Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Robotica: stijging van 300% verwacht

Beleggingstrend: Robotica
Robotica
3,70% *

Je hoort regelmatig in de media dat de robots onze banen gaan inpikken. Die zorg doet sterk denken aan gelijkluidende waarschuwingen toen de industriële revolutie op gang kwam. Terwijl daar natuurlijk juist veel extra productiviteit, werkgelegenheid en welvaart uit is voortgekomen!

Ook de roboticarevolutie zal veel goeds brengen, dat gebeurt nu al. Dat kan ook voor beleggers heel interessant zijn. Robots nemen ons nu al steeds meer zwaar, monotoon en ongezond werk uit handen. Of werk waar steeds lastiger voldoende mensen voor zijn te vinden, zoals bedlegerige mensen in en uit bed tillen.

  • Amazon liet onlangs weten dat er inmiddels dertigduizend robots actief zijn in de distributiecentra van de online retailer. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2014. 

  • Volgens The Boston Consulting Group zal het aantal geïnstalleerde robots per jaar met 10% toenemen, waardoor tegen 2025 25% van alle industriële taken door robots uitgevoerd zal worden.

300% groei

Als je alles op een rijtje zet, robots die steeds meer in de industrie en de zorg en op andere plekken worden ingezet, lijkt dit een niet te stoppen trend. En dat vertaalt zich ook in forse groeiverwachtingen.

Onderzoeksbureau Deloitte bijvoorbeeld verwacht een stijging van 300% voor de gehele roboticasector in 2020 naar 100 miljard dollar.

Als we dan weten dat alleen al in de Pearl River Delta – een industrieel gebied in het zuiden van China – de volgende drie jaar voor omgerekend 136 miljard euro wordt geïnvesteerd in productierobots, lijkt die schatting van 300%-groei al weer aan de lage kant!

Aandelen

Er zijn flink wat interessante beursgenoteerde bedrijven te vinden die in deze bijzondere sector actief zijn, zoals:

  • Intuitive Surgical, een Amerikaanse producent van chirurgische robots. Deze robots kunnen veel verfijnder en minder invasief opereren dan een chirurg. De chirurg bedient dan uiteraard wel, al dan niet op afstand, de robot.

  • Het Duitse Kuka ontwikkelt en bouwt onder meer geautomatiseerde systemen voor autofabrieken. Kuka is ook ingesprongen op de recente ontwikkeling van zogeheten cobots. Dat zijn betaalbare robots die veilig tussen én met mensen kunnen werken en makkelijk nieuwe taken aanleren. Zoals bedlegerige mensen in en uit bed tillen.

    Sommige analisten verwachten ook dat deze robots als de kostprijs nog iets verder daalt massaal als huisrobots zullen doorbreken. 

  • En het Amerikaanse iRobot richt zich op twee nichemarkten: robots die vloeren reinigen en robots die bommen onschadelijk maken.

Beleggen in deze trend

Voor beleggers die willen inspelen op het thema Robotica, heeft Trend Invest, de specialist als het gaat om beleggen in snelgroeiende trends, begin dit jaar de Trend Robotica gelanceerd. Hierin zijn twintig internationale, toonaangevende aandelen opgenomen.

Meer Beleggingsideeën van Trend Invest

Deze beleggingsaanbevelingen zijn opgesteld door Robert Schuckink Kool, directeur bij Trend Invest. De heer Schuckink Kool heeft op het moment van publicatie geen eigen positie in de besproken fondsen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden


Alle informatie van Trend Invest over rendementen, kosten en risico’s vindt u op de website. Trend Invest is als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam.


Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links