Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog 06 juni 2024

Besi verhoogt margedoelen
Beeld: ABM Financial News
  1. Besi verhoogt margedoelen

    ABM Financial News
    15:17

    (ABM FN-Dow Jones) BE Semiconductor Industries heeft donderdag de margedoelstellingen verhoogd, maar die voor de omzet ongemoeid gelaten. Dit bleek donderdag uit een presentatie van de Duivense toeleverancier van de halfgeleiderindustrie op een beleggersdag vandaag in Oostenrijk.

    Besi mikt nog altijd op een omzet van 1 miljard euro +++. Die 1 miljard euro geldt voor de traditionele activiteiten en de plusjes refereren aan de nieuwe producten, zoals hybrid bonding en thermal compression bonding. Elke plus staat voor 100 miljoen euro omzet.

    Maar waar Besi eerder uitging van een brutomarge van 60 tot 64 procent, verhoogde de halfgeleiderspecialist donderdag de doelstelling naar 62 tot 66 procent. Analisten hielden al rekening met een verhoging, nadat Besi afgelopen jaar een marge van 65 procent behaalde.

    De doelstelling van Besi voor de operationele marge werd donderdag eveneens verhoogd, van 30 tot 45 procent naar 35 tot 50 procent.

    Het haalbare marktaandeel schat Besi nog altijd op 40 procent.

    Bron: ABM Financial News

  2. ECB Live: Inflatieverwachting omhoog, rente omlaag

    Redactie
    15:00

    De ECB verlaagde voor het eerst in vijf jaar de rente. Zoals iedereen al verwachtte met een kwartje (25 basispunten). Unaniem was de beslissing nét niet: één ECB-bestuurder was tegen een renteverlaging.

    Opvallend: de ECB verhoogt tegelijkertijd de inflatieverwachting voor 2025 van 2,0% naar 2,2%. Het officiële inflatiedoel van de centrale bank ligt op 2,0%. Voor 2026 verwacht de ECB nog steeds een inflatie van 1,9%. 

    De highlights uit de persconferentie van Christine Lagarde:

    • Lagarde zegt zich nog niet te willen vastleggen op een specifiek 'pad' voor de rente
    • De economie in de eurozone is aan het herstellen; in de komende kwartalen zal een aantrekkende export de groei ondersteunen
    • De meeste maatstaven voor onderliggende inflatie daalden in april, maar de loongroei ligt nog steeds te hoog
    • Die loongroei zal in de loop van dit jaar gaan afnemen
    • Een deel van de loongroei wordt nu opgevangen door de bedrijfswinsten, dat zorgt voor minder opwaartse druk op de inflatie
    • De economische risico's liggen op de middellange termijn wel aan de onderkant

    Wel zegt Lagarde dat haar "vertrouwen in het pad" dat de inflatie gaat afleggen in de afgelopen maanden is toegenomen. De stabiliteit van de inflatieverwachtingen in de ECB-modellen heeft meegeholpen om vandaag een renteverlaging te kunnen (durven) doorvoeren. Maar dat wil nog niet zeggen dat de ECB al definitief in een 'dialing-back phase' (een nieuwe cyclus van renteverlagingen) is beland, zegt Lagarde.

    En daar is dan ook de uitspraak die op veel bingokaarten stond:

    • "We need sufficient data to make further decisions"
    • "Speed of travel and timing are uncertain"
    • "There will be bumps on the road as inflation falls"

     

     

  3. AEX hoger in aanloop naar rentebesluit ECB

    ABM Financial News
    11:00

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste donderdag hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,4 procent op 922,61 punten, aangejaagd door de halfgeleiders.

    Beleggers wachten op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank vanmiddag, zo merkte marktanalist Naeem Aslam van Zaye Capital op. De markt houdt volledig rekening met de eerste renteverlaging sinds 2019.

    "De euro en Europese aandelenmarkten hebben het grootste deel van het besluit al ingeprijsd", stelde Aslam. "Belangrijker voor beleggers is het commentaar van voorzitter Christine Lagarde over de plannen voor de rest van 2024. Veel beleggers zijn van mening dat er nog twee extra verlagingen kunnen volgen bij de ECB, aangezien de inflatie momenteel erg dicht bij de doelstelling van twee procent ligt en de economie zich goed staande houdt."

    Aslam denkt dat Lagarde zich minder dovish zal uiten dan waar de markt rekening mee houdt. "Beleggers dienen realistisch te zijn over toekomstige renteverlagingen, gezien veel factoren die de inflatie alsnog kunnen aanjagen."

    Eerder besloten centrale banken in Zwitserland, Zweden en Canada al de rentes te verlagen. "En zo wordt de geldkraan langzaam weer open gedraaid, nadat deze van 2022 tot en met de zomer van vorig jaar was dichtgedraaid om de inflatie te beteugelen", aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

    Op macro-economisch vlak krijgen beleggers verder nog inzicht in de wekelijkse steunaanvragen uit de VS, naast export- en importcijfers over april.

    Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,0876. De olieprijzen stegen licht.

    Stijgers en dalers

    Onder de hoofdaandelen gingen, net als woensdag, de halfgeleiders aan kop. ASML, ASMI en Besi wonnen 1,3 tot 1,9 procent. Besi organiseert later vandaag in Oostenrijk een beleggersdag.

    Ahold Delhaize was de dissonant met een koersdaling van 2,4 procent. Hoewel KBC Securities een kleine koersdoelverhoging voor Ahold Delhaize communiceerde, besloot UBS het advies voor het aandeel te verlagen van Neutraal naar Verkopen.

    In de AMX won Inpost 2,1 procent en SBM Offshore 3,5 procent. Air France-KLM was de sterkste daler met een verlies van 1,1 procent.

    In de AScX won Ebusco 1,7 procent. Fastned en Pharming daalden tot 1,2 procent.

    Het lokaal genoteerde Veon won 6,1 procent. Veon heeft voor 2027 nieuwe ambities geformuleerd in aanloop naar de beleggersdag vandaag in Dubai.  

    Bron: ABM Financial News

  4. Vopak verwelkomt Shell en Total in Rotterdams project voor CO2-opslag

    ABM Financial News
    07:41

    (ABM FN-Dow Jones) Het project van Vopak en Gasunie voor een terminal op de Maasvlakte voor vloeibare CO2 gaat een nieuwe fase in met een ontwerpcontract en het instappen van Shell en TotalEnergies in de samenwerking. Dat maakte Vopak donderdagochtend bekend.

    Vopak spreekt van een belangrijke mijlpaal. Het project CO2next beoogt de bouw van een terminal voor vloeibare CO2 op de Maasvlakte in de Rotterdamse haven, waar partijen die niet zijn aangesloten op een CO2-pijplijn vloeibare CO2 kunnen leveren of afnemen.  

    De terminal kan daarmee een cruciaal stuk infrastructuur worden in een toekomstige keten voor het opvangen en opslaan van kooldioxide (CCS).

    De beoogde startcapaciteit van 5,4 miljoen ton per jaar kan worden uitgebreid tot 15 miljoen ton per jaar, stellen de partners.

    Het project heeft zijn contract voor het zogeheten front-end ontwerp donderdag toegekend aan de ingenieursgroep Sener. In dit ontwerp zal de tijdsduur en de kosten van de voorgestelde terminal verder worden vastgesteld en kunnen vergunningen worden verkregen voordat er een definitieve investeringsbeslissing wordt genomen in 2025.

    De terminal moet worden verbonden met lege aardgasvelden in de Noordzee, waarin de afgevangen CO2 kan worden opgeslagen. Dit is cruciaal in het licht van het Nederlandse klimaatakkoord en de Europese Green Deal, stelde Vopak. Ook voor de industrie in Noordwest-Europa kan de reductie van CO2 hierdoor vergemakkelijken en kan Rotterdam in 2050 een CO2-neutrale haven worden.

    Bron: ABM Financial News

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 06 jun
    923,36
    0,00% 0,00
  2. AMX 06 jun
    924,44
    0,00% 0,00
  3. ASCX 06 jun
    1.246,32
    0,00% 0,00
  4. 143,650
    0,00% 0,000
  5. SHELL PLC 06 jun
    32,320
    0,00% 0,000
  6. TOTALENERGIES 06 jun
    64,970
    0,00% 0,000
  7. 37,400
    0,00% 0,000

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links