Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label
Beleggingstrend: Prijsvechters in de Lucht

Profiteren van prijsvechters

prijsvechters

De prijsvechters in de lucht, zoals het Ierse Ryanair - de grootste luchtvaarmaatschappij van Europa - en het Britse EasyJet hebben de laatste decennia een enorme groei doorgemaakt, omdat ze een steeds groter deel van de gehele passagiersmarkt afsnoepen.

De beleidsbepalers van deze low cost-carriers hebben namelijk goed begrepen wat passagiers willen: goedkoop, veilig en stipt vliegen. Zij hebben hun organisaties ook helemaal gestroomlijnd om in te spelen op die wens.

In tegenstelling tot de traditionele luchtvaartmaatschappijen opereren de low cost-carriers zeer efficiënt en vliegen ze bijvoorbeeld vaak maar met één type vliegtuig, wat ook weer efficiënter en kostendrukkend is.

Bovendien heeft de transparantie die internet teweegbrengt het heel makkelijk gemaakt om de goedkoopste vlucht te selecteren. Daarmee is vliegen een soort commodity geworden.

Koerstechnisch

Die ontwikkeling, de groei van de prijsvechters ten koste van de traditionele maatschappijen, is ook koerstechnisch aanschouwelijk te maken:

  • aandelen Ryanair stegen in de afgelopen vijf jaar (2010-2014) met 203%
  • aandelen EasyJet stegen in die periode 334%
  • aandelen van Air France-KLM daalden in die periode 29%

Dit jaar stijgen Ryanair en EasyJet gewoon vrolijk door, terwijl Air France-KLM nagenoeg hetzelfde noteert als bij de start van 2015. Bij de meest recente cijfers bleek ook dat Air France-KLM weer minder passagiers vervoert dan een jaar eerder.

Buiten Europa

Ook buiten Europa zien we dezelfde ontwikkeling. In de Verenigde Staten groeien low cost-carriers als Southwest Airlines en Jetblue Airways ten koste van de traditionele maatschappijen.

En ook het Singaporese Tiger Airways en het Braziliaanse Gol Linhas Aereas Intel spinnen garen bij de ontwikkelingen binnen de mondiale luchtvaart.

Vooruitzichten

De International Air Transport Association verwacht dat de gehele internationale luchtvaartmarkt meer dan zal verdubbelen; van circa 3,4 miljard passagiers nu naar 7,3 miljard in 2034. Luchtvaartdeskundigen verwachten ook dat de groei van de prijsvechters ten koste zal blijven gaan van de gevestigde luchtvaartmaatschappijen.

Alleen al Ryanair verwacht dat het tegen 2024 jaarlijks 150 miljoen passagiers zal vervoeren, tegen nu circa 83,4 miljoen. Met andere woorden, van die verdubbeling van het aantal passagiers in 2034 zullen dus vooral de prijsvechters profiteren.

Beleggen in low cost-carriers

Beleggers die willen inspelen op de sterke groei van de prijsvechters in de luchtvaart kunnen dat doen via Trend Invest. Trend Invest heeft de Trend Prijsvechters in de Lucht samengesteld, met vijftien toonaangevende aandelen.

In die Trend zijn de hierboven genoemde aandelen opgenomen, aangevuld met onder meer aandelen uit Duitsland, Noorwegen, Mexico en Australië. Instappen in deze Trend kan al vanaf 2500 euro.

Meer Beleggingsideeën van Trend Invest


Alle informatie van Trend Invest over rendementen, kosten en risico’s vindt u op de website. Trend Invest is als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam.