Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog 17 juni 2024

AEX hoger van start gegaan, winst voor ING en Galapagos
Beeld: ABM Financial News
  1. AEX hoger van start gegaan, winst voor ING en Galapagos

    ABM Financial News
    09:08

    (ABM FN-Dow Jones) De AEX index koerste maandag kort na de beursgong een half procent hoger naar 922,89 punten, terwijl de Midkap krap een half procent won.

    Onder de hoofdaandelen ging ING aan kop met een winst van meer dan twee procent. De bank verhoogde voorafgaand aan een beleggersdag, later vanmiddag in Londen, zijn financiële doelstellingen en mikt voor de komende jaren op een inkomensgroei van 4 tot 5 procent en een rendement op het eigen vermogen van 14 procent.

    In het kielzog van ING won ABN AMRO 1,3 procent. Ook de halfgeleiders ASML en ASMI zaten met winsten van meer dan een procent in de lift. UMG sloot de rij met een verlies van minder dan een half procent. 

    In de AMX ging de vlag uit voor Galapagos, dat ongeveer zeven procent steeg. Het biotechbedrijf zal naar eigen zeggen bemoedigende nieuwe resultaten presenteren van de lopende Fase 1/2-studie van CD19 CAR-T kandidaat, GLPG5101, als potentiële behandeling tegen recidief/refractair non-Hodgkin lymfoom op het jaarlijkse European Hematology Association congres. 

    Oliedienstverlener SBM Offshore daalde ongeveer een procent. 

    In de AScX won Avantium 2,6 procent. B&S Group klom ruim anderhalf procent.

    Bron: ABM Financial News

  2. ING mikt op fors hoger rendement

    ABM Financial News
    07:35

    (ABM FN-Dow Jones) ING heeft zijn financiële doelstellingen verhoogd en mikt voor de komende jaren op een inkomensgroei van 4 tot 5 procent en een rendement op het eigen vermogen van 14 procent. Dat maakte de bank maandag bekend, voorafgaand aan een beleggersdag later vanmiddag in Londen.

    De nieuwe financiële doelstellingen "tonen structureel verbeterde winstgevendheid en een aanhoudend aantrekkelijk rendement voor aandeelhouders", stelde de bank. In de nieuwe fase van de strategie richt de bank zich op "de beste Europese bank zijn, door de groei te versnellen, de impact te vergroten, en waarde te leveren."

    In de periode van 2024 tot en met 2027 wil ING er jaarlijks een miljoen mobiele primaire klanten bij krijgen. De totale inkomsten zouden met 4 tot 5 procent per jaar moeten groeien en de fee-inkomsten zouden in 2027 moeten stijgen tot 5 miljard euro.

    De kostenratio wil ING naar een niveau van 52 tot 54 procent brengen en het rendement op eigen vermogen moet naar 14 procent.

    Met de laatste doelstelling, voor het rendement, verrast de bank: analisten van UBS en JPMorgan stelden vooraf voorzichtig te hopen op een verhoging van deze doelstelling van 12 naar 13 procent. Dat daar ruimte lag, was wel duidelijk: met name de Belgische bank en de zakenbank trekken het rendement nu nog omlaag, stelden de analisten, zelfs met zo'n 5 procentpunt.

    De ambities voor de kostenratio liggen juist iets lager dan de 50 tot 52 procent waar UBS op rekende.

    ING herhaalde maandag de doelstelling van een kapitaalbuffer van ongeveer 12,5 procent per eind 2025. Deze doelstelling zal periodiek worden geëvalueerd, tegen de achtergrond van de minimumeisen die dan gelden. 

    Bron: ABM Financial News

  3. Japanse beurs onderuit in Azië

    ABM Financial News
    07:15

    (ABM FN-Dow Jones) De Aziatische beurzen noteerden maandagochtend overwegend lager, met de Japanse beurs als negatieve uitschieter.

    De Shanghai Composite en de KOSPI index in Seoel daalden vanochtend tot een half procent, terwijl de Hang Seng index in Hongkong de ochtendverliezen wist weg te werken en nipt in het groen noteerde. De negatieve uitschieter was de Nikkei index in Tokio, met een verlies van meer dan twee procent. 

    De Japanse beurs werd vooral door energie- en vastgoedaandelen omlaag getrokken.

    In China bleken de consumentenuitgaven in mei te zijn gestegen met 3,7 procent op jaarbasis, waar werd gerekend op een stijging van 3,0 procent. De industriële productie steeg daarnaast met 5,6 procent. Hier rekenden analisten op een stijging van 5,9 procent. 

    Afgelopen week stonden de Europese beurzen nog flink onder druk. De Stoxx Europe 600 en de Duitse DAX verloren ruim twee tot drie procent. In Parijs daalde de CAC 40 index zelfs meer dan zes procent.

    Het negatieve sentiment in Europa staat in schril contrast met Wall Street, waar hoofdgraadmeter S&P 500 afgelopen week juist bijna dagelijks zijn hoogste stand ooit aanscherpte.  

    Technologie is door de hoge verwachtingen rond AI de aanjager op de Amerikaanse beurzen. Op weekbasis steeg de S&P 500 ruim 1,5 procent en techbeurs Nasdaq, dat vrijdag op een all time high sloot, won zelfs meer dan 3 procent. De meer traditioneel samengestelde Dow Jones index leverde echter een half procent in.

    De Amerikaanse olie-future koerst vanochtend enkele tienden van een procent lager op 78,19 dollar per vat. Afgelopen week steeg de olieprijs op weekbasis nog met circa vier procent.

    De Europese beurzen lijken zich maandag op te maken voor een hogere opening. 

    Bron: ABM Financial News

  4. Productie Chinese industrie blijft stijgen

    ABM Financial News
    07:10

    (ABM FN-Dow Jones) De Chinese industriële productie is in mei opnieuw gestegen, maar wel iets minder sterk dan voorzien. Dit bleek maandag uit overheidscijfers. 

    De productie steeg met 5,6 procent op jaarbasis na een plus van 6,7 procent in april en een stijging van 4,5 procent in maart. 

    Economen hadden voor mei gerekend op een stijging van 5,9 procent. 

    Op maandbasis steeg de productie in mei met 0,30 procent.

    Bron: ABM Financial News

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 10:40
    923,71
    +0,54% +4,99
  2. AMX 10:40
    881,76
    +0,38% +3,31
  3. ASCX 10:25
    1.221,29
    +0,21% +2,53
  4. ING Groep 10:27
    15,748
    +2,71% +0,416

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links