Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label
Marktupdate BNP Paribas IP: Mexico is lichtpunt in opkomende markten

Mexico lichtpunt in opkomende markten

  • VS: afbouw voorraden remt groei in het vierde kwartaal
  • Eurozone: economie veerkrachtig.
  • Wereldwijde conjunctuur: Japanse centrale bank lijkt niet van plan om beleid te wijzigen, positieve ontwikkeling in Mexico.
  • Assetallocatie: lage rente en obligatierendementen zijn gunstig voor aandelen, voorzichtig standpunt niet gewijzigd.

Aandelen daalden deze week door lagere prijzen voor olie en basismetalen en oplopende geopolitieke spanningen. Uit de notulen van het beleidscomité in oktober bleek dat de Federal Reserve de beleidsrente in december wil verhogen.

Daarom verrekenden beleggers een hogere rente in de koersen. De belangrijkste economische cijfers uit de VS vielen tegen, maar uit de eurozone en Japan kwam beter nieuws. We lieten onze voorzichtige assetallocatie ongemoeid.

VS: Sterke comsumpie, maar zwakke investeringen

De bbp-groei in de VS ondervond in het derde kwartaal minder hinder van de voorraden dan verwacht en werd naar boven bijgesteld. De consumptie viel wat tegen maar bleef sterk, terwijl bedrijven minder investeerden dan geraamd. Een zwakkere export en sterkere import dan gedacht vergrootte de negatieve impact van de handelsbalans. Het belangrijkste gevolg is dat de voorraden nog altijd te groot zijn en deze de groei in het vierde kwartaal opnieuw kunnen drukken.

Dat zou aansluiten bij de daling van de Markit-inkoopmanagersindex (PMI) voor de maakindustrie, die in november onverwacht terugviel en nu zijn dalende trend sinds medio vorig jaar hervat. Mogelijk houdt de daling van die PMI en de ISM-index voor de maakindustrie verband met de voorraadcyclus in de Amerikaanse maakindustrie, maar de neergang valt ook samen met de waardestijging van de Amerikaanse dollar sinds medio 2014. Positiever nieuws is dat de orders voor kapitaalgoederen aantrekken.

Ook positief zijn de sterke arbeidsmarkt, de groeiende consumptie en de per saldo betere woningmarkt, al vervlakt de stijging daar sinds mei van dit jaar ondanks de gezonde arbeidsmarkt en de lage hypotheekrente. De vastgoedprijzen stijgen recent ook minder snel.

Het is echter nog te vroeg om duidelijke conclusies te trekken over de trends in de woningmarkt. De consumptie viel bij de start van het vierde kwartaal wat tegen en het consumentenvertrouwen daalde in november, maar die cijfers zijn in strijd met de forse inkomensgroei en de positieve arbeidsmarkt.

Eurozone: positieve indicatoren

De inkoopmanagersindices in de eurozone vielen in november hoger uit dan verwacht. De samengestelde PMI steeg tot zijn hoogste peil sinds vier jaar, met vooruitgang in de maakindustrie en – vooral – de dienstensector. In Duitsland steeg de samengestelde PMI, in Frankrijk daalde hij.

De oorzaak voor dat verschil ligt voor de hand: de PMI in de Franse dienstensector viel terug in de nasleep van de tragische aanslagen in Parijs, maar blijft wel op positief terrein. De Duitse Ifo-index steeg tegen de verwachtingen in wel verder in november.

De tweede raming van de Duitse bbp-groei in het derde kwartaal was ongewijzigd en bleef op een bescheiden groei wijzen, vooral dankzij de binnenlandse vraag: de consumentenbestedingen namen toe en de overheidsuitgaven stegen fors. Dat de import sterker toenam dan de export, remde de groei wat af.

Het zorgwekkendste nieuws was de terugval van de totale investeringen, die voor het tweede kwartaal op rij daalden. De Duitse economie heeft het dus internationaal moeilijk, maar lijkt robuuster op het thuisfront. Al bij al verwachten wij de komende kwartalen een licht boventrendmatige bbp-groei.

Japan: Centrale bank beweegt niet

Zoals we voorspelden, wijzigde de Bank of Japan (BoJ) haar inkoopprogramma niet. Uit de notulen van het beleidscomité blijkt dat de bank geen haast heeft om de rente te verhogen. De beleidsmakers zijn van mening dat de economie zich herstelt en dat de krappe arbeidsmarkt voor wat inflatie zorgt. De meesten vinden ook dat de kwantitatieve versoepeling het gewenste effect had.

De cijfers uit Japan waren deze week gemengd. In november steeg de PMI in de maakindustrie voor de tweede maand op rij ondanks een recente terugval van de productie omdat bedrijven hun voorraden afbouwden. Dat proces nadert nu wellicht zijn einde, wat gunstig voor de maakindustrie zou zijn.

Ook bij kleine ondernemingen verbeterde het vertrouwen in november. Omdat die indicator vooral door binnenlandse factoren wordt bepaald, is het nu uitkijken of er een duurzame stijging komt. Bij positief binnenlands nieuws duurt het waarschijnlijk langer voor de BoJ haar beleid wijzigt, zelfs als de inflatie tegenvalt.

Mexico: witte raaf opkomende markten

De Mexicaanse economie staat in schril contrast met het sombere plaatje in de andere opkomende landen. De bbp-groei versnelde in het derde kwartaal. De economie hield goed stand, ondanks de omvangrijke energiesector. In september steeg de productie in de maakindustrie en bij de recentste peiling, in oktober, stond de inkoopmanagersindex op zijn hoogste peil in vijf maanden.

De detailhandelsverkoop stijgt gestaag en in oktober bereikte de werkloosheid zijn laagste peil sinds 2008. De inflatie is laag, maar (nog) niet te laag – de centrale bank kon de rente dus laag houden. En vooral: de lage rente leidde niet tot een schuldenberg.

Volgens de Bank voor Internationale Betalingen (BIB) heeft de Mexicaanse privésector de laagste schuldgraad van alle 39 landen uit haar steekproef. Ook de overheidsschuld is laag. Het begrotingstekort liep op als gevolg van de gedaalde olieprijzen, maar is niet zorgwekkend. De lopende rekening ging er eveneens op achteruit, maar ook daar is het tekort geen reden tot ongerustheid. We merken wel op dat de voorraad buitenlandse valuta's van Mexico sinds maart dit jaar slinkt.

In onze assetallocatie zijn we long de Mexicaanse peso versus de Zuid-Koreaanse won. Dat heeft te maken met de lagere waardering van de peso, maar ook met de betere vooruitzichten voor de Mexicaanse economie. Mexico pikt wellicht een graantje mee van groei in de VS, terwijl Zuid-Korea last heeft van de groeivertraging in China en de zwakke Japanse yen. De schuldgraad in de privésector is in Zuid-Korea bovendien veel hoger dan in Mexico en is de voorbije jaren sterk gestegen.

Assetallocatie: risico van onze portefeuilles afgebouwd

Dit onderdeel is geschreven door Colin Graham, CFA, CAIA, CIO, Multi Asset Solutions

De Amerikaanse aandelenbeurzen hebben de lichte daling na de aanslagen in Parijs weer goedgemaakt. Ze hielden zelfs stand nadat de notulen van het beleidscomité van de Federal Reserve in oktober op een groeiende bereidheid wezen om in de rente al in december te verhogen.

Vrij weinig beleidsmakers vinden een verhoging in december ongepast, waardoor de 'duiven' (dat wil zeggen de voorstanders van een voortgezet soepel beleid) binnen de Federal Reserve nu duidelijk in de minderheid zijn.

Beleggers zijn gerustgesteld door het vertrouwen van de Federal Reserve in de Amerikaanse economie, maar ook door de herhaalde boodschap dat de renteverhoging geleidelijk zal verlopen. Dat betekent dat de obligatierente wellicht laag blijft.

  • Voorlopig hebben wij een neutrale duration in de VS.
  • We hanteren ook een neutrale duration in Duitse Bunds, al is de kloof tussen de huidige tienjarige obligatierente en de gemiddelde marktverwachting er groter dan in de VS. Dat is natuurlijk het gevolg van de kwantitatieve versoepeling door de ECB.

Rente op tienjarige staatsobligaties

Ook de beurzen in Europa en de opkomende markten zijn de daling na de aanslagen in Parijs te boven gekomen. Hoewel de terreurdreiging in Brussel en het incident met een Russische straaljager in Syrië/Turkije op de markten drukten, keerde de rust terug nadat de VS en de NAVO tot kalmte opriepen. De markten kijken nu vooral uit naar de beleidsvergadering van de ECB volgende week, waar volgens de meeste waarnemers het monetaire beleid ingrijpend zal worden bijgestuurd.

Recent bouwden we het risico in onze modelportefeuille af.

  • We staan positief tegenover risicovolle beleggingsklassen via onze overweging in hoogrentende bedrijfsobligaties uit de VS en Europa (of via Europese aandelen als alternatief voor hoogrentende obligaties uit de VS), maar zijn onderwogen in aandelen uit de opkomende markten.

Bloomberg en Datastream zijn de bronnen van alle cijfers per 25 november, tenzij anders vermeld.

Meer Beleggingsideeën van BNP Paribas


Joost van Leenders is beleggingsspecialist bij BNP Paribas Asset Management. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies. Lees hier de volledige disclaimer van BNP Paribas Asset Management.