Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Financials aan kop in lichtgroene AEX

Financials aan kop in lichtgroene AEX

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste woensdagochtend licht hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,1 procent op 737,18 punten.

De beurzen doen het rustig aan in aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve, zo merkte marktanalist Naeem Aslam van Zaye Capital Markets op. De analist spreekt van een stilte voor de storm.  

Volgens Aslam staat de geloofwaardigheid van de Amerikaanse centrale bank op het spel. "De markt wijst de Fed aan als schuldige voor de huidige bankencrisis. Desondanks hebben we in de afgelopen dagen een significant herstel gezien in de koersen van regionale banken als gevolg van uitspraken van het ministerie van Financiën", aldus Aslam.

Minister van financiën Janet Yellen zei dinsdag dat de regering kan ingrijpen om spaarders bij andere banken te beschermen als toezichthouders een risico zien voor een 'bank run'.  

"Feit is dat de problemen nog lang niet opgelost zijn", zo stelde Aslam.

De CME FedWatch Tool laat zien dat ruim 89 procent van de markt uitgaat van een renteverhoging met 25 basispunten vandaag. Bij de vorige beleidsvergadering van de centrale bank werd de rente ook met 25 basispunten verhoogd.

"De Fed kan het wat rustiger aan doen, maar een afwachtende houding door de rentes niet te verhogen zou niet bepaald de juiste keuze zijn", aldus strateeg Thierry Wizman van Macquarie.

"Het belangrijk om te bedenken dat de bankencrisis plaatsvindt op een moment waarin de werkloosheid in de VS erg laag is en dat de inflatie hoog blijft", aldus Wizman. "Dit vraagt om een compromis van de Fed, en dat is een renteverhoging met 25 basispunten in plaats van een ongewijzigd beleid."

Het zal volgens Lynx bovendien "zeer belangrijk" zijn om de markt goed uit te leggen hoe de Fed de huidige situatie analyseert. Verder zal veel aandacht gaan naar de dot plot. "Elke meeting in het verleden werd de dot plot gepubliceerd met uitzondering van één meeting tijdens de pandemie. Indien de Fed zich weerhoudt om de dot plot te publiceren, kan dit een signaal zijn naar de markt dat zelfs de Fed bezorgd is", aldus beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx.

Op macro-economisch vlak bleek dat de Britse consumentenprijzen in februari meer dan verwacht zijn gestegen. Op jaarbasis stegen de prijzen met 10,4 procent, waar door economen een stijging met 9,9 procent was voorzien. In januari steeg het prijspeil met 10,1 procent.

Het muntpaar euro/dollar koerste op 1,0781. De olieprijzen daalden tot een procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen stegen de financials ABN AMRO en ING tot 1,7 procent. Philips schreef ook 1,2 procent bij. ASR Nederland leverde juist ruim een procent procent in, net als DSM.

In de AMX won TKH 4,7 procent na een koersdoelverhoging door ING. FlowTraders steeg met 2,4 procent. Allfunds daalde met 2,7 procent en ook de vastgoedfondsen WDP, CTP en Eurocommercial Properties verloren tot 2,3 procent.

Smallcap Ebusco schreef 2,8 procent bij. Qbuzz plaatste een bestelling bij Ebusco voor de levering van 63 bussen. Financiële details werden niet gemeld. Accsys verloor 2,2 procent.

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX 67% zegt kopen 3 stemmen
AMX 67% zegt kopen 3 stemmen
ASCX 50% zegt kopen 2 stemmen

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 10 bp5ah 22 maart 2023 12:01
  financials aan kop in lichtgroene AEX ??

  Als de boel daalt zijn AEG, NN, ASR, AAB, ING allemaal financials, nu blijkbaar ff niet ...

  Bankencrisis ?? eerder een verzekeringscrisis. ING onveranderd vanaf 30-12-'22 en AAB 16% hoger sinds 30-12-'22

  Verzekeraars double digits lager sinds 30-12- '22.
 2. forum rang 6 Hijskraan 22 maart 2023 16:14
  Maakt niks uit of de rente daalt of stijgt, of de cijfers perfect of slecht zijn, de markt is er nu op ingericht dat de verzekeraars moeten dalen. Volgende slachtoffers worden misschien de vastgoedaandelen of zelfs de techaandelen. Ik geloof niet in een eerlijke handel door louter en alleen serieuze beleggers. Het gespuis bepaalt de koersbewegingen.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 08 jun
  760,94
  -0,09% -0,67
 2. AMX 08 jun
  916,06
  -0,63% -5,79
 3. ASCX 08 jun
  1.250,65
  -0,54% -6,84

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links