Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

inflatie stijgt naar ruim 6%

inflatie stijgt naar ruim 6%
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De inflatie in Nederland is in mei flink gestegen, van 5,2 procent in april naar 6,1 procent afgelopen maand. Dit bleek dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De prijsontwikkeling van energie zorgde voor een stijging van de inflatie, aldus het CBS. "Energie was in mei weliswaar 24,9 procent goedkoper dan in dezelfde maand vorig jaar, maar in april was de prijsdaling op jaarbasis 32,2 procent."

De prijzen voor consumenten stegen in mei 2023 met 0,2 procent ten opzichte van april.

In mei waren de prijzen exclusief energie en motorbrandstoffen 7,9 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. In april was de prijsstijging op jaarbasis 7,8 procent.

Nieuwe methode

Vanaf verslagmaand juni 2023, waarvan op 30 juni de snelle raming wordt gepubliceerd, zal het CBS een nieuwe methode om energieprijzen te meten gaan gebruiken.

Bij de nieuwe methode worden transactiedata van energieleveranciers gebruikt, zodat er ook rekening kan worden gehouden met de tarieven van al langer lopende energiecontracten. Dit zorgt voor een nauwkeuriger inflatiecijfer. 

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. G.errit@ 6 juni 2023 09:37
    De overheid is de boosdoener van de inflatie, energie prijzen gaan omhoog vanwege de extra belastingen die erop geheven worden.
    De benzine gaat zometeen ook weer 15 cent omhoog, de immigratie, het zogenaamde stikstofprobleem, CO2 probleem en het zogenaamde klimaatprobleem moet toch betaald worden, China lacht ons keihard uit.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links