Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog 29 mei 2024

AEX blijft dicht bij huis
Beeld: Euronext
  1. AEX blijft dicht bij huis

    ABM Financial News
    11:07

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste woensdag rond de slotstanden van dinsdag. Rond de klok van elf uur daalde de AEX met 0,1 procent tot 911,18 punten.

    De belangrijkste indices staan evenwel op het punt de maand af te sluiten met aanzienlijke winsten, aangejaagd door een beter dan verwacht kwartaalcijferseizoen, zo merkte beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx op. "Na een sterk cijferseizoen is de aandacht van beleggers echter alweer verschoven naar de plannen van de centrale banken wereldwijd, die voorzichtig blijven over de inflatievooruitzichten."

    Voorzitter Neel Kashkari van de Minneapolis-Fed sluit niet uit dat er toch aanvullende renteverhogingen nodig zijn als de inflatie niet verder afkoelt. Hij wil nog vele maanden van gunstige inflatiecijfers zien, voordat hij een renteverlaging overweegt.

    In dit licht belooft vrijdag een belangrijke dag voor beleggers te worden. Dan verschijnen de laatste PCE-inflatiecijfers uit de VS over april. Dit zijn de cijfers waar de Fed nauwlettend naar kijkt voor het bepalen van het te voeren beleid.

    "Juist deze uitspraak temperde het sentiment en kan ook de reden zijn voor de rode futures voorbeurs", aldus Blekemolen.

    De Amerikaanse tienjaarsrente liep vannacht op. "Het lijkt erop dat de rentedaling van de maand mei alsnog teniet wordt gedaan; waarschijnlijk doordat bestuurders van de Fed aangeven dat de beleidsrente vooralsnog niet zal worden verlaagd", zei  investment manager Friso Rengers van ING. 

    Analisten van IG wezen verder op vertrouwensdata uit de VS van dinsdag, die een scherpe verbetering in het vertrouwen van consumenten lieten zien over mei. "Dat verraste beleggers en leidde tot onzekerheid over de kracht van de economie en de inflatiedruk", aldus IG.

    Het muntpaar euro/dollar 1,0838. De olieprijzen liepen met krap een procent op.

    Stijgers en dalers

    Onder de hoofdfondsen stegen KPN en ASML met respectievelijk 0,9 en 0,5 procent. Shell won 1,8 procent, na overnamegeruchten op de Amerikaanse energiemarkt. ConocoPhillips zou dichtbij een overname van Marathon Oil zijn, meldde de Financial Times.

    Adyen verloor 2,2 procent en ArcelorMittal 2,1 procent.

    Vopak won in de AMX 0,4 procent, net als Fugro, na een koersdoelverhoging van ING. De bank was te spreken over het eerste kwartaal van Fugro en is positief gestemd voor de rest van het jaar. Just Eat verloor juist 2,5 procent.

    Onder de kleinere fondsen daalde Vivoryon 8,0 procent, na een tien procent hogere opening. Ebusco gaf 3,1 procent prijs. NX Filtration steeg met 8,1 procent.

    Bron: ABM Financial News

  2. Aperam trekt bijna 5 miljoen eigen aandelen in

    ABM Financial News
    09:01

    (ABM FN-Dow Jones) Aperam heeft bijna 5 miljoen eigen aandelen ingetrokken, nadat deze eerder werden ingekocht. Dit maakte de roestvast staalspecialist woensdag in een persbericht bekend.

    Deze aandelen zijn ingekocht onder de inkoopprogramma's die werden aangekondigd op 11 februari 2022 en op 6 mei 2022. 

    Met de intrekking van in totaal 4,85 miljoen aandelen staan er nu circa 73,2 miljoen aandelen Aperam uit.

    Bron: ABM Financial News

  3. Miljardair Kretinsky neemt Brits postbedrijf over

    ABM Financial News
    08:52

    (ABM FN-Dow Jones) International Distribution Services, de eigenaar van het Britse Royal Mail, en EP Corporate, het investeringsvehikel van de Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky, hebben overeenstemming bereikt over een overname van het Britse postbedrijf. Dit meldde IDS woensdagochtend.

    EP Corporate betaalt 3,60 pond per aandeel IDS, hetgeen wordt aangevuld met 0,10 pond dividend per aandeel.

    Dit komt neer op een ondernemingswaarde van 5,3 miljard pond.

    Half april wees IDS een overnamevoorstel van EP Corporate nog af. De details van dit indicatieve voorstel werden niet openbaar gemaakt.

    "IDS heeft de potentie om een toonaangevende internationale logistieke speler te worden", zei IDS-voorzitter Keith Williams. "Zowel het IDS-bestuur als EP zijn zich terdege bewust van hun verantwoordelijkheid jegens IDS en het unieke erfgoed van Royal Mail", voegde hij toe.

    IDS kondigde tevens een slotdividend over het boekjaar 2024 aan van 2 pence per aandeel en een speciaal dividend van 8 pence per aandeel, indien de overname doorgaat.

    Het aandeel IDS sloot dinsdag 5,9 procent hoger.  PostNL, waarin Kretinsky een belang heeft van bijna 30 procent, won 0,9 procent.  

    Bron: ABM Financial News

  4. DSM-Firmenich krijgt groen licht FDA voor Bovaer

    ABM Financial News
    07:37

    (ABM FN-Dow Jones) DSM-Firmenich heeft van de Amerikaanse toezichthouder FDA goedkeuring gekregen om veevoeradditief Bovaer in de VS op de markt te mogen brengen. Dit meldde het speciaalchemiebhedrijf woensdag voorbeurs.

    DSM sprak van een belangrijke mijlpaal, na jaren van onderzoek, zei CEO Dimitri de Vreeze.

    De Amerikaanse toezichthouder oordeelde dat Bovaer voldoet aan alle veiligheidseisen en dat de werkzaamheid is aangetoond. 

    Hiermee is de weg vrij voor DSM-partner Elanco Animal Health om het product te lanceren in de VS.

    Met Bovaer kunnen boeren structureel de methaanuitstoot van hun koeien met circa 30 procent verlagen.

    Bovaer is na de goedkeuring van de FDA verkrijgbaar in 59 landen.

    Bron: ABM Financial News

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 13:28
    907,99
    -0,46% -4,24
  2. AMX 13:28
    923,89
    -0,99% -9,27
  3. Aperam 13:13
    26,240
    -1,35% -0,360
  4. ASCX 13:13
    1.243,15
    -0,87% -10,89
  5. bpost 12:29
    3,345
    -2,19% -0,075
  6. 104,950
    -1,50% -1,600
  7. 3,760
    +7,37% +0,258
  8. 1,278
    -1,69% -0,022

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links