffen zijn wij long gemengde grondstoffen zonder industriële metalen (long ruwe olie) versus short gemengde grondstoffen zonder energie (short industriële metalen). Wij verwachten dat de olieprijzen herstellen, terwijl de vooruitzichten voor industriële metalen negatief zijn door een overaanbod en te weinig vraag.
  • Wij zijn long de Mexicaanse peso vs. de sterling en de Australische en Nieuw-Zeelandse dollar en long de Canadese dollar versus de Nieuw-Zeelandse dollar.
Bloomberg en Datastream zijn de bronnen van alle cijfers in dit document per 4 december, tenzij anders vermeld.

Deze Weekly Strategy Update is geschreven met hulp van Colin Graham.
 

Meer Beleggingsideeën van BNP Paribas


Joost van Leenders is beleggingsspecialist bij BNP Paribas Asset Management. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies. Lees hier de volledige disclaimer van BNP Paribas Asset Management.


Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links