Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Voorzichtig lenteoptimisme onder experts

Nu de rust op de Krim lijkt teruggekeerd en er zich geen andere economische, politieke of monetaire drama’s hebben voorgedaan, is ook de rust onder de beleggingsexperts teruggekeerd.

Per saldo is 18% van de beleggers positief gestemd voor april.

 
Voorspelling april  
optimistisch 43%
neutraal 32%
pessimistisch 25%
 

De somberheid voor maart is overigens niet uitgekomen. De koersen gingen over de maand met 1,2% omhoog. Niet veel, maar het is een stijging. En dat hadden de meeste experts een maand geleden toch niet gedacht.

Sentiment april

Klik op de grafiek voor een grote versie

Geleidelijk minder positief

Voor de wat langere termijn blijven de experts nog wat aan de voorzichtige kant. Opmerkelijk is dat de experts de langeretermijnvooruitzichten steeds een beetje minder positief inschatten.

Een expert sprak zich zelfs uit voor een daling van maar liefst 15%. De optimisten denken aan betere winstcijfers en een continu lage rente.

Sentiment komend halfjaar

Klik op de grafiek voor een grote versie

 
Voorspelling halfjaar  
optimistisch 34%
neutraal 48%
pessimistisch 18%
 

Kleine plusjes

De keuzes van de experts waren gelukkig weer eens positief. De toppers stegen met 5,3% terwijl de floppers maar met 4,1% omhoog gingen. Air France ging met stijl de AEX uit. Sinds augustus vorig jaar zetten de experts het aandeel structureel bij de floppers.

Toen stond het aandeel net boven de 6 euro. Sindsdien is de koers bijna verdubbeld. En daarmee een enorme bleeder voor de flopportefeuille geweest.

Vorige maand hadden de experts Imtech bij de toppers gezet en Arcelor Mittal bij de verliezers. De IEX-lezers deden het juist precies andersom:

  • Imtech daalde met 0,2%
  • Arcelor Mittal steeg met 2,0%

Ergo in deze strijd hebben de IEX-lezers van de beursexperts gewonnen. Dat geldt overigens ook voor de complete lijst. De IEX-toppers gingen met 6,1% omhoog, terwijl de IEX-floppers met 0,3% daalden.

 
Toppers Stemmen Rendement Floppers Stemmen Rendement
DSM +5 +7,6% Air France-KLM -8 +9,0%
Unilever +4 +3,8% Arcelor Mittal -4 +2,0%
Imtech +3 -0,2% ASML -3 +6,6%
Corio +3 -2,5% Akzo Nobel -3 -1,3%
SBM Offshore -3 +17,8%      
Gemiddeld   +5,3% Gemiddeld   +4,1%
AEX   +1,2%      
 

Nieuw binnen: OCI

Voor de komende maand staat SBM Offshore weer met top bovenaan. Nu het omkoopschandaal zich niet naar Brazilië lijkt uit te breiden, zien de experts het aandeel helemaal zitten. Opmerkelijk is ook dat Arcelor Mittal weer van de afdeling floppers naar de toppers verhuist en gelijk op de tweede plaats.

Dan volgt ING. De experts verwachtten veel van de investor day. En natuurlijk dachten ze dat de dividendaankondiging er aan zat te komen. En als hekkensluiter is er Randstad op gepaste afstand.

Bij de floppers komt OCI met stip binnen op nummer één, één, één. De experts denken dat het aandeel door de index-opname te veel is opgelopen. Verder staan er KPN, Shell en TNT Express alledrie met een negatief saldo van 3 bij de floppers.

 
Toppers Stemmen Floppers Stemmen
SBM Offshore +10 OCI -4
Arcelor Mittal +9 KPN -3
ING +7 Royal Dutch Shell -3
Randstad +2 TNT Express -3
 

Deze maand deden er 56 beursprofessionals aan de enquête mee.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Redactie IEX

Auteur:

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.