Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
25 jaar toprendement Sligro

25 jaar toprendement Sligro

 

Vrijdagmiddag belden we Sligro voor data over dividenden. We vertelden dat we een mooi jubileumstuk schreven voor maandag, omdat het fonds dan 25 jaar op de beurs noteert. Kijken we vanochtend op het FD en... laat maar :-)

 

 

Ter ere van dit 25 jarig bestaan blikken we terug en kijken we voorruit. Zien we over 25 jaar Sligro opnieuw terug met diezelfde schitterende rendementen, als die over de afgelopen 25 jaar? Als we kijken naar de prestaties vanaf de top van de internetbubbel staat Sligro tussen een select clubje goed presterende aandelen:

 

 

In grafiefvorm ziet de outperformance tegenover de AEX er zo uit. Dan hebben we het niet eens over het dividend wat Sligro heeft uitbetaald. Daar gaan we het zo over hebben:

 

 

Sligro is natuurlijk niet vanzelf tot zo'n groot bedrijf uitgegroeid. Het heeft veel overnames gedaan, maar ook onderdelen afgestoten. Hieronder volgt een overzicht van overnames en verkopen van de afgelopen tien jaar:

 

 

Officieel is Sligro een beursonderneming, maar van oudsher is het een familiebedrijf. Nog steeds heeft de familie Slippens een dikke vinger in de pap. Niet alleen met een groot deel van de aandelen, maar ook dat de CEO, Koen Slippens, uit de familie komt.

 

 

Zie hier de prestaties van Koen Slippens als CEO van de onderneming via Bestuursvoorzitter.nl:

 

 

En de prestaties van zijn voorganger, Abel Slippens:

 

 

Sligro in vergelijking met haar peers, klikken voor groot: 

 

 

Graag hadden we u de hele koershistorie van Sligro laten zien inclusief herbelegd dividend, maar helaas gaat onze data niet zo ver terug. Vandaar dat belletje naar het bedrijf. Dan maar zo. Sligro's winst per aandeel (WPA) en voorgesteld dividend per jaar van de Sligro-site

  • 2004: WPA: 1,41 euro en voorgesteld dividend: 0,50 euro.
  • 2005: WPA: 1,21 euro en voorgesteld dividend: 0,50 euro.
  • 2006: WPA: 1,46 euro en voorgesteld dividend: 0,57 euro.
  • 2007: WPA: 1,72 euro en voorgesteld dividend: 0,65 euro.
  • 2008: WPA: 1,63 euro en voorgesteld dividend: 0,65 euro.
  • 2009: WPA: 1,68 euro en voorgesteld dividend: 1,00 euro.
  • 2010: WPA: 1,59 euro en voorgesteld dividend: 0,70 euro.
  • 2011: WPA: 1,78 euro en voorgesteld dividend: 1,05 euro.
  • 2012: WPA: 1,56 euro en voorgesteld dividend: 1,05 euro.
  • 2013: WPA: 1,55 euro en voorgesteld dividend: 1,05 euro.

Ook analisten zijn enthousiast over het aandeel. Er is er niet één die het aandeel volgt en op verkopen heeft staan. Klikken voor groot.

 

 

Conclusie: Sligro is één van die prachtige bedrijven op de Nederlandse beurs. Het is een familiebedrijf die haar aandeelhouders met waardecreatie zoet houdt. Tot zover de afgelopen 25 jaar. Beleggen is vooruikijken en wat mag u de komende 25 jaar verwachten?

Niet te voorspellen, maar bij Sligro mag u er wellicht vanuit gaan dat het concern de waan van de dag en kortetermijngewin laten voor wat die zijn en zich focust op op de (verre) toekomst. Luister maar naar dit interview van BNR met CEO Koen Slippens.

Wij praten overigens niet over crisis, maar over het nieuwe klimaat. Want wij denken niet dat dit iets is wat over een paar jaar weer voorbij is en waar je eigenlijk een beetje moet blijven zitten en dan komt het wel weer goed. Wij denken dat we gewoon een langere tijd een van andere economische wind ingaan. Dat is overigens helemaal geen somber scenario. Het is alleen wel triest als je je eigen beleid daar niet op aanpast.


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Nick Bakker

Auteur:

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. Liveblog: Trump en BAM
  2. Liveblog: Microsoft
  3. Slotcall: Shell en Unies

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.