Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bryan Garnier zet Just Eat op verkooplijst

Bryan Garnier zet Just Eat op verkooplijst
Beeld: Takeaway.com

(ABM FN-Dow Jones) Bryan Garnier heeft het advies voor Just Eat Takeaway.com verlaagd van Kopen naar Verkopen en het koersdoel radicaal verlaagd van 34,00 naar 12,00 euro, omdat de analisten de winstgevendheid van de maaltijdbezorger snel zien opdrogen. Dat blijkt uit een rapport van analist Clément Genelot.

Na een jaar van hoge inflatie blijven de maaltijdbezorgers onder druk staan, met weinig groei en opdrogende winstgevendheid. Dit roept serieuze vragen op over de waardering van bedrijven in deze sector, die volgens Bryan Garnier kan uiteenlopen van 0,5 tot 3 keer de omzet.

De nieuwe kijk op de waardering van de sector heeft geleid tot de zeer sterke verlaging van het koersdoel en het verkoopadvies voor Just Eat Takeaway.com, dat net als Deliveroo de winstgevendheid snel ziet verdampen. Het advies van de zakenbank voor Deliveroo is Neutraal, terwijl Delivery Hero wel een koopaanbeveling heeft.

Een specifiek probleem bij Just Eat Takeaway.com is dat Bryan Garnier niet langer hoopt op een verkoop van het Amerikaanse Grubhub, terwijl het bedrijf wel kampt met dalende marktaandelen en orders. 

Beleggers zullen de waarde van de activiteiten van Just Eat buiten Nederland en Duitsland niet veel hoger willen waarderen dan food retailers, denkt Bryan Garnier, die veel lager gewaardeerd zijn dan restaurantketens.

Voor de gehele sector, dus ook voor Deliveroo en Delivery Hero, geldt dat de orders de rest van het jaar onder druk blijven staan door de hoge inflatie, waardoor consumenten vaak beknibbelen op bezorgmaaltijden als gemakkelijke bezuiniging.

De vraag is hoe snel de voedingsprijzen weer gaan dalen, nadat ze in Europa momenteel met zo'n 17 tot 19 procent zijn gestegen. Bryan Garnier voorziet dat de prijzen dalen, maar dit gaat maar langzaam. Voedingsproducenten zullen namelijk niet snel hun prijzen verlagen, omdat ze hun marges nog moeten herstellen.

In een optimistisch scenario ziet Bryan Garnier de groei herstellen vanaf volgend jaar, met een EBITDA-marge die snel weer richting 10 procent kan stijgen. Dan zou de sector weer twee tot mogelijk drie keer de omzet waard worden, tegen 0,5 tot 1 keer nu.

In een somber scenario blijft de groei volgend jaar onder 5 procent en zal de EBITDA-marge ook ruim onder 10 procent blijven.  

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
JUST EAT TAKEAWAY 66% zegt kopen 41 stemmen

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
 1. Eindbaas 8 juni 2023 14:34
  quote:

  Blenheim schreef op 8 juni 2023 14:04:

  Bryan Wie? De bakker op de hoek heeft er vast ook een mening over, maar gaan we nu echt iedereen achterna lopen? Ik in ieder geval niet. Lang leve Just Eat!
  Garnier, bekend van de shampoos en de make up.

  Ik vind het een vreemd advies. 0.5 tot 1 x de omzet correspondeert met een koers tussen de 12 en 24 euro. Dan wordt normaal gesproken het advies toch 'houden' als de koers op 13 staat? Wat valt er nog te verkopen als 12 je minimale koers is? Vreemd verhaal
 2. mexico1990 8 juni 2023 16:19
  quote:

  Rico VH schreef op 8 juni 2023 12:48:

  Apart, wanneer komt IEX met een berekening?
  ik zou vooral niet rekenen op de kennis van iex, die zitten er meestal flink naast, zij gaven een koop advies toen JET op 90 euro stond,
  geloof me ... de deskundigen van iex zijn een stelletje amateuristische prutsers vooral met hun adviezen
 3. forum rang 7 Freemoneyforever 8 juni 2023 17:32
  quote:

  ScarJo schreef op 8 juni 2023 12:57:

  Wat een laffe price target 12,00 euro

  Mijn target voor Shell is 27. Lekker makkelijk
  Dan zit ik toch liever in Shell.

  Just Eat is niet (veel) meer dan een soort pakjesbezorger van (meest) warme goederen. PostNL? Ik ben niet bullish in ieder geval.

  De Podcastmakers kochten JET voor ca. 24. Tja.

  Hij staat op een strong buy in ieder geval.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

JUST EAT TAKEAWAY

11,174 10:13
-0,246 -2,15%
Premium

Meevaller voor Just Eat Takeaway in de VS

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Ontdek IEX Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links