Marian Hogeslag is directeur van DoubleDividend Management, een beheerder van beleggingsinstellingen en aanbieder van verantwoord vermogensbeheer. Met haar activiteiten wil DoubleDividend Management een brug slaan tussen financieel en maatschappelijk rendement. Marian Hogeslag is portefeuillemanager van het vastgoedaandelenfonds. In 2004 is Marian ActivInvestor gestart, dat in 2014 is gefuseerd met DoubleDividend, daarvoor werkte zij als zakenbankier voor diverse banken.

Column

Weg met die heilige huisjes!

Mijn frustraties over de woningmarkt worden maar niet minder. Waarom wordt het niet eenvoudiger en transparanter gemaakt?

Veel over gesproken en geschreven, maar ik kan het niet nalaten er ook weer iets over te schrijven: de woningmarkt. Ik schrijf al vijf jaar regelmatig over de woningmarkt en heb mijn mening nog steeds niet bijgesteld.

Dit kan betekenen dat ik eigenwijs ben, maar misschien heb ik wel gelijk. Ik heb een paar echte frustraties als het op de woningmarkt aankomt en die zijn er recentelijk niet minder op geworden. Waarom komt er niet een eenvoudige langetermijnoplossing? Wie heeft er belang bij dat die er niet komt?

  • De burgers omdat dit op korte termijn misschien geld kost?
  • De banken omdat die überhaupt niet verder vooruit kunnen kijken dan een korte periode en nu toch geen interesse hebben om woningen te financieren?
  • De bouwsector omdat ze dan weer omkomen in het werk?
  • Of de overheid die zich gedraagt als een klein kind en geen echte beslissingen durft te nemen?

Consumentenvertrouwen
Volgens mij leven we in een tijdperk waarin fundamentele hervormingen moeten plaatsvinden. Waarin woorden als transparantie en verantwoording afleggen bijna doodgeknuffeld worden. Waarin eenvoud van financiële producten gepredikt wordt door alle stakeholders.

Wat is er dan aan de hand dat wij niet in staat zijn de woningmarkt te hervormen en eenvoudiger te maken? Met als bijkomend voordeel dat burgers weten waar ze aan toe zijn, wat per definitie goed is voor het consumentenvertrouwen.

Iets waar iedere beleidsmaker om smeekt in Nederland. Want als er maar meer consumentenvertrouwen is komt het allemaal goed! Dus dacht de overheid laat ik het goede voorbeeld geven. Een draak van een voorstel om de starters op de woningmarkt meer kans te geven, is het gevolg.

Drie keer lezen
Ik had het er op kantoor over. Is het een goed of slecht teken als je een voorstel een aantal keer moet lezen. Recent zei iemand tegen mij dat de financiële wereld eigenlijk niets voor hem was omdat hij alles wel drie keer moest lezen.

Dit betrof een bepaald voorstel van een investeerder die ik toevallig ook gelezen had. Ik vertelde hem dat ik het ook drie keer had moeten lezen en dat dat geen goed teken is. Zo zie ik ook het laatste voorstel ten aanzien van (starters)hypotheken.

Geheel in strijd met de maatschappelijke ontwikkelingen van eenvoud en transparantie. Ondertussen hangt de woningmarkt van allerlei houtje-touwtje afspraken aan elkaar.

Beperkingen
Ja, je hebt hypotheekrenteaftrek, huurtoeslag en wat al niet meer. Maar tegelijkertijd allerlei maatregelingen die het volle genot hiervan moet tegengaan. Beperking:

  • in tijd qua aftrekbaarheid
  • het fiscale gebruik overwaarde
  • het aanpakken van scheefwonen
  • et cetera

In een woning woon je en het is nu eenmaal belangrijk om in dit koude land een dak boven je hoofd te hebben. Dus we kunnen niet zonder. Het is dan ook zaak een goed werkende woningmarkt na te streven. Een beleid dat uitblinkt door haar langetermijnoplossing, eenvoudig en transparant is.

Echt vrij
Zoveel geleerden hebben er naar gekeken. We hebben zelfs een Minister voor Wonen en Rijksdienst. Wat een mooie combinatie van verantwoordelijkheden. Deze minister kan twee vliegen in één klap slaan.

Waarom niet een duidelijk plan om, binnen een periode van vijftien jaar, de subsidies, zowel in de eigenwoning- als huurmarkt, af te schaffen en te komen tot een vrije en transparante woningmarkt? De burger kan gecompenseerd worden met een lagere inkomstenbelasting.

Gezien de groeiende nadruk op transparantie en begrijpelijkheid lijkt een écht vrije woningmarkt mij een goede zaak. Dan hoeven wij als burger niet elke keer te huiveren als de hypotheekrenteaftrek of huursubsidie weer eens ter discussie wordt gesteld.

Schrale troost
Nu lijkt het of de overheid, net zoals de banken, belang heeft bij een ondoorzichtige markt met heel veel kleine lettertjes. Voor uw informatie: dit voorstel heb ik exact overgenomen uit een column van mij uit maart 2009.

Ik blijf het onbegrijpelijk vinden dat het doel van de overheid niet is het doolhof aan beleidsmaatregelen dat zij heeft gecreëerd niet transparant en begrijpelijk te willen maken. Als afsluiting toch nog een troost. Stef Blok, onze Minister voor Wonen en Rijksdienst heeft de volgende taak volgens de website van de Rijksoverheid.

"Mijn belangrijkste taak is de woningmarkt weer vlot trekken, zowel in de huur- als koopsector. Door zekerheid te bieden werk ik aan het herstel van vertrouwen. Zekerheid over de blijvend lagere overdrachtsbelasting en over de hypotheekrenteaftrek. In de sociale huur pak ik het scheefwonen aan door de huren meer marktconform te maken, zodat meer mensen doorstromen en er meer ruimte komt voor mensen met een smalle beurs. Voor deze groep is de sociale huur bedoeld. Zij kunnen ervan op aan dat overheid met de huurtoeslag de huren betaalbaar houdt. Daarnaast werk ik er als minister voor de Rijksdienst aan dat die overheid kleiner en efficiënter wordt, zodat we met een minimum aan middelen het maximale voor burgers en bedrijven bereiken."

Als we daar met ons allen niet blij van worden weet ik het niet meer. Onze Minister zal er voor zorgen dat alles ‘recht’ komt.

Marian Hogeslag is directeur van DoubleDividend Management, beheerder van beleggingsinstellingen en aanbieder van verantwoord vermogensbeheer. Het fonds DD Property Fund belegt in beursgenoteerde vastgoedfondsen en stelt zich op als actieve aandeelhouder in die fondsen. Voor ze in de vastgoedwereld actief werd, werkte zij als zakenbankier voor diverse banken.

Lees meer

  1. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  2. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober