Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Update: winststijging ABN AMRO

Update: winststijging ABN AMRO
Beeld: ABN AMRO

(ABM FN-Dow Jones) ABN AMRO heeft in het vierde kwartaal van 2023 meer winst behaald, maar overtrof niet alle verwachtingen van de analisten. Dit bleek woensdag uit cijfers van de bank.

CEO Robert Swaak sprak van een sterk resultaat. De financiële resultaten over 2023 werden volgens de topman gekenmerkt door een verder herstel van de netto rentebaten door de terugkeer van positieve rentetarieven, en door de lagere bedrijfskosten en vrijgevallen risicovoorzieningen.

De nettowinst steeg in het vierde kwartaal op jaarbasis van 354 miljoen naar 545 miljoen euro. In het derde kwartaal van 2023 kwam de winst van de bank uit op 759 miljoen euro. Een consensus samengesteld door ABN AMRO zelf wees vooraf op een winst van 397 miljoen euro.

De operationele winst was 2,04 miljard euro, waar de consensus en analisten van ING op 2,06 miljard euro rekenden. Dat was wel meer dan de 1,86 miljard euro in het vierde kwartaal van 2022.

ABN AMRO zag de nettorentebaten uitkomen op 1,50 miljard euro, ondanks enige druk op de marges voor hypotheken en leningen aan particulieren, en het wegvallen van de vergoeding voor de minimumreserve-verplichting van de ECB. De analisten rekenden op 1,49 miljard euro. De rentebaten in 2024 zullen naar verwachting grotendeels in lijn zijn met die van 2023. 

In het derde kwartaal van 2023 bedroegen de rentebaten 1,53 miljard euro.

De vrijval voor oninbare leningen, die in het derde kwartaal nog 21 miljoen bedroeg, kwam in het afgelopen kwartaal uit op 83 miljoen euro. Een jaar eerder ging er nog 32 miljoen euro in de zogeheten stroppenpot. De analisten hadden erop gerekend dat ABN AMRO 97 miljoen euro in de stroppenpot moest stoppen.

De operationele kosten stegen van 1,34 miljard euro in het vierde kwartaal van 2022 naar 1,46 miljard euro afgelopen kwartaal. In het derde kwartaal van dit jaar kwamen de operationele kosten uit op 1,23 miljard euro. ABN verwacht in 2024 circa 5,3 miljard euro aan kosten, omdat deze kosten gedurende het jaar hoog zullen blijven.

De kosten waren in het vierde kwartaal hoger door het vergroten van de ingezette middelen voor data capabilities, de verdere digitalisering van processen, en sustainable finance regulation, aldus topman Swaak.

De zogeheten cost/income ratio kwam uit op 71,6 procent. Die wil ABN AMRO in 2026 naar circa 60 procent hebben verlaagd, met een rendement op het eigen vermogen van 9 tot 10 procent. De CET1 ratio zal in dat jaar op 13,5 procent liggen, denkt de bank.

De CET1 ratio kwam eind december uit op 14,3 procent.

ABN kondigde verder woensdag een inkoopprogramma van eigen aandelen aan ter waarde van 500 miljoen euro. Er werd een stabiel slotdividend van 0,89 euro per aandeel voorgesteld.

Het aandeel ABN AMRO sloot woensdag 6,6 procent hoger.

Update: om meer informatie over consensus en koers toe te voegen.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ABN AMRO BANK N.V. 76% zegt kopen 45 stemmen

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. chogogo 12 februari 2024 14:59
    Als blijkt dat toch de koers omhoog gaat bij ABN en eerder tegengesteld bij ING dan klopt er toch iets niet op deze wereld. Ik wacht het af, maar het wordt tijd dat een en ander veel veel veel transparanter wordt bij de banken (wettelijk gemaakt). Ze zijn N.B. vet ondersteund door het volk.
  2. forum rang 5 Jason Voorhees 12 februari 2024 15:35
    Meer winst bij de bank, zegt helaas niets over de koers van het aandeel dat het al tijden beroerd doet. Dus met zoveel dividend, buyback shares program, zal er na de cijfers toch niet veel van de koers afgaan, in ieder geval niet zo dramatisch als ING hoop ik, garantie tot aan de deur ;-)
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

ABN AMRO BANK N.V.

14,640 17:39
+0,135 +0,93%
Premium

Waarom de nieuwe doelstellingen van ABN Amro een vleugje ambitie missen

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links