Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog 20 mei 2024

JPMorgan nog iets positiever over nettorentebaten
Beeld: ABM Financial News
  1. JPMorgan nog iets positiever over nettorentebaten

    ABM Financial News
    14:12

    (ABM FN-Dow Jones) JPMorgan Chase heeft de verwachting voor de nettorentebaten voor 2024 verder verhoogd. Dit maakte de Amerikaanse grootbank vandaag bekend in aanloop naar zijn beleggersdag, die maandag plaatsvindt.

    JPMorgan verhoogde de vooruitzichten voor de nettorentebaten dit jaar naar 91 miljard dollar. Dit is exclusief de divisie Markets. Bij de cijfers over het eerste kwartaal in april verhoogde de bank de outlook voor de nettorentebaten al van 88 naar 89 miljard dollar.

    Dat was voor de markt destijds teleurstellend, want die rekenden op een verhoging van de outlook toen met 2 tot 3 miljard dollar.

    Het aandeel JPMorgan noteerde maandag voorbeurs bijna een procent hoger.

    Bron: ABM Financial News

  2. Haperende Amerikaanse economie mogelijk slecht voor aandelen

    ABM Financial News
    13:43

    (ABM FN-Dow Jones) Na een positieve 18 maanden vertonen de Amerikaanse macrogegevens tekenen van verzwakking en dat kan risico's voor aandelen met zich meebrengen. Dit stelden analisten van Bank of America in een rapport.

    De bank wees op de inkoopmanagersindexen die in april daalden, de arbeidsmarkt in de VS die afkoelde en het consumentenvertrouwen en de huizenmarkt die eveneens verzwakten. De verzwakking van deze indicatoren heeft ertoe bijgedragen dat de zogeheten Amerikaanse economische verrassingsindex voor het eerst sinds begin vorig jaar in betekenisvol negatief terrein is beland.

    Ondanks dat het economische momentum in de VS aan het wegebben is, weet de aandelenmarkt veerkrachtig te blijven, volgens Bank of America. Dit is mede te danken aan de afkoeling van de Amerikaanse economie, waardoor de zorgen over oververhitting zijn afgenomen.

    Ook is het macro-economische plaatje dubbelzinnig. Zo duidt bijvoorbeeld de bbp-groeitracker van de Atlanta Fed erop dat de Amerikaanse groei in het tweede kwartaal weer kan versnellen tot 3,5 procent. In het eerste kwartaal groeide de economie in de VS met 1,6 procent, na een groei van 3,4 procent in de laatste drie maanden van 2023.

    Ook de consensusverwachtingen voor de Amerikaanse groei dit jaar zijn blijven stijgen, volgens de bank. Tenslotte wijzen de analisten van Bank of America erop dat beleggers macro-steun ook zoeken in de rest van de wereld.

    Volgens Bank of America suggereert het historische draaiboek verder dat de Amerikaanse macrozwakte nog groter kan worden. De analisten wijzen bijvoorbeeld op de tegenwind van monetaire verkrapping die zich vermoedelijk meer zal laten gelden aan het eind van het derde kwartaal en begin van het vierde kwartaal.

    Zodra de Amerikaanse macrozwakte toeneemt, verwachten Bank of America dat dit zich zal weerspiegelen in een afzwakkende mondiale groei. De onverschilligheid van de markt over de zwakkere Amerikaanse economie die nu heerst, zal dan mogelijk plaatsmaken voor toenemende zorgen over neerwaartse macrorisico's, denkt de bank.

    Op korte termijn wordt de aandelenmarkt nog gesteund door een dovish Fed, maar zodra de zwakte op de Amerikaanse arbeidsmarkt toeneemt, verwacht Bank of America dat dit de dominante marktmotor zal worden, wat zal leiden tot stijgende risicopremies en afnemende verwachtingen voor de winst per aandeel, denken de analisten, die specifiek negatief blijven over Europese aandelen. 

    Bank of America houdt dan ook rekening met een daling van de Stoxx Europe 600 met 15 procent naar 450 punten in het eerste kwartaal van 2025. 

    De Amerikaanse bank voorspelt ook een daling van 15 procent van cyclische aandelen ten opzichte van defensieve aandelen en verlaagt het advies voor de mijnbouwsector van Overwogen naar Marktgewogen. Over luxe-aandelen, software en small versus large caps is Bank of America juist positiever geworden, met nu een Overwogen advies.

    Bron: ABM Financial News

  3. Weinig te beleven op Beursplein 5, behalve bij Besi

    ABM Financial News
    10:50

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vandaag open, maar voor veel spektakel zorgt dit niet.

    Rond de klok van 11 uur noteerde de AEX fractioneel lager op 912,98 punten.

    De beursagenda is vandaag ook vrijwel leeg. Nabeurs komen er nog cijfers van Alfen. Analisten verwachten een hogere omzet en EBITDA voor Alfen in het eerste kwartaal.

    De Chinese centrale bank liet vanochtend de rentes voor een en vijf jaar ongemoeid op 3,95 en 3,45 procent.

    Analisten van Rabobank verwachten dat verschillende Fed-bankiers die vandaag aan het woord komen, mogelijk voor beweging kunnen zorgen. "Bostic, Barr, Waller, Jefferson en Mester staan allemaal op de agenda om te spreken", somde Rabobank op.

    De euro/dollar steeg naar 1,0873 en de obligatierentes liepen ook weer op.

    De olieprijs bewoog nauwelijks.

    Stijgers en dalers

    Koploper in de AEX was Besi met een koerswinst van 2,3 procent. ArcelorMittal en Shell volgden met winsten van 1,1 en 0,6 procent. ASMI en Prosus daalden 0,9 en 1,0 procent en Universal Music Group werd 1,4 procent goedkoper. Gecorrigeerd voor de ex-dividend notering was het verlies voor UMG een half procent,

    In de AMX ging AMG aan de leiding met een stijging van 1,9 procent. Van Lanschot Kempen werd 1,5 procent duurder. Just Eat Takeaway noteerde onderaan met een verlies van bijna 2 procent.

    Bij de smallcaps ging Vivoryon 3,6 procent in het groen en wonnen Azerion en Kendrion circa 1,5 procent. NSI en Brunel daalden met 1,2 en 3,9 procent. Gecorrigeerd voor de ex-dividend notering steeg het aandeel Brunel ruim een procent.

    Smallcap Ease2pay werd 4,6 procent duurder.

    Bron: ABM Financial News

  4. Winst op Aziatische aandelenmarkten

    ABM Financial News
    07:37

    (ABM FN) De Aziatische aandelenmarkten noteren maandag in het groen.

    De Japanse Nikkei index won 0,9 procent op 39.152,31 punten en in Hongkong steeg de Hang Seng Index 0,7 procent tot 19.694,95 punten.

    De beurs in Shanghai won 0,6 procent op 3.170,94 punten.

    Vrijdagavond op Wall Street sloot de Dow Jones index voor het eerst boven de 40.000 punten. In november 2020 schoot de Dow door de grens van 30.000 punten. 

    Kortom, de stijging van 30.000 naar 40.000 punten, een plus van 33 procent, werd in 42 maanden afgerond. "Een meer dan behoorlijk tempo", aldus beursexpert Philippe Gijsels van BNP Paribas Fortis. Hij concludeert dat van "sell in May and go away", nog niet veel terecht is gekomen.

    In China besloot de centrale bank om de rentes onveranderd te laten. Daarnaast hintte Beijing op sancties, nu de Europese Commissie onderzoek doet naar Chinese bedrijven.

    Recent zei de Amerikaanse president Joe Biden al importheffingen op bepaalde Chinese goederen flink te verhogen,

    De Europese beurzen lijken op Tweede Pinksterdag hoger van start te gaan. Het belooft een rustige beursdag te worden met veel handelaren die van een lang weekend genieten.

    Bron: ABM Financial News

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 18:05
    914,95
    +0,19% +1,70
  2. AMX 18:05
    954,96
    +0,20% +1,87
  3. ASCX 18:05
    1.226,32
    +0,14% +1,72
  4. 195,580
    -4,50% -9,210

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links