Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Tactisch (obligatie)beleggen

BNP Paribas IP: Voorkeur voor bedrijfsobligaties en Europees vastgoed
  • Griekenland: stemming negatief, maar deal mogelijk.
  • Notulen Fed bieden geen helderheid.
  • Tactisch terughoudende assetallocatie.

Tijdens mijn bezoek aan Griekenland (en Cyprus) hoorde ik geen optimistische geluiden, al verschilde het sentiment wel een beetje per dag. Net nadat de gesprekken tussen Griekenland en de rest van Europa waren mislukt, ging het in mijn taxi vanaf het vliegveld vooral over het spaargeld. Hoe moest je dat veilig stellen? Je kon het natuurlijk wel van de bank halen (dat is dan ook op grote schaal gebeurd) maar wat dan?

Niet iedereen kan zo maar bij een buitenlandse bankrekening. En het is riskant om contant geld in huis te hebben. Zelfs de kluisjes bij de bank leken ineens niet meer zo veilig. Het vooruitzicht van een tijdelijke oplossing leek de stemming wat minder somber te maken. Mijn indruk was dat de Griekse belegger op dit moment de risico’s sterk mijdt. Terecht, lijkt me, in de huidige situatie.

Tijdelijke deal voor Griekenland?

De gesprekken tussen Griekenland en de Eurogroep zijn vandaag hervat. Het zou wel eens een lange sessie kunnen worden. De ECB heeft de noodliquiditeitssteun al verlengd waarmee de Griekse centrale bank de banken kan ondersteunen; hard nodig vanwege de uitstroom van deposito’s. Die extra steun van de ECB is een signaal voor de Griekse regering dat er snel een deal met de Eurogroep moet komen.

Notulen Fed bieden geen helderheid

Een ander onderwerp dat de markten bezighoudt, is het tijdstip van de eerste renteverhoging in de Verenigde Staten. De economische cijfers zijn de laatste tijd wat teleurstellend, maar volgens ons is de economie sterk genoeg en zijn zorgen over de groei en te lage inflatie of zelfs deflatie niet nodig. Die economie kan een renteverhoging in juni aan.

De tegenvallende consumentenbestedingen lijken een tijdelijk verschijnsel. De arbeidsmarkt is zeer sterk, de huizenmarkt ontwikkelt zich redelijk en de olieprijs is laag. De bedrijfsinvesteringen lopen niet in de pas met de sterke groei van de werkgelegenheid, de hoge winsten in het bedrijfsleven, minder onderbenutting in de economie en de gunstige monetaire voorwaarden. Sterker nog, commerciële en industriële leningen van banken groeien tamelijk stevig.

De wat minder gelukkige cijfers van het bedrijfsleven hebben deels te maken met de sterke Amerikaanse dollar, de lage olieprijs en het effect daarvan op de energiesector en met de arbeidsgeschillen in de havens aan de Amerikaanse westkust.

Uit de notulen van de monetaire-beleidscommissie van de Fed van januari klonk een mild geluid. De commissie leek geneigd om bij de normalisering van het beleid het federal funds-tarief langer op de ondergrens te houden. De Fed stond verder ook niet te springen om een verwijzing naar geduld te schrappen.

Ze was beducht op een sterke marktreactie. Meer aanknopingspunten krijgen we als voorzitter Yellen volgende week verantwoording aan het Amerikaanse congres aflegt (en van de Fed-vergadering in maart). Mogelijk vertragende factoren voor een renteverhoging: een negatief inflatiecijfer (al heeft de Fed al aangegeven dat dat tijdelijk is) of de internationale ontwikkelingen.

Assetallocatie: fundamenteel positief, tactisch terughoudend

Dit artikel is geschreven door: Colin Graham, CFA, CAIA, CIO, hoofd TAA, Multi Asset Solutions.

De huidige beleggingsomgeving is volatiel en we geven dan ook de voorkeur aan een tactische benadering. Toch zou zelfs een gematigde serie renteverhogingen van de Fed het obligatierendement een impuls geven.

  • Vooralsnog nemen we een neutrale positie in ten aanzien van de Amerikaanse duration; de lage inflatie en lage inflatieverwachtingen staan een stijging van de obligatierente in de weg.

  • De kwantitatieve verruiming van de ECB is een belangrijke beperkende factor voor de obligatierendementen. Dat geldt vooral voor Duitsland, waar dit programma waarschijnlijk vooral zijn beslag gaat krijgen en waar vrijwel geen nieuwe uitgifte van staatsobligaties plaatsvindt.

  • Door die kwantitatieve verruiming kan de spread op bedrijfsobligaties of op perifere staatsobligaties gaan inlopen, vandaar onze overwogen positie in Europese investment-grade bedrijfsobligaties. Wij vinden het risico in high-yield en de periferie op dit moment te hoog voor een positieve positie.

  • Die lage obligatierente is wel gunstig voor andere beleggingscategorieën. Zo zijn we overwogen in Europees vastgoed: we voorzien een lagere leegstand onder invloed van het economische herstel. Er is weinig nieuwbouwactiviteit, wat het evenwicht tussen vraag en aanbod kan verbeteren. Het risico van een hogere rente achten wij voor Europa lager dan voor Amerikaanse vastgoedbeleggingen.

  • Vanwege de verbeterde groeivooruitzichten en lage rendementen, het ondersteunende monetaire beleid en de ruime liquiditeit zijn wij positief gestemd ten opzichte van aandelen. Onze winstverwachtingen zijn gunstiger voor Europa dan voor de Verenigde Staten. Wel zitten we hoger dan de consensus voor beide regio’s. Europese bedrijven profiteren van een sterkere operationele hefboom en het vooruitzicht van margeverbetering. In de Verenigde Staten kan de inkoop van eigen aandelen een grotere impuls geven aan de winst per aandeel. Ondanks deze positieve factoren houden we het vooralsnog bij een neutrale positie. Dit met het oog op de risico’s op de korte termijn rond Griekenland en in mindere mate ook Oekraïne.

  • Opkomend Azië krijgt van ons een overweging ten opzichte van opkomende aandelen wereldwijd.

  • Op sectorniveau hanteren we een overweging van Amerikaanse duurzame consumptiegoederen en IT. Beide kunnen profiteren van verbeterde consumentenbestedingen.

Tenzij anders vermeld zijn Bloomberg en Datastream de bronnen van alle cijfers per 19 februari.

Meer Beleggingsideeën van BNP Paribas


Joost van Leenders is beleggingsspecialist bij BNP Paribas Asset Management. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies. Lees hier de volledige disclaimer van BNP Paribas Asset Management.


Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links