Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog 03 juni 2024

Video: Philips en Besi niet geliefd voor juni
Beeld: ABM Financial News
  1. Video: Philips en Besi niet geliefd voor juni

    ABM Financial News
    15:15

    (ABM FN-Dow Jones) Beursexperts blijven somber gestemd en adviseren om weg te blijven bij Philips en Besi. Dit bleek maandag uit de maandenquête die analist Corné van Zeijl van Cardano afnam.

    Klik hier voor: Philips en Besi niet geliefd voor juni

    Ook voor mei waren de experts al somber gestemd, maar dat was ten onrechte. De AEX steeg met bijna 3 procent. "En dat cijfer is nog flink gedrukt door alle dividenduitkeringen", aldus Van Zeijl.

    Voor de komende maand houdt deze somberheid aan. "Men vindt de koersen te ver vooruitgelopen op de onderliggende winsten. En de rente is ook wat gestegen."

    Van de experts is liefst 48,1 procent pessimistisch gestemd en slechts 14,8 procent optimistisch.

    De experts zien het in juni, zoals gezegd, niet zitten in Philips en Besi. Maar ook is het beter wegblijven bij ING en Wolters Kluwer denken zij.

    Kansen zien de experts deze maand in Ahold Delhaize, Adyen en Prosus. Ook KPN en Shell worden genoemd.

    Ahold hield recent een beleggersdag. Daarvan waren analisten volgens Van Zeijl niet onder de indruk. Maar de beursexperts zijn dat dus wel.

    Bron: ABM Financial News

  2. Chipreuzen onthullen nieuwe producten in Taipei

    ABM Financial News
    15:02

    (ABM FN-Dow Jones) Advanced Micro Devices heeft tijdens Computex 2024 in Taipei een reeks producten aangekondigd, die gericht zijn op kunstmatige intelligentie. Sectorgenoot Nvidia kwam tijdens de conferentie in de Taiwanese hoofdstad met een routekaart voor toekomstige AI-chips.

    AMD introduceerde zijn nieuwe AMD Ryze AI 300 Series processors "met 's werelds krachtigste Neural Processing Unit (NPU)1 voor next-gen AI PC's die de weg vrijmaken voor een toekomst vol AI-infused computing direct op je laptop", aldus de ronkende introductie van het bedrijf.

    Verder rolde AMD tijdens Computex zijn next-gen AMD Ryzen 9000-serie processors voor desktops uit, "waarmee het zijn positie als leider op het gebied van prestaties en efficiëntie voor gamers, content creators en prosumers verder verstevigt."

    Jensen Huang, CEO van Nvidia, zei aan de vooravond van de conferentie in Taipei, dat "Generatieve AI industrieën een nieuwe vorm geeft en nieuwe mogelijkheden creëert voor innovatie en groei."

    Verder onthulde Huang een routekaart voor nieuwe Nvidia-halfgeleiders. Zo moet het Rubin-platform, dat voor het eerst werd onthuld, het aankomende Blackwell-platform opvolgen, "met nieuwe GPU's, een nieuwe Arm-gebaseerde CPU, Vera, en geavanceerde netwerken met NVLink 6, CX9 SuperNIC en de X1600 geconvergeerde InfiniBand/Ethernet switch", aldus Nvidia.

    "Onze basisfilosofie is heel eenvoudig: bouw de volledige datacenterschaal, splits deze op en verkoop onderdelen aan u op een ritme van één jaar, en verleg alles naar de technologische grenzen", zei Huang.

    Tijdens Computex in Taipei, dat nog tot vrijdag loopt, geven ook topbestuurders van Intel en Qualcomm toespraken, net als Arm Holdings en Super Micro Computer.

    Bron: ABM Financial News

  3. Euronext verwelkomt tweede nachtkijkerfabrikant

    ABM Financial News
    13:40

    (ABM FN-Dow Jones) Exosens mikt op een beursnotering in Parijs met de verkoop van bestaande en de uitgifte van nieuwe aandelen voor in totaal 300 miljoen euro. Dat maakte de fabrikant van militaire nachtkijkers maandag bekend.

    Exosens is een sectorgenoot van Theon International, dat in februari zijn debuut maakte op de beurs van Amsterdam. De beursnotering moet de ontwikkeling van het bedrijf ondersteunen met gerichte overnames, stelde het bedrijf.

    Exosens is wereldleider op het terrein van lichtversterking en innoveert veel op het gebied van detectie en het maken van beelden, stelde topman Jérôme Cerisier in een toelichting op de IPO. 

    Het bedrijf telt 1.600 medewerkers en levert vooral aan de defensie-industrie. Meer dan 70 procent van de omzet was in 2023 afkomstig van zogeheten amplificatie van elektronen of elektromagnetische golven om een beeld te creëren. De rest van de omzet komt van detectiesystemen als onderdelen van niet-militaire producten. Exosens genereert 68 procent van de omzet in Europa.

    In de afgelopen drie jaar wist Exosens de omzet bijna te verdubbelen van 166 miljoen naar 319 miljoen euro. De aangepaste EBITDA-marge was 29 procent in 2023.  

    Voor 2024 mikt Exosens op een autonome omzetgroei richting de 20 procent met een aangepaste EBITDA van minimaal 115 miljoen euro. Verder wil Exosens de omzet tussen 2023 en 2027 verdubbelen en 20 tot 25 procent van de nettowinst uitkeren als dividend. 

    Ter vergelijking: Theon, het Griekse nachtkijkerbedrijf met een notering in Amsterdam, verwacht dit jaar een omzet van 330 tot 350 miljoen euro en een EBIT-marge van circa 25 procent. Theon wil 30 tot 40 procent van de winst uitkeren als dividend. 

    Het aandeel Theon werd begin februari voor 10 euro per aandeel naar de Amsterdamse beurs gebracht. Maandagmiddag noteerde het aandeel op 13,84 euro.

    Bestaande en nieuwe aandelen

    Er worden 6 miljoen bestaande aandelen aangeboden met een waarde van 120 miljoen euro, afkomstig van HLD Europe, Invest Prince Henri, Invest Gamma en nog enkele kleinere aandeelhouders. HLD wil een controlerend belang behouden.  

    Daarnaast wil Exosens 134 miljoen euro ophalen met de uitgifte van 6,71 miljoen nieuwe aandelen, terwijl 2,29 miljoen stukken gereserveerd worden voor Bpifrance Participations voor een bedrag van 46 miljoen euro.

    Beleggers kunnen vanaf maandag inschrijven op de stukken. De plaatsing van de bestaande  aandelen sluit donderdagmiddag, wanneer ook de uitgifteprijs van de nieuwe aandelen zal worden bepaald. Vanaf vrijdag moet de handel in het aandeel van start gaan in Parijs.

    Bron: ABM Financial News

  4. Video: AEX richting 1.000 punten en Shell stijgt mee

    ABM Financial News
    12:16

    (ABM FN-Dow Jones) De AEX zal de komende maanden gewoon kunnen doorstijgen, onder meer geholpen door koerswinsten voor Shell. Dit zegt technisch analist Nico Bakker namens BNP Paribas in een video voor ABM Financial News.

    Voor de AEX is er een "keurig proces van hogere toppen, hogere bodems, met andere woorden, de ondertoon is goed".

     

    Klik hier voor: AEX richting 1.000 punten en Shell stijgt mee

    Bakker ziet in het technische plaatje ruimte voor topvorming in de AEX rond de 1.000 punten in de komende maanden.

    ArcelorMittal beweegt binnen een bandbreedte van 19 tot 30 euro. En momenteel is er volgens Bakker sprake van een "wapenstilstand tussen de stieren en de beren". Pas boven de 27 euro is er volgens de technisch analist een signaal dat de stieren door kunnen naar de 30 euro.

    Shell, dat momenteel rond 33 euro noteert, beweegt "netjes voortkabbelend naar steeds hogere niveaus". Alle indicatoren staan volgens Bakker nog altijd op groen en de technisch analist kijkt voor Shell naar niveaus van 36 tot 40 euro.

    Bron: ABM Financial News

  5. Koersalarm: GameStop knalt omhoog door berichten over grote investering 'Roaring Kitty'

    ABM Financial News
    11:37

    (ABM FN-Dow Jones) Aandelen van GameStop knalden maandag omhoog, nadat het Reddit-account van de particuliere belegger Keith Gill, online beter bekend als Roaring Kitty, op zondag voor het eerst sinds april 2021 weer een bericht plaatste, waaruit bleek dat hij een forse positie heeft genomen in de retailer van computerspellen en consumentenelektronica.

    Het meme-aandeel steeg in de vroege voorbeurshandel in New York even met 102 procent naar 47 dollar, om vervolgens weer te dalen tot onder de 40 dollar.

    Gill, oftewel Roaring Kitty, postte op Reddit een screenshot waarop te zien was dat hij een positie in GameStop heeft van aandelen en opties met een waarde van 181,4 miljoen dollar.

    Voor dit bericht was Gills laatste update over zijn GameStop-positie op 16 april 2021, toen een screenshot liet zien dat hij 30,94 miljoen dollar in GameStop aandelen bezat en 3,54 miljoen dollar in contanten.

    De echtheid van het op zondag geplaatste screenshot kan niet worden geverifieerd. Op X postte Gill ook een foto van een groene "omgekeerde" kaart van het kaartspel Uno.

    De berichten zullen zeker opnieuw interesse opwekken in GameStop en andere meme-aandelen, die hun status kregen doordat cultheld Gill er in 2021 zeer positief over was.

    In mei van dit jaar, toen Gill voor het eerst sinds 2021 weer een bericht plaatste op zijn X-account, wisten aandelen van onder meer GameStop en AMC Entertainment ook al fors te stijgen, om vervolgens weer terug te zakken.

    Richting het einde van de ochtend noteerden aandelen GameStop tot 64 procent hoger in de Amerikaanse voorbeurshandel. AMC Entertainment won voorbeurs 24 procent.

    Bron: ABM Financial News

  6. AEX op winst

    ABM Financial News
    11:23

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde maandag richting het einde van de ochtend in het groen.

    De AEX index steeg 0,9 procent tot 909,51 punten, terwijl de AMX 0,8 procent steeg tot 1,231 punten en de AScX een plus  van 0,9 procent noteerde.

    "Een goed draaiende wereldeconomie met vertragende inflatie en centrale banken die op het punt van verlagen staan, of de beleidsrente inmiddels al hebben verlaagd, is een uitstekende omgeving voor beleggers", vinden experts van ING. 

    Economisch nieuws kwam van de inkoopmanagers in de Europese industrie. In Europa bleek de krimp afgenomen. In de periferie van Europa groeiden de industrieën al weer, terwijl de krimp in Frankrijk en Duitsland afnam.

    Cyrus de la Rubia, hoofdeconoom bij Hamburg Commercial Bank, denkt dat er weleens sprake kan zijn van een ommekeer in de industrie. Het vertrouwen onder ondernemers over de toekomstige productie staat volgens De la Rubia op het hoogste niveau sinds begin 2022.

    De Britse industrie groeide ook weer in mei, na krimp in april. 

    De euro/dollar noteerde op 1.0839 en de tienjaarsrente in zowel de VS als Duitsland daalde.

    Olie werd maandag iets duurder. OPEC+ heeft zondag een akkoord bereikt om alle productiebeperkingen tot in 2025 te verlengen, in een poging om de olieprijzen te ondersteunen.

    Stijgers en dalers

    In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 18 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Prosus met een winst van 2,3 procent, na een koersplus van Tencent vanochtend in Hongkong.

    Halfgeleideraandelen ASML en ASMI volgden met plussen rond 1,5 procent. Besi stond wel lager, ondanks dat ING het koersdoel verhoogde van 145 naar 165 euro. Bij beursexperts is het aandeel Besi deze maand niet populair, wat ook geldt voor Philips, zo bleek uit de maandenquête die analist Corné van Zeijl van Cardano afnam.

    DSM-Firmenich legt minder prioriteit op activiteiten die 600 miljoen euro per jaar omzet genereren en focust meer op winstgevende groeisegmenten. Het aandeel daalde met ruim 3 procent op de beleggersdag die DSM vandaag organiseert.

    Vopak won 0,9 procent na een koersdoelverhoging van ING. 

    Bij de Midkap-fondsen ging koffiebedrijf JDE Peet's aan kop met een plus van 3,9 procent. Een duidelijke aanleiding was er niet.

    Signify won 2,3 procent na een positief rapport van Goldman Sachs.

    Galapagos verloor 1.2 procent en Basic-Fit daalde met 1,8 procent.

    In de AScX won PostNL 5,0 procent en het volatiele Vivoryon 10,2 proccent. NX Filtration deed een stap terug en noteerde ruim 2 procent lager.

    Bron: ABM Financial News

  7. Goldman Sachs zet Signify op de favorietenlijst

    ABM Financial News
    09:29

    (ABM FN-Dow Jones) Goldman Sachs heeft maandag Signify op de lijst met favoriete aandelen gezet. Dit bleek uit een rapport van de Amerikaanse zakenbank.

    De ramingen van Goldman voor de aangepaste EBITA in 2025 en 2026 liggen 12 en 19 procent boven de consensus, aldus analist Daniela Costa van Goldman Sachs. Zij denkt dat de marge vooral zal profiteren van de kostenbesparingen die de verlichtingsspecialist doorvoert. 

    Daarnaast merkte Costa op dat zowel de groothandel als de detailhandel lijkt te stoppen met het terugbrengen van hun voorraden. "En er zijn eerste signalen dat de vraag in het consumentensegment verbetert."

    Goldman hanteert een koersdoel voor Signify van 38,00 euro. Het aandeel steeg maandag met 2,6 procent naar 25,56 euro.

    Bron: ABM Financial News

  8. AEX flink hoger van start gegaan, ASMI en Prosus aan kop

    ABM Financial News
    09:07

    (ABM FN-Dow Jones) De AEX index koerste maandag kort na de beursgong 1,1 procent hoger naar 913,57 punten, terwijl de Midkap 1,0 procent won.

    Onder de volledig groengekleurde hoofdaandelen gingen ASMI en Prosus aan kop met winsten van meer dan twee procent. 

    In de AMX won Signify 3,4 procent na een positief rapport van Goldman Sachs, terwijl JDE Peet's 2,7 procent bijschreef. Galapagos verloor 1,2 procent en was daarmee een van de weinige dalers.

    In de AScX won Avantium 2,5 procent en het volatiele Vivoryon 11,9 proccent.

    Bron: ABM Financial News

  9. DSM-Firmenich focust om sneller te groeien

    ABM Financial News
    07:46

    (ABM FN-Dow Jones) DSM-Firmenich wil de komende jaren sneller groeien door te focussen op activiteiten met hoge marges en sterke groei in de segmenten Nutrition, Health en Beauty en door innovaties. Dit maakte het bedrijf maandagochtend bekend voorafgaand aan een beleggersdag.

    Voor de omzet mikt het bedrijf op de middellange termijn op 5 tot 7 procent autonome groei. De aangepaste EBITDA-marge moet tussen 22 en 23 procent uitkomen. Daarmee handhaafde DSM-Firmenich volgens zakenbank Jefferies zijn eerder gestelde doelen. De bank rekent in 2027 op een omzetgroei van 4,7 procent met een marge van 18,3 procent.

    Verder wil het bedrijf dat de operationele kasstroom als percentage van de omzet boven de 10 procent uitkomt.

    Enkele activiteiten die samen meer dan 600 miljoen euro aan jaarlijkse omzet genereren zullen minder prioriteit krijgen. Het bedrijf wordt gereorganiseerd naar drie onderdelen die complementair zijn en elk een duidelijke strategie hebben om waarde te creëren.

    "Deze gefocuste benadering, ondersteund door aanhoudende progressie in het leveren van synergievoordelen, zorgt dat we niet alleen snel maar ook slim bewegen en onze inspanningen laten aansluiten op de segmenten die profiteren van wereldwijde macrotrends", aldus CEO Dimitri de Vreeze.

    Consumenten geven prioriteit aan gezonde, natuurlijke voeding en geven ook elk jaar meer geld uit aan preventieve zorg. Daarbij is de vraag naar geurstoffen en schoonheidsproducten sterk gestegen, omdat geur een belangrijke aanjager is van aankopen, aldus de topman.

    DSM-Firmenich blijft daarbij investeren in wetenschap via drie platforms: biotech, microbioom en receptorbiologie en zintuigelijke wetenschappen, gebruikmakend van data-analyse en kunstmatige intelligentie.

    DSM-Firmenich geeft maandag ook een update over de integratie van zijn vitamine-activiteiten sinds het samengaan van het Nederlandse DSM met het Zwitserse Firmenich.

    Eerder besloot het bedrijf al om de afdeling Animal Nutrition & Health af te splitsen van de groep.

    Jefferies, dat een koopadvies op DSM-Firmenich heeft, rekent vanochtend op een gemengde koersreactie.

    Bron: ABM Financial News

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. Snelle Jaapie 3 juni 2024 16:06
    Besi geliefd bij de analisten met verstand

    ASML en Besi zijn de toppers onder particuliere beleggers, zo blijkt uit de nieuwste meting van het Nationaal Beleggerssentiment door IEX. De afgelopen zeven maanden was NN Group de onbetwiste runner-up, maar nu gaat de zilveren medaille naar Besi.

    Bij de oplichters zijn de aandelen niet geliefd!
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. 167,015
    +0,16% +0,265
  2. ADYEN NV 15:47
    1.191,200
    +0,54% +6,400
  3. AEX 16:01
    910,70
    +0,78% +7,09
  4. 28,750
    +0,74% +0,210
  5. 1,980
    0,00% 0,000
  6. AMX 16:04
    932,45
    +1,07% +9,86
  7. 24,420
    +1,08% +0,260
  8. ASCX 15:49
    1.261,79
    +1,30% +16,20
  9. 135,600
    +0,44% +0,600
  10. 102,650
    -2,84% -3,000
  11. 20,465
    +6,10% +1,177
  12. ING Groep 15:47
    16,550
    +1,14% +0,186
  13. 3,468
    +0,70% +0,024
  14. NVIDIA Corp 31 mei
    1.095,450
    -0,86% -9,550
  15. 24,700
    -0,72% -0,180
  16. PROSUS 15:47
    33,935
    +1,66% +0,555
  17. SHELL PLC 15:47
    33,200
    -0,02% -0,005
  18. SIGNIFY NV 15:48
    25,720
    +3,21% +0,800
  19. 13,916
    +1,21% +0,166
  20. 147,150
    +0,75% +1,100

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links