Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Is passief toch actief?

Is passief toch actief?

Vermogensbeheerder AllianceBernstein schreef het op z'n Blog on Investing als eerst, maar in het Nederlands toch een stuk makkelijker te begrijpen:

U kunt actief en passief beleggen. Bij actief betaalt u de fondsmanager vaak een hogere fee om de benchmark te verslaan, bij passieve fondsen is die fee vaak een stuk lager omdat die slechts de index volgen. Minder transacties is minder kosten, is dan de gedachte.

Voordeel van passief beleggen is in ieder geval dat het je de moeite bespaart van het uitvlooien - zo dat al kan - welke fondsmanager het best presteert - of beter, gáát presteren. Maar is passief beleggen eigenlijk wel zo passief? Bewust of onbewust maakt u toch keuzes die een actieve belegger ook moet maken. 

U besluit passief te beleggen, maar ja, dan bent u er nog niet.

  • Hoeveel obligaties en hoeveel aandelen wilt u in uw portefeuille? 60-40, 50-50, 30-70? Dat is een vraag die behoorlijk actief denkwerk vereist en waar zowel passieve als actieve beleggers mee te maken krijgen. Het is zelfs de belangrijkste (en moeilijkste) vraag die u als belegger moet beantwoorden.
  • En welke aandelen en obligaties dan? Gaat uw voorkeur uit naar bedrijfs- of staatsobligaties? En kiest u dan voor high yield bonds met veel risico of voor de nauwelijks renderende laag-risico AA(A)-obligaties?
  • Dan aandelen. Lekker saai een ETF op de MSCI World Index kopen (waarmee u 1700 grootste bedrijven ter wereld volgt) of een van de vele AEX-ETF's? Hoogdividend-ETF's misschien? Of toch iets spannender met een Rusland- of Nasdaq Biotech-ETF?
  • En als u dan al wete welke index u wilt volgen, dan is er nog de keuze uit de verschillende ETF's of passieve fondsen. Moet het fysiek (een tracker die alle aandelen ook daadwerkelijk bezit) of synthetisch (als de index wordt nagebootst met behulp van derivaten)? Vindt u het erg als uw ETF-aanbieder doet aan securities lending (het uitlenen van effecten aan bijvoorbeeld hedgefunds om daar wat rente aan te verdienen)? Deelt uw ETF-aanbieder de inkomsten uit securities lending eigenlijk wel met de participanten? Kortom, ook als passieve belegger moet u op de kleine lettertjes letten.

Als je het zo bekijkt is de term passief beleggen een tikje misleidend. Er zit geen actieve manager aan de knoppen - en dat bespaart u kosten - maar dat wil niet zeggen dat u passief kunt toekijken. Sterker, ook als passieve belegger komt u voor heel wat (actieve) keuzes te staan.

Als u écht passief wilt beleggen, dan is de beste optie om een zak geld naar een vermogensbeheerder te brengen en daarna "zoek het maar uit" te roepen. Maar dat is wel een stuk minder leuk. 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Nick Bakker

Auteur:

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. Liveblog: Trump en BAM
  2. Liveblog: Microsoft
  3. Slotcall: Shell en Unies

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.