Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label
Beleggingstrend: robotica

Robotica: +300% in 2020

Robotica
11,30% *

Er zijn al chirurgische robots en robots die auto’s assembleren. Maar er zijn ook minder spectaculaire toepassingen, zoals robots die grasmaaien en het huis stofzuigen. Ondanks alle ontwikkelingen die de mensheid reeds heeft meegemaakt, is de roboticatrend nog maar net op gang gekomen!

Want mede door verbeterde chiptechnologie kunnen robots steeds meer taken aan. En kunnen ze ons in de toekomst steeds meer gaan helpen bij bijvoorbeeld geestdodend productiewerk in fabrieken of bij (zorg)taken waarvoor te weinig werkkracht of te weinig animo is.

De meest recente roboticadoorbraak is een robot die een aantal bijzondere voordelen combineert: de robot kan snel en makkelijk nieuwe taken leren, maar is daarnaast betaalbaar. Dit kan betekenen dat de robot massaal kan gaan doorbreken bij simpel productiewerk en eenvoudige zorgtaken.

Vooruitgang

Dat robots al langer worden ingezet bij saai productiewerk, is een zegen vinden velen. Uiteraard zijn er ook kritische stemmen die stellen dat daarmee werkgelegenheid verloren gaat. Maar dergelijke protesten tegen vooruitgang zijn van alle tijden.

En nieuwe technieken brengen ook vaak nieuwe beroepen en dus werkgelegenheid met zich mee. Ik verwacht dat dat nu ook zal gebeuren.

Sterke prestaties

Veel robotica-aandelen presteren sterk op de beurs. Interessant zijn bijvoorbeeld:

  • Het Amerikaanse Cognex. Zij fabriceren onder meer slimme camera’s, die worden ingezet bij geautomatiseerde productie. Het aandeel steeg de afgelopen vijf jaar meer dan 356%!

  • Het Duitse Kuka produceert en bouwt onder andere geautomatiseerde autofabrieken. Dat leidde tot een koerswinst van 440% in vijf jaar.

  • Het Amerikaanse Oceaneering. Deze onderneming maakt op afstand bestuurbare apparaten voor de offshore olie- en gaswinning. De koerswinst voor Oceaneering was de afgelopen vijf jaar bescheidener, maar toch nog altijd een respectabele 105%.

+300% in 2020

Robots worden dus op steeds meer terreinen ingezet. De roboticatrend zal daarmee alleen maar aan kracht gaan winnen. Adviesbureau Deloitte gaat ervan uit de roboticasector in 2020 een omvang zal hebben van 100 miljard dollar, nu is de omvang ongeveer 25 miljard dollar. Een enorme stijging dus van 300%!

Onderzoeksbureau Grand View Research verwacht dat alleen al de markt van landbouwrobots zal groeien van 817 miljoen dollar eind 2013 naar 16,3 miljard dollar in 2020.

Robotica-aandelen komen dus bij steeds meer beleggers op de radar. Wilt u inspelen op deze trend, dan kunt u natuurlijk een paar aandelen selecteren. Verstandiger is echter om breed te spreiden. En dat kan bijvoorbeeld bij Trend Invest in een selectie van achttien toonaangevende robotica-aandelen.

Helder en eenvoudig.

Meer Beleggingsideeën van Trend Invest


Alle informatie van Trend Invest over rendementen, kosten en risico’s vindt u op de website. Trend Invest is als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam.