Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog 23 mei 2024

Chippers helpen AEX naar record
Beeld: ABM Financial News
  1. Chippers helpen AEX naar record

    ABM Financial News
    11:27

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteerden donderdag richting het einde van de ochtendhandel hoger, met hulp van de halfgeleiderbedrijven na sterke resultaten van Nvidia woensdag nabeurs. 

    De AEX index steeg 0,4 procent tot 915,28 punten. De Midkap-index daalde 0,5 procent en de smallcaps stegen 1,7 procent dankzij een koersspurt van Vivoryon.

    Er is voorlopig nog geen einde aan de AI hype", stelde investment manager Simon Wiersma van ING donderdag.

    Vanochtend bleek dat de Franse economie onverwacht kromp in mei, terwijl de Duitse economie sneller groeide dan verwacht. De Britse economische groei vertraagde in de afgelopen maand, bleek donderdag bovendien.

    Er volgt vandaag nog een rentebesluit in Turkije, en uit de VS komen nog de Chicago Fed index, de wekelijkse steunaanvragen en cijfers over de verkoop van nieuwe woningen.

    De olieprijs was stabiel. Een juli-future West Texas Intermediate stond 0,1 procent hoger op 82,04 dollar.

    De euro/dollar noteerde op 1,0838. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er 1,0820 op de borden.

    Stijgers en dalers

    In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 12 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door de halfgeleiders Besi, ASML en ASMI van 1 tot 3 procent, na sterker dan verwachte cijfers van chipgigant Nvidia woensdag nabeurs op Wall Street. Het aandeel Nvidia steeg daarop nabeurs 6 procent tot meer dan 1000 dollar.

    Unilever won 1,2 procent. JP Morgan zet Unilever op zijn kooplijst.

    Ahold leverde geen grote verrassingen op met zijn kwartaalupdate. De supermarktketen mikt voor de periode van 2025 tot en met 2028 op een samengesteld jaarlijks groeipercentage van de omzet van vier procent, en de onderliggende operationele marge moet daarbij gemiddeld uitkomen op eveneens vier procent. Het aandeel verloor 1,3 procent.

    In de AMX steeg Alffunds 1,5 procent terwijl koffiebedrijf JDE Peet's 2,5 prcent inleverde.

    In de AScX won Vivoryon maar liefst 54 procent. Het biotechbedrijf is optimistisch over de potentie van zijn middel varoglutamstat als mogelijk geneesmiddel bij nierziekte en richt zich daarom nu op ontstekings- en fibrotische aandoeningen, in plaats van op Alzheimer.

    Onward Medical daalde 3 procent na een update die weinig nieuws bevatte.

    Bron: ABM Financial News

  2. JPMorgan zet Unilever op kooplijst

    ABM Financial News
    10:32

    (ABM FN-Dow Jones) JPMorgan heeft het advies voor Unilever verhoogd van Onderwogen naar Overwogen en het koersdoel ging van 41,00 naar 60,00 euro. Dit bleek donderdag uit een analistenrapport van de bank.

    De bank stelde zich minder zorgen te maken over Unilever, nu de onderneming meer aandacht besteedt aan marktaandeel door investeringen en veranderingen in de portfolio via desinvesteringen.

    De bank verwacht dat 2024 zowel op het gebied van kwaliteit als kwantiteit sterker uitpakt. De bank zit met de prognose voor de winst per aandeel 3 procent boven consensus.

    Unilever noteerde donderdag op een groen Damrak 1,2 procent hoger op 50,76 euro.

    Bron: ABM Financial News

  3. ASML breidt samenwerking Eindhovense universiteit uit

    ABM Financial News
    09:31

    (ABM FN-Dow Jones) ASML en Technische Universiteit Eindhoven gaan intensiever samenwerken, onder andere door meer promovendi te trainen op het gebied van plasmafysica, mechatronica, optica en AI. Dat maakte ASML donderdag bekend.

    De donderdag ondertekende overeenkomst is een investering in de unieke positie van de regio op het gebied van halfgeleiders en geeft een aanzienlijke impuls aan het vlaggenschip van de technische universiteit, aldus ASML.

    Bijna honderd studenten zullen de komende tien jaar voor hun proefschrift onderzoek doen naar gebieden die relevant zijn voor de chipsector. Zo komt nieuwe kennis en technologie beschikbaar voor de samenleving en het verdienvermogen van Nederland, terwijl ASML zo specialisten helpt opleiden die de halfgeleiderindustrie "wanhopig" nodig heeft.  

    Een intentieverklaring over deze uitgebreide samenwerking werd vorig jaar al getekend.

    ASML zal ook financieel bijdragen aan de bouw van een nieuwe cleanroom van de universiteit, die de vorige cleanroom zal vervangen. ASML steekt in totaal 80 miljoen euro in de samenwerking, terwijl ook de universiteit fors investeert, waaronder meer dan 100 miljoen euro in de cleanroom en de promovendi.  

    Vorige maand bleek een mogelijke verhuizing van ASML uit Nederland van de baan. Een overheidsinjectie van 2,5 miljard euro in de regio was een belangrijke overweging om niet naar het buitenland uit te wijken. Onder andere huisvesting in de regio was een probleem voor ASML, dat veel talent uit het buitenland haalt voor zijn geavanceerde chipmachines.

    Bron: ABM Financial News

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 13:29
    917,01
    +0,71% +6,49
  2. AMX 13:29
    944,69
    -0,02% -0,20
  3. ASCX 13:14
    1.235,44
    +0,57% +7,00
  4. ASML Holding 13:13
    885,300
    +3,65% +31,200
  5. UNILEVER PLC 13:13
    50,740
    +1,20% +0,600

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links