Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog 07 juni 2024

Amerikaanse banengroei veel sterker dan verwacht
Beeld: ABM Financial News
  1. Amerikaanse banengroei veel sterker dan verwacht

    ABM Financial News
    14:34

    (ABM FN-Dow Jones) De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in mei beduidend sterker gestegen dan verwacht. Dit bleek vrijdag uit het officiële Amerikaanse banenrapport.

    Afgelopen maand was er sprake van een banengroei van 272.000. De markt had een stijging van 190.000 banen verwacht. 

    De werkloosheid kwam uit op 4,0 procent tegen een verwachting van 3,9 procent.

    De verdiensten per uur stegen afgelopen maand met 0,14 dollar, of 0,4 procent, naar 34,91 dollar. Op jaarbasis bedroeg de loongroei 4,1 procent tegen 3,9 procent een maand eerder. De verwachting van economen lag op 3,9 procent.

    Voor maart werd de banengroei aangepast van 315.000 naar 310.000. Voor april werd deze aangepast van 175.000 naar nu 165.000.

    Bron: ABM Financial News

  2. DNB: Nederlandse economie maakt zachte landing

    ABM Financial News
    13:03

    (ABM FN-Dow Jones) De Nederlandse economie zal een zachte landing maken. Dit bleek uit de Voorjaarsraming die De Nederlandsche Bank  vrijdag publiceerde.

    DNB ziet in de raming voor dit jaar een groei voor de economie weggelegd van 0,5 procent. Voor 2025 en 2026 schat de bank de groei van het bruto binnenlands product op 1,3 procent.

    Dat een neergang is vermeden schreef de bank toe aan de weerbaarheid en veerkracht van de Nederlandse economie. 

    De voorzichtige groei voor 2024 jaar komt door meer bestedingen van de overheid en huishoudens. De reële loongroei en het consumentenvertrouwen zitten volgens de bank in de lift en de werkgelegenheid neemt toe, hoewel iets minder dan de afgelopen jaren.

    De huizenprijzen stijgen sinds vorig jaar ook weer, wat de consumptie eveneens stimuleert en daarmee bijdraagt aan de groei van het bruto binnenlands product. De gemiddelde huizenprijzen liggen inmiddels weer boven de vorige piek van juli 2022. De daling in de afgelopen twee jaar is daarmee snel teniet gedaan, aldus DNB.

    Terugvallende bedrijfsinvesteringen en export remmen de groei nog, maar herstellen in de komende twee jaar volgens DNB. Dan wordt de economische groei ook gedragen door het bedrijfsleven en is daarmee breder gefundeerd.

    De risico's liggen voor de economie bij de onzekerheid in het buitenland, aldus DNB, dat vooral wijst op oorlogen en conflicten.

    De inflatie, "die nog maar twee jaar geleden piekte op 11,6 procent", zal dit jaar en volgend jaar uitkomen op 2,8 procent. In 2026 daalt de inflatie verder, naar 1,8 procent. Dat dalende pad verloopt iets trager dan in de Najaarsraming van afgelopen december, vooral door hogere verwachte energieprijzen, verklaarde de centrale bank.

    Ook de kerninflatie, zonder de prijsbewegingen van voedsel en energie, daalt. Dit jaar is er met 2,9 procent al sprake van een halvering ten opzichte van de kerninflatie van vorig jaar van 6,4 procent. Volgend jaar raamt DNB de kerninflatie op 2,4 procent en voor 2026 op 2,0 procent.

    Uitgaande van de Voorjaarsnota 2024 van het demissionaire kabinet, dragen de stijgende overheidsuitgaven bij aan economische groei, maar tegelijkertijd loopt het begrotingstekort erdoor op. Van een tekort van 0,3 procent van het bruto binnenlands product afgelopen jaar, zou dat dit jaar naar een tekort van 2,4 procent gaan. In 2026 zou volgens de bank zelfs een tekort dreigen van 3,7 procent en dat is ruim boven de Europese tekortnorm.

    De overheidsschuld blijft heel ruim onder de Europese norm, maar zou wel stijgen van ruim 47 naar bijna 51 procent in 2026.

    In de raming van DNB is het hoofdlijnenakkoord van de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB niet meegenomen. Een doorrekening ervan, aanvullend op de voorjaarsraming, laat zien dat dit akkoord een beperkt positief effect heeft van +0,1 procent op de jaarlijkse economische groei tot en met 2028. Door de maatregelen uit het hoofdlijnenakkoord verslechtert het begrotingstekort ten opzichte van de raming de komende twee jaar, en komt daarmee volgend jaar met 3,3 procent boven de Europese norm uit. Het tekort in 2026 ligt met 3,8 procent nog iets hoger, waarna het saldo in de twee jaar daarna verbetert, maar ook in 2028 nog net boven de 3 procent ligt.

    Deze geraamde tekorten liggen ruim boven het door de Studiegroep Begrotingsruimte, waar DNB deel van uitmaakt, geadviseerde maximale tekort van 2 procent. Zo'n tekort biedt nog een buffer om trendmatig begrotingsbeleid te voeren, merkte DNB op. "Zowel met het huidige begrotingsbeleid alsook met de plannen van het hoofdlijnenakkoord, is die buffer er niet, wat de kans op onwenselijk procyclisch beleid vergroot."

    Bron: ABM Financial News

  3. AEX scherpt record nog iets aan in aanloop naar Amerikaans banenrapport

    ABM Financial News
    11:51

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste vrijdagochtend licht hoger. Rond de klok van twaalf uur won de AEX 0,2 procent op 925,35 punten, mede geholpen door de koerswinsten voor de halfgeleiders.

    Het is in de VS de week van de werkgelegenheidscijfers en uiteraard de aandelensplitsing vanavond naeurs bij Nvidia. Qua werkgelegenheid schetsten de data tot nu toe een afkoelende arbeidsmarkt. Economen houden vanmiddag rekening met een banengroei van ongeveer 190.000 en een onveranderd werkloosheidspercentage van 3,9 procent.

    Naast de inflatie is de werkgelegenheid in de VS cruciaal voor het monetaire beleid van de Federal Reserve. 

    ING wees op de stijging van de Chinese export. Die stijging was een stuk sterker dan economen hadden verwacht. "Dit wijst op een aantrekkende Chinese economie, de op één na grootste van de wereld", aldus investment manager Simon Wiersma.

    De Duitse export steeg ook, maar minder dan verwacht.

    Op het macro-economische front werd vrijdag in Europa verder bekend dat de productie van de Duitse industrie in april onverwacht is gedaald, maar er was wel weer groei in de eurozone in het eerste kwartaal van 2024. Het bruto binnenlands product steeg afgelopen kwartaal met 0,3 procent. In het vierde kwartaal van 2023 kromp de economie nog met 0,1 procent.

    De olieprijzen stabiliseerden wat na twee dagen van stijgingen. Een vat Brent olie noteerde nagenoeg onveranderd op 79,90 dollar.

    De rentes liepen licht op en de euro/dollar noteerde onveranderd op 1,0888.

    Stijgers en dalers

    Onder de hoofdaandelen ging Besi voor de tweede dag op rij aan kop met 2,5 procent winst , na een goed ontvangen beleggersdag op donderdag, waar het bedrijf de margedoelstellingen verhoogde . ASMI volgde met een winst van 2,0 procent en ASML kon 0,8 procent bijschrijven. Berenberg verhoogde vanochtend het koersdoel voor ASMI van 640 naar 720 euro.

    Barclays heeft vrijdag het advies voor ING verhoogd van Gelijkgewogen naar Overwogen en het koersdoel verhoogd van 14,80 naar 20,00 euro. Het aandeel ING profiteerde en steeg 1,3 procent.

    UMG en ArcelorMittal verloren beide 1,2 procent.

    Bij de midkappers won Alfen 1,5 procent, gevolgd door Inpost met een winst van 1,1 procent. Arcadis verloor vrijdagochtend 3,8 procent, ondanks een koersdoelverhoging van KBC.

    In de AScX won Nedap 2,6 procent, terwijl Renewi 1,3 procent verloor. Degroof Petercam haalde Renewi van de kooplijst. Wel maakte de afvalspecialist vrijdag bekend dat het per 24 juni een notering in de Britse FTSE 250 gaat krijgen.

    Vastned wist niet te profiteren van een koersdoelverhoging van Berenberg en daalde 0,6 procent.

    De rode lantaarn was voor NX Filtration met een verlies van 1,7 procent.

    Bron: ABM Financial News

  4. Renewi krijgt notering in de FTSE 250

    ABM Financial News
    11:26

    (ABM FN-Dow Jones) Het aandeel Renewi krijgt per maandag 24 juni een notering in de Britse FTSE 250 index. Dit maakt het afvalverwerkingsbedrijf vrijdag bekend.

    De opname van Renewi is te danken aan de vooruitgang die is geboekt met zijn strategie, met name de portfolio-optimalisatie die blijkt onder meer uit de recente verkoop van UK Municipal en de ommekeer bij Mineralz & Water, aldus het bedrijf.

    "We zijn blij om deel uit te gaan maken van de FTSE 250. Deze prestatie is een erkenning van het harde werk van ons team om onze strategie en toewijding aan recycling en de productie van circulaire materialen waar te maken", aldus CEO Otto de Bont van Renewi.

    Het aandeel Renewi daalde vrijdagochtend in Amsterdam met 1 procent. 

    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Bron: ABM Financial News

  5. AEX hoger van start gegaan, Besi neemt de leiding

    ABM Financial News
    09:14

    (ABM FN-Dow Jones) De AEX index koerste vrijdag kort na de beursgong 0,4 procent hoger op 926,61 punten, terwijl de Midkap fractioneel in het rood noteerde.

    Onder de hoofdaandelen ging Besi aan kop met krap twee procent. Exor was met een daling van ruim een half procent de grootste daler.

    In de AMX won Aperam krap een procent. AMG verloor juist een procent. 

    In de AScX verloor Kendrion een procent.

    Bron: ABM Financial News

  6. Meer omzet voor TSMC

    ABM Financial News
    08:49

    (ABM FN-Dow Jones) Taiwan Semiconductor Manufacturing Company heeft in mei flink meer omzet geboekt in vergelijking met een jaar eerder. Dit bleek vrijdag uit cijfers van de Taiwanese fabrikant van halfgeleiders.

    In mei boekte TSMC een omzet van 229,6 miljard Taiwanese dollar, 2,7 procent minder dan in april, maar op jaarbasis steeg de omzet in mei met 30,1 procent.

    In april steeg de omzet op maandbasis al met 20,9 procent en op jaarbasis zelfs met bijna 60 procent.

    In de eerste vijf maanden van dit jaar steeg de omzet van TSMC zo met 27,0 procent op jaarbasis.

    TSMC is een belangrijke afnemer van de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML.

    Bron: ABM Financial News

  7. Berenberg verhoogt koersdoel ASMI fors

    ABM Financial News
    07:33

    (ABM FN-Dow Jones) Berenberg heeft vrijdag het koersdoel voor ASMI verhoogd van 640,00 naar 720,00 euro met een onveranderde koopaanbeveling. Dit bleek uit een sectorrapport van de zakenbank.

    "We verwachten meer orders voor 2 nanometer in de komende kwartalen", schreef Berenberg. Sterker, volgens de bank is ASMI de toeleverancier van de halfgeleiderindustrie die het meest zal profiteren van de komst van 2 nanometer met zijn verpakkingstechnologieën ALD en Epitaxy. 

    "Daarnaast wint het bedrijf ook marktaandeel in de markt voor DRAM."

    Het aandeel ASMI sloot donderdag in Amsterdam op 675,20 euro.

    Bron: ABM Financial News

  8. Chinese export stijgt sterker dan verwacht

    ABM Financial News
    07:03

    (ABM FN-Dow Jones) De Chinese export is in mei sterker gestegen dan verwacht. Dit bleek vrijdag uit cijfers van de Chinese overheid.

    In dollars nam de export afgelopen maand met 7,6 procent op jaarbasis. Economen hadden gerekend op een stijging met 4,8 procent. Een maand eerder daalde de export nog met 1,5 procent.

    De import steeg met 1,8 procent, na een toename met 8,4 procent in april. Door economen was een stijging voorzien van 4,0 procent.

    In yuan gemeten steeg de Chinese export met 11,2 procent. De import liep met 5,2 procent op.

    Het handelsoverschot van China kwam met deze cijfers uit op 82,62 miljard dollar en waar 73,7 miljard dollar was verwacht. 

    Bron: ABM Financial News

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 18:05
    923,71
    +0,04% +0,35
  2. AMX 18:05
    913,80
    -1,15% -10,64
  3. ASCX 18:05
    1.245,46
    -0,07% -0,86
  4. 687,400
    +1,81% +12,200
  5. RENEWI 17:35
    7,820
    0,00% 0,000

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links