Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog 04 juni 2024

Aantal openstaande vacatures in VS daalt licht
Beeld: ABM Financial News
  1. Aantal openstaande vacatures in VS daalt licht

    ABM Financial News
    16:08

    (ABM FN-Dow Jones) Het aantal openstaande vacatures in de Verenigde Staten is in april licht gedaald. Dit bleek dinsdag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid.

    In april bedroeg het aantal openstaande vacatures bijna 8,1 miljoen, ten opzichte van 8,4 miljoen in maart. In april 2023 stonden er ruim 9,9 miljoen vacatures open.

     

    Bron: ABM Financial News

  2. CNBC: Musk wil dat X en xAI voorrang krijgen boven Tesla bij levering AI-chips Nvidia

    ABM Financial News
    15:37

    (ABM FN-Dow Jones) Elon Musk heeft Nvidia opdracht gegeven om duizenden AI-chips die bestemd waren voor Tesla naar X en xAI te sturen. Dit meldde CNBC dinsdag op basis van interne mails van Nvidia die de zakenzender inzag.

    Door Nvidia de opdracht te geven om X en xAI voor te laten gaan op Tesla, vertraagt Musk de ontvangst van meer dan 500 miljoen dollar aan processors door de automaker met maanden. Dit zal vermoedelijk ook voor een vertraging zorgen bij het opzetten van de supercomputers die Tesla nodig zegt te hebben voor de ontwikkeling van autonome voertuigen en mensachtige robots.

    Musk heeft eerder gezegd dat hij Tesla kan laten uitgroeien tot een belangrijke speler op het gebied van kunstmatige intelligentie en dat het bedrijf veel uitgeeft aan de AI-processors van Nvidia.

    Maar de mails die CNBC heeft gezien, suggereren dat Musk een overdreven beeld heeft gepresenteerd van de inkopen bij Nvidia.

    De uitgelekte mails benadrukken ook een escalerend conflict tussen Musk en enkele Tesla-aandeelhouders die zich afvragen of de topman zijn verplichtingen aan Tesla wel nakomt terwijl hij ook een verzameling andere bedrijven runt die vragen om zijn aandacht, middelen en grote hoeveelheden kapitaal.

    Tesla houdt zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering op 13 juni, waarbij de beloningsovereenkomst van Musk, met een omvang van 56 miljard dollar, hoog op de agenda staat. Musk heeft al gezegd, dat als aandeelhouders tegen het beloningspakket stemmen, hij kunstmatige intelligentie en robotica buiten Tesla zou kunnen ontwikkelen, bijvoorbeeld via zijn startup xAI.

    Een woordvoerder van Nvidia wilde dinsdag geen reactie geven tegenover CNBC. Musk en vertegenwoordigers van X en Tesla reageerden niet op verzoeken om commentaar.

    Bron: ABM Financial News

  3. Intussen in India...

    Redactie IEX
    14:30

    In tegenstelling tot wat de exit polls toonden, lijkt de regerende BJP-partij van premier Narendra Modi in de grootste verkiezingen ter wereld de meerderheid in het parlement te verliezen. Dat heeft tot gevolg dat er een coalitieregering zal moeten worden gevormd.

    De Indiase hoofdindex Nifty Fifty is sinds corona niet meer zo hard gedaald. De stemmen worden geteld, volg hier live de uitslagen.

  4. Rode koersen op Damrak

    ABM Financial News
    11:11

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs was dinsdag overwegend rood gekleurd. Rond elf uur daalde de AEX 0,8 procent naar 897,82 punten.

    Beleggers hebben een relatief rustige dag, in afwachting van het rentebesluit van de ECB op donderdag en het Amerikaanse banenrapport op vrijdag.

    Vrijwel elke analist verwacht dat de ECB donderdag de rente met 25 basispunten verlaagt.

    "De echte vraag draait rond het verdere verloop, in eerste instantie tijdens de tweede jaarhelft", klonk het in de marktenzaal van KBC, maar de bank verwacht niet dat voorzitter Christine Lagarde zich daar donderdag concreet over zal uitlaten.

    Voor de Fed komt het rentebesluit op 12 juni hoogstwaarschijnlijk nog te vroeg voor een renteverlaging. Toch verwacht CIO Mark Haefele van UBS wel degelijk dat de Fed later dit jaar de rente verlaagt. "Een afkoelende Amerikaanse economische groei, samen met de verwachte beleidsversoepelingen, creëren een positief momentum voor kwaliteitsobligaties", aldus Haefele. 

    De euro/dollar daalde naar 1,0876 en de tienjaarsrentes in de VS en Duitsland gingen ook wat lager.

    De olieprijs bleef dalen ondanks dat OPEC+ de productieverlagingen dit weekend handhaafde. Een vat Brent olie daalde 1,7 procent naar 77,04 dollar.

    Stijgers en dalers

    In de AEX daalde Shell 2,3 procent, als gevolg van de druk op de olieprijs.

    Verder hadden de financials het moeilijk. De banken ING en ABN AMRO verloren 1,5 en 1,9 procent en de verzekeraars ASR en Aegon daalden 1,8 en 1,9 procent.

    Unilever ging in de AEX aan de leiding met een bescheiden winst van 0,7 procent.  RELX won 0,2 procent.

    Besi verloor 0,3 procent. De Duivense halfgeleiderspecialist organiseert deze week een beleggersdag. 

    In de Midkap ging CTP aan kop met een winst van 0,4 procent. Eurocommercial won 0,2 procent.

    Just Eat Takeaway daalde 2,3 procent en Alfen verloor 5,6 procent. Berenberg haalde het aandeel Alfen van de kooplijst en verlaagde het koersdoel van 54 naar 40 euro.

    Berenberg verlaagde ook het koersdoel voor Aalberts, van 65 naar 56 euro, maar handhaafde dit aandeel wel op de kooplijst. Aalberts daalde dinsdag met 1,9 procent.

    Bij de smallcaps speelde NX Filtration zich in de kijker met een koerswinst van 7,6 procent.  NX Filtration zal samen met Bucher Denwel werken aan een oplossing voor het filteren van bier. Het betreft een oplossing waarbij Bucher gebruikmaakt van de microfiltratiemembranen van NX. Het bedrijf uit Enschede meldde geen financiële details.

    Het volatiele Vivoryon steeg met 6,5 procent. Ebusco en PostNL verloren 2,6 en 3,1 procent.

    Bron: ABM Financial News

  5. Update: Berenberg haalt Alfen van de kooplijst

    ABM Financial News
    10:38

    (ABM FN-Dow Jones) Berenberg heeft dinsdag het advies voor Alfen verlaagd van Kopen naar Houden en het koersdoel van 54,00 naar 40,00 euro bijgesteld. Dit bleek dinsdag uit een rapport van analist James Carmichael.

    "Zichtbaarheid blijft een uitdaging", schreef Carmichael, nadat Alfen in mei bij de update over het eerste kwartaal melding maakte van een trage jaarstart. De resultaten vielen ook lager uit dan de consensus. 

    Hoewel Alfen "duidelijk" opereert in markten die op lange termijn groei laten zien, is de korte termijn een stuk uitdagender, aldus de analist. Om het beleggersvertrouwen te herstellen, denkt Berenberg dat Alfen een paar kwartalen "moet leveren".

    Carmichael verlaagde dinsdag zijn taxaties naar de onderkant van de outlook van Alfen. 

    Alfen mikt voor dit jaar op een omzet van 590 tot 660 miljoen euro en  een verbetering van de EBITDA-marge, die 11,3 procent bedroeg in 2023.

    Carmichael gaat uit van een omzet van 593 miljoen euro, wat 2,5 procent onder de consensus op Bloomberg is. De marge schat de analist in op 10,7 procent, waar de consensus volgens Carmichael op 11,0 procent ligt.

    Voor 2025 verlaagde Berenberg de taxaties ook en zit de bank nog veel verder onder de consensus. 

    Het aandeel Alfen sloot maandag in Amsterdam op 36,56 euro en daalde disndag met 5,1 procent naar 34,68 euro.

    Update: om koersinformatie toe te voegen.

    Bron: ABM Financial News

  6. AEX lager van start gegaan, Shell bungelt onderaan

    ABM Financial News
    09:11

    (ABM FN-Dow Jones) De AEX index koerste dinsdag kort na de beursgong 0,2 procent lager op 903,13 punten, terwijl de Midkap 0,3 procent prijs gaf.

    Onder de hoofdaandelen noteerde olieconcern Shell onderaan met een daling van 1,6 procent. De olieprijzen staan deze week onder druk, nadat OPEC+ afgelopen weekend de huidige productiebeperkingen verlengde tot in 2025, maar daarbij wel ruimte laat voor een aantal leden om hun vrijwillige productiebeperkingen vanaf oktober deels terug te draaien.

    Unilever ging aan kop met een stijging van 0,7 procent. 

    In de AMX daalde Alfen met 3,5 procent naar 35,30 euro. Berenberg verlaagde het advies voor de laadpalenspecialist van Kopen naar Houden en het koersdoel van 54,00 naar 40,00 euro. 

    Berenberg verlaagde ook het koersdoel voor Aalbers. Dit aandeel verloor een half procent.

    In de AScX won NX Filtration maar liefst 7,5 procent. NX Filtration zal samen met Bucher Denwel werken aan een oplossing voor het filteren van bier. Bucher kan via de samenwerking met NX zijn productaanbod uitbreiden. NX meldde geen financiële details.

    Het volatiele Vivoryon steeg 4,3 procent en Fastned verloor 1,3 procent, net als Pharming.

    Bron: ABM Financial News

  7. Mærsk verhoogt outlook 2024 fors

    ABM Financial News
    08:42

    (ABM FN-Dow Jones) Containergigant A.P. Møller - Mærsk heeft de outlook voor het lopende boekjaar 2024 fors verhoogd, dankzij een sterke vraag. Dit maakte de onderneming maandagavond bekend.

    Mærsk ziet een geleidelijke verbetering en naar verwachting zal de tweede helft van het jaar een sterker financieel resultaat opleveren. 

    Mærsk gaat nu voor 2024 uit van een onderliggende EBITDA van 7 tot 9 miljard dollar. Eerder werd in Kopenhagen uitgegaan van 4 tot 6 miljard dollar. De EBIT komt in de nieuwe prognose uit op 1 tot 3 miljard dollar. Eerder ging Mærsk uit van een bandbreedte van -2 miljard tot 0 dollar.

    De vrij kasstroom wordt verwacht uit te komen op ten minste 1 miljard dollar.

    Het bedrijf signaleerde naast veel vraag ook stagnaties in havens in met name Azië en het Midden-Oosten en verder hogere vrachttarieven.

    De resultaten over het tweede kwartaal worden op 7 augustus bekendgemaakt.

    Bron: ABM Financial News

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. 1.648,000
    -2,51% -42,500
  2. AEX 18:05
    901,68
    -0,38% -3,42
  3. Alfen N.V. 17:35
    34,150
    -6,59% -2,410
  4. AMX 18:05
    919,02
    -1,22% -11,36
  5. ASCX 18:05
    1.243,89
    -1,19% -15,03
  6. Tesla 03 jun
    176,380
    -0,97% -1,720

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links