Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Verantwoord dilemma

De onderhandelingen over het nucleaire arsenaal van Iran zijn weer op gang gekomen. Het tegengaan van nucleair terrorisme is een prachtig doel. Ook verantwoorde beleggers proberen daar met hun beleggingsbeleid aan bij te dragen.

Dat is vaak zwart-wit: veel partijen willen niet beleggen in producenten van controversiële wapens zoals kernwapens. Over de grijstinten, echter, kun je twisten.

Wat doet u bijvoorbeeld met het bedrijf Fluor dat een onderdeel van kernwarpens produceert en daarmee een heel klein gedeelte van haar omzet realiseert. Is een beetje kernwapens maken ook fout?

Onderdeel van kernwapens

In opdracht van de Amerikaanse overheid ruimt Fluor nucleair afval op dat is overgebleven van de koude oorlog. Op het terrein met dat nucleair afval staat ook een laboratorium. Daar wordt een stofje gemaakt dat licht geeft in het donker, bijvoorbeeld voor noodverlichting. Maar het spul kan meer.

Het is onderdeel van kernwapens, in dit geval die van de Amerikaanse overheid. Experts zeggen dat een bedrijf het stofje niet zomaar kan produceren. Ze moeten behoorlijke expertise in huis hebben of een alliantie zoeken, en dat doet een bedrijf bewust.

Een dilemma? Wat wil een (verantwoorde) belegger hiermee? Is het goede werk, het opruimen van nucleair afval, weg te strepen tegen dat beetje productie van een stofje gebruikt voor kernwapens?

Uitsluiten?

Zo simpel is het zeker niet. Maar andersom is uitsluiten van zo'n belegging wellicht ook geen oplossing. Veel grote investeerders van deze wereld zullen het aandeel toch blijven kopen. Het bedrijf heeft er weinig last van als een paar beleggers het aandeel links laten liggen.

Daarom proberen grotere verantwoorde beleggers liever om te blijven investeren en als aandeelhouder invloed uit te oefenen. In dit geval leerde navraag bij Fluor ons echter dat de productie van dit stofje niet als een eenmalig project kan worden gezien. Zij gaven duidelijk aan niet van plan te zijn hun koers te wijzigen.

Als het bedrijf zo helder in haar keuzes is, dan ligt het voor de hand om hun goede activiteiten niet op te laten wegen tegen de slechte, maar om tot uitsluiting over te gaan en om het grijs zwart te maken.

Op moment van schrijven (23 juli 2014) houdt ACTIAM namens haar klanten geen aandelen in genoemde bedrijven.


Manuel Adamini is Special Advisor Responsible Investment bij ACTIAM.. Hij is geen beursanalist en hij spreekt in dit stuk dan ook geen (impliciete of expliciete) aanbevelingen in beleggingsvraagstukken uit.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Manuel Adamini

Manuel Adamini is Special Advisor Responsible Investment bij ACTIAM (voorheen bekend als SNS Asset Management), waar hij eerder Hoofd Verantwoord Beleggen was. Hij is geen beursanalist en hij spreekt in dit stuk dan ook geen (impliciete of expliciete) aanbevelingen in beleggingsvraagstukken uit.

Meer over Manuel Adamini

Recente artikelen van Manuel Adamini

  1. mei '15 Bloeddiamanten 1
  2. mrt '15 Het kán verantwoord
  3. dec '14 2015: olie en klimaat 4

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 juli 2014 11:52
    Voor mij is het niet zozeer belangrijk wat anderen doen maar heb ik zelf een goed gevoel bij mijn aandelenbeleid. Ik heb niet de illusie dat ik de wereld kan verbeteren, al wil ik wel mijn eigen beslissingen kunnen verantwoorden ten op zichte van mijn kinderen en kleinkinderen.

    Ik doe een poging maar, zeker bij etf's, is het schier onmogelijk om gebieden uit te sluiten waar ik liever niet investeer. Gebieden als tabak, wapens (in het algemeen), kinderarbeid enz. Op een of andere manier zitten ze in een pakket van zo'n etf. Een van de weinig etf's die "beter" is, is de iShares KLD ESG etf. Suggesties zijn welkom.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links