Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog 08 mei 2024

FT: VS trekt licenties in om chips aan Huawei te leveren
Beeld: ABM Financial News
  1. FT: VS trekt licenties in om chips aan Huawei te leveren

    ABM Financial News
    14:27

    (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse regering heeft licenties ingetrokken, waardoor technologiebedrijven zoals Qualcomm en Intel mogelijk niet langer chips kunnen leveren aan het Chinese Huawei. Dit meldde de Financial Times woensdag op basis van bronnen.

    Het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken bevestigde tegenover de Britse zakenkrant dat het bepaalde licenties had ingetrokken, maar zei niet om welke bedrijven het gaat.

    De ingetrokken licenties zullen gevolgen hebben voor de levering van chips voor laptops en mobiele telefoons van het Chinese telecombedrijf, zeiden de bronnen.

     

    Qualcomm reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar van de FT, en Intel weigerde commentaar te geven.

    Bron: ABM Financial News

  2. TA video-update: nieuwe kansen bij de Nederlandse chippers

    Wouter Slot
    13:50

    In deze video-update bespreek ik het technische beeld van de Nederlandse chippers ASML, ASMI en Besi. Na een stevige correctie zien we de plaatjes voorzichtig weer aantrekken. De eerste koopsignalen zijn inmiddels afgegeven. Uiteraard komt ook de AEX index eerst nog even aan bod. Met een nieuwe recordstand op het bord lijkt de index haar weg omhoog te kunnen vervolgen. 

     

     

    Indien de video hierboven niet afspeelt, klik dan op deze link

     

     

  3. AEX handhaaft zich boven de 900 punten

    ABM Financial News
    11:35

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste woensdagochtend licht hoger, na weer een serie aan bedrijfscijfers.

    Rond de klok van half twaalf  won de AEX 0,2 procent op 901,90 punten.

    Gisteren bleef Wall Street dicht bij huis en er Azië sloot vanochtend overwegend lager. 

    Beleggers blijven evenwel optimistisch gestemd vanwege de dalende rentes en verwerken ondertussen de stroom aan bedrijfscijfers, die per saldo meevallen.

    Het sentiment is in mei weer positief geworden, aldus investment manager Nathan Levy van ING. Mede geholpen door een aantal contraire sentimentsindicatoren van Bank of America en Citigroup, die zich op niveaus bevinden waarop het tijd is aandelen op te pakken. En Goldman Sachs meldde dat zogehten commodity trading advisers de aandelenexposure hebben verhoogd en naar verwachting blijven kopen. Hiertegenover staat dat strategen van JPMorgan menen dat aandelen het lastiger zullen hebben als gevolg van de opgelopen waardering, aldus Levy.

    Fed bestuurder Neel Kashkari zei dinsdag dat een renteverhoging door de centrale bank niet kan worden uitgesloten, maar de lat daarvoor ligt behoorlijk hoog. Kashkari, voorzitter van de Minneapolis Fed, heeft dit jaar geen stemrecht binnen de FOMC. Afgelopen vrijdag waarschuwde Fed-bestuurder Michelle Bowman nog dat een renteverhoging wat haar betreft niet van tafel is, zolang de inflatie in de VS hoog blijft.

    In Zweden verlaagde de Riksbank vanochtend de rente, maar dat was geen heel grote verrassing. De bank lichtte toe dat de inflatie van Zweden de doelstelling van de Riksbank nadert. Mocht de doelstelling worden bereikt, dan verwacht de bank in de tweede jaarhelft nog twee renteverlagingen door te voeren. 

    Verder bleek woensdagochtend dat de Nederlandse industrie ook in maart weer minder heeft geproduceerd. De productie, gecorrigeerd voor kalendereffecten, nam af met 6,0 procent op jaarbasis. Daarmee is het inmiddels de negende maand op rij dat de productie daalt.

    De productie van de Duitse industrie bleek in maart minder hard gedaald dan verwacht. Op jaarbasis daalde de productie met 3,3 procent. Een maand eerder bedroeg de afname 5,3 procent. 

    Woensdag zal er op macro-economisch gebied in de VS onder meer aandacht zijn voor de wekelijkse hypotheekaanvragen, de wekelijkse olievoorraden en de groothandelsvoorraden.

    Donderdag en vrijdag zijn de meeste beurzen gewoon open, toch zullen veel handelaren een lang weekend genieten vanwege Hemelvaart.

    De olieprijzen bleven onder druk staan, mede door oplopende olievoorraden. Zo noteerde een vat WTI-olie 1,4 procent lager op 77,27 dollar per vat. Een vat Brent olie daalde 1,3 procent tot 82,09 dollar.

    De rentes noteerden fractioneel hoger en de euro/dollar daalde licht naar 1,0745.

    Stijgers en dalers

    Onder de hoofdaandelen gingen Ahold Delhaize aan kop met een winst van 3,4 procent. Ahold Delhaize boekte in het eerste kwartaal een iets hogere omzet, terwijl de marge ook hoger uitviel dan voorzien. De supermarktketen herhaalde de outlook voor heel 2024. Analist Frederick Wild van zakenbank Jefferies was te spreken over de cijfers en wees vooral op de meevallende prestaties in de VS. Degroof Petercam verhoogde na de cijfers het koersdoel van 31 naar 32 euro.

    Kepler Cheuvreux zag geen grote veranderingen bij Ahold en herhaalde het koopadvies in afwachting van de beleggersdagen die de supermarktketen eind van deze maand organiseert.

    Heineken kon 2,6 procent beschrijven na meevallende cijfers bij sectorgenoot AB InBev. In Brussel won InBev 4,7 procent.

    Philips beleefde een moeilijke dag en verloor 2,0 procent.

    In de AMX won Air France -KLM 4,3 procent en Van Lanschot 1,6 procent. Van Lanschot zat dinsdag ook al in de lift na een koopaanbeveling van analisten van Kepler.

    SBM Offshore kon 0,1 procent bijschrijven, na meevallende cijfers. Het bedrijf boekte een omzetgroei ten opzichte van vorig jaar en handhaafde de outlook voor 2024. ING gaf aan dat alles redelijk conform verwachting was en de cijfers van vanochtend zullen dan ook weinig impact hebben.

    AMG verloor 0,4 procent. AMG presteerde beter dan verwacht in het eerste kwartaal en de strategische projecten liggen op schema, zo stelde ING woensdagochtend in een rapport na de cijfers. Voor analist Stijn Demeester was er geen aanleiding om het koopadvies aan te passen en hij handhaafde het koersdoel op 30 euro.

    Degroof Petercam verhoogde woensdag het koersdoel voor AMG van 18 naar 23 euro. De kwartaalcijfers vielen met enkele miljoenen hoger uit dan waar analist Frank Claassen rekening mee hield, nadat de vanadiumprijzen stegen en AMG Technologies een bemoedigend kwartaal achter de rug had.

    Het aandeel AMG startte woensdag in eerste instantie flink in het rood, maar wist dit gedurende de ochtend te beperken.

    In de AScX wonnen Vivoryon en B&S Group 6,4 en 1,9 procent en daalde Pharming 0,6 procent na cijfers, ondanks een flinke omzetstijging. In gesprek met ABM Financial News liet CEO Sijmen de Vries weten ook veel kansen te zien in leniolisib voor aanvullende indicaties, buiten de zeldzame immuunziekte APDS. De Vries sprak van een "pijplijn in een product, een verborgen juweel".

    De rode lantaarns waren voor Avantium en ForFarmers die beide circa 2 procent verloren.

    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Bron: ABM Financial News

  4. ING: AMG presteert beter dan verwacht

    ABM Financial News
    10:04

    (ABM FN-Dow Jones) AMG presteerde beter dan verwacht in het eerste kwartaal en de strategische projecten liggen op schema. Dat stelde ING woensdagochtend in een rapport na de cijfers.

    De resultaten van AMG over het eerste kwartaal van 2024 zijn iets beter dan verwacht, maar weerspiegelen nog steeds de zwakke huidige omstandigheden in de belangrijkste markten voor lithium en vanadium, aldus analist Stijn Demeester van ING.

    Ook wees hij op de tijdelijke hogere vaste kosten als gevolg van de uitbreiding van de lithiumproductie in Brazilië.

    Ten slotte zei Demeester dat ondanks de huidige tegenwind AMG zijn verwachtingen voor de aangepaste EBITDA voor het boekjaar 2024 handhaafde op ongeveer 130 miljoen dollar, echter verlaagde het de lange termijnverwachtingen van 650 naar 500 miljoen dollar, als gevolg van lagere lithiumcarbonaatprijzen.

    Voor Demeester was er geen aanleiding om het koopadvies aan te passen en hij handhaafde het koersdoel op 30 euro.

    Het aandeel AMG startte woensdag in eerste instantie flink in het rood, maar wist dit om te draaien naar een plus van 2 procent op 23,52 euro.

    Bron: ABM Financial News

  5. AEX toch hoger van start gegaan

    ABM Financial News
    09:15

    (ABM FN-Dow Jones) De AEX index koerste woensdag kort na de beursgong 0,1 procent hoger op 901,32 punten, terwijl de Midkap nagenoeg vlak opende.

    Onder de hoofdaandelen gingen Ahold Delhaize aan kop met een winst van 3,2 procent. Ahold Delhaize boekte in het eerste kwartaal een iets hogere omzet, terwijl de marge ook hoger uitviel dan voorzien. De supermarktketen herhaalde de outlook voor heel 2024. Analist Frederick Wild van zakenbank Jefferies was te spreken over de cijfers en wees vooral op de meevallende prestaties in de VS.

    Heineken kon 1,4 procent beschrijven na meevallende cijfers bij sectorgenoot AB Inbev. In Brussel won Inbev ruim 4 procent.

    De chippers ASML, ASMI en Besi begonnen zwak aan de dag en verloren tussen de 0,1 en 0,7 procent.

    In de AMX won Air France -KLM en CTP 0,9 procent.

    SBM Offshore kon 0,3 procent bijschrijven, na meevallende cijfers. Het bedrijf boekte een omzetgroei ten opzichte van vorig jaar en handhaafde de outlook voor 2024.

    AMG verloor ruim 5 procent , na tegenvallende cijfers die gisteren nabeurs werden gepubliceerd.

    In de AScX wonnen Ebusco, SIF en Vivoryon 1,2 procent en daalde Pharming 1,6 procent na cijfers, ondanks een flinke omzetstijging.

    Bron: ABM Financial News

  6. Ahold overtreft verwachtingen analisten

    ABM Financial News
    08:04

    (ABM FN-Dow Jones) Ahold Delhaize heeft in het eerste kwartaal van 2024 een iets hogere omzet geboekt, terwijl de marge ook hoger uitviel dan voorzien. Dit bleek woensdag uit cijfers van de supermarktketen.

    CEO Frans Muller sprak van een stabiel eerste kwartaal, waarmee het bedrijf op schema ligt om de doelen voor dit jaar te kunnen realiseren. Wel zei hij dat de marktomstandigheden uitdagend blijven, net als in de tweede helft van vorig jaar.

    Ahold Delhaize boekte een omzet van 21,7 miljard euro. Dat was 21,6 miljard euro in het eerste kwartaal van 2023 en analisten rekenden op 21,5 miljard euro.

    Opnieuw was Amerika goed voor het leeuwendeel van de omzet. De omzet in de VS bedroeg 13,3 miljard euro, iets meer dan de 13,2 miljard euro waarop analisten hadden gerekend. In Europa kwam de omzet uit op 8,5 miljard euro. Hier rekenden analisten op 8,3 miljard euro.

    Op vergelijkbare basis was er in de VS sprake van een omzetgroei 0,8 procent. Analisten hadden gerekend op een vlakke ontwikkeling. In Europa bedroeg de vergelijkbare groei 2,8 procent. Hier rekende de consensus op 2,2 procent. 

    Online zag Ahold de omzet met 1,2 procent dalen tot circa 2,2 miljard euro.

    De onderliggende marges in de VS en Europa bedroegen 4,6 en 3,2 procent. Deze werden ingeschat op 4,5 en 3,1 procent, tegenover 5,2 en 3,7 procent in het vierde kwartaal en 4,8 en 2,8 procent in het eerste kwartaal van vorig jaar.

    De operationele winst van Ahold bedroeg in de eerste drie maanden van 2024 803 miljoen euro. Volgens de analistenconsensus zou deze uitkomen op 809 miljoen euro. Dat was 675 miljoen in het vierde kwartaal en 822 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2023.

    Onderliggend rekenen de analisten op een operationele winst van 824 miljoen euro, met een marge van 3,8 procent. Ahold meldde woensdag een winst van 861 miljoen euro met een marge van 4,0 procent. Deze marge lag in het vierde kwartaal van 2023 op 4,3 procent en in het eerste kwartaal een jaar geleden op 4,0 procent.

    De vrije kasstroom kwam uit op 376 miljoen euro.

    Outlook

    Voor 2024 rekent Ahold nog altijd op een onderliggende operationele marge van meer dan 4 procent, ondersteund door het kostenbesparingsprogramma van de supermarktketen van meer dan 1 miljard euro.

    De onderliggende winst per aandeel schat Ahold voor 2024 op hetzelfde niveau als in 2023. 

    De vrije kasstroom schat Ahold in op ongeveer 2,3 miljard euro en de investeringen op 2,2 miljard euro.

    De markt gaat uit van een omzet van 89,6 miljard euro in 2024, een onderliggende operationele winst van 3,6 miljard euro en een bijbehorende marge van 4,0 procent.

    Op 23 mei organiseert Ahold een beleggersdag. De onderneming presenteert dan naar verwachting een nieuwe strategie.

    Bron: ABM Financial News

  7. SBM Offshore ziet omzet toenemen

    ABM Financial News
    07:43

    (ABM FN-Dow Jones) SBM Offshore heeft in het eerste kwartaal van 2024 meer omzet geboekt dan een jaar geleden en de outlook voor heel 2024 werd gehandhaafd. Dit bleek woensdag uit cijfers van het bedrijf.

    “We hebben dit kwartaal goede resultaten behaald, in lijn met de verwachtingen, en we handhaven onze outlook voor het hele jaar", aldus CEO Øivind Tangen.

    De operationele omzet bedroeg 871 miljoen dollar, een stijging van 17 procent vergeleken met 742 miljoen dollar over dezelfde periode in 2023. Deze stijging is voornamelijk toe te schrijven aan het Lease and Operate-segment.

    De Directional Turnkey-opbrengsten stegen met 9 procent tot 316 miljoen dollar vergeleken met dezelfde periode in 2023. De stijging was voornamelijk te danken aan het FEED-contract voor FPSO Jaguar en ondersteuning aan de vloot via brownfield-activiteiten, gedeeltelijk teniet gedaan door het feit dat een relatief lager bedrag van de omzet werd geboekt in de bouwportefeuille naarmate de projecten hun voltooiing naderden.

    De opbrengsten uit Directional Lease and Operate stegen tot 554 miljoen dollar, een stijging van 22 procent. Deze stijging was voornamelijk het resultaat van de toetreding van twee nieuwe FPSO’s.

    De directionele nettoschuld steeg met 187 miljoen dollar tot 6,8 miljard dollar aan het einde van het eerste kwartaal van 2024. De stijging was het gevolg van opnames onder de projectfinancieringsfaciliteiten voor de voortdurende investeringen in de bouw van drie FPSO's.

    SBM wil een dividend uitkeren van 0,7651 euro per gewoon aandeel. 

    De inkoop van eigen aandelen ter waarde van 65 miljoen euro vordert en was voor 20,7 procent voltooid op 30 april 2024.

    Outlook

    De directionele omzetverwachting van het bedrijf voor 2024 werd gehandhaafd op ongeveer 3,5 miljard dollar, waarvan ongeveer 2,2 miljard dollar wordt verwacht voor het Lease and Operate-segment en ongeveer 1,3 miljard dollar voor het Turnkey-segment.

    De voorziene directionele EBITDA-richtlijnen voor 2024 bleven rond de 1,2 miljard dollar.

    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Bron: ABM Financial News

  8. Meer winst ondanks lagere volumes bij AB InBev

    ABM Financial News
    07:28

    (ABM FN) AB InBev heeft in het eerste kwartaal van 2024 de volumes zien dalen, terwijl de marges en de winst wel stegen. Dit bleek woensdag uit cijfers van de bierbrouwer.

    De volumes namen met 0,6 procent af, waarbij het volume eigen bieren met 1,3 procent daalde, terwijl het volume niet-bieren met 3,5 procent steeg.

    De analisten hadden ook verwacht dat de volumes in de eerste drie maanden van dit jaar onder druk stonden. De consensus hield men rekening met een autonome daling van 1,0 procent in het afgelopen kwartaal.

    De omzet van AB InBev steeg in het eerste kwartaal wel met 2,6 procent en de opbrengsten per hectoliter namen met 3,3 procent toe.

    De stijging van de omzet met 2,6 procent stemde overeen met de verwachting van de analisten.

    De brouwer meldde een stijging met 6,7 procent van de gecombineerde opbrengsten van zijn megamerken, hoofdzakelijk dankzij de groei van Corona met 15,5 procent buiten de thuismarkt.

    De genormaliseerde EBITDA steeg afgelopen kwartaal met 5,4 procent tot 4,99 miljard dollar, waarbij de genormaliseerde marge met 90 basispunten steeg tot 34,3 procent.

    De consensus bij de analisten lag op een stijging van de EBITDA met 1,9 procent.

    De onderliggende winst bedroeg 1,51 miljard dollar in de eerste drie maanden, tegenover 1,31 miljard dollar in het eerste kwartaal van 2023.

    De onderliggende winst per aandeel bedroeg 0,75 dollar in, een stijging tegenover de 0,65 dollar vorig jaar in het eerste kwartaal.

    Outlook

    Voor het volledige boekjaar verwacht AB InBev een stijging van de EBITDA in lijn met de vooruitzichten op middellange termijn, namelijk tussen 4 en 8 procent.

    "De resultaten zijn bemoedigend om het jaar mee te starten, en de consistente uitvoering door onze teams en partners versterkt onze overtuiging dat we onze groeiambities in 2024 zullen bereiken", zei CEO Michel Doukeris woensdag in een toelichting.

    Bron: ABM Financial News

  9. Arcadis werkt aan dijkverbetering Doeveren

    ABM Financial News
    07:14

    (ABM FN-Dow Jones) Arcadis werkt in opdracht van waterschap Aa en Maas aan de verbetering van de Maasdijk ter hoogte van het dorp Doeveren in Noord-Brabant. Dit maakte het advies- en ingenieursbureau woensdag bekend, zonder financiële details te verstrekken.

    "Het hoogwater op de Maas in juli 2021 bevestigde het risicobeeld dat het dijktraject bij het dorp Doeveren niet voldoet aan de in 2017 wettelijk gestelde veiligheidsnorm. Daarom helpt Arcadis bij het verbeteren van dit vier kilometer lange traject."

    Arcadis tekent in dit contract voor de planuitwerkingsfase. Het doel is om te komen tot een definitief ontwerp én projectbesluit voor de aanbesteding van het fysieke bouwen. 

    Bron: ABM Financial News

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. AB InBev 17:37
    58,780
    +3,96% +2,240
  2. AEX 18:05
    899,60
    -0,05% -0,46
  3. 28,890
    +2,23% +0,630
  4. 23,300
    +0,95% +0,220
  5. AMX 18:05
    939,49
    +0,35% +3,29
  6. Arcadis 17:35
    60,600
    0,00% 0,000
  7. ASCX 18:05
    1.186,98
    -0,08% -0,98
  8. Intel Corp 07 mei
    30,660
    -1,00% -0,310
  9. QUALCOMM 07 mei
    180,150
    -0,93% -1,700
  10. SBM Offshore 17:35
    14,280
    -0,49% -0,070

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links